Αρθροσκόπηση για τις κακώσεις των αρθρώσεων

Η αρθροσκόπηση είναι μια κοινή πρακτική για τραυματισμούς και προβλήματα των αρθρώσεων. Είναι μια γρήγορη επέμβαση που επιτρέπει τη διάγνωση πολλών τραυματισμών.
Αρθροσκόπηση για τις κακώσεις των αρθρώσεων
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η αρθροσκόπηση είναι μια κοινή πρακτική για τραυματισμούς και προβλήματα των αρθρώσεων. Είναι μια πρακτική που έχει φέρει επανάσταση στην ιατρική, ειδικά στον τομέα της τραυματολογίας. Είναι μια γρήγορη χειρουργική διαδικασία που επιτρέπει τη διάγνωση πολλών τραυματισμών που επηρεάζουν τις αρθρώσεις.

Στην πραγματικότητα, δεν χρησιμοποιείται μόνο για διάγνωση, αλλά οι γιατροί τη χρησιμοποιούν επίσης για τη θεραπεία ορισμένων προβλημάτων υγείας. Αυτή η τεχνική επινοήθηκε στην Ιαπωνία και αρχικά προοριζόταν για την άρθρωση του γόνατος.

Ωστόσο, με τις τεχνολογικές εξελίξεις, η αρθροσκόπηση έχει βελτιωθεί και σήμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε κάθε άρθρωση. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για τη λήψη βιοψιών του γόνατος, την επιδιόρθωση ενός ώμου που τείνει να εξαρθρώνεται συνεχώς και ούτω καθεξής.

Λόγω της σημασίας της και του πόσο χρήσιμη είναι, σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αρθροσκόπηση, από τι αποτελείται και πότε συνήθως οι γιατροί την εκτελούν στη σύγχρονη ιατρική.

Τι είναι η αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση ταξινομείται ως χειρουργική τεχνική, αφού, για να την εκτελέσουν, οι ιατροί πρέπει να κάνουν μικρές τομές γύρω από την άρθρωση που πρόκειται να εργαστούν. Αυτές οι τομές είναι απαραίτητες για να τοποθετηθούν όλα τα όργανα που επιτρέπουν την οπτικοποίηση της άρθρωσης χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει τελείως. Για παράδειγμα, συνήθως τοποθετούνται λαβίδες και κάμερα για τη λήψη εικόνων του εσωτερικού.

Με άλλα λόγια, η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση. Ο κύριος στόχος της είναι να μπορεί να δει μέσα σε οποιαδήποτε άρθρωση χωρίς να χρειάζεται ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Αυτό καθιστά δυνατή τη σημαντική μείωση των χειρουργικών επιπλοκών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αρθροσκόπηση είναι τόσο συχνή για τραυματισμούς στις αρθρώσεις και όχι μόνο.

Ένα γόνατο με μια ουλή.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι, καταρχάς, ότι ο ασθενής δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε πλήρη αναισθησία. Η χρήση τοπικού αναισθητικού στην πάσχουσα περιοχή είναι συνήθως επαρκής. Επιπλέον, η ανάρρωση είναι πολύ πιο γρήγορη από ότι στις συμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ομοίως, η αρθροσκόπηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο λοιμώξεων που εμφανίζονται μέσω χειρουργικών πληγών. Αν και μπορεί να μην το πιστεύετε, επιτρέπει καλύτερη θέαση της άρθρωσης λόγω της χρήσης της κάμερας και του φωτισμού.

Αρθροσκόπιο ονομάζεται η μικρή κάμερα που εισάγουν οι γιατροί στην περιοχή. Η διαδικασία είναι απλή και το πρώτο πράγμα είναι να απολυμάνουν σωστά την περιοχή. Μετά από αυτό, οι γιατροί αναισθητοποιούν τον ασθενή και κάνουν τις κατάλληλες τομές για να εισάγουν το απαραίτητο υλικό.

Σε τι χρησιμεύει η αρθροσκόπηση;

Αν και, όπως αναφέραμε, η κύρια χρήση της είναι στο γόνατο, οι γιατροί χρησιμοποιούν αρθροσκόπηση και σε άλλες αρθρώσεις, όπως στον ώμο ή στο ισχίο. Συχνά τη χρησιμοποιούν απλώς για να επιβεβαιώσουν μια διάγνωση, αλλά μπορούν επίσης να πάρουν δείγματα από το εσωτερικό της άρθρωσης.

Οι βιοψίες των αρθρώσεων καθιστούν δυνατή τη διαφοροποίηση ορισμένων ασθενειών που μερικές φορές είναι δύσκολο να διαγνωστούν. Για παράδειγμα, ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ορισμένοι τύποι όγκων. Επιπλέον, η αρθροσκόπηση είναι χρήσιμη για τη θεραπεία ορισμένων παθολογιών, όπως οι ακόλουθες:

  • Επισκευή συνδέσμων και τενόντων. Στην πραγματικότητα, είναι μια τεχνική που σημειώνει μεγάλη πρόοδο στην αποκατάσταση των τραυματισμών του μηνίσκου.
  • Στον ώμο. Συχνά χρησιμοποιείται για την πρόληψη εξαρθρώσεων σε όσους υποφέρουν από αυτές επανειλημμένα.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ορισμένων τύπων αρθρίτιδας. Συγκεκριμένα, η αρθροσκόπηση είναι πολύ χρήσιμη σε όσους έχουν λοιμώδη προέλευση.
  • Οι ιατροί μπορούν επίσης να τη χρησιμοποιήσουν σε ορισμένα κατάγματα των οστών ή για την αφαίρεση κύστεων.
Μια γυναίκα με πόνο στον ώμο.

Χρειάζονται οι ασθενείς ανάρρωση μετά την αρθροσκόπηση;

Όπως κάθε άλλο είδος επέμβασης, η αρθροσκόπηση απαιτεί συγκεκριμένη μετέπειτα φροντίδα για την αποφυγή επιπλοκών. Ωστόσο, τονίζουμε για άλλη μια φορά, ότι η ανάρρωση είναι πολύ πιο γρήγορη από ότι στη συμβατική χειρουργική.

Πρώτα απ ‘όλα, οι γιατροί συνήθως συνιστούν να εφαρμόζετε πάγο στην περιοχή για να μειώσετε τη φλεγμονή. Επιπλέον, εάν τοποθετήσετε οποιοδήποτε είδος επίδεσμου ή συμπίεσης πάνω από την τομή, αποφύγετε να τα βρέξετε. Ο γιατρός πιθανότατα θα προγραμματίσει έναν έλεγχο των πληγών λίγες μέρες αργότερα.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να σας συμβουλεύσουν να πάρετε φάρμακα για τον πόνο και τη φλεγμονή. Ομοίως, πιθανότατα θα λάβετε οδηγίες για να ξεκουραστείτε! Η αλήθεια είναι ότι όλα εξαρτώνται από τον συγκεκριμένο τραυματισμό που έχετε υποστεί.

Συμπερασματικά

Η αρθροσκόπηση είναι μια πρακτική που χρησιμοποιούν συνήθως οι γιατροί για τραυματισμούς στις αρθρώσεις και όχι μόνο. Είναι μια σχετικά σύγχρονη τεχνική που επιτρέπει στους επαγγελματίες να βλέπουν το εσωτερικό των αρθρώσεων. Είναι πολύ χρήσιμη τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη θεραπεία πολλών προβλημάτων των αρθρώσεων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.