Οξεία λοιμώδης αρθρίτιδα: Ποια τα χαρακτηριστικά της

Η οξεία λοιμώδης αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τη φλεγμονή της αρθρικής μεμβράνης των κινητών αρθρώσεων. Θα προχωρήσει και θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστεί.
Οξεία λοιμώδης αρθρίτιδα: Ποια τα χαρακτηριστικά της
Mariel Mendoza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Η οξεία λοιμώδης αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια όπου η αρθρική μεμβράνη, ένα λεπτό στρώμα που περιβάλλει και προστατεύει το εσωτερικό της ινώδους άρθρωσης, διογκώνεται.

Παράγει μια ειδική ουσία, το αρθρικό υγρό, για την εκτέλεση αυτών των λειτουργιών, ένα είδος λιπαντικού για τις αρθρώσεις που μπορεί να μειώσει τους τραυματισμούς.

Ομοίως, υπάρχουν δύο τύποι αρθρίτιδας ανάλογα με την περίοδο ανάπτυξής τους. Από τη μία πλευρά, υπάρχει χρόνια αρθρίτιδα εάν, μετά τη θεραπεία των αιτιών της νόσου, η κατάσταση δεν εξαφανιστεί και ένα άτομο έχει το πρόβλημα για το υπόλοιπο της ζωής του. Από την άλλη πλευρά, είναι οξεία αρθρίτιδα εάν η διαταραχή εξαφανιστεί μετά τη θεραπεία.

Συνήθως επηρεάζει συμμετρικά την ίδια άρθρωση και στις δύο πλευρές του σώματος. Επιπλέον, μπορεί να φθείρει άλλες εσωτερικές δομές που περιβάλλουν, όπως οστά, χόνδρους κ.λπ.

Συμπτώματα από την οξεία λοιμώδη αρθρίτιδα

πόνος στο χέρι
Ο πόνος είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα αυτής της νόσου.

Κατά γενικό κανόνα, ένα άτομο μπορεί να βιώσει μια σειρά συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτήν την ασθένεια. Μερικές από τις πιο συχνές είναι:

 • Γενική κόπωση
 • Απώλεια όρεξης
 • Πυρετός που ποικίλλει σε ένταση
 • Περιστασιακά ρίγη
 • Έντονος πόνος ή δυσφορία στις αρθρώσεις
 • Οίδημα ή φλεγμονή των προσβεβλημένων περιοχών μαζί με έναν κοκκινωπό τόνο (περισσότερο από το συνηθισμένο)
 • Ξηροστομία (ειδικά το πρωί) ή κοκκινισμένα μάτια
 • Επίσης, μια αίσθηση μούδιασμα στις αρθρώσεις που τονίζεται τα πρωινά

Αιτίες της σηπτικής αρθρίτιδας

Οι μολυσματικοί παράγοντες που προκαλούν αυτήν την ασθένεια μπορούν να δράσουν άμεσα (το παθογόνο είναι στην άρθρωση) ή έμμεσα (ο επιβλαβής μικροοργανισμός ξεκίνησε μια μόλυνση σε μια δεδομένη περιοχή και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε αυτές τις δομές).

Σε κάθε περίπτωση, το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς θα δράσει ενάντια σε αυτήν τη μόλυνση παράγοντας και μετακινώντας μεγάλο αριθμό λευκοκυττάρων στην περιοχή. Αυτό είναι συνήθως η αιτία της φλεγμονής των αρθρώσεων. Υπάρχουν άλλες ταξινομήσεις ανάλογα με τον τύπο των μολυσματικών παραγόντων που προκαλούν τη νόσο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να υπάρχουν:

 • Βακτηριακή αρθρίτιδα που προκαλείται από γονοκόκκο, στρεπτόκοκκο ή σταφυλόκοκκο. Κατά γενικό κανόνα, η μολυσματική αρθρίτιδα ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.
 • Η ιογενής αρθρίτιδα είναι μια κατάσταση που προκαλείται από ορισμένους τύπους ιών, όπως ο παρβοϊός Β19, η ερυθρά ή η ηπατίτιδα (Β και Γ).
 • Σπανιότερα, αναπτύσσεται από μόλυνση από παράσιτο ή μύκητα.

Διάγνωση για την οξεία λοιμώδη αρθρίτιδα

Κατά γενικό κανόνα, η ιατρική ομάδα θα πραγματοποιήσει μια σειρά ιατρικών διαδικασιών για τον εντοπισμό αυτής της διαταραχής και, ως εκ τούτου, θα αποκλείσει άλλες με παρόμοια χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα:

 • Ένα τεστ στο οποίο οι ειδικοί ελέγχουν τα συμπτώματα που μπορεί να βιώνει ένας ασθενής
 • Θα μελετήσουν επίσης το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς
 • Μια ανάλυση αρθρικού υγρού δοκιμάζει μια μικρή ποσότητα αυτής της ουσίας για εργαστηριακή ανασκόπηση προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει την παρουσία παθογόνων παραγόντων
 • Άλλες συνήθεις εξετάσεις όπως ανάλυση αίματος ή ούρων

Θεραπεία για την οξεία λοιμώδη αρθρίτιδα

εξετάσεις σε γιατρό
Η άμεση ιατρική διαβούλευση για τη διάγνωση είναι απαραίτητη.

Ο στόχος της θεραπείας είναι να εξαλείψει τη μόλυνση που προκαλεί και να μετριάσει τυχόν συμπτώματα. Έτσι:

 • Ένας γιατρός θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για λοιμώδη αρθρίτιδα που προκαλείται από βακτήρια
 • Μπορεί να συνταγογραφήσουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και αναλγητικά (για να ανακουφίσουν τον πόνο ή τη δυσφορία)
 • Εναλλακτικά, έχουν την επιλογή να ακινητοποιήσουν την προσβεβλημένη άρθρωση (και μπορεί ακόμη και να της βάλουν νάρθηκα)
 • Τέλος, μπορεί να συστήσουν φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση της δύναμης και του εύρους κίνησης των αρθρώσεων
 • Όπως μπορείτε να δείτε, αυτά τα μέτρα λειτουργούν από κοινού και μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση ενός ατόμου.

Μια σύνθετη παθολογία

Τέλος, οι ασθενείς με οξεία λοιμώδη αρθρίτιδα απαιτούν έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία. Διαφορετικά μπορεί να προκύψουν επιπλοκές. Επομένως, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατόν παρουσία οποιουδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • García P, Irribarra L, Ramírez V, Cervilla V, De La Barra R, Montiel F, et al. (2000). Rendimiento del estudio microbiológico en el diagnóstico de la infección osteoarticular. Revista chilena de infectología, 17(2), 101-108.
 • Matos T, Fernández S, Gómez, M, Sebastián M, Martínez, F, Lozano J. (2011). Osteomielitis y artritis séptica. In Sociedad Española de Infectología Pediátrica (eds). Protocolos de infectología (pp. 205-220). Ergon Madrid.
 • Saavedra-Lozano J, Calvo C, Carol R, Rodrigo C, Núñez E, Obando I, et al. (2015). Documento de consenso SEIP-SERPE-SEOP sobre el tratamiento de la osteomielitis aguda y artritis séptica no complicadas. In Anales de Pediatría (Vol. 82, No. 4, pp. 273-e1). Elsevier Doyma.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.