Τερηδόνα από το μπιμπερό: Τι μπορείτε να κάνετε

Η τερηδόνα από το μπιμπερό είναι μια μορφή τερηδόνας που επηρεάζει τα παιδιά και τα νήπια που τρέφονται με μπιμπερό. Μάθετε περισσότερα
Τερηδόνα από το μπιμπερό: Τι μπορείτε να κάνετε
Elisa Martin Cano

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Elisa Martin Cano.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η τερηδόνα από το μπιμπερό είναι μια μορφή τερηδόνας που επηρεάζει τα μωρά και τα νήπια. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες εάν δεν την προσέξετε.

Σήμερα, θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να αναφέρουμε λεπτομερώς σε τι αφορά αυτό το πρόβλημα, πώς να το αναγνωρίσουμε και ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε για τη μείωση των κινδύνων.

Τι ακριβώς είναι η τερηδόνα από το μπιμπερό;

Αυτή είναι μια επιβλαβής βακτηριακή διαδικασία των δοντιών. Αυτά τα βακτήρια, που συνήθως κατοικούν στο στόμα, ευδοκιμούν σε αυτό το περιβάλλον λόγω των σακχάρων και άλλων υπολειμμάτων τροφών που συσσωρεύονται στα δόντια.

Αυτός ο τύπος κοιλοτήτων επηρεάζει τα βρεφικά δόντια, ειδικά σε βρέφη που τρέφονται με μπιμπερό. Μπορεί επίσης να επηρεάσει παιδιά ηλικίας έως 4 ή 5 ετών.

Ένα μωρό που κλαίει.
Η τερηδόνα από το μπιμπερό είναι μια καταστροφική διαδικασία που προκαλείται από τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Γιατί συμβαίνει;

Τα μωρά που πίνουν υγρά πλούσια σε σάκχαρα όπως γάλα, χυμούς φρούτων, μιλκσέικ ή αναψυκτικά συχνά είναι επιρρεπή σε αυτήν καθώς αυτά τα σάκχαρα συσσωρεύονται γύρω από τα δόντια και τα ούλα.

Γενικά, ένας μεγάλος αριθμός βακτηρίων ζει φυσικά στο στόμα. Έτσι, όταν αυτά τα βακτήρια συναντούν μια συσσώρευση σακχάρων γύρω από το δόντι, εγκαθίστανται σε αυτό και αρχίζουν να τρέφονται με τα σάκχαρα. Ωστόσο, επηρεάζουν το σμάλτο και τον ιστό των δοντιών. Το αποτέλεσμα είναι ένα σταδιακά εξασθενημένο δόντι.

Τα μωρά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτό το είδος τερηδόνας είναι εκείνα που εκτίθενται σε ζαχαρούχα υγρά για μεγάλες χρονικές περιόδους. Για παράδειγμα, τα μωρά που κοιμούνται με ένα μπιμπερό στο στόμα ή εκείνα των οποίων οι γονείς βουτάνε την πιπίλα τους σε ζαχαρούχα υγρά και τα αφήνουν να την κρατήσουν στο στόμα τους για αρκετές ώρες κάθε φορά.

Επιπλέον, όσο περισσότερο χρόνο περνούν τα ούλα και τα δόντια χωρίς το βούρτσισμα, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν τερηδόνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα βακτήρια έχουν περισσότερο χρόνο να κάνουν τη δουλειά τους.

Τα συμπτώματα και οι συνέπειες της τερηδόνας από το μπιμπερό

Όπως μπορείτε να δείτε, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί στην εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος, ανεξάρτητα από το πόσο μικρό μπορεί να είναι. Κυρίως γιατί μια καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία θα οδηγήσει σε πιο σοβαρές συνέπειες.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι μικρές λευκές κηλίδες στα δόντια. Αυτοί οι λεκέδες θα σκουρύνουν, θα γίνουν κιτρινωποί και στη συνέχεια καφέ ή μαύροι. Εκτός από αυτά τα σημεία, μπορεί να υπάρχει κακή αναπνοή ή πόνος στα προσβεβλημένα μέρη.

Επιπλέον, το δόντι μπορεί ακόμη και να πέσει όταν οι κοιλότητες προχωρήσουν. Δυστυχώς, μπορεί να επηρεαστεί και η μόνιμη οδοντοφυΐα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ομιλίας ή μάσησης όταν εμφανίζονται τα νέα δόντια.

Ένα μικρό παιδί που βουρτσίζει τα δόντια του.
Η φθορά των δοντιών από το μπιμπερό μπορεί να προκαλέσει οτιδήποτε, από μικρές κηλίδες στα δόντια μέχρι απώλεια δοντιών. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε προβλήματα σε επόμενα μόνιμα δόντια.

Ανακαλύψτε: Πέντε φυτικές πηγές των λιπαρών οξέων ωμέγα-3

Πώς να αποτρέψετε την τερηδόνα από το μπιμπερό

Το πιο σημαντικό για την πρόληψη της τερηδόνας είναι, φυσικά, η σωστή στοματική υγιεινή :

  • Κάντε καθημερινά μασάζ στα ούλα του μωρού με ένα καθαρό, υγρό πανί εάν δεν έχουν δόντια.
  • Ξεκινήστε να βουρτσίζετε τα βρεφικά δόντια μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και ποσότητα οδοντόκρεμας περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους ενός μπιζελιού.
  • Παραλείψτε αυτά που αναφέραμε παραπάνω (όπως το να αποκοιμηθεί το παιδί με το μπιμπερό, να βουτάτε την πιπίλα σε υγρά με ζάχαρη κ.λπ.) καθώς θα αυξήσουν τον κίνδυνο τερηδόνας.
  • Είναι επίσης σημαντικό να ασκείτε σωστή στοματική υγιεινή όταν το παιδί χρησιμοποιεί μπιμπερό ή πιπίλα.
  • Το μωρό θα χρειαστεί οδοντιατρικό έλεγχο όταν αρχίσουν να βγαίνουν τα δόντια.

Όπως πάντα, ο σχολαστικός έλεγχος όλων αυτών των παραγόντων είναι απαραίτητος για να αποφευχθεί το να γίνει πιο περίπλοκη η κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για τη συμβουλή ειδικού μόλις εμφανιστεί κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.