7 ασκήσεις ενεργοποίησης για κατάκοιτους ανθρώπους

Μην αφήσετε μια φυσική κατάσταση να πολλαπλασιάσει τη ζημιά. Ένας τρόπος για να το αποτρέψετε αυτό είναι να ανακαλύψετε και να εξασκηθείτε σε ασκήσεις ενεργοποίησης για τους κλινήρεις.
7 ασκήσεις ενεργοποίησης για κατάκοιτους ανθρώπους
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Lorenzo Javier Pacheco Calderon

Τελευταία ενημέρωση: 28 Απριλίου, 2023

Εάν γνωρίζετε κάποιον που είναι κατάκοιτος, πιθανώς γνωρίζετε ήδη ότι αυτή δεν είναι απαραίτητα κάτι μόνιμο. Μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες γι’ αυτήν την κατάσταση και ο ασθενής θα έχει να αντιμετωπίσει τη δική του πραγματικότητα και τους δικούς της περιορισμούς. Οι ασκήσεις ενεργοποίησης για κατάκοιτους αναζωογονούν τους μύες τους και τους εμποδίζουν να ατροφήσουν.

Οι ασθενείς αυτοί έχουν πολλές διαφορετικές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν, όπως οι πνευματικές ανάγκες, οι ψυχικές και οι σωματικές. Μπορεί να έχουν υποστεί έναν ή περισσότερους σοβαρούς τραυματισμούς ή να έχουν υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Επομένως, η σωματική δραστηριότητα και η σωστή υγιεινή γίνονται οι καλύτεροι σύμμαχοι για την επιτυχή ανάρρωση.

Όταν μιλάμε για ασκήσεις ενεργοποίησης, αναφερόμαστε σε αυτές που επιδιώκουν να διεγείρουν τις περιοχές του σώματος που πρέπει να ενισχυθούν, ώστε ένα άτομο που βρίσκεται στο κρεβάτι να μην υποφέρει από τις συνέπειες της ακινησίας. Ο κύριος στόχος είναι να βελτιωθούν οι αντιδράσεις τους σε οποιοδήποτε ερέθισμα.

Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη μυϊκή ανάπτυξη, αλλά αντίθετα αφορά την αποφυγή και την πρόληψη σημαντικών προβλημάτων υγείας. Σε αυτό το άρθρο, σας καλούμε να ανακαλύψετε τη σημασία αυτών των δραστηριοτήτων, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε όσους τις χρειάζονται ή να τις κάνετε εσείς οι ίδιοι.

Ασκήσεις ενεργοποίησης: Ποια η σημασία τους;

Στόχος είναι η εκτέλεση κινήσεων των αρθρώσεων και των μυών. Για τα κατάκοιτα άτομα, υπάρχουν αυξανόμενοι περιορισμοί όσον αφορά την άσκηση. Εάν παραμείνουν ακίνητοι για πολύ καιρό, μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές όπως θρόμβους αίματος, αδυναμία και κόπωση, δυσκαμψία των αρθρώσεων, ακόμη και κατάθλιψη.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εκτελούν ασκήσεις ενεργοποίησης. Παρόλο που είναι απλές και ελαφριές, βοηθούν στην πρόληψη βλαβών, όπως κατακλίσεις ή έλκη πίεσης. Αυτά τείνουν να εμφανίζονται στις φτέρνες, τον κόκκυγα, τους γοφούς και τους αστραγάλους.

Αν καταφέρετε να κρατήσετε το σώμα ενός κατάκοιτου ατόμου ενεργό, θα προωθήσετε και την ταυτόχρονη ενεργοποίηση του μυαλού του.

Διαβάστε επίσης: 4 φυσικές θεραπείες για κατακράτηση υγρών

Μερικές ασκήσεις ενεργοποίησης για κατάκοιτους

Στόχος είναι το σώμα του ασθενούς να παραμένει ενεργό και αυτό να ωφελεί τη συνέχεια της θεραπείας του. Αν δεν εκτελέσει τις ασκήσεις, είναι πιθανό να υποφέρει από άλλους τραυματισμούς που θα προσθέσουν περισσότερα προβλήματα στην πορεία της ανάρρωσής του.

Όλες αυτές οι κινήσεις ξεχωρίζουν επειδή είναι πολύ απλές στην εκτέλεση. Το κλειδί είναι να τις ξεκινήσετε σιγά-σιγά με το πολύ 5 επαναλήψεις την καθεμία.

Woman in a hospital bed
Ορισμένοι κατάκοιτοι ασθενείς πρέπει να ξεκινήσουν τη φυσική αποκατάσταση στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια τη συνεχίζουν στο σπίτι.

1. Κάμψεις αστραγάλων

Μπορείτε να βοηθήσετε σε αυτό εάν το άτομο κάθεται ή ξαπλώνει ανάσκελα. Η ιδέα είναι να βοηθήσετε το άτομο να λυγίσει το πόδι έτσι ώστε τα δάχτυλα των ποδιών να κοιτάζουν προς το ταβάνι. Αυτή η κίνηση είναι τόσο απλή που μπορείτε να τη συνδυάσετε με άλλες κινήσεις, όπως το ταυτόχρονο σήκωμα του ποδιού.

2. Μετακινήστε τα δάχτυλα των ποδιών

Ο στόχος είναι να βοηθάτε το άτομο σε κάθε κίνηση, αλλά ίσως αυτή να είναι μία από τις κινήσεις που χρειάζονται τη λιγότερη υποστήριξη. Απλά ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες.

Η άσκηση αποτελείται από την κάμψη κάθε δαχτύλου του ποδιού του, τεντώνοντάς το προς τα πίσω και στη συνέχεια προς τα εμπρός. Αν το άτομο που είναι κατάκοιτο δεν μπορεί να σας ακούσει, μπορείτε να το κάνετε εσείς για εκείνο.

3. Περιστρέψτε τον αστράγαλο

Το άτομο μπορεί να είναι ξαπλωμένο ή καθιστό, με τα πόδια του ίσια. Ξεκινάτε ανασηκώνοντας ελαφρά το πόδι και κάνετε μια περιστροφή του κάθε αστραγάλου από τα δεξιά προς τα αριστερά, κάνοντας έναν κύκλο με αυτούς δεξιόστροφα.

Στη συνέχεια μπορείτε να το επαναλάβετε αυτό προς την αντίθετη κατεύθυνση περίπου τέσσερις φορές προς κάθε κατεύθυνση. Αν είναι εφικτό, μπορείτε να εκτελέσετε την κίνηση και για τους δύο αστραγάλους ταυτόχρονα ή να ξεκινήσετε με τον έναν και στη συνέχεια να συνεχίσετε με τον άλλο.

4. Σηκώματα ώμων

Αυτή είναι μια εξαιρετική άσκηση και μπορεί να γίνει όταν το άτομο κάθεται. Το άτομο θα ξεκινήσει σηκώνοντας τους ώμους του, προσπαθώντας να τους φέρει στο ίδιο επίπεδο με τα αυτιά του.

Το εύρος αυτής της κίνησης είναι συχνά περιορισμένο. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο όταν σηκώνετε τους ώμους σας, να μπορείτε να τους κρατήσετε για μερικά δευτερόλεπτα σε αυτή τη θέση πριν επιστρέψετε στην αρχική θέση.

Εδώ, ο ασθενής γυμνάζει τους τραπεζοειδείς μύες, οι οποίοι είναι μύες που καταλαμβάνουν μια περιοχή από τον αυχένα, το άνω μέρος της πλάτης και μέχρι τους ώμους.

5. Ανυψώσεις ποδιών

Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να πάρετε ένα από τα πόδια του ασθενούς και να το σηκώσετε ελαφρώς προς τα πάνω, πολύ προσεκτικά. Όταν το πόδι φτάσει στο όριο ύψους του ατόμου, προχωρήστε σε περιστροφή του αστραγάλου περίπου τρεις φορές.

Στη συνέχεια, επιστρέψτε προσεκτικά το πόδι κάτω. Επαναλάβετε αυτό με την άλλη πλευρά που παρέμεινε ακίνητη. Συνιστάται να το κάνετε αυτό καθιστοί και ξαπλωμένοι, και οι δύο επιλογές βοηθούν πολύ.

6. Σπρωξίματα χεριών και περιστροφές καρπών

Σε καθιστή θέση ή ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, αυτή είναι μια από τις βασικές ασκήσεις για τους κατάκοιτους. Για να την εκτελέσουν, θα πρέπει να τεντώσουν και τα δύο χέρια και να προσποιηθούν ότι σπρώχνουν κάτι μακριά από το σώμα τους.

Αφού το κάνουν αυτό τρεις φορές, ο κατάκοιτος θα πρέπει να σταματήσει και να αρχίσει να περιστρέφει και τους δύο καρπούς των χεριών του. Αυτό μπορεί να γίνει ταυτόχρονα ή ένας κάθε φορά.

Αυτή η περιστροφή θα πρέπει να αναπτυχθεί και προς τις δύο κατευθύνσεις του σώματος,  πρώτα προς τα δεξιά, μετά προς τα αριστερά ή αντίστροφα.

7. Γυρίστε το κεφάλι και τον αυχένα του

Θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να περιστρέφουν το κεφάλι τους από τη μία πλευρά στην άλλη. Αν τους βοηθάτε, κάντε το απαλά και προσεκτικά. Η ιδέα είναι ότι θα πρέπει να είστε σε θέση να αισθανθείτε μια ελαφρά απελευθέρωση της έντασης και ένα απαλό τέντωμα.

Αυτές οι κινήσεις από πλευρά σε πλευρά θα πρέπει να συμπληρώνονται με περιστροφές του αυχένα. Ιδανικά, το άτομο θα πρέπει να αισθάνεται άνετα να το κάνει αυτό καθιστό. Ωστόσο, με την κατάλληλη υποστήριξη, μπορεί επίσης να εκτελεστεί με το άτομο ξαπλωμένο.

activation exercises for bedridden people
Άτομα με ορισμένους περιορισμούς στην κινητικότητα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές τις ασκήσεις με μεγαλύτερη ή μικρότερη αυτονομία.

Περαιτέρω συμβουλές για τις ασκήσεις ενεργοποίησης

Να θυμάστε ότι ο θεράπων γιατρός του ασθενούς πρέπει να εγκρίνει κάθε μία από αυτές τις ασκήσεις ενεργοποίησης.

Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι ο κατάκοιτος θα πρέπει να έχει φάει αρκετές ώρες πριν από την έναρξη των δραστηριοτήτων. Διαφορετικά, τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του, καθώς είναι πιο επιρρεπής στο να αισθάνεται κόπωση μετά το φαγητό και μπορεί ακόμη και να κάνει εμετό το φαγητό του.

Πρέπει επίσης να επιλέξετε την ώρα της ημέρας κατά την οποία το άτομο αισθάνεται πιο κινητοποιημένο και γεμάτο ενέργεια για να εκτελέσει αυτές τις ασκήσεις. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί σε κάθε σημάδι που αποκαλύπτει το άτομο κατά τη διάρκεια των κινήσεων, ειδικά στην περίπτωση κάποιου που δεν μπορεί να επικοινωνήσει. Αυτό θα σας υποδείξει αν είναι σκόπιμο να συνεχίσετε ή να σταματήσετε.

Να είστε προσεκτικοί στην εκτέλεση αυτών των διατάσεων, στον αριθμό των επαναλήψεων και στον χρόνο ανάπαυσης μεταξύ τους.

Το πιο σημαντικό είναι ο κατάκοιτος ασθενής να αισθάνεται ότι το σώμα του αποκτά κινητικότητα και αντίσταση. Σταδιακά, θα πρέπει να αισθάνεται κάποια βελτίωση, παρά το γεγονός ότι είναι κατάκοιτος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cáceres P. Diseño y validación de un instrumento fisioterapéutico para la prescripción del ejercicio físico basada en parámetros nutricionales en pacientes adultos en unidad de cuidado intensivo. Corporación Universitaria Iberoamericana: Colombia; 20212.
  • Reina R, Sanz D. Actividades físicas y deportes adaptados a personas con discapacidad. Primera edición. España: Editorial Paidotribo; 2021.
  • Vegas, Omar Garcés, Luis Iván Reyes Villagómez, and Felipe Navas Peña. “Conjunto de ejercicios físicos para fortalecer el aparato osteomioarticular de los miembros inferiores en el adulto mayor.” Lecturas: Educación física y deportes 162 (2011): 2-6.
  • Luz Mirian, Esparza Leyva, Mora Vera Isabel, and Mejías Pupo Marbelis. “Conocimiento sobre el manejo preventivo y clínico de las úlceras por presión en cuidadores y familiares.” 1er Simposio para el desarrollo de las Especialidades de Enfermería. 2022.
  • Allen L, Kisner C. Ejercicio terapéutico. Primera edición. España: Editorial Paidotribo; 2005.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.