Τα χαρακτηριστικά και οι χρήσεις του Novalgin

Το Novalgin χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μετατραυματικού ή μετεγχειρητικού, ήπιου ή σοβαρού, πόνου αλλά και των σπασμών. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα!
Τα χαρακτηριστικά και οι χρήσεις του Novalgin

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο, θα ανακαλύψετε τα χαρακτηριστικά και τις χρήσεις του Novalgin. Πρόκειται για ένα φάρμακο που συντίθεται από μεταμιζόλη ή διπυρόνη. Ανήκει στην ομάδα των πυραζόλιων και έχει αναλγητική και αντιπυρετική δράση. Όμως, το Novalgin δεν έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και σπασμολυτικές ιδιότητες.

Πώς λειτουργεί το Novalgin;

Χημική σύνθεση της μεταμιζόλης

Όπως και τα υπόλοιπα φάρμακα αυτής της ομάδας, η διπυρόνη ή μεταμιζόλη δρα καταστέλλοντας τη δράση της κυκλοοξυγενάσης. Γι’ αυτό, εμποδίζει τη σύνθεση προσταγλανδίνης χάρη στις καταπραϋντικές και αντιπυρετικές της ιδιότητες.

Ωστόσο, πέραν αυτού και του γεγονότος πως οι μεταβολιτές της είναι επίσης ενεργοί και καταστέλλουν τη σύνθεση προσταγλανδίνης, η αντιφλεγμονώδης δραστηριότητά της δεν είναι υψηλή.

Επιπροσθέτως, η μεταμιζόλη ανακουφίζει και μειώνει τη δραστηριότητα του γαστρεντερικού και μητριαίου λείου μυ. Η διπυρόνη ή μεταμιζόλη μπορεί να χορηγηθεί δια στόματος, ενδομυϊκά, ή ενδοφλέβια.

Το συκώτι μεταβολίζει γρήγορα το Novalgin. Εκεί, μετατρέπεται σε ενεργούς μεταβολιτές οι οποίοι εκκρίνονται μέσω των ούρων.

Οι χρήσεις του Novalgin

Το Novalgin χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού ή μετεγχειρητικού, ήπιου ή σοβαρού, πόνου αλλά και των σπασμών. Οι γιατροί το χορηγούν επίσης σε περιπτώσεις υψηλού πυρετού όταν ο/η ασθενής δεν ανταποκρίνεται σε άλλα μέτρα ή αντιπυρετικά φάρμακα.

Δόσεις και αντενδείξεις

Διάφορα χάπια

Η δόση εξαρτάται από την επιθυμητή αναλγητική δράση και την κατάσταση του/ης ασθενούς. Γενικά, για ενήλικες, η συνηθισμένη δόση για χορήγηση δια στόματος είναι μεταξύ 8 και 16 mg/kg ανάλογα με το σωματικό βάρος.

Η παρεντερική χορήγηση σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο αναφυλακτικού σοκ. Για να αντιμετωπιστεί ο πυρετός στα παιδιά, οι γιατροί ίσως χορηγήσουν δόση των 10 mg/kg του σωματικού βάρους.

Η καταπράυνση του πόνου και η μείωση του πυρετού γίνονται μέσα σε 30 με 60 λεπτά από τη στιγμή της χορήγησης. Οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν στενά επίσης τις παρεντερικές δόσεις άνω του 1 γραμ. λόγω του κινδύνου εμφάνισης υπότασης.

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης στα άτομα με διαβήτη να λαμβάνουν δισκία ή σταγόνες αντί για σιρόπι. Επιπλέον, όσοι υποφέρουν από νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια θα πρέπει να αποφύγουν τη λήψη μεγαλύτερης δόσης.

Σχετικά με τις αντενδείξεις, το Novalgin δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Επιπλέον, οι γιατροί θα πρέπει να αξιολογήσουν και αιματολογικά τους/τις ασθενείς τους πριν τη θεραπεία και περιοδικά κατά τη διάρκεια αυτής.

Παρενέργειες

Η μεταμιζόλη ή διπυρόνη είναι ένα παυσίπονο το οποίο, εξαιτίας της τοξικής δράσης του, ειδικά λόγω του κινδύνου ακοκκιοκυττάρωσης, έχει απομακρυνθεί από την αγορά σε πολλές χώρες. Οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι η χρήση της έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Η ακοκκιοκυττάρωση. Αν και δεν είναι πολύ συχνή, είναι σοβαρή, και ορισμένες φορές μη αναστρέψιμη, αντίδραση. Όμως, παρότι η προέλευσή της είναι άγνωστη, πρόκειται για ανοσολογική αντίδραση.
  • Σοκ. Ακόμη μια αντίδραση υπερευαισθησίας. Τα συμπτώματά της είναι κνησμός, κρύος ιδρώτας, ζάλη, ναυτία, δύσπνοια, και αποχρωματισμός του δέρματος.

Η ακοκκιοκυττάρωση και το σοκ θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του/ης ασθενούς και απαιτείται η άμεση παύση της θεραπείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται άμεση ιατρική επέμβαση στους/ις ασθενείς.

Ο/η ασθενής ίσως υποφέρει από κάποια αντίδραση υπερευαισθησίας που σχετίζεται με το δέρμα, ειδικά στις βλεννώδεις μεμβράνες των οφθαλμών και της ρινοφαρρυγγικής περιοχής. Άλλες αντιδράσεις του Novalgin είναι η λευκοπενία, η θρομβοκυτταροπενία, και η αιμολυτική αναιμία.

Χρήσεις του Novalgin – Συμβουλές προς τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας

Χρήσεις του Novalgin

Ο Ισπανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Φαρμακευτικών Μηχανημάτων (AEMPS) ανέλυσε την κατάσταση της μεταμιζόλης στην Ισπανία σχετικά με τις υποθέσεις ακοκκιοκυττάρωσης. Γι’ αυτόν τον λόγο, επιμένει πως θα πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο. Επίσης, έδωσε συμβουλές προς τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας:

  • Να χρησιμοποιείτε μεταμιζόλη μόνο για βραχυπρόθεσμη θεραπεία, το πολύ έως επτά ημέρες.
  • Να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο όταν τηρούνται όλες οι συστάσεις, και η ελάχιστη αποτελεσματική δόση.

Παρόλα αυτά, αν απαιτείται θεραπεία μεγαλύτερης διάρκειας, θα χρειαστούν περιοδικές αιματολογικές αξιολογήσεις, περιλαμβανομένου του αιμοδιαγράμματος. Μη συνταγογραφείτε αυτό το φάρμακο σε ασθενείς που δεν έχετε αξιολογήσει.

Συμπέρασμα

Πριν τη χορήγηση του Novalgin, οι γιατροί θα πρέπει να λάβουν το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό του/ης ασθενούς. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγουν τη χορήγησή του σε άτομα με ιστορικό υπερευαισθησίας ή αιματολογικών αντιδράσεων σε αυτό το φάρμακο. Ελπίζουμε να βρήκατε χρήσιμο αυτό το άρθρο αναφορικά με τις χρήσεις του Novalgin.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.