Όλα για το Curling, ένα χειμερινό άθλημα

Το Curling είναι ένα πολύ απλό αλλά παρόλα αυτά δύσκολο χειμερινό άθλημα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τα πάντα για αυτό, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας και της πρακτικής του!
Όλα για το Curling, ένα χειμερινό άθλημα

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μαζί με το σκι, το πατινάζ στον πάγο και το σνόουμπορντ, το curling είναι ένα χειμερινό άθλημα. Μπορείτε επίσης να το δοκιμάσετε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Απαιτεί λίγη δύναμη και λίγη ικανότητα, καθώς και πολύ ομαδικό πνεύμα, ακρίβεια και στρατηγική. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μερικές φορές ονομάζεται “σκάκι στον πάγο”.

Η κάθε είδους σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι ευεργετική, καθώς το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες. Σε τελική ανάλυση, οι άνθρωποι τείνουν να κάθονται πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής.

Μερικές πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του curling

Δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με την προέλευση του ονόματος “curling”. Το όνομα του αθλήματος θα μπορούσε να σχετίζεται με το ρήμα “curl”. Ονομάστηκε επίσης «παιχνίδι βρυχηθμού». Οι περισσότερες πηγές συμφωνούν ότι εμφανίστηκε στη Σκωτία.

Αν και δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία, οι ειδικοί πιστεύουν ότι εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα. Από αυτή την άποψη, οι ειδικοί έχουν βρει πολλά ιστορικά αντικείμενα σχετικά με αυτό το άθλημα. Για παράδειγμα, οι ειδικοί βρήκαν μια πέτρα curling χαραγμένη με ημερομηνία 1511.

Αυτό το άθλημα αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε ένα έγγραφο του 1540, μερικοί σχολιασμοί στα Λατινικά από τον John McQuhin. Οι πίνακες του φλαμανδικού ζωγράφου Pieter Brueghel the Elder απεικονίζουν σκηνές ενός παρόμοιου αθλήματος.

Οι άνθρωποι έπαιζαν αυτό το άθλημα σε κάποια παγωμένη λίμνη. Το 1716, το πρώτο βήμα έγινε στο Kilsyth Curling Club στη Σκωτία. Το μέγεθος και το βάρος των λίθων κυμαινόταν από 4 έως 22 κιλά.

Ο Κέρλινγκ έφτασε στην Αμερική το 1807, απόγονος των Σκοτσέζων μεταναστών που ίδρυσαν το Royal Montreal Curling Club σε αυτήν την καναδική πόλη. Τον 20ο αιώνα, έγινε ολυμπιακό άθλημα.

μπάλα του curling
Οι πέτρες που χρησιμοποιούν οι παίκτες για αυτό το άθλημα έχουν και την ιστορία τους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ειδικοί έχουν βρει αρχαία αντικείμενα που εκπλήρωναν αυτή τη λειτουργία.

Όλα σχετικά με το Curling: το παιχνίδι

Το Curling είναι ένα ομαδικό άθλημα που μπορείτε να εξασκήσετε σε ένα αρκετά στενό ορθογώνιο παγοδρόμιο. Έχει μήκος περίπου 45 μέτρα και πλάτος σχεδόν 5 μέτρα.

Δύο ομάδες τεσσάρων παικτών παίζουν μεταξύ τους. Κάθε παίκτης ρίχνει δύο πέτρες ανά γύρο (που σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται οκτώ πέτρες ανά γύρο). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκούπες ή βούρτσες για να τροποποιήσουν την τροχιά των λίθων.

Η αρχή είναι παρόμοια με εκείνη του μπόουλινγκ, καθώς ο στόχος είναι να γλιστρήσετε τις πέτρες όσο το δυνατόν πιο κοντά στο “σπίτι”, το οποίο βρίσκεται στο άλλο άκρο του παγοδρομίου.

Οι παίκτες κάθε ομάδας ρίχνουν στη σειρά, εναλλάσσοντας με εκείνους της άλλης πλευράς. Για να επιτύχουν το στόχο τους, οι παίκτες μπορούν να κάνουν διαφορετικούς τύπους βολών:

 • Φέρνουν την πέτρα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι.
 • Προσπαθούν να αφαιρέσουν πέτρες από το παιχνίδι. Χτυπούν άλλες πέτρες στο σπίτι εκτός παιχνιδιού.
 • Τοποθετούν πέτρες με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύσουν τη δική τους, έτσι ώστε η αντίπαλη ομάδα να μην τους χτυπήσει.
 • Μετρούν τις πέτρες που βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο. Αλλά αν αυτός που ακολουθεί μετά το κέντρο είναι από την άλλη ομάδα, θα σημειωθεί μόνο ένας βαθμός.

Το παιχνίδι παίζεται σε καθορισμένο αριθμό γύρων. Ένας αγώνας μπορεί να έχει οκτώ έως 10. Η ομάδα με τους περισσότερους πόντους κερδίζει. Αν όμως οι ομάδες είναι ισόπαλες στο τέλος, πρέπει να παιχτεί ένας επιπλέον αγώνας.

Προς το παρόν, υπάρχει ένα χρονικό όριο για τη ρίψη. Κάθε ομάδα έχει έως και 60 λεπτά για να το κάνει.

Όλα για το curling: Οι ομάδες

Στο curling, κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις παίκτες. Κάθε παίκτης έχει τον δικό του συγκεκριμένο ρόλο:

Πρώτος

Αυτός είναι ο παίκτης που ρίχνει στην πρώτη σειρά. Με άλλα λόγια, ρίχνουν την πρώτη και τη δεύτερη πέτρα. Για αυτόν τον λόγο, μπορούμε να πούμε ότι η ρίψη τους είναι η ευκολότερη, καθώς δεν υπάρχουν άλλες πέτρες που να ανησυχούν. Αλλά ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός, καθώς ο τόπος όπου οι πέτρες προσγειώνονται θα καθορίσουν το υπόλοιπο του παιχνιδιού.

Μόλις ο πρώτος ολοκληρώσει τις βολές του, πρέπει να βοηθήσει τους συμπαίκτες τους, σκουπίζοντας με τη σκούπα για να διευκολύνουν την ολίσθηση.

Δεύτερος

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτός ο παίκτης ρίχνει το δεύτερο ζευγάρι πέτρες. Ως εκ τούτου, ρίχνουν την τρίτη και τέταρτη πέτρα. Αφού τελειώσουν, σαρώνουν επίσης ή βοηθούν να σαρώνουν τις ρίψεις των συμπαικτών που ακολουθούν.

Τρίτος

Εκτός από το πέταγμα της πέμπτης και της έκτης πέτρας και το σκούπισμα του πρώτου παίκτη, σημειώνουν τα παιχνίδια και βοηθούν στο σχεδιασμό της στρατηγικής.

Αυτός ο παίκτης είναι σαν ο αντιπρόεδρος της ομάδας. Στην πραγματικότητα, όταν έρθει η ώρα για το άλμα, ο αντιπρόεδρος εκτελεί τις λειτουργίες του αρχηγού, καθοδηγώντας αυτούς που σκουπίζουν.

Σκίπερ

Αυτός είναι ο αρχηγός και ο πιο σημαντικός παίκτης. Σε γενικές γραμμές, είναι συνήθως οι πιο έμπειροι. Καθορίζουν τη στρατηγική με την ομάδα στα άκρα, υποδεικνύοντας το παιχνίδι και τις κινήσεις.

Δεδομένου ότι πρέπει να ρίξουν τις δύο τελευταίες πέτρες, έχουν το πιο δύσκολο έργο. Αυτό συμβαίνει επειδή το δάπεδο είναι γεμάτο και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Όλα σχετικά με το curling: Εξοπλισμός

Εκτός από πέτρες και σκούπες, χρησιμοποιείται κι άλλος εξοπλισμός:

 • Πέτρες. Ζυγίζουν περίπου δέκα κιλά. Υπάρχουν δύο σετ οκτώ πέτρες το καθένα, διαφορετικού χρώματος. Είναι κατασκευασμένες από συμπαγή γρανίτη. Έχουν μια γωνιακή λαβή στην κορυφή.
 • Σκούπα. Χρησιμοποιείται για να σκουπίζει η ομάδα την επιφάνεια του πάγου στο μονοπάτι της πέτρας, βοηθώντας την να κινείται και να ενισχύει την ταχύτητα και την κατεύθυνσή της.
 • Ολισθητής. Είναι μια σόλα που οι παίκτες τοποθετούν κάτω από τα παπούτσια τους για να τους βοηθήσουν να γλιστρήσουν.

Δεν υπάρχουν επίσημοι κανόνες ή ενδείξεις σχετικά με τα πράγματα που πρέπει να χρησιμοποιεί κάθε παίκτης. Μόνο τα πρωταθλήματα απαιτούν κάποια ομοιομορφία.

παιχνίδι στον πάγο
Το σπίτι είναι ο στόχος που οι παίκτες στοχεύουν στις πέτρες.

Μερικές ακόμα πληροφορίες

Πάνω απ ‘όλα, το curling είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής. Στην πραγματικότητα, μερικές μελέτες αναλύουν τη λήψη αποφάσεων ως σημαντικό παράγοντα σε αυτό το άθλημα.

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας ή κατάσταση. Είναι ένα άθλημα που μπορεί να απολαύσει ο καθένας, καθώς παρέχει φυσικά και ψυχολογικά οφέλη.

Ωστόσο, όπως σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες, οι παίκτες πρέπει να λάβουν προφυλάξεις για να αποφύγουν τραυματισμούς. Οι πτώσεις μπορεί να συμβούν επειδή η επιφάνεια είναι ολισθηρή. Επίσης, οι παίκτες πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις πέτρες.

Το curling αντενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, εάν έχετε οξύ πόνο στην πλάτη, κάμψη προς τα κάτω για να γλιστρήσετε τις πέτρες μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας.

Τέλος, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, τα άτομα που πάσχουν από άσθμα και αλλεργία θα πρέπει να είναι προσεκτικά όταν παίζουν χειμερινά σπορ, καθώς μπορεί να αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτούς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alcaraz-Ibáñez M, Pérez-Romero A, Aguilar-Parra J, Trigueros R. Deportes de invierno adaptados: salud, diversión y competición sin barreras. En Gallego J, Alcaraz-Ibáñez M, Aguilar-Parra H, Cangas A. IV Congreso internacional de Deporte Inclusivo. Almería: Universidad de Almería, 2015.
 • Bradley JL. The sports science of curling: a practical review. J Sports Sci Med. 2009; 8(4): 495-500.
 • Drobnic F. Asma y actividad deportiva. Apuntes: Educación física y deportes. 1994; 38(4): 100-103.
 • Real Federación Española de Deportes de Hielo [En línea]. España: En el Top 10 mundial de la modalidad mixta de curling; 2020. [Fecha de   acceso: 24 de febrero de 2021]. URL disponible en: https://www.rfedh.es/espana-en-el-top-10-mundial-de-la-modalidad-mixta-de-curling/
 • Reeser J, Berg R. Self reported injury patterns among competitive curlers in the United States: a preliminary investigation into the epidemiology of curling injuries. British Journal of Sports Medicine. 2004; 38(5): http://dx.doi.org/10.1136/bjsm.2003.010298
 • Wieting S, Lamoureux D. Curling in Canada. Sport in Society. 2001; 4(2): 140-156.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.