Πώς η γιόγκα άλλαξε τη ζωή και το σώμα μιας 87χρονης

Η γιόγκα είναι μια αρχαία πρακτική που φροντίζει τόσο το πνεύμα όσο και το σώμα σας. Αν η γιόγκα άλλαξε τη ζωή μιας ηλικιωμένης γυναίκας, μπορεί να αλλάξει και τη δική σας!
Πώς η γιόγκα άλλαξε τη ζωή και το σώμα μιας 87χρονης

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Εδώ και χρόνια θεωρείται ότι η ηλικία αποτελεί εμπόδιο για την εκμάθηση καινούργιων πραγμάτων και την υιοθέτηση ορισμένων πρακτικών εξάσκησης. Θα δούμε στην συνέχεια πως η γιόγκα άλλαξε τη ζωή και το σώμα μιας ηλικιωμένης γυναίκας.

Ωστόσο οι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους χωρίς περιορισμούς έχουν δείξει ότι μπορείτε να προσπαθήσετε να είστε καλύτερα σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι μια γυναίκα ηλικίας 87 ετών η οποία, παρά το γεγονός ότι υποφέρει από χρόνιες νόσους, αποφάσισε να μάθει γιόγκα για να αντιμετωπίσει τις παθήσεις της.

Η γιόγκα άλλαξε τη ζωή της και η ιστορία της έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας τις ωφέλειες της γιόγκα καθώς και την ικανότητα των ηλικιωμένων για άσκηση.

Η ιστορία του τρόπου με τον οποίο η γιόγκα άλλαξε τη ζωή μιας ηλικιωμένης γυναίκας…

Πώς η γιόγκα άλλαξε τη ζωή και το σώμα μιας 87χρονης

Η Anna Pesce, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, άρχισε να αλλάζει τον τρόπο ζωής της όταν ήταν 86 ετών. Αναζητούσε μια αποτελεσματική αντιμετώπιση για τη σοβαρή κύφωση που την ταλαιπωρούσε.

Η πάθηση αυτή κάνει τη σπονδυλική στήλη να κάμπτεται μόνιμα και σταδιακά είχε οδηγήσει στο σχηματισμό μιας καμπούρας στην πλάτη της γυναίκας που συνοδευόταν από πολύ πόνο.

Η συγκεκριμένη πάθηση, που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της σκολίωσης, της οστεοπόρωσης και της δισκοκήλης, περιόριζε τις κινήσεις της και την έκανε να αισθάνεται συνεχώς κουρασμένη.

 

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε το άρθρο: Προλάβετε την οστεοπόρωση με σωστή διατροφή.

 

Αν και υπέφερε για δεκαετίες, η Anna δεν είχε καταφέρει να βρει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει τα συμπτώματά της χωρίς να επηρεαστεί ο τρόπος ζωής της.

Από τότε που έγινε για πρώτη φορά η διάγνωση, έκανε θεραπείες όπως ο βελονισμός και οι ασκήσεις φυσιοθεραπείας και οστεοπαθητικής.

Αν και όντως αυτές καταπράυναν τον πόνο της, δεν ήταν ποτέ αρκετές ώστε να την κάνουν να αισθάνεται ολοκληρωμένη και υγιής ξανά.

Όμως η γιόγκα άλλαξε τα πάντα.

Η ιστορία του τρόπου με τον οποίο η γιόγκα άλλαξε τη ζωή μιας ηλικιωμένης γυναίκας...

Μερικοί άνθρωποι ανησυχούσαν ότι δεν ήταν μια υγιεινή πρακτική για την ηλικία της. Όμως η Καθηγήτρια Rachel Jesien, ειδική της γιόγκα για ανάρρωση, την κινητοποίησε και άρχισε να της κάνει μαθήματα μία φορά την εβδομάδα.

Η Anna μπορούσε να αισθανθεί ότι σταδιακά βελτιωνόταν στο περπάτημα. Μέσα σε ένα μήνα μπορούσε ξανά να βαδίζει χωρίς δυσκολία.

Μέσα σε δύο μήνες ο πόνος της άρχισε να εξαφανίζεται. Μετά από ένα χρόνο τακτικών μαθημάτων έχει πλέον αποφασίσει να κάνει γιόγκα κάθε μέρα.

Σε ηλικία 87 ετών η πλάτη της δεν είναι πλέον κυρτή. Έχει ανακτήσει την κινητικότητά της με τρόπο που πολλοί άνθρωποι θεωρούν “θαυματουργό” και αισθάνεται περισσότερο ζωντανή από ποτέ. Η γιόγκα άλλαξε τη ζωή αυτής της γυναίκας αποτελεσματικά και ουσιαστικά.

Στην επίδραση της γιόγκα σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου στην πλάτη αναφέρεται το άρθρο των Tekur, P., Nagarathna, R., Chametcha, S., Hankey, A., & Nagendra, H. R.

η γιόγκα άλλαξε τη ζωή μιας γυναίκας...

Η ανάρρωσή της λειτουργεί ως ελπιδοφόρο μήνυμα για όλους. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να ξεκινήσετε να κάνετε τα πράγματα που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας.

Πέρα από αυτό, η ιστορία της καθιστά σαφές ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Επομένως πρέπει να βρείτε τη σωστή μέθοδο αντιμετώπισης όσων σας ταλαιπωρούν.

Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπειών και μεθόδων αντιμετώπισης. Μερικές φορές αυτό που είναι καλό για ένα άτομο δεν είναι ό,τι καλύτερο για κάποιο άλλο.

Πειραματιστείτε και αναλύσετε σε βάθος τις ανάγκες του σώματός σας. Θα βρείτε τον σωστό τρόπο να διατηρήσετε την υγεία σας για πολλά χρόνια.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: 5 στάσεις της γιόγκα για μείωση του άγχους και της έντασης.

 

Σχετικά με τη γιόγκα…

η γιόγκα άλλαξε τη ζωή της

Η γιόγκα είναι κάτι περισσότερο από μια πρακτική ή μια μέθοδος άσκησης. Θεωρείται ως ένας υγιεινός τρόπος ζωής που θεραπεύει, φροντίζει και δυναμώνει το σώμα και το πνεύμα.

Η γιόγκα έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς πρακτικές για καλή σωματική και πνευματική κατάσταση. Χρήσιμα στοιχεία για την γιόγκα παραθέτουν σε άρθρο τους οι Garfinkel, M., & Schumacher, H. R.

Αν και στον Ινδουισμό η γιόγκα αποτελεί μέρος της θρησκευτικής, πνευματικής και πολιτισμικής παράδοσης, η πρακτική έχει περάσει τα σύνορα και έχει γίνει μια θεραπεία υγείας.

Κάθε συνεδρία γιόγκα διαρκεί από μία ως μιάμιση ώρα, αν και μερικοί κάνουν γιόγκα για συντομότερο χρονικό διάστημα.

Οι στάσεις συχνά συνοδεύονται από ασκήσεις αναπνοής και έχουν διάφορους βαθμούς δυσκολίας.

Τα περισσότερα μαθήματα ξεκινούν με ένα σύντομο ζέσταμα που ονομάζεται “χαιρετισμός στον ήλιο” και περιλαμβάνει διατάσεις και ήπιες κάμψεις για το ζέσταμα των μυών και των αρθρώσεων.

Το μάθημα τελειώνει με μια πλήρη χαλάρωση που διαρκεί από 10 ως 15 λεπτά. Σκοπός είναι η αποκατάσταση της ηρεμίας του σώματος και του πνεύματος.

Μπορείτε να κάνετε γιόγκα σε ένα εξειδικευμένο γυμναστήριο ή σε κάποιο κέντρο άθλησης. Οι αρχάριοι θα πρέπει να επιβλέπονται από κάποιον ειδικό, επειδή η κακή στάση του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.

Μετά την εκμάθηση των στάσεων και την απόκτηση των σωστών τεχνικών, όλοι μπορούν να κάνουν γιόγκα, όπου κι αν βρίσκονται.

Έχοντας διαβάσει πώς η γιόγκα άλλαξε τη ζωή αυτής της ξεχωριστής γυναίκας, εμπνευστήκατε να συμπεριλάβετε αυτή την πρακτική άσκησης στη ζωή σας;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Garfinkel, M., & Schumacher, H. R. (2000). Yoga. Rheumatic Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0889-857X(05)70126-5
  • Ross, A., & Thomas, S. (2010). The Health Benefits of Yoga and Exercise: A Review of Comparison Studies. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2009.0044
  • Tekur, P., Nagarathna, R., Chametcha, S., Hankey, A., & Nagendra, H. R. (2012). A comprehensive yoga programs improves pain, anxiety and depression in chronic low back pain patients more than exercise: An RCT. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2011.12.009

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.