5 κόλπα για να καθαρίσετε τα δερμάτινα παπούτσια

8 Νοεμβρίου 2019
Τα δερμάτινα παπούτσια απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα προκειμένου να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση. Ρίξτε μια ματιά σε πέντε ενδιαφέρουσες συμβουλές για να τα καθαρίζετε.

Όταν δε γνωρίζετε τη σωστή τεχνική για να καθαρίσετε τα δερμάτινα παπούτσια ίσως νιώσετε ότι κάνετε αγγαρεία. Υπάρχουν ειδικά εμπορικά προϊόντα για τον καθαρισμό τους όμως. Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζετε κάποια κόλπα για να τα κάνετε να δείχνουν άψογα και αστραφτερά, χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα.

Θέλετε να μάθετε ποια είναι αυτά;

Παρακάτω σας έχουμε κάποιες μεθόδους καθαρισμού που θα σας βοηθήσουν να αφαιρέσετε τη βρωμιά για να δείχνουν απαλά και να γυαλίζουν. Το καλύτερο είναι ότι δε θα χρειαστεί να αγοράσετε εμπορικά προϊόντα, καθώς γι’ αυτές τις μεθόδους χρησιμοποιούμε φυσικά καθαριστικά συστατικά.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Έξυπνες ιδέες για να φτιάξετε την τέλεια παπουτσοθήκη

5 κόλπα για να καθαρίσετε τα δερμάτινα παπούτσια

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε σε άψογη κατάσταση τα δερμάτινα παπούτσια είναι να τους κάνετε μια συντήρηση μετά από κάθε χρήση. Αρκετές φορές το αγνοούμε αλλά στην επιφάνεια των παπουτσιών συσσωρεύονται ίχνη βρωμιάς και έτσι επιταχύνεται η φθορά του υλικού τους.

Υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να καθαρίσετε τα δερμάτινα παπούτσια;

Διαβάστε επίσης: Πώς αποτρέπονται οι άσχημες οσμές στα παπούτσια με σπιτικές θεραπείες

1. Καθαρίστε τα δερμάτινα παπούτσια με βούρτσα ή πανί

Επαγγελματίας καθαρίζει παπούτσια

Η επιφανειακή βρωμιά θα πρέπει να αφαιρεθεί με βούρτσα ή πανί.

Η πρώτη συμβουλή για να καθαρίσετε τα δερμάτινα παπούτσια είναι να αφαιρέσετε τη βρωμιά από την επιφάνειά τους με μια απαλή βούρτσα ή ένα πανί. Αν τα παπούτσια έχουν κορδόνια, είναι προτιμότερο να τα πλύνετε ξεχωριστά με σαπούνι και νερό για να τα καθαρίσετε πλήρως.

 • Βουρτσίστε προς διάφορες κατευθύνσεις, πιέζοντας απαλά για να διώξετε τη σκόνη και τη βρωμιά.
 • Τέλος, τρίψτε το παπούτσι με ένα καθαρό, στεγνό πανί.

2. Δοκιμάστε νερό και λευκό ξύδι

Ένα διάλυμα νερού και λευκού ξυδιού μπορεί να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τους λεκέδες οι οποίοι κάνουν τα παπούτσια να δείχνουν παλιά και φθαρμένα.

Όμως, θα πρέπει να το εφαρμόσετε σε όλη την επιφάνεια, όχι μόνο στον λεκέ, σε διαφορετική περίπτωση θα αφήσετε σημεία που θα δείχνουν ανομοιόμορφα.

 • Εφόσον απλώσετε το διάλυμα στα παπούτσια, στεγνώστε τα με ένα απαλό πανί και βάλτε τα στον ήλιο να στεγνώσουν πλήρως.

3. Ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο σε γυάλινο δοχείο

Το ελαιόλαδο είναι πολύ χρήσιμο όταν τα παπούτσια δείχνουν βρώμικα.

Βάζοντας ελαιόλαδο στα δερμάτινα παπούτσια θα καταφέρετε να τα κάνετε λεία και αστραφτερά.

Γι’ αυτό, αν δείχνουν παλιά και βρώμικα, δοκιμάστε αυτό το κόλπο. Είναι ιδανικό για να αντικαταστήσετε τα κεριά και άλλα ειδικά είδη για τη φροντίδα των παπουτσιών.

 • Βάλτε μερικές σταγόνες ελαιόλαδου στα παπούτσια και τρίψτε με ένα καθαρό, απαλό πανί.

4. Δοκιμάστε πούδρα ταλκ για τους λιπαρούς λεκέδες

Οι λιπαροί λεκέδες φαίνονται αρκετά έντονοι σε δερμάτινες επιφάνειες. Ευτυχώς, μπορείτε να τους αφαιρέσετε εύκολα με τη βοήθεια της πούδρας ταλκΑυτό το συστατικό απορροφά το λίπος και αποτρέπει τη δημιουργία ανομοιογενειών στο δέρμα.

 • Αρχικά, στεγνώστε τον λιπαρό λεκέ με ένα καθαρό, στεγνό, βαμβακερό πανί μέχρι να εξαφανιστεί η υγρασία. Προσέξτε όταν καθαρίζετε το λίπος, καθώς αν το τρίψετε πολύ ο λεκές θα απλωθεί.
 • Έπειτα, βάλτε πούδρα ταλκ στην επιθυμητή περιοχή και αφήστε τη όλη τη νύχτα.
 • Το επόμενο πρωί, τινάξτε τα παπούτσια και αφαιρέστε τα υπολείμματα με μια απαλή βούρτσα.

5. Φλούδες μπανάνας για να καθαρίσετε τα δερμάτινα παπούτσια

Εσείς γνωρίζατε ότι οι φλούδες μπανάνας μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τα δερμάτινα παπούτσια;

Παρότι σχεδόν πάντα τις πετάμε, οι φλούδες μπανάνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορα πράγματα στο σπίτι. Τα συμπλέγματά τους βοηθούν στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων που συσσωρεύονται στο δέρμα, κάνοντας την επιφάνειά τους να λάμπει.

 • Πάρτε μια φλούδα μπανάνας και τρίψτε το λευκό μέρος στα παπούτσια.
 • Έπειτα, γυαλίστε τα με ένα βαμβακερό πανί μέχρι να φύγουν τα υπολείμματα.
 • Τέλος, αφήστε τα έξω για να στεγνώσουν με τον φρέσκο αέρα.

Πώς να καθαρίσετε το εσωτερικό των δερμάτινων παπουτσιών

Άτομο βάζει ταλκ στα παπούτσια

Επίσης σημαντική είναι και η καθαριότητα στο εσωτερικό των δερμάτινων παπουτσιών για να εξολοθρεύσετε τους μύκητες και τις δυσάρεστες οσμές.

Αφότου καθαρίσατε το εξωτερικό τμήμα από τα δερμάτινα παπούτσια, ήρθε η ώρα να καθαρίσετε και το εσωτερικό για να αποτρέψετε τη διασπορά των μικροβίων και των άσχημων οσμών. Σίγουρα το παραβλέπετε, αλλά ο ιδρώτας και τα βακτήρια μένουν στο εσωτερικό των παπουτσιών και προκαλούν οσμές και μολύνσεις.

Οδηγίες

 • Πρώτα, υγράνετε ένα πανί με νερό και λίγες σταγόνες αμμωνίας.
 • Μετά, τρίψτε το εσωτερικό των παπουτσιών και αφήστε τα να στεγνώσουν στη σκιά.
 • Έπειτα, αφού στεγνώσουν τα παπούτσια, βάλτε μια γενναία ποσότητα μαγειρικής σόδας μέσα. Κουνήστε τα καλά μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα.
 • Αφήστε τη μαγειρική σόδα να δράσει όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, πετάξτε τα υπολείμματα.
 • Τέλος, θυμηθείτε να βάλετε λίγη πούδρα στα πόδια σας πριν χρησιμοποιήσετε τα παπούτσια για να προλάβετε τις δυσάρεστες οσμές!

Ακόμη δεν καθαρίσατε τα δερμάτινα παπούτσια σας;

Σημειώστε αυτά τα απλά κόλπα και κάντε τα δερμάτινα παπούτσια σας να δείχνουν καινούργια. Όπως βλέπετε, αυτές οι συμβουλές ακολουθούνται εύκολα και δεν απαιτούν πολλά χρήματα!