Τι είναι ο δερματικός φραγμός και πώς μπορείτε να τον φροντίσετε;

Η επιδερμίδα βασίζεται στον δερματικό φραγμό για προστασία. Αυτός ο μανδύας είναι γνωστός ως κεράτινη στιβάδα και βρίσκεται στο ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας, το λεπτό, εξωτερικό στρώμα. Λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας από περιβαλλοντικές συνθήκες που απειλούν την υγεία του δέρματος.
Τι είναι ο δερματικός φραγμός και πώς μπορείτε να τον φροντίσετε;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 23 Φεβρουαρίου, 2023

Ο δερματικός φραγμός προστατεύει το δέρμα μας από τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τη φυσική παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου, τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για την καλή εμφάνιση του δέρματος. Έτσι, για να μπορεί αυτό το τείχος να κάνει τη δουλειά του, είναι σημαντικό να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να φροντίζετε τις ανάγκες του δέρματός σας. Θα σας δείξουμε πώς να το κάνετε αυτό σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι ο δερματικός φραγμός;

Τι είναι ο δερματικός φραγμός και πώς μπορείτε να τον φροντίσετε;
Χρησιμοποιήστε καλλυντικά ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας για να αποφύγετε την καταστροφή του δερματικού φραγμού.

Ο δερματικός φραγμός (ΔΦ) είναι μία από τις αμυντικές γραμμές του δέρματος, όπως αναφέρεται σε άρθρο του περιοδικού του Δερματολογικού Κέντρου Pascua. Έτσι, εμποδίζει τη διέλευση βλαβερών στοιχείων από το περιβάλλον.

Η αντίσταση και η σκληρότητα αυτού του φραγμού αντιστοιχεί κυρίως στα κερατοκύτταρα που ενώνονται από μια λιπιδική πλάκα με φυσικές ενυδατικές ουσίες, κερατίνη, κεραμίδια και λιπαρά οξέα, με όξινο pH μεταξύ 4,5 και 5,5.

Ακριβώς, αυτή η σύνθεση αποτρέπει τις δερματολογικές αλλοιώσεις, καθώς και την επίθεση βιολογικών παραγόντων ή τις ερεθιστικές αντιδράσεις. Επιπλέον, προσφέρει προστασία από τις τοξίνες, τις υπεριώδεις ακτίνες και τις λοιμώξεις.

Βλάβες που μπορεί να υποστεί ο δερματικός φραγμός

Η Dermatología Venezolana επισημαίνει ότι ο ΔΦ μπορεί να επηρεαστεί από έμφυτα σφάλματα του μεταβολισμού ή από επίκτητες ασθένειες, βλάπτοντας τη διαπερατότητα και την ποιότητα του δέρματος. Επίσης, οι πληγές, το κλίμα και το υπερβολικό πλύσιμο μπορούν να επιδεινώσουν τον δερματικό φραγμό, καθώς και οι ακόλουθοι παράγοντες:

 • Αλλεργιογόνα
 • Γήρανση
 • Ζεστά ντους
 • Άγχος και στρες
 • Διαταραχές ύπνου
 • Κατανάλωση στεροειδών φαρμάκων

Ομοίως, η επιδερμική στιβάδα αντιστέκεται στο τρίψιμο ορισμένων υφασμάτων και στη συνεχή εφαρμογή καλλυντικών ακατάλληλων για ορισμένες συνθήκες. Έτσι, είναι λάθος να εκτελείτε τελετουργίες ομορφιάς με οποιαδήποτε ουσία χωρίς να λαμβάνετε υπόψη ότι όλοι οι τύποι δέρματος έχουν διαφορετικές απαιτήσεις.

Επιπλέον, όταν ο δερματικός φραγμός δεν λειτουργεί σωστά, αρχίζουν να εμφανίζονται συμπτώματα όπως απολέπιση, ξηρότητα και κνησμός. Επιπλέον, το δέρμα αρχίζει να φαίνεται ρυτιδιασμένο και αποχρωματισμένο και οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.

Για παράδειγμα, μία από τις συχνές διαγνώσεις είναι η ατοπική δερματίτιδα- σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Εκζέματος, όπου ο ασθενής εμφανίζει φλεγμονή, ερυθρότητα, πόνο και πάχυνση.

Δερματικός φραγμός: Τρόποι προστασίας

Προστατεύοντας το δέρμα, υπερασπίζεστε την ακεραιότητα, την απαλότητα και τη δύναμη του δερματικού φραγμού – ακόμη και στο μέλλον. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να διατηρήσετε τη θωράκιση αυτού του στρώματος; Θα σας τα πούμε παρακάτω.

Προτιμήστε περιποίηση με δερματολογική έγκριση

Μην περιπλέκετε τη φροντίδα του δέρματός σας με δεκάδες προϊόντα χωρίς να ρωτήσετε τον δερματολόγο σας ποια είναι τα κατάλληλα. Τα viral καλλυντικά στα κοινωνικά δίκτυα υπόσχονται να επαναφέρουν τη λάμψη, αλλά δεν είναι κατάλληλα για όλους. Κοστίζει λιγότερο και ωφελεί περισσότερο να περιποιηθείτε το χόριο με αυτό που πραγματικά χρειάζεται.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας προτείνει την ανάπτυξη μιας απλής ρουτίνας βασισμένης στον καθαρισμό, την ενυδάτωση και την αντηλιακή προστασία, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του ξηρού, ευαίσθητου, λιπαρού ή μικτού δέρματος.

Ενυδατώστε το δέρμα σας

Η αποτελεσματικότητα του δερματικού φραγμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καθαρισμό και την παροχή ενυδατικών ουσιών που εμποδίζουν την εξάτμιση του νερού. Αυτό αναφέρεται στο περιοδικό Folia Dermatológica Peruana, τονίζοντας τη σημασία της κάλυψης της κεράτινης στιβάδας με ορυκτέλαια και άλλα συστατικά όπως η βαζελίνη και η λανολίνη.

Προσπαθήστε να ενυδατώνετε με ουσίες με βάση το νερό που περιέχουν γλυκερίνη και γαλακτικό οξύ. Εάν έχετε δερματικές διαταραχές, μπορεί να χρειάζεστε μαλακτικά- οι κρέμες με κεραμίδια υποστηρίζουν επίσης τη δομή και τη λειτουργία του φραγμού. Οι φόρμουλες με υαλουρονικό οξύ είναι ισχυρές ενυδατικές κρέμες που διεισδύουν βαθιά, αποκαθιστώντας τις βλάβες από το οξειδωτικό στρες, τη φωτογήρανση και τις ρυτίδες.

Απολέπιση με τα κατάλληλα οξέα

¿Qué es la barrera cutánea y cómo cuidarla?
Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα προϊόντα για το δέρμα σας.

Η απολέπιση είναι ευεργετική αν εφαρμόζεται με διαφορά τουλάχιστον 15 ημερών. Μπορείτε να την κάνετε με φυσικά σκευάσματα ή να επιλέξετε χημικά απολεπιστικά , τα οποία συχνά χρησιμοποιούν άλφα υδροξυοξέα (AHA) και βήτα υδροξυοξέα (BHA).

Η Ισπανική Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (AEDV) επισημαίνει ότι και τα δύο συστατικά αραιώνουν το ενδοκυτταρικό τσιμέντο, καθαρίζοντας το βαθύτερο τμήμα του δέρματος. Είναι προτιμότερο οι χημικές διαδικασίες να πραγματοποιούνται από επαγγελματίες.

Ωστόσο, αυτό το είδος απολέπισης χρησιμοποιείται και για καλλυντικούς σκοπούς στο σπίτι. Το κλειδί είναι να καθορίσετε με τον δερματολόγο τα οξέα ανάλογα με τον στόχο και τις δόσεις, καθώς η AEDV επισημαίνει ότι ακόμη και οι χαμηλότερες δόσεις θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο ευαίσθητο δέρμα. Υπάρχει μια ομάδα συχνά συνταγογραφούμενων AHAs και BHAs.

 • Το σαλικυλικό οξύ: Εκτός από τα απολεπιστικά, μπορεί να βρεθεί σε κρέμες, λοσιόν, τζελ και επιθέματα για τον καθαρισμό του δέρματος. Επιπλέον, είναι χρήσιμο για τις ατέλειες και την ακμή.
 • Μανδελική: Όταν αναμιγνύεται με τη γλυκολική, έχει βακτηριοκτόνο και βακτηριοστατική δράση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Brazilian Journal of Scientific Aesthetics.
 • Γλυκολικό: Είναι ιδανικό για το φωτογηρασμένο δέρμα. Ένα πείραμα σε ασθενείς που χρησιμοποίησαν αυτό το οξύ για 6 μήνες αποκάλυψε ότι η τοπική χορήγησή του βελτίωσε την υφή και το χρώμα του δέρματος. Όταν συνδυάζεται με σαλικυλικό οξύ, δρα ως απολέπιση που προάγει τη δερματική διέγερση.

Η υγιεινή διατροφή ωφελεί το δέρμα σας

Μια υγιεινή διατροφή ωφελεί ιδιαίτερα την εμφάνιση του δέρματος. Ένα άρθρο στο Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria τονίζει ότι ορισμένες διατροφικές τροποποιήσεις ενισχύουν τη θεραπεία και την πρόληψη δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση, η ακμή και η δερματοπάθεια που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τη γήρανση του δέρματος.

Τι πρέπει λοιπόν να προσθέσετε στη διατροφή σας; Για παράδειγμα, ολικής αλέσεως τροφές και αντιοξειδωτικά, υγιεινά λίπη και κατανάλωση άφθονου νερού. Το μενού εξετάζει επίσης γεύματα με τα ακόλουθα συστατικά:

 • Δημητριακά
 • Ξηροί καρποί
 • Ψάρια
 • Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
 • Κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα

Προστατευτείτε από τον ήλιο

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι ένας από τους κύριους εχθρούς του δερματικού φραγμού, καθώς επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος και προκαλεί υπερμελάγχρωση, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Έτσι, αποφύγετε τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. και φορέστε μακριά μανίκια και καπέλα. Ομοίως, είναι απαραίτητο να εφαρμόζετε καθημερινά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) και να το επαναλαμβάνετε το πολύ κάθε 4 ώρες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Community Pharmacists κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καθαρισμός του δέρματος με ελαφριά επιφανειοδραστικά και η χρήση ενός ευρέος δείκτη προστασίας από τον ήλιο αποτρέπει τη φωτογήρανση και τη φωτοκαρκινογένεση που είναι ευεργετικό για το τοίχωμα του δέρματος.

Κρατήστε το άγχος σας υπό έλεγχο

Οι ορμονικές ανισορροπίες που προκαλούνται από το άγχος υπονομεύουν τον δερματικό φραγμό, για παράδειγμα, συχνά προκαλούν ακμή. Μάλιστα, σε ένα τεύχος του Dermatología Peruana σημειώνεται ότι το πρόσωπο είναι η περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο από τα ξεσπάσματα, δεδομένης της υψηλότερης συγκέντρωσης σμηγματογόνων αδένων. Έτσι, η διάγνωση θα μπορούσε να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις και να σχηματίσει έναν φαύλο κύκλο που επιδεινώνει την κατάσταση.

Αν και μπορεί να φαίνεται περίπλοκο, λόγω του αντίκτυπου στην προσωπική εμφάνιση, είναι σημαντικό να διαχειριστείτε το συναισθηματικό στρες, προκειμένου να μην επιδεινώσετε τις βλάβες ή την κεράτινη στιβάδα.

Γνωρίστε το pH των προϊόντων που χρησιμοποιείτε

Όπως σχολιάζει το Κέντρο Δερματικής Αξιολόγησης, το επιφανειακό pH του δέρματος ρυθμίζει τη σταθερότητα του επιδερμικού φραγμού και είναι υπεύθυνο για την έκκριση των ελασματοειδών σωμάτων, σχετικών με το σχηματισμό του δερματικού φραγμού.

Επιπλέον, στην περίπτωση των προϊόντων που παρέχετε στο δέρμα, συνιστάται το pH να κυμαίνεται μεταξύ 4,0 και 5,0, ώστε να διασφαλίζεται ένα υγιές επίπεδο για την προστασία από την ακμή, τη δερματίτιδα ή τις λοιμώξεις.

Δοκιμάστε τα φυτικά έλαια

Τα φυτικά αιθέρια έλαια προσφέρουν ανακούφιση από τις συνήθεις παθήσεις του δερματικού φραγμού. Επιπλέον, υπάρχουν παρασκευάσματα με αντιοξειδωτική, αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση.

Επιπλέον, μπορείτε να τα εφαρμόσετε απευθείας ή αναμειγνύοντάς τα με λοσιόν και κρέμες σώματος, που ενισχύουν τη διατήρηση της υγρασίας. Ιδού, λοιπόν, μερικά ευεργετικά έλαια για μασάζ στο δέρμα:

 • Έλαιο καρύδας
 • Λάδι αργκάν
 • Ηλιέλαιο
 • Αμυγδαλέλαιο
 • Έλαιο τριαντάφυλλου

Αποφύγετε το κάπνισμα

Το Ίδρυμα Healthy Skin Foundation προειδοποιεί για τη βλάβη της νικοτίνης στις ίνες και την υφή του δέρματος. Επιπλέον, λεκιάζει τα δάχτυλα που κρατούν το τσιγάρο. Οι καπνιστές μπορεί επίσης να παρουσιάσουν στένωση των αιμοφόρων αγγείων, ξηρότητα και μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ενός ατόμου τόσο για καρκίνο του πνεύμονα όσο και για καρκίνο του δέρματος.

Δερματικός φραγμός: Τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε βλάβη

Τέλος, αν παρατηρήσετε ανεπιθύμητες αντιδράσεις μετά από συνεχή εφαρμογή ενός προϊόντος ή συμπτώματα που θα μπορούσαν να σχετίζονται με αλλοιώσεις του δερματικού φραγμού, πρέπει να διακόψετε τις φόρμουλες που μπορεί να προκαλούν τις επιδράσεις.

Τέλος, το επόμενο βήμα είναι να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο. Μόνο τότε θα γνωρίζετε ποιες θεραπείες ή καλλυντικά θέτουν σε κίνδυνο τη δομή της κεράτινης στιβάδας και ποιος είναι ο τρόπος για να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας υγιή, ενυδατωμένη και προστατευμένη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.