Κοκκινόψαρο: Διατροφική αξία, οφέλη και κατανάλωση

Το κοκκινόψαρο είναι ένα ψάρι υψηλής θρεπτικής ποιότητας που μπορεί να συμπεριληφθεί τακτικά στη διατροφή. Μάθετε περισσότερα γι' αυτό εδώ.
Κοκκινόψαρο: Διατροφική αξία, οφέλη και κατανάλωση

Τελευταία ενημέρωση: 17 Φεβρουαρίου, 2023

Το κοκκινόψαρο δεν είναι πολύ γνωστό ψάρι, αλλά είναι μια εξαιρετική προσθήκη για τη διατροφή σας και κάνει καλό στην υγεία σας. Διαθέτει πολύ υψηλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού. Θα σας πούμε όλα όσα προσφέρει και τους καλύτερους τρόπους προετοιμασίας του, ώστε να αρχίσετε να το καταναλώνετε τακτικά.

Πριν ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η περιοδική αντικατάσταση του κρέατος με ψάρι είναι πραγματικά θετική από άποψη υγείας. Τα ψάρια έχουν πολύ πιο ευεργετικό λιπιδαιμικό προφίλ από το κρέας. Επιπλέον, περιέχουν λιγότερες θερμίδες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη απώλειας βάρους, αν χρειαστεί. Θα πρέπει να εντάσσονται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα στη διατροφή σας.

Κοκκινόψαρο: Διατροφική αξία

Κοκκινόψαρο: Διατροφική αξία, οφέλη και κατανάλωση
Το κοκκινόψαρο περιέχει ωμέγα-3 και άλλα απαραίτητα στοιχεία για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Πρώτα απ’ όλα, το κοκκινόψαρο είναι πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Παρέχει επίσης πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D και βιταμίνη Ε, ένα άλλο στοιχείο που δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Όλα αυτά στο πλαίσιο των μειωμένων θερμίδων, μόνο 130 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Το κοκκινόψαρο είναι πηγή σεληνίου και μαγνησίου. Το πρώτο δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενώ το δεύτερο παίζει καθοριστικό ρόλο στη φυσιολογία του ύπνου και της ανάπαυσης. Όλα αυτά με 26 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, που είναι μια σημαντική ποσότητα για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών.

Κοκκινόψαρο και διατροφή

Το να συμπεριλάβετε το κοκκινόψαρο στη διατροφή μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από οφέλη για την υγεία που αξίζει να αναφερθούν. Πρώτον, ελέγχει τις φλεγμονές, γεγονός που οφείλεται στα ωμέγα-3 οξέα που παρέχει.

Τα στοιχεία αυτά έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, οπότε θα είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλίζεται η καθημερινή κατανάλωση και η κάλυψη των απαιτήσεων. Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αναλογία ωμέγα-6/ωμέγα-3, προσπαθώντας να την εξισορροπήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Από την άλλη πλευρά, η πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να είναι πολύ ευνοϊκή στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης πολλών χρόνιων και σύνθετων παθολογιών, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Reviews in Endocrine & Metabolic Disorders.

Το θρεπτικό αυτό συστατικό είναι ανεπαρκές σε περισσότερο από το μισό πληθυσμό, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Λίγες τροφές το περιέχουν, οπότε η έκθεση στο ηλιακό φως θα είναι ο κύριος τρόπος για την πρόσληψή του.

Τέλος, το σελήνιο δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στον οργανισμό. Εξουδετερώνει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και τη συνακόλουθη συσσώρευσή τους στους ιστούς του σώματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advances in Clinical and Experimental Medicine. Χάρη σε αυτό, θα διατηρηθεί η εσωτερική οξειδοαναγωγική ισορροπία, η οποία θα βοηθήσει στην καθυστέρηση της γήρανσης.

Πώς να καταναλώσετε το κοκκινόψαρο

Red snapper.
Προετοιμάστε το κοκκινόψαρο στη σχάρα ή στο φούρνο, γεμιστό ή με σάλτσα. Είναι πεντανόστιμο!

Το κοκκινόψαρο είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο ψάρι και το βρίσκουμε σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι διαθέσιμο εδώ. Ξεχωρίζει για τη σφιχτή, λευκή και πολύ νόστιμη σάρκα του, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά πιάτα.

Κατά κανόνα, σερβίρεται τηγανητό ή ψητό, αν και είναι επίσης νόστιμο στον ατμό. Υπάρχουν αρκετές συνταγές για γεμιστό κοκκινόψαρο, τόσο με σάλτσες όσο και με λαχανικά. Λειτουργεί πολύ καλά με ένα συνοδευτικό πιάτο πλούσιο σε υδατάνθρακες, όπως τα λαχανικά. Υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα να το σερβίρετε ογκρατέν με τυρί για τους λάτρεις των γαλακτοκομικών.

Ένα ψάρι που είναι ευεργετικό για την υγεία

Όπως είδατε, το κοκκινόψαρο έχει αρκετά οφέλη για την υγεία που προέρχονται από την παροχή βασικών θρεπτικών συστατικών. Είναι επίσης πολύ ευέλικτο σε μαγειρικό επίπεδο, οπότε θα ικανοποιήσει όλα τα μέλη της οικογένειας.

Επιπλέον, περιέχει ωμέγα-3 και βιταμίνη D, δύο στοιχεία που σχετίζονται με τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων και σύνθετων παθολογιών με την πάροδο των ετών και τα οποία θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας από τους πυλώνες μιας υγιεινής διατροφής είναι η ποικιλία. Είναι καλό να εξασφαλίζετε ποικιλία διαφορετικών τροφών για να αποφύγετε διατροφικές ελλείψεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αποτελεσματικότητα των φυσιολογικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό.

Είναι επίσης σημαντικό να εξασφαλίζετε ότι η διατροφή είναι ισορροπημένη όσον αφορά τις θερμίδες, ώστε να μην παίρνετε περιττό βάρος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Elagizi A, Lavie CJ, O’Keefe E, Marshall K, O’Keefe JH, Milani RV. An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients. 2021;13(1):204. Published 2021 Jan 12. doi:10.3390/nu13010204
  • Holick MF. The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Rev Endocr Metab Disord. 2017;18(2):153-165. doi:10.1007/s11154-017-9424-1
  • Kiełczykowska M, Kocot J, Paździor M, Musik I. Selenium – a fascinating antioxidant of protective properties. Adv Clin Exp Med. 2018;27(2):245-255. doi:10.17219/acem/67222

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.