Βοηθά το εκχύλισμα αλογοουράς στη μείωση των ραγάδων;

Ορισμένοι πιστεύουν ότι το πυρίτιο που περιέχεται στο εκχύλισμα αλογοουράς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ραγάδων. Αλλά είναι αυτό αλήθεια και υπάρχουν αποδείξεις; Σε αυτό το άρθρο, θα απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα.
Βοηθά το εκχύλισμα αλογοουράς στη μείωση των ραγάδων;
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 24 Απριλίου, 2023

Το εκχύλισμα αλογοουράς (Equisetum arvense) χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό στην κατασκευή προϊόντων για τη μείωση των ραγάδων. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε πυρίτιο, το φυτό αυτό φαίνεται χρήσιμο για την αποκατάσταση του δέρματος και τη βελτίωση της εμφάνισής του. Είναι όμως τόσο αποτελεσματικό όσο ισχυρίζονται πολλοί;

Αξίζει να θυμόμαστε ότι οι ραγάδες είναι μια μορφή ουλής του δέρματος που προκαλείται από το τέντωμα του χόρτου, είτε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, είτε κατά την αύξηση του βάρους, είτε από ορμονικά ζητήματα. Οι ραγάδες εντοπίζονται συχνά στους γλουτούς, τα πόδια και την κοιλιά. Ωστόσο, εμφανίζονται επίσης στο στήθος και την πλάτη.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά σε δημοσίευση στο National Center for Biotechnology Information, η θεραπεία τους αποσκοπεί στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστικών ινών, καθώς και στην ενυδάτωση. Για το σκοπό αυτό, έχει δοκιμαστεί μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Στη συνέχεια, εστιάζουμε στις πιθανές επιδράσεις από τη χρήση εκχυλίσματος αλογοουράς.

Πιθανά οφέλη από το εκχύλισμα αλογοουράς για τη θεραπεία των ραγάδων

Η αλογοουρά, με την επιστημονική ονομασία Equisetum arvense, ανήκει στην οικογένεια Equisetopsida και προέρχεται από τις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης. Από την αρχαιότητα, αποτελεί βότανο με διάφορες φαρμακευτικές εφαρμογές. Όσον αφορά το δέρμα, της αποδίδονται αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και επανορθωτικές ιδιότητες.

Μια έρευνα στο BMC Complement Altern Med. αναφέρει λεπτομερώς ότι αποτελεί άφθονη πηγή φλαβονοειδών, τριτερπενοειδών, φυτοστερολών, καλίου, ασβεστίου και, κυρίως, πυριτικού οξέος και πυριτικών αλάτων.

Τα τελευταία εκτιμώνται σε αισθητικό επίπεδο, καθώς η αφομοίωσή τους στο δέρμα συνδέεται με διάφορα οφέλη, όπως η μείωση των ραγάδων. Από την άποψη αυτή, μια μελέτη στο Anais Brasileiros de Dermatologia περιγράφει λεπτομερώς ότι το πυρίτιο παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου.

Επιπλέον, παρεμβαίνει στην ενεργοποίηση των ενζύμων υδροξυλίωσης, τα οποία είναι καθοριστικά για το σχηματισμό του δικτύου κολλαγόνου. Έτσι, βελτιώνει τη δύναμη και την ελαστικότητα του δέρματος.

Το μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για τα αποτελέσματα του εκχυλίσματος αλογοουράς στη θεραπεία των ραγάδων. Πέρα από ανέκδοτα δεδομένα, καμία μελέτη δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η επίδρασή του κατά των ραγάδων είναι αληθινή.

Αντίθετα, οι ειδικοί της δερματολογίας συνεχίζουν να διαφωνούν σχετικά με την αποτελεσματικότητα των τοπικών προϊόντων στη μείωση των ραγάδων. Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση κρεμών ή λοσιόν κατά των ραγάδων.

Stretch marks
Οι ραγάδες προκαλούνται από τη διάσπαση των ινών κολλαγόνου. Το υπόλευκο χρώμα τους υποδηλώνει τη μακρά εξέλιξη της βλάβης.

Πώς χρησιμοποιείται το εκχύλισμα αλογοουράς στη θεραπεία των ραγάδων;

Παρά την έλλειψη αποδείξεων, υπάρχουν εκείνοι που αποδίδουν θετικά αποτελέσματα στις θεραπείες με αλογοουρά για τις ραγάδες. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετά προϊόντα στην αγορά που περιλαμβάνουν μεταξύ των συστατικών τους εκχυλίσματα από αυτό το φυτό.

Από την άλλη πλευρά, η λαϊκή βιβλιογραφία έχει αποκαλύψει διάφορα σπιτικά παρασκευάσματα. Αυτά συνδυάζουν φυσικά συστατικά που υπόσχονται να θρέψουν το δέρμα από έξω για να ελαχιστοποιήσουν αυτό το πρόβλημα. Ας δούμε μερικές συνταγές.

1. Έλαιο αλογοουράς

Μια μελέτη στο Διεθνές Περιοδικό Μοριακών Επιστημών αναφέρει ότι η εφαρμογή ορισμένων φυτικών ελαίων βοηθά στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού, στην επούλωση και στη σύνθεση κολλαγόνου. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να συνδυάσετε την αλογοουρά με ελαιόλαδο, λάδι καρύδας ή αμυγδαλέλαιο.

Συστατικά

 • 200 ml φυτικού ελαίου (αυτό της επιλογής σας).
 • 100 γραμμάρια αλογοουρά.

Οδηγίες χρήσης

 1. Ζεσταίνετε το φυτικό έλαιο σε χαμηλή φωτιά.
 2. Στη συνέχεια, προσθέστε την αλογοουρά, που προηγουμένως έχετε κόψει σε μικρά κομματάκια.
 3. Αφήστε το μείγμα στη φωτιά για περίπου 5 λεπτά και αφαιρέστε το.
 4. Στη συνέχεια, όταν ξεκουραστεί, περάστε το λάδι από λεπτό σουρωτήρι και αποθηκεύστε το σε γυάλινο δοχείο.
 5. Χρησιμοποιήστε το προϊόν κάνοντας απαλό μασάζ στις περιοχές που θέλετε να θεραπεύσετε.
 6. Εφαρμόστε το κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο.

2. Εκχύλισμα αλογοουράς

Το έγχυμα αυτού του φυτού χρησιμοποιείται ως λοσιόν για την απόκρυψη της εμφάνισης των ραγάδων. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με μια ενυδατική κρέμα.

Συστατικά

 • 20 γραμμάρια αλογοουρά.
 • 2 φλιτζάνια νερό (500 ml).

Οδηγίες χρήσης

 1. Ρίξτε την αλογοουρά στο βραστό νερό.
 2. Σκεπάστε το ρόφημα και αφήστε το να βράσει για 15 λεπτά.
 3. Φιλτράρετε το υγρό μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι και ρίξτε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.
 4. Ψεκάστε τη λοσιόν στις επιθυμητές περιοχές. Κάντε μασάζ και αφήστε τη να δράσει για 20 λεπτά.
 5. Ξεπλύνετε και ενυδατώστε με την αγαπημένη σας κρέμα.
horsetail stretch marks
Το υγρό χρησιμοποιείται ως λοσιόν για το δέρμα.

Άλλες συστάσεις για τη μείωση των ραγάδων

Δεν υπάρχει καμία θαυματουργή φόρμουλα για την εξάλειψη των ραγάδων σε μια νύχτα. Στην πραγματικότητα, πολλές θεραπείες καταφέρνουν μόνο να τις ξεθωριάσουν. Για το σκοπό αυτό, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας προτείνει τα εξής:

 • Χρησιμοποιήστε προϊόντα κατά των ραγάδων στις πρώτες ραγάδες που εμφανίζονται. Οι ουσίες είναι συνήθως αναποτελεσματικές στις ραγάδες που είναι ήδη ώριμες.
 • Κάντε μασάζ μέχρι να απορροφηθεί καλά η ουσία. Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να ενισχύσει την επίδρασή της.
 • Να είστε συνεπείς με τη θεραπεία. Δηλαδή, να τη χρησιμοποιείτε αρκετές εβδομάδες στη σειρά.
 • Επιλέξτε προϊόντα που περιέχουν στα συστατικά τους υαλουρονικό οξύ και τρετινοΐνη.
 • Αποκτήστε πρόσβαση σε επαγγελματικές δερματολογικές θεραπείες. Ορισμένες χρήσιμες είναι τα χημικά πίλινγκ, η θεραπεία με λέιζερ και η μικροδερμοαπόξεση.

Τι να θυμάστε;

Η χρήση θεραπειών με αλογοουρά για τη μείωση των ραγάδων είναι ευρέως διαδεδομένη. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για τα αποτελέσματα και τα οφέλη της. Δεν έχουν γίνει μελέτες που να αξιολογούν τα αποτελέσματα αυτού του φυτού στις ραγάδες καθαυτές. Πιστεύεται ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμη λόγω της περιεκτικότητάς της σε πυρίτιο. Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Θέλετε να δοκιμάσετε αυτό το φυτό; Σε γενικές γραμμές, η τοπική εφαρμογή του δεν ενέχει κινδύνους. Μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα όταν συνδυάζεται με μασάζ, υγιεινή διατροφή, άφθονο νερό και σωματική άσκηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Oakley AM, Patel BC. Stretch Marks. [Updated 2022 May 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK436005/
 • Gründemann C, Lengen K, Sauer B, Garcia-Käufer M, Zehl M, Huber R. Equisetum arvense (common horsetail) modulates the function of inflammatory immunocompetent cells. BMC Complement Altern Med. 2014 Aug 4;14:283. doi: 10.1186/1472-6882-14-283. PMID: 25088216; PMCID: PMC4132922.
 • Araújo LA, Addor F, Campos PM. Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy. An Bras Dermatol. 2016 May-Jun;91(3):331-5. doi: 10.1590/abd1806-4841.20163986. PMID: 27438201; PMCID: PMC4938278.
 • Ud-Din S, McGeorge D, Bayat A. Topical management of striae distensae (stretch marks): prevention and therapy of striae rubrae and albae. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016 Feb;30(2):211-22. doi: 10.1111/jdv.13223. Epub 2015 Oct 20. PMID: 26486318; PMCID: PMC5057295.
 • Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2017 Dec 27;19(1):70. doi: 10.3390/ijms19010070. PMID: 29280987; PMCID: PMC5796020.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.