Πώς να θεραπεύσετε τις ουλές και τα σημάδια

Μήπως σας ενοχλούν οι ουλές και τα σημάδια; Ορισμένοι άνθρωποι είναι αρκετά τυχεροί καθώς δεν έχουν ούτε μια ουλή στο δέρμα τους.
Πώς να θεραπεύσετε τις ουλές και τα σημάδια

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουνίου, 2019

Μήπως σας ενοχλούν οι ουλές και τα σημάδια; Ορισμένοι άνθρωποι είναι αρκετά τυχεροί καθώς δεν έχουν ούτε μια ουλή στο δέρμα τους. Πολλές φορές όμως, μια πληγή μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο από ότι θα έπρεπε για να επουλωθεί. Αυτό οφείλεται στην ελάχιστη και ελλιπή φροντίδα της πληγής. Παράλληλα η διαδικασία επούλωσης γίνεται επίπονη και τελικά μένουν εμφανή και αντιαισθητικά σημάδια στο δέρμα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η διαδικασία επούλωσης διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθώς ακόμη και οι ίδιες οι πληγές επουλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Αρκετές φορές, δεν υπάρχει τρόπος για να αποφύγουμε τις ουλές καθώς αποτελούν μέρος μιας κανονικής διαδικασίας επούλωσης στο δέρμα. Όλα εξαρτώνται από τον τύπο του δέρματος που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος, όπως επίσης και από το μέγεθος και το βάθος της πληγής.

Ωστόσο, μπορούμε να παρέμβουμε με τον εξής τρόπο: Να μην είναι τόσο αντιαισθητικές και συνεπώς τόσο εμφανείς. Αν η πληγή είναι αρκετά σοβαρή, επισκεφτείτε άμεσα ένα ιατρικό κέντρο. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να δράτε άμεσα ώστε να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις στην περιοχή της πληγής.

Αν η πληγή σας έχει μολυνθεί, οι ουλές μπορεί να είναι ακόμη χειρότερες. Γι’ αυτό ρίξτε μια ματιά στις ακόλουθες συμβουλές του άρθρου ώστε να θεραπεύετε αποτελεσματικά τις ουλές και τα σημάδια.

Συμβουλές για τις ουλές και τα σημάδια

  • Η καθαριότητα της πληγής είναι απαραίτητη.  Δέστε την πληγή με μια καθαρή πετσέτα εφόσον την έχετε καθαρίσει και έχετε σταματήσει την αιμορραγία. Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι καθαρά.  Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό ειδικό για αυτές τις περιπτώσεις, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε όλα τα φαρμακεία. Αν δεν έχετε απολυμαντικό, μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας, με νερό και σαπούνι για ευαίσθητες επιδερμίδες. Μην βάζετε ποτέ οινόπνευμα πάνω στην πληγή.
  • Στεγνώστε την πληγή με έναν στεγνό επίδεσμο πατώντας ελαφρά πάνω στην πληγή. Αποφύγετε την χρήση βαμβακιού καθώς θα κολλήσουν μικρά κομματάκια πάνω στην πληγή, γεγονός που θα εμποδίσει την επούλωση.
  • Η πληγή δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο κατά την διάρκεια της επούλωσή της. Καλύψτε την πληγή με έναν επίδεσμο, όχι πολύ σφιχτά αλλά ούτε και πολύ χαλαρά. Θέλετε να προστατεύσετε την πληγή σας από τυχόν μολύνσεις που μπορεί να προέλθουν από την άμεση επαφή με το περιβάλλον. Βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε τον επίδεσμο κάθε μέρα. Αν παρατηρήσετε ότι ο επίδεσμος είναι υγρός, αλλάξτε τον εκείνη την στιγμή.
  • Μια εξίσου καλή ιδέα είναι να κάνετε ένα απαλό μασάζ γύρω από την περιοχή της πληγής για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος κι έτσι θα αυξηθεί η ροή του αίματος σε αυτό το σημείο. Αυτό θα βοηθήσει διάφορες ευεργετικές ουσίες να προσεγγίσουν την συγκεκριμένη περιοχή, επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο την διαδικασία της επούλωσης.
  • Όταν δημιουργηθεί καύκαλο μην το αφαιρέσετε. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακόμη πιο εμφανή ουλή, επομένως αφήστε το να φύγει από μόνο του.
  • Το λάδι άγριου τριαντάφυλλου είναι πολύ χρήσιμο για την διαδικασία της επούλωσης. Να το εφαρμόζετε στην πληγή κάθε μέρα. Θα πρέπει να επιμένετε, αν θέλετε να έχετε καλά αποτελέσματα.
  • Η διατροφή παίζει επίσης ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάλληλη επούλωση των πληγών. Αν η διατροφή σας είναι ελλιπής τότε δεν θα έχετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την επούλωση της πληγής.

Σας συστήνουμε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το πώς να καλλιεργείτε κρεμμύδια στο σπίτι σας.

θεραπευστε τις ουλές και τα σημάδια με κρεμμύδια

Να θυμάστε ότι αυτές οι συμβουλές είναι χρήσιμες όταν η κατάσταση του τραύματος δεν είναι σοβαρή. Αν έχετε βαθιά ή σοβαρή πληγή, αν η αιμορραγία συνεχίζει εφόσον έχει περάσει αρκετή ώρα, μην χάνετε καθόλου χρόνο και επισκεφτείτε άμεσα μια ιατρική μονάδα.

Ακόμη μια σημαντική διευκρίνιση είναι ότι οι μικρές πληγές μπορεί να μην αφήσουν καμία ουλή, αλλά όλα εξαρτώνται από τον τύπο του δέρματός σας. Μερικοί άνθρωποι, πολύ απλά αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη δυσκολία την διαδικασία επούλωσης ασχέτως αν η πληγή τους είναι σοβαρή ή όχι.

Ο προαναφερόμενος τρόπος φροντίδας των πληγών δεν θα εμποδίσει μόνο την εμφάνιση ουλών αλλά και οποιαδήποτε τυχόν μόλυνση της πληγής σας. Όσο περισσότερο χρόνο διαρκεί η επούλωση μιας πληγής, τόσο περισσότερο εμφανές θα είναι και το σημάδι.

Για περαιτέρω απορίες επισκεφτείτε έναν ειδικό. Στην εποχή μας, υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι για να ελαττώσετε τα σημάδια του δέρματος. Αν έχετε ήδη παλιές ουλές, μπορείτε να βρείτε λύσεις και για αυτές ώστε να σταματήσουν να είναι πλέον τόσο ενοχλητικές.

Σας ενοχλούν οι ουλές και τα σημάδια; Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και θεραπεύστε τις ουλές και τα σημάδια.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.