Παλεύετε να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας;

Μην θορυβηθείτε αν παλεύετε να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας. Αυτό είναι πιο συχνό απ' όσο νομίζετε, και είναι κάτι που πρέπει να χτίσετε καθώς αλληλεπιδράτε και αναγνωρίζετε ο ένας τον άλλο. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα!
Παλεύετε να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας;

Έχει γραφτεί από Ana Núñez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το να παλεύετε να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας είναι φυσιολογικό και ιδιαίτερα κοινό, γι’ αυτό μην ανησυχείτε ιδιαίτερα αν δε συμβεί αμέσως μετά τη γέννα. Ο ισχυρός δεσμός για τον οποίο έχετε ακούσει αναπτύσσεται με τον καιρό.

Όπως μπορείτε να δείτε, δε χρειάζεται να νιώθετε ενοχές, ειδικά αν είστε νέα μαμά ή αν οι συνθήκες της εγκυμοσύνης σας δεν ήταν ιδανικές. Το πιο πιθανό είναι να είστε κουρασμένες από τη γέννα, όπως θα νιώθατε έπειτα από μια εξαντλητική άσκηση. Πέραν από τις ορμονικές αλλαγές, το σώμα είναι εξουθενωμένο από τη φυσική προσπάθεια, ενώ και το μυαλό βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση λόγω του άγχους.

Ταυτόχρονα, υπάρχει αβεβαιότητα γι’ αυτό που έρχεται μετά τη γέννα και αμηχανία για ό,τι νέο φέρνει η μητρότητα. Έτσι λοιπόν, μη νιώθετε απόγνωση ή πως είστε κακή μητέρα αν δεν νιώθετε το μητρικό ένστικτο όπως το φανταζόσαστε.

Να έχετε υπομονή και εμπιστοσύνη πως θα έρθει. Εν τω μεταξύ, διαβάστε ορισμένες συμβουλές για το πώς να δυναμώσετε αυτόν τον δεσμό!

Προσδοκίες πριν τη γέννα

Οι μέλλουσες μητέρες έχουν ορισμένες προσδοκίες και ιδέες για τη γέννα όσο πλησιάζει το τελευταίο τρίμηνο. Ο γυναικολόγος σας θα έχει συζητήσει μαζί σας ορισμένα πιθανά σενάρια και ίσως να γνωρίζετε ήδη αν θα έχετε έναν φυσικό τοκετό ή μια καισαρική τομή.

Όλη αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί ορισμένες προσδοκίες. Το πιο πιθανό είναι να έχετε φανταστεί τον εαυτό σας να πρωταγωνιστεί σε μια σκηνή με μια ερωτευμένη μητέρα. Αυτή η άποψη έχει διαδοθεί πάρα πολύ στην κουλτούρα μας μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Φυσικά, δε βλέπετε ποτέ τον εαυτό σας σαν μια εξαντλημένη μητέρα γεμάτη ερωτήματα.

Προσθέστε αυτές τις προσδοκίες στις συμβουλές τις οποίες, ζητήσατε ή όχι, λαμβάνετε από την οικογένεια και τους φίλους σας, και θα αρχίσετε να κατακλύζεστε από συναισθήματα. Ειδικά αν συνειδητοποιήσετε ότι δε γεννιούνται όλα τα παιδιά με τις βέλτιστες συνθήκες. Φαίνεται πως δεν είναι παράλογο ν’ αναρωτιέστε γιατί παλεύετε να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας.

Παλεύετε να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας – Ο δεσμός μητέρας-μωρού

Ορισμένοι λένε ότι ξεκινά αμέσως μόλις συνειδητοποιήσετε πως έχετε μια νέα ζωή μέσα σας. Πέραν αυτού, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όπως σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, μπορείτε να χτίσετε αυτόν τον δεσμό αν δεν έρθει φυσικά.

Δεν υπάρχει συνταγή ή κάποιο εγχειρίδιο που να εξηγεί πώς να είστε μητέρα ή πώς να δεθείτε με το μωρό σας. Όλα δείχνουν ότι θα συμβεί με έναν ξεχωριστό τρόπο και σε μια συγκεκριμένη στιγμή.

Για την ακρίβεια, σε μερικές μαμάδες αρχίζει να εκδηλώνεται αμέσως μόλις καταλάβουν ότι είναι έγκυες, και σε άλλες μετά τη γέννα. Άλλες δένονται μετά τις δύσκολες και εξαντλητικές πρώτες εβδομάδες. Όμως, πολλές δε το βιώνουν καθόλου. Όπως και να ‘χει, όλα βαίνουν καλώς και στο τέλος θα προσαρμοστείτε ο ένας στον άλλο.

Μητέρα κρατά στην αγκαλιά της το παιδί της
Το δέσιμο μεταξύ μητέρας-παιδιού δε συμβαίνει με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις σχέσεις. Ο λόγος είναι πως κάθε άτομο είναι μοναδικό και χρειάζεται τον δικό του χρόνου.

Συμβουλές για να βελτιώσετε τα αισθήματά σας προς το μωρό σας αν παλεύετε να δεθείτε με αυτό

Όπως είπαμε παραπάνω, δεν υπάρχει οδηγός για να δεθεί μητέρα και παιδί από την πρώτη επαφή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα χρήσιμα πράγματα στα οποία μπορείτε να καταφύγετε μέχρι να συμβεί φυσικά.

1. Αναζητήστε σωματική επαφή

Κρατήστε το μωρό σας στο στήθος σας, κάτω από τα ρούχα σας αν θέλετε να νιώσετε επαφή δέρμα με δέρμα. Ορισμένοι αναφέρονται σε αυτό ως μέθοδος καγκουρό.

Αυτό είναι ιδιαίτερα καλό για τα πρόωρα μωρά επειδή τους επιτρέπει να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους. Το να έχετε κοντά το μωρό σας, να νιώθετε την αναπνοή του και να το μυρίζετε είναι ευχάριστες αισθήσεις που προάγουν το δέσιμο.

2. Παλεύετε να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας – Κοιτάξτε στα μάτια του μωρού σας

Εκμεταλλευτείτε τη στιγμή του θηλασμού και κοιτάξτε στα μάτια του μωρού σας. Στην αρχή μπορεί να μην εστιάσει σε εσάς, αλλά θα εστιάσετε εσείς, και έτσι θα αρχίσετε να παρατηρείτε τις ομοιότητές σας.

Αυτή η επαφή των ματιών συμπληρώνει το τάισμα και δείχνει στο μωρό ότι είστε εκεί. Στη συνέχεια, ίσως θελήσετε να προσθέσετε ένα συγκεκριμένο τραγούδι για να το συνδυάσετε με τον χρόνο που περνάτε μαζί.

3. Κοιμηθείτε μαζί

Το να ξαπλώνετε την ώρα του θηλασμού δημιουργεί ένα κλίμα οικειότητας που σας επιτρέπει να συνδεθείτε. Αν σας ηρεμεί, αφήστε το να κοιμάται πιο συχνά μαζί σας.

Χαϊδέψτε το με αγάπη, κάντε του μασάζΑυτό διεγείρει την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της σχέσης σας.

4. Ξεκουραστείτε καλά αν παλεύετε να συνδεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας

Η άφιξη του μωρού σας σημαίνει και υψηλές απαιτήσεις στη φροντίδα του, τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα. Μην προσπαθήσετε να φροντίζετε μόνη σας το μωρό σας επειδή θα εξαντληθείτε.

Εφόσον μπορείτε, μη διστάσετε να δεχθείτε τη βοήθεια που σας προσφέρει η οικογένειά σας. Η ξεκούραση θα σας επιτρέψει να έχετε καλύτερη διάθεση και να περάσετε χρόνο με το μωρό σας.

5. Μιλήστε για τα συναισθήματά σας

Παλεύετε να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας και αυτό σας ενοχλεί και σας στερεί τον ύπνο σας. Λοιπόν, ίσως είναι καλή ιδέα να μιλήσετε σε κάποιον. Κάποιον που να μπορεί να ακούσει ό,τι έχετε να πείτε χωρίς να σας κρίνει.

Ίσως εκπλαγείτε όταν δείτε πως μιλώντας σε μια άλλη μητέρα θα την κάνει να εξομολογηθεί πως πέρασε το ίδιο. Το σημαντικό πράγμα εδώ είναι να βγάλετε όσα νιώθετε και να εκτονώσετε τα συναισθήματά σας.

6. Βρείτε τον εαυτό σας ως μητέρα

Ίσως αναρωτηθείτε γιατί δεν νιώθετε δεμένη με το μωρό σας, όπως σας είπαν όλοι, εφόσον το αγκαλιάσατε και επιστρέψατε στο σπίτι. Αυτή η ρομαντική ιδέα της τέλειας αρμονικής μητρότητας από τη στιγμή που συναντάτε το μωρό σας είναι μονάχα ένα κοινωνικό κατασκεύασμα για την πρώιμη σύνδεση. Δε συμβαίνει πάντα.

Δε σας κάνει να νιώθετε καλύτερα τώρα που το γνωρίζετε αυτό;

Δεν είστε η μοναδική μητέρα που είχε αυτή την εμπειρίαΜην κατηγορείτε τον εαυτό σας και ετοιμαστείτε να γίνετε μια μητέρα και να απολαύσετε όλες τις ατέλειες και τις πραγματικότητες που αποκρύπτει η κοινωνία. Η Γαλλίδα φιλόσοφος Simone de Beauvoir δήλωσε το 1949 ότι “η μητρότητα είναι φυσική επειδή την έκανε φυσική η πατριαρχική κουλτούρα.”

Μητέρα ανήσυχη και μωρό που παίζει
Οι ιδέες της κουλτούρας για τη μητρότητα δε θα πρέπει να οδηγούν σε άγχος. Πρόκειται για κοινωνικά κατασκευάσματα και δεν έχουν εφαρμογή σε όλους.

7. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας αν παλεύετε να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας

Η μητρότητα είναι μια κατάσταση στην οποία κάθε γυναίκα περνά το δικό της ταξίδι. Να φροντίζετε το δικό σας και να μην το συγκρίνετε με οποιασδήποτε άλλης γυναίκας. Για την ακρίβεια, περιμένετε αν δεν είστε έτοιμες.

Θα έρθει ο καιρός που θα νιώσετε καλά για εσάς και το μωρό σας. Ο δεσμός δε συμβαίνει αμέσως και αυτό δε σας κάνει κακή μητέρα.

Να ευχαριστιέστε κάθε ημέρα, να είστε αυτόνομη. Μόνο εσείς οι δύο είστε μέρη αυτού του ταξιδιού. Διαβάστε για το πώς να καθιερώσετε έναν δεσμό με το νεογέννητο μωρό σας αν ανησυχείτε και ενδιαφέρεστε να μάθετε παραπάνω πράγματα.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν παλεύετε να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας

Έχουν περάσει εβδομάδες και παρά τις προσπάθειές σας παλεύετε ακόμη να δεθείτε με το μωρό σας. Αν ναι, ίσως είναι ώρα ν’ αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, ειδικά αν αυτή η συναισθηματική κατάσταση σας κάνει να νιώθετε άβολα και ανεπαρκή ως μητέρα.

Συμβαίνει πιο συχνά απ’ όσο πιστεύετε όμως. Πολλές μελέτες συνδέουν αυτό το φαινόμενο με την επιλόχειο κατάθλιψη, γι’ αυτό είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε. Προσπαθήστε να κάνετε ενδοσκόπηση για να δείτε αν υπήρξε κάποιο περιστατικό που σας αναστάτωσε σε αυτό το στάδιο.

Τέλος, ευθυμήστε. Είναι θέμα χρόνου και αντίληψης πως περνάτε τη δική σας εμπειρία. Θα δείτε πώς ο δυνατός δεσμός που θα χτίσετε θα μεγαλώνει και θα γίνεται ισχυρότερος με τα χρόνια!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.