Θηλασμός και το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου

Ο θηλασμός είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος του νεογέννητου και των θρεπτικών αναγκών του.
Θηλασμός και το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα θα δούμε πώς ο θηλασμός συνδέεται στενά με το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου και τη σωστή λειτουργία του.

Ο θηλασμός είναι ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους για να ταΐσετε το μωρό σας. Πολυάριθμες μελέτες έδειξαν ότι το μητρικό γάλα πληροί τις διατροφικές απαιτήσεις των μωρών στα πρώτα στάδια της ζωής τους.

Το μητρικό γάλα εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη του μωρού. Μπορεί ακόμη και να καθορίσει τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος σε μεταγενέστερες περιόδους, γι’ αυτό είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για την εξασφάλιση της καλής υγείας.

Πύαρ και μητρικό γάλα – Η σύνθεσή τους

Το μητρικό γάλα όχι μόνο περιέχει μάκρο και μικροθρεπτικές ουσίες, αλλά συμπυκνώνει και ανοσοσφαιρίνες οι οποίες μεταφέρονται στο μωρό.

Ο θηλασμός τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών και αυτοάνοσων προβλημάτων. Μια μελέτη στο Annals of Nutrition & Metabolism αποκαλύπτει αυτά τα ευρήματα.

Μωρό θηλάζει
Το μητρικό γάλα προμηθεύει το μωρό με όλες τις θρεπτικές ουσίες για μια σωστή ανάπτυξη.

Ομοίως, το πρώτο γάλα που βγαίνει από το στήθος μετά τη γέννα, γνωστό ως πύαρ, περιέχει μια μεγάλη ποσότητα βιοενεργών ενώσεων με ωφέλιμες ιδιότητες. Αυτό όχι μόνο περιέχει συμπυκνωμένες ποσότητες των στοιχείων που μόλις αναφέραμε, αλλά είναι δυνατό να βρούμε και υψηλής ποιότητας κυτταροκίνες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Τα οφέλη του θηλασμού για το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει αποκλειστικά τον θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες. Ο λόγος είναι τα επιβεβαιωμένα οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα του, μεταξύ άλλων.

Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων

Όπως αναφέραμε ήδη, το πύαρ και το μητρικό γάλα ίσως είναι ικανά να μειώσουν την εμφάνιση αυτοάνοσων προβλημάτων, όπως των αλλεργιών. Υπάρχουν ορισμένες μελέτες που το υποστηρίζουν αυτό.

Η εξασφάλιση της πρόσληψης αυτής της τροφής τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού, θα μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης παθολογιών, τα επόμενα χρόνια, που σχετίζονται με τη δυσλειτουργία του αμυντικού συστήματος.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου – Μείωση μεταδοτικών ασθενειών μέσω του θηλασμού

Επιπλέον, ο θηλασμός θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από πνευμονία στα πρώτα στάδια της ζωής του μωρού. Αυτό αποδεικνύεται από τη μελέτη στο περιοδικό Minerva Pediatrica.

Αυτή η μέθοδος ταΐσματος αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του μωρού και το προστατεύει από την ανάπτυξη διάφορων χρόνιων και πολύπλοκων ασθενειών μεσοπρόθεσμα.

Μωρό θηλάζει στο κρεβάτι
Ο θηλασμός απαιτεί μια αρκετά ειδική τεχνική, γι’ αυτό είναι συχνές οι δυσκολίες κατά τον θηλασμό.

Η βέλτιστη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού στα πρόωρα βρέφη

Ένα από τα κύρια προβλήματα των πρόωρων βρεφών είναι πως γεννιούνται χωρίς τη βέλτιστη ωρίμανση πολλών συστημάτων τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της φυσιολογίας τους, προκαλώντας ανεπάρκειες που μπορούν να βλάψουν την υγεία τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο θηλασμός είναι ακόμη πιο σημαντικός. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Clinics in Perinatology, το μητρικό γάλα ίσως βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος στα πρόωρα βρέφη. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ανοσοποιητικών προβλημάτων βραχυπρόθεσμα.

Μέχρι ποια ηλικία είναι καλός ο θηλασμός;

Αυτό το θέμα έχει προκαλέσει διαφωνίες. Οι ειδικοί λένε ότι οι μητέρες θα πρέπει να θηλάζουν τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο προκειμένου να επωφεληθεί πλήρως το μωρό.

Παρότι είναι αλήθεια ότι η συμπληρωματική διατροφή μπορεί να ξεκινήσει μετά τους 6 μήνες, είναι καλύτερο να συνεχιστεί για άλλους 6 μήνες ο θηλασμός.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί συμβουλεύουν την περαιτέρω παράταση του θηλασμού. Όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό πάντα, κυρίως λόγω της δυσφορίας που μπορεί να βιώσει η μητέρα, η οποία σχετίζεται με την υπεραισθησία ή τον πόνο του στήθους.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι όταν το μητρικό γάλα αντικαθίσταται από τεχνητό γάλα (φόρμουλα), θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην ετικέτα.

Πολλές από αυτές τις φόρμουλες έχουν μεγάλα ποσοστά απλών σακχάρων στη σύνθεσή τους, κάτι που είναι επιβλαβές για το μωρό. Επιπλέον, είναι σημαντικό να διασφαλίζετε την επαρκή παροχή ακόρεστων λιπαρών.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου – Ο θηλασμός προάγει την ανάπτυξη του

Ο θηλασμός είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της σωστής ωρίμανσης του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών και άσθματος, μεταξύ άλλων παθολογιών που σχετίζονται με ανοσοποιητικά προβλήματα.

Ταυτόχρονα, αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης και μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής πνευμονίας.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το μητρικό γάλα είναι η πιο πλήρης τροφή για τα μωρά. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητα, ακόρεστα λιπαρά οξέα, και όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν διαφωνίες αναφορικά με την παύση του θηλασμού. Όμως, σχεδόν όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι δε θα πρέπει να γίνεται πριν κλείσει ο πρώτος χρόνος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Oddy WH. Breastfeeding, Childhood Asthma, and Allergic Disease. Ann Nutr Metab. 2017;70 Suppl 2:26-36. doi: 10.1159/000457920. Epub 2017 May 19. PMID: 28521318.
  • Gertosio C, Meazza C, Pagani S, Bozzola M. Breastfeeding and its gamut of benefits. Minerva Pediatr. 2016 Jun;68(3):201-12. Epub 2015 May 29. PMID: 26023793.
  • Lewis ED, Richard C, Larsen BM, Field CJ. The Importance of Human Milk for Immunity in Preterm Infants. Clin Perinatol. 2017 Mar;44(1):23-47. doi: 10.1016/j.clp.2016.11.008. Epub 2016 Dec 27. PMID: 28159208.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.