Διαχείριση των οικονομικών όταν έχετε συγκάτοικο

Η συμβίωση με έναν συγκάτοικο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα όταν αποκτάτε για πρώτη φορά την ανεξαρτησία σας. Μάθετε και εφαρμόστε αυτές τις συμβουλές για να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας με τον οικοδεσπότη σας και να κάνετε τη ζωή μαζί τέλεια για όλους.
Διαχείριση των οικονομικών όταν έχετε συγκάτοικο

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η συμβίωση με κάποιον είναι μια από τις πιο κοινές επιλογές όσων αναζητούν την ανεξαρτησία από τους γονείς τους. Ωστόσο, πολλοί millennials δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος της ζωής τους. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε ορισμένα πλεονεκτήματα της συμβίωσης με έναν συγκάτοικο και τις καλύτερες συμβουλές για τη διαχείριση των οικονομικών σας.

Η γενιά μεταξύ 20 και 30 ετών θέλει να αποκτήσει αυτονομία σε όλες τις πτυχές της ζωής της. Η στέγαση είναι το πιο περίπλοκο ζήτημα για αυτούς, ειδικά οικονομικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκατοίκηση φαίνεται να είναι μια εξαιρετική λύση.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συγκατοίκησης

Το κύριο πλεονέκτημα του να μοιράζεσαι ένα σπίτι είναι ότι έχεις τη δυνατότητα να φύγεις από το σπίτι όπου μένεις με την οικογένειά σου και να γίνεις ανεξάρτητος. Αυτό συμβαίνει επειδή το κόστος αγοράς ή ενοικίασης ενός σπιτιού είναι πολύ υψηλό. Πολλές φορές, είναι αδύνατο να αντιμετωπίσεις μόνος το κόστος του ενοικίου.

Ωστόσο, όταν αποφασίζετε να μοιραστείτε το κόστος του ενοικίου με άλλο άτομο, οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές.

Από την άλλη πλευρά, είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις αυτή τη φάση της ζωής σου με ένα άλλο άτομο που είναι στην ίδια κατάσταση με σένα. Η συμβίωση είναι πιο διασκεδαστική και ευχάριστη όταν και οι δύο μοιράζεστε στόχους και κοινές συνήθειες σε θέματα όπως η τάξη, τα προγράμματα, οι επισκέψεις και τα οικονομικά.

Ένα από τα μειονεκτήματα του να ζεις με συγκάτοικο είναι ότι θα είναι δύσκολο να ζεις μαζί του αν δεν έχετε τις ίδιες προτεραιότητες ή παρόμοιο τρόπο ζωής. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι τα οικονομικά και ο τρόπος διαχείρισής τους ώστε να μην προκαλέσουν αφορμή για διαφωνίες.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τι πρέπει να έχετε κατά νου.

1. Το εισόδημα του συγκάτοικου

Από την αρχή και πριν από την υπογραφή του μισθωτηρίου συμβολαίου, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι θα πρέπει να πληρώνετε τα έξοδα του σπιτιού! Αυτή είναι μια από τις βασικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι άνθρωποι που θα ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Επίσης, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο μελλοντικός συγκάτοικος θα είναι σε θέση να καλύψει το ποσό του ενοικίου, αλλιώς μπορεί να κληθείτε να καλύψετε και το δικό του το μερίδιο.

Sacar cuentas para vivir con un roomie.
Οι λογαριασμοί πρέπει να γίνουν εκ των προτέρων για να αποφύγετε εκπλήξεις όταν μετακομίζετε με συγκάτοικο.

2. Διαχείριση των οικονομικών: Διαφορετικά ποσά

Πρέπει όλοι να πληρώνουν το ίδιο ποσό ενοικίου; Γενικά, τα σπίτια ή τα διαμερίσματα δεν έχουν ίσους χώρους, αλλά ορισμένα δωμάτια είναι μικρότερα από άλλα ή έχουν διαφορετικές ανέσεις.

Δεν θα ήταν απολύτως δίκαιο για όσους έχουν ένα υπνοδωμάτιο με δικό τους μπάνιο να πληρώνουν το ίδιο με εκείνους που έχουν ένα μικρότερο δωμάτιο, για παράδειγμα. Λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του ακινήτου. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να είναι δίκαιο και για τις δυο πλευρές. Είναι πιο εύκολο εάν τα δωμάτια έχουν παρόμοιο μέγεθος και χαρακτηριστικά.

3. Βάλτε κάποιον υπεύθυνο για τη διαχείριση των εξόδων

Πρέπει να επιλέξετε άτομο υπεύθυνο για τα έξοδα με κοινή συμφωνία. Εκτός από το ενοίκιο, ορισμένες υπηρεσίες, λογαριασμοί και φόροι πρέπει να πληρωθούν εγκαίρως για να αποφευχθούν προβλήματα και καθυστερήσεις.

Αυτή είναι μια από τις πιο πολύτιμες συμβουλές για τη διαχείριση των οικονομικών. Πρέπει να είναι ένα άτομο που έχει τον απαραίτητο χρόνο για να φέρει εις πέρας αυτό το έργο.

4. Οργανώστε τα κοινά σας έξοδα

Ένας από τους πιο πρακτικούς τρόπους παρακολούθησης των δαπανών είναι με μια εφαρμογή, στην οποία ο καθένας καταγράφει τι ξόδεψε για το σπίτι. Στο τέλος του μήνα, προστίθενται και διαιρούνται τα έξοδα.

Ωστόσο, το βασικό ερώτημα είναι ποια έξοδα είναι κοινά και ποια όχι. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε μια λίστα και να πάτε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Ό,τι αγοράσετε θα θεωρείται κοινό.

Ωστόσο, εάν κάποιοι συγκάτοικοι έχουν προτιμήσεις για πιο ακριβά τρόφιμα ή συγκεκριμένες μάρκες, θα πρέπει να τα αγοράσουν μεμονωμένα για να αποφύγουν προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση, τα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν ετικέτα στο ντουλάπι ή στο ψυγείο.

5. Διαχείριση των οικονομικών: Επιπλέον έξοδα

Αυτό είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τον καθορισμό των κατευθυντήριων γραμμών της συνύπαρξης. Τι θα συμβεί εάν ο συγκάτοικός σας θέλει να πληρώνει για μια υπηρεσία π.χ. Netflix και εσείς δεν θέλετε;

Αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε, τότε θα πρέπει να συνεισφέρετε κι εσείς. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να υπάρχουν καλές προθέσεις όταν ζείτε με έναν συγκάτοικο.

Μια άλλη κατάσταση που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση είναι το θέμα του φαγητού. Ας υποθέσουμε ότι αγοράσατε τα ψώνια της εβδομάδας, αλλά ο συγκάτοικός σας κάλεσε τους φίλους του και έφαγαν τα πάντα σε ένα βράδυ. Για να αποφύγετε τέτοιες συγκρούσεις, αποφασίστε ποια έξοδα είναι κοινά και ποια όχι.

6. Οικιακά έπιπλα

Σας προτείνουμε να προσπαθήσετε να αγοράσετε όσο το δυνατόν λιγότερα έπιπλα και συσκευές μαζί. Στο τέλος της περιόδου συμβίωσης, ο διχασμός μπορεί να είναι επαχθής.

Κάντε μια απογραφή του τι έχετε ήδη και τι μπορεί να φέρει ο καθένας από τους μελλοντικούς συγκατοίκους σας. Στη συνέχεια, ελέγξτε τι λείπει και αγοράστε ό,τι χρειάζεστε.

7. Καθορίστε τους κανόνες σας για τους επισκέπτες

Δεν είναι το ίδιο να δέχεσαι μια επίσκεψη πότε πότε με το να φιλοξενείς καθημερινά τον σύντροφο του συγκάτοικού σου. Είναι δίκαιο να σκεφτείτε σε ποιο βαθμό ένας συχνός επισκέπτης (που διανυκτερεύει στο σπίτι) θα πρέπει να συνεισφέρει ένα μέρος του προϋπολογισμού που έχετε για φαγητό και υπηρεσίες.

Roomies enfadadas por el dinero.
Αν κάποια ζητήματα δεν επιλυθούν εκ των προτέρων, τα οικονομικά μπορεί να διαλύσουν μια σχέση μεταξύ συγκατοίκων.

Οι συμβουλές για τη διαχείριση των οικονομικών βασίζονται στην καλή επικοινωνία

Μέχρι στιγμής, σας δώσαμε μια σύντομη ανασκόπηση ορισμένων οικονομικών παραγόντων που θα πρέπει να λάβετε υπόψη για να κάνετε τη ζωή με το συγκάτοικό σας εύκολη. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε και να συζητήσετε τα πάντα εκ των προτέρων: συνήθειες, προγράμματα, φαγητό, έξοδα, προσωπικά γούστα και επισκέψεις.

Για να είναι δίκαιοι οι αριθμοί και τα όρια για όλους, θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε εκ των προτέρων και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Ελπίζουμε ότι μπορείτε να κάνετε αυτό το σημαντικό βήμα στη ζωή σας και να βρείτε τους καλύτερους χώρους σε αυτό το υπέροχο στάδιο ανεξαρτησίας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Tavera Uribe, I. C. (2018). Motivadores e inhibidores de los millennials con independencia económica para la compra de alimentos saludables como frutos secos y semillas a través de medios en línea(Doctoral dissertation, Universidad EAFIT).
  • Solís Rodríguez, F. T. (2020). Motivaciones de las generaciones millennial y centennial para la creación de nuevas empresas. Instituto de Ciencias Sociales y Administración.
  • Ledesma, D. S. S. (2021). Análisis conceptual sobre los Millennial, una generación de retos, distinción de la actitud emprendedora. In Crescendo11(4), 405-423.
  • Sora Barreto, L. A. (2020). Cartilla financiera: cómo manejar sus finanzas personales.
  • Andrade, C. P., Dulcey, J. A., & Gomez, M. J. S. (2011). Mis finanzas personales. Aguilar.
  • Delgado, L. O. F. (2009). Las finanzas personales. Revista Escuela de Administración de Negocios, (65), 123-144.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.