4 μοναδικές ιδέες διακόσμησης για μικρές κουζίνες

30 Απριλίου 2019
Αν έχετε μια μικρή κουζίνα, πειραματιστείτε με το φωτισμό και τα χρώματα, για να την κάνετε να μοιάζει μεγαλύτερη από ό,τι είναι. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσουν και οι γυάλινες επιφάνειες.

Λένε ότι η αγάπη μέσα στο σπίτι ξεκινάει από την κουζίνα. Γι’ αυτόν το λόγο θεωρείται ένα από τα πιο σπουδαία και αγαπημένα δωμάτια του σπιτιού. Δοκιμάστε τις ιδέες διακόσμησης για μικρές κουζίνες που σας προτείνουμε και κερδίστε χώρο.

Ο καθένας μας ονειρεύεται μια μεγάλη και ευρύχωρη κουζίνα. Τακτοποιημένη και οργανωμένη, που είναι πρακτική και παρέχει άνεση στις κινήσεις μας.

Το πρόβλημα είναι ότι, ορισμένες φορές, για λόγους οικονομικούς, έχουμε στην πραγματικότητα να κάνουμε με μια μικρή και όχι τόσο ευρύχωρη κουζίνα.

Φυσικά μικρός δεν σημαίνει απαραίτητα και ακατάστατος. Αντίθετα, ο μικρός χώρος αντιπροσωπεύει περισσότερο την ιδέα της απόλυτης οργάνωσης, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο τετραγωνικό.

Αν έχετε μικρή κουζίνα και δεν γνωρίζετε πώς να τη διακοσμήσετε, εδώ θα βρείτε μερικές από τις καλύτερες ιδέες διακόσμησης για μικρές κουζίνες.

1. Το κλειδί είναι η διάταξη

Η σωστή διάταξη είναι η φράση κλειδί σε μια μικρή, αλλά ευρύχωρη και τακτοποιημένη κουζίνα.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πώς πρέπει να τοποθετηθούν σωστά ράφια και έπιπλα, για να μη μικρύνει περισσότερο ο χώρος και για να αποφύγετε την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα.

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να οργανώσετε την κουζίνα σας ανάλογα με τις διαστάσεις του χώρου. Υπάρχουν τρεις τρόποι:

Διάταξη κουζίνας σε σχήμα Γ

ιδέες διακόσμησης για μικρές κουζίνες
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι με τη σύνθεση της κουζίνας σε δύο παράλληλους τοίχους, θα εξοικονομήσουν περισσότερο χώρο. Αλλά συνήθως αυτό δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα.

  • Αν η κουζίνα σας είναι εξαιρετικά στενή, η διάταξη σε σχήμα Γ είναι η καλύτερη επιλογή. Εξασφαλίζετε, έτσι, μια ελεύθερη πλευρά στο δωμάτιο, που σας επιτρέπει να κυκλοφορείτε αλλά και να εργάζεστε καλύτερα στο χώρο.
  • Αν είστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσετε τον ελεύθερο τοίχο, σας προτείνουμε να τοποθετήσετε ράφια αντί για έπιπλα. Έτσι, δεν θα δείχνει υπερφορτωμένος στο μάτι.
  • Θυμηθείτε ότι οι ανοιχτοί χώροι ενισχύουν το φυσικό φως και την αίσθηση της ευρυχωρίας.

Γραμμική διάταξη για μικρές κουζίνες

Η ιδέα της μονής σειράς επίπλων στην κουζίνα, η τοποθέτηση δηλαδή σε μια ευθεία, είναι ιδανική στην περίπτωση που ένα δωμάτιο εξυπηρετεί δύο σκοπούς συγχρόνως (καθιστικό-κουζίνα ή κουζίνα-τραπεζαρία). Η διάταξη είναι γνωστή και ως “αμερικανική κουζίνα”.

Όταν ένα δωμάτιο χωρίζεται στα δύο, το καλύτερο είναι να εκμεταλλευτούμε το πλήρες μήκος του ενός τοίχου, προσπαθώντας να τοποθετήσουμε όλες τις βασικές λειτουργίες της κουζίνας σε αυτόν.

Για ακόμη μεγαλύτερη οργάνωση, ένα έξυπνο κόλπο είναι να χρησιμοποιήσετε κατακόρυφα ντουλάπια ή ράφια στον τοίχο, για να αποθηκεύσετε από φλιτζάνια και κούπες μέχρι μαχαιροπίρουνα.

Διάταξη κουζίνας σε σχήμα Π

ιδέες διακόσμησης για μικρές κουζίνες
Μια από τις πιο συνηθισμένες συνθέσεις κουζίνας είναι η διάταξη σε σχήμα Π. Είναι ιδανική για μικρές κουζίνες που έχουν τετράγωνο σχήμα, εκεί όπου όλα πρέπει να σχεδιαστούν και να τοποθετηθούν στο χώρο γεωμετρικά.

Το καλύτερο με τις κουζίνες σε σχήμα Π είναι ότι παρέχουν ευκολία κινήσεων, αρκετούς χώρους και πάγκους εργασίας καθώς και χώρο μαγειρέματος.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την καλύτερη οργάνωση του σπιτιού

2. Προσθέστε φως για να δείχνει η κουζίνα σας μεγαλύτερη

Αν ανήκετε στους τυχερούς και η κουζίνα σας διαθέτει μεγάλα παράθυρα, αφήστε το φυσικό φως να μπει και να ταξιδέψει στο χώρο!

  • Κρεμάστε ημιδιάφανες λευκές κουρτίνες από λεπτά υφάσματα ή χρησιμοποιήστε παστέλ αποχρώσεις και γενικά ανοιχτά χρώματα για να δώσετε την αίσθηση της ευρυχωρίας.
  • Αν, ωστόσο, η κουζίνα σας δεν έχει παράθυρα, ή είναι λάθος τοποθετημένα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα άνετο και κατάλληλο περιβάλλον με τεχνητό φως.

Να θυμάστε ότι ο καλός φωτισμός βοηθά το δωμάτιο να μεγαλώσει οπτικά και να δείξει πιο ευρύχωρο.

Σας προτείνουμε κρεμαστές λάμπες οροφής ή κρυφό φωτισμό κάτω από τα ντουλάπια σας. Αυτό θα κάνει την κουζίνα σας να φαίνεται μεγαλύτερη, διευκολύνοντας συγχρόνως τις κινήσεις σας.

3. Ράφια αποθήκευσης και αίσθηση ευρυχωρίας

ιδέες διακόσμησης για μικρές κουζίνες
Τα ράφια αποθήκευσης είναι βασικό στοιχείο οργάνωσης ενός δωματίου, όπως η κουζίνα. Το υλικό κατασκευής τους, επίσης, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο αν θα δημιουργηθεί η αίσθηση του επιπλέον χώρου ή όχι.

  • Για την κατασκευή μικρών κουζινών, τα δημοφιλέστερα υλικά είναι το ξύλο και ο ανοξείδωτος χάλυβας (ατσάλι). Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή είναι το γυαλί.
  • Χρησιμοποιήστε το σε έπιπλα, ράφια και μικροαντικείμενα. Να θυμάστε ότι το γυαλί όχι μόνο επιτρέπει τη διέλευση στο φως, αλλά, επίσης, το αντανακλά. Αυτό κάνει το χώρο περισσότερο φωτεινό και δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι μεγαλύτερος.
  • Επιπλέον, σας προτείνουμε να κινηθείτε στην επιλογή μετακινούμενων επίπλων και ραφιών, που αλλάζουν θέση ανάλογα με την εργασία σας στην κουζίνα. Αλλά και επίπλων με όσο το δυνατόν περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους για τα κουζινικά σας.

Τέτοια έπιπλα μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε γωνιά της μικρής σας κουζίνας!

Μάθετε περισσότερα σχετικά πώς να φτιάξετε την τέλεια παπουτσοθήκη

4. Παίζοντας με τα χρώματα

Η επιλογή των χρωμάτων σε μικρούς χώρους είναι σημαντική, εφόσον οι πιο σκούρες αποχρώσεις μικραίνουν το χώρο και μειώνουν τον επαρκή φωτισμό του.

  • Όταν μιλάμε για μικρές κουζίνες, προτείνουμε το λευκό χρώμα για τοίχους, έπιπλα, διακοσμητικά και ράφια. Το λευκό δίνει μια φυσική αίσθηση και, βέβαια, κάνει το χώρο να φαίνεται πιο φωτεινός.

Το λευκό χρώμα, επίσης, βοηθά τη μικρή κουζίνα σας “να ανοίξει” οπτικά. Επιλέξτε κρεμ ή ελαφρώς πιο σκούρα χρώματα για τα ντουλάπια της κουζίνας σας. Εφόσον έχετε βάψει τους τοίχους σε λευκό χρώμα, θα επιτύχετε τέλεια αρμονία μέσα από την απόλυτη αντίθεση!