Ποια είναι τα πιο παχυντικά τρόφιμα που υπάρχουν;

Ποιες είναι οι πιο παχυντικές τροφές; Όλα αυτά τα τρόφιμα περιέχουν σημαντική ποσότητα λίπους, γι' αυτό θα πρέπει να τα καταναλώνετε μόνο με μέτρο.
Ποια είναι τα πιο παχυντικά τρόφιμα που υπάρχουν;
Carlos Fabián Avila

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Carlos Fabián Avila.

Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιουνίου, 2022

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που μιλούν για τα παχυντικά τρόφιμα. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που, λόγω της θερμιδικής τους αξίας ή του τρόπου μαγειρέματός τους, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, τόσο όσον αφορά την ποσότητα όσο και τη συχνότητα.

Ξέρετε ποιες είναι αυτές οι τροφές; Θα σας πούμε παρακάτω.

Τα πιο παχυντικά τρόφιμα που υπάρχουν

Ακολουθεί μια λίστα με τα τρόφιμα που θεωρούνται “τα πιο παχυντικά” σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση. Φυσικά, αυτό σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα που τρώτε και τη συχνότητα πρόσληψης. Αν έχετε απορίες ή θέλετε να ξεκινήσετε μια δίαιτα για να χάσετε βάρος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

1. Πατατάκια

Ποια είναι τα πιο παχυντικά τρόφιμα που υπάρχουν;
Τα πατατάκια είναι ένα από τα πιο παχυντικά τρόφιμα που υπάρχουν.

Μια μελέτη του 2015 επεσήμανε ότι τα πατατάκια είναι από τα πιο εθιστικά τρόφιμα που υπάρχουν. Δηλαδή, είναι δύσκολο να φάτε μόνο μερικά πατατάκια, αφού ο οργανισμός ζητάει όλο και περισσότερα.

Όταν καταναλώνονται με εθιστικό τρόπο και σε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να δημιουργήσουν αύξηση του σωματικού βάρους.

2. Έτοιμες τηγανιτές πατάτες

Οι έτοιμες τηγανιτές πατάτες περίεχουν μεγάλη ποσότητα θερμίδων και αλατιού, οπότε θα μπορούσαν να μας κάνουν να πάρουμε βάρος.

Επιπλέον, μπορεί να είναι εξίσου εθιστικές με τα πατατάκια!

3. Ζαχαρούχα αναψυκτικά

Η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών αναψυκτικών κάθε μέρα μπορεί όχι μόνο να σας κάνει να πάρετε βάρος, αλλά και να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.

Στην πραγματικότητα, έρευνα από τις Τρέχουσες εξελίξεις στη διατροφή υπέδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσής τους και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Παράλληλα, διάφορες μελέτες έχουν συνδέσει τον διαβήτη με το υπερβολικό βάρος.

4. Τα πιο παχυντικά τρόφιμα: Μη επεξεργασμένα κρέατα

Ενώ η κατανάλωση υπερβολικού μοσχαρίσιου ή χοιρινού κρέατος συνδέεται συνήθως με την αύξηση του σωματικού βάρους και τη χοληστερόλη, μια μελέτη του 2017 δεν διαπίστωσε άμεση σχέση μεταξύ των δύο παραγόντων. Περισσότερες έρευνες είναι ακόμα απαραίτητες ως προς αυτό, αλλά είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

5. Επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα)

Ποια είναι τα πιο παχυντικά τρόφιμα που υπάρχουν;
Τα υπερ-επεξεργασμένα είδη κρέατος, όπως τα λουκάνικα, είναι πολύ ανθυγιεινά και μπορούν πράγματι να προκαλέσουν αύξηση βάρους όταν τα καταναλώνετε σε υπερβολικό βαθμό.

Τα λουκάνικα και τα υπερ-επεξεργασμένα κρέατα παρέχουν σημαντική ποσότητα κορεσμένου λίπους, θερμίδων, νατρίου και χρωστικών ουσιών. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί συμβουλεύουν την κατανάλωσή τους με μέτρο.

6. Τα πιο παχυντικά τρόφιμα: Έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα με τρανς λιπαρά

Εκατοντάδες προϊόντα που βλέπουμε στο σούπερ μάρκετ περιέχουν τρανς λιπαρά, ουσίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία μας, αυξάνοντας την LDL χοληστερόλη και μειώνοντας την HDL χοληστερόλη. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με στοιχεία από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Αυτοί οι τύποι λιπαρών βρίσκονται κυρίως σε κατεψυγμένα, επεξεργασμένα και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

7. Γλυκά και επιδόρπια

Τα μπισκότα, τα κέικ, τα αρτοσκευάσματα κ.λπ. περιέχουν συνήθως σημαντική ποσότητα ζάχαρης και λίπους. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο βρίσκονται στην κορυφή της διατροφικής πυραμίδας. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης σποραδική και μέτρια κατανάλωσή τους.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη επιλογή για επιδόρπιο; Το καλύτερο είναι να καταναλώνετε φρούτα μετά τα γεύματά σας.

8. Οι πιο παχυντικές τροφές: Εξευγενισμένα δημητριακά

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το ρύζι είναι ένα ακόμη από τα πιο παχυντικά τρόφιμα που καταναλώνονται στον κόσμο: συνεισφέρει 381 Kcal/100γρ.. Γενικά, οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν να τρώτε καστανό ρύζι, επειδή χωνεύεται πιο αργά, δημιουργώντας μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αίσθησης κορεσμού.

9. Τηγανητά φαγητά

Όλα τα πιάτα που τηγανίζονται σε λάδι ή λίπος αυξάνουν τη θερμιδική τους αξία. Μάλιστα, αρκετές έρευνες έχουν συσχετίσει την τακτική κατανάλωσή τους με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

10. Έτοιμοι χυμοί φρούτων

Ακόμα και αυτοί που αναγράφουν 100% φυσικοί στην ετικέτα δεν είναι: οι χυμοί αυτοί συνήθως περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά. Προτιμήστε αντ’ αυτού φρεσκοστυμμένους χυμούς. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τους φυσικούς!

11. Τα πιο παχυντικά τρόφιμα: Βούτυρο

Ποια είναι τα πιο παχυντικά τρόφιμα που υπάρχουν;
Θα πρέπει να καταναλώνετε βούτυρο με μέτρο, καθώς πρόκειται για ένα πολύ παχυντικό τρόφιμο.

Τέλος, το βούτυρο θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (44,97 γρ. από κάθε 83 γρ. συνολικών λιπιδίων που υπάρχουν σε 100 γρ.). Σχεδόν όλοι οι γιατροί και οι διατροφολόγοι επιμένουν να περιορίσετε την κατανάλωση αυτού του λιπαρού τροφίμου.

Οι λιγότερο παχυντικές τροφές

Τέλος, στην αντίθετη πλευρά του φάσματος βρίσκονται οι τροφές που συνήθως συνιστώνται από τους διατροφολόγους και θα πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής μας.

Ανάμεσά τους βρίσκουμε:

  • Λευκό ή γαλάζιο ψάρι: Τσιπούρα, μπακαλιάρος κ.λπ. Είναι πολύ καλά λόγω της ενδιαφέρουσας συνεισφοράς τους σε ωμέγα-3 και φώσφορο.
  • Άπαχα κρέατα, όπως γαλοπούλα ή κοτόπουλο (πάντα μετά την αφαίρεση του λίπους). Είναι επίσης πολύ χορταστικά και έχουν πολλές πρωτεΐνες.
  • Οστρακοειδή και καρκινοειδή: Σε αυτά περιλαμβάνονται τα μύδια, οι γαρίδες, τα στρείδια, τα καλαμάρια, τα καβούρια-αράχνες κ.λπ. Έχουν λίγο λίπος όπως τα ψάρια και είναι πλούσια σε ιώδιο και ψευδάργυρο, έχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνες και πολύ λίγους υδατάνθρακες.
  • Λαχανικά: Σε αυτά περιλαμβάνονται το σπανάκι, το μπρόκολο, τα καρότα, οι ντομάτες, τα κρεμμύδια και πολλά άλλα. Η συμβολή των μετάλλων και των βιταμινών στα λαχανικά είναι εξαιρετική και η ποσότητα λίπους είναι σχεδόν μηδενική.
  • Όσπρια: Οι φακές, τα ρεβίθια, η σόγια, τα φασόλια κ.λπ. μας παρέχουν ψευδάργυρο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και πολλές βιταμίνες. Έχουν επίσης πρωτεΐνες.
  • Φρούτα: Όλα όσα μπορείτε να σκεφτείτε είναι χαμηλά σε λιπαρά εκτός από την μπανάνα, τα σταφύλια, την καρύδα και το κυδώνι, επειδή έχουν πολλή ζάχαρη. Τα υπόλοιπα παρέχουν επίσης νερό και αντιοξειδωτικά.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές, αλλά τροφές που πρέπει να καταναλώνονται σποραδικά και με μέτρο. Αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τη διατροφή σας, συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο.

Οι εικόνες είναι μια ευγενική χορηγία των Harsha K R, Stu_ Spivack, grendelkhan, Jessica Merz, Sean McEntee, John Loo, Christopher.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.