Τηλεφωνικές συσκευές με την υψηλότερη ακτινοβολία

Η τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας μας επηρεάζει όλους. Ο ανθρώπινος πληθυσμός προς το παρόν ξεπερνά τα 7 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 5 χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.
Τηλεφωνικές συσκευές με την υψηλότερη ακτινοβολία
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ποιες τηλεφωνικές συσκευές εκπέμπουν την υψηλότερη ακτινοβολία; Τα τελευταία χρόνια, πολλοί ειδικοί σε θέματα υγείας έχουν εκφράσει έντονα την ανησυχία τους για την υπερβολική χρήση των ηλεκτρικών συσκευών που κυριαρχούν στη ζωή μας όλο και περισσότερο. Μπορεί να σας φανεί παράξενο και σχεδόν παράλογο καθώς θεωρείται ότι η άνθηση της τεχνολογίας ότι θα φέρει πολλές λύσεις και βοηθητικές χρήσεις στην καθημερινή ζωή. Ωστόσο, αυτή η ανησυχία είναι απολύτως δικαιολογημένη καθώς με την πάροδο του χρόνου η ανάπτυξη της τεχνολογίας και κυρίως της ασύρματης, η οποία χρησιμοποιεί μικροκύματα και συχνότητες μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό μας. Σήμερα, συγκεκριμένα, θα μιλήσουμε για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι τηλεφωνικές συσκευές!

Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο όπου αυτές οι συσκευές μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και άλλες επικίνδυνες ασθένειες. Για να καταλάβουμε την πρόοδο της ασύρματης τεχνολογίας, ας ξεκινήσουμε δίνοντας έμφαση σε μια από τις σημαντικότερες ασύρματες τεχνολογικές συσκευές: το κινητό τηλέφωνο. Θα σας εξηγήσουμε πώς μπορούν τα κινητά τηλέφωνα να προκαλέσουν την εμφάνιση του καρκίνου όπως και άλλων προβλημάτων υγείας. Ποιες τηλεφωνικές συσκευές εκπέμπουν υψηλότερη ακτινοβολία;

Γιατί είναι ανησυχητική η χρήση των κινητών τηλεφώνων όσον αφορά στον καρκίνο;

τηλεφωνικές συσκευές

Οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν είναι ασφαλής. Οι λόγοι;

 • Η τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας έχει εξελιχθεί και υφίσταται απότομες και ραγδαίες αλλαγές χάρη στην αύξηση του αριθμού και της διάρκειας των κλήσεων.
 • Η αύξηση της διάρκειας των κλήσεων στα κινητά τηλέφωνα αυξάνει παράλληλα και την έκθεσή μας στην ακτινοβολία και κατά συνέπεια αυξάνεται και ο κίνδυνος της ανάπτυξης καρκίνου.
 • Άλλος ένας παρόμοιος λόγος είναι και η αύξηση των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο.
 • Τα στοιχεία της Ένωσης Κινητών Τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξαν ότι το 2010 υπήρχαν περισσότεροι από 303 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 • Αυτός ο αριθμός είναι ο τριπλάσιος από τα 110 εκατομμύρια χρήστες του 2000.
 • Εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2010 υπήρχαν περισσότεροι από 5 δισεκατομμύρια χρήστες που απολάμβαναν τις υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας.
 • Επίσης, σχετικό είναι και το γεγονός ότι οι ιστοί του ανθρώπινου σώματος μπορούν να απορροφήσουν την ενέργεια που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα και αυτό είναι επικίνδυνο καθώς εκπέμπουνραδιοκύματα, μια μορφή ιοντίζουσας ακτινοβολίας που είναι πραγματικά επικίνδυνη.
Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο: Είναι κακό να κοιμόμαστε κοντά στο κινητό;

Τι δείχνουν οι μελέτες για τις τηλεφωνικές συσκευές και τον καρκίνο;

τηλεφωνικές συσκευές και ακτινοβολια

Σύμφωνα με δεδομένα του Διεθνή Οργανισμού για την Έρευνα του Καρκίνου, το 2011 τα κινητά τηλέφωνα είχαν καταταχθεί στην ομάδα 2Β (πιθανώς καρκινογόνα). Αυτό σημαίνει ότι “υπάρχει πιθανός κίνδυνος” αυτές οι συσκευές να προκαλέσουν καρκίνο.

Για να φτάσει σε κάποιο συμπέρασμα, ο οργανισμός χρησιμοποίησε μακροχρόνια δεδομένα για την εντατική χρήση διαφόρων ειδών κινητών συσκευών.

Η μελέτη έδειξε ότι με τα δισεκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο να τα χρησιμοποιούν τόσο συχνά, δεν είναι καθόλου περίεργο ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι προβλέψιμα για το μέλλον.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις για να βγάλουμε συμπεράσματα, οι ειδικοί του θέματος, όπως ο Δρ. George Carlo, πιστεύουν ότι η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας μπορεί να φέρει στους ανθρώπους μια κρίση υγείας. Πιστεύεται ότι η αύξηση των εγκεφαλικών βλαβών όπως επίσης και συγκεκριμένων ειδών καρκίνου θα μπορούσαν να οφείλονται στον αυξημένο πολλαπλασιασμό της τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων.

Στην πραγματικότητα, ορισμένα προβλήματα υγείας και παθήσεις έχουν ήδη αρχίσει να συνδέονται με την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, όπως:

Ποιες τηλεφωνικές συσκευές εκπέμπουν υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας;

Προκειμένου να αποκτήσει μια κινητή συσκευή την πιστοποίηση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) και να της επιτραπεί η είσοδος στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών το μέγιστο ποσοστό απορρόφησης ή του ειδικού ρυθμού απορρόφησης (SAR) θα πρέπει να είναι μικρότερο από 1,6 watt ανά κιλό.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, φτιάξαμε μια λίστα από 10 τηλεφωνικές συσκευές με τα υψηλότερα επίπεδα ως προς την ακτινοβολία που εκπέμπουν:

 1. MOTOROLA DROID MAX
  SAR: 1.54
 2. MOTOROLA DROID ULTRA
  SAR: 1.54
 3. MOTOROLA MOTO E
  SAR: 1.5
 4. ALCATEL ONE TOUCH EVOLVE
  SAR: 1.49
 5. HUAWEI VITRIA
  SAR: 1.49
 6. KYOCERA HYDRO EDGE
  SAR: 1.48
 7. KYOCERA KONA
  SAR: 1.45
 8. KYOCERA HYDRO XTRM
  SAR: 1.44
 9. NOKIA ASHA 503
  SAR: 1.43
 10. BLACKBERRY Z30
  SAR: 1.41

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Instituto Nacional de Cáncer (NHI). Teléfonos celulares y el riesgo de cáncer. (2018).  cancer.gov/espanol/cancer/causas-prevencion/riesgo/radiacion/hoja-informativa-telefonos-celulares#r28
 • Zook BC, Simmens SJ. The effects of pulsed 860 MHz radiofrequency radiation on the promotion of neurogenic tumors in rats. Radiation Research 2006; 165(5):608–615. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16669743
 • University of Gothenburg. ICT and mental health in young adults. Effects of computer and mobile phone use on stress, sleep disturbances and symptoms of depression. (2012). sciencedaily.com/releases/2012/06/120611134233.htm

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.