Πώς να κάνετε την οργάνωση του σπιτιού παιχνιδάκι!

3 Δεκεμβρίου 2017
Μπορεί να πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, ωστόσο η οργάνωση του σπιτιού είναι πολύ σημαντική, αφού μας εξοικονομεί σημαντικό χρόνο κάθε φορά που χρειάζεται να ψάξουμε για κάτι.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μέσα στο σπίτι πράγματα που δεν ξέρουμε πού να τα βάλουμε: οι ντουλάπες είναι γεμάτες και δεν έχουμε πουθενά αρκετό χώρο. Τελικά καταλήγουμε να τα στριμώχνουμε σε πιθανά και απίθανα μέρη. Αυτό, όμως, σημαίνει πως την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να τα ξαναβρούμε θα περάσουμε αρκετό χρόνο (μπορεί και ώρες). Ο στόχος στην οργάνωση του σπιτιού είναι η εξοικονόμηση χρόνου όταν έρχεται η ώρα να ψάξουμε για κάτι. Σημαίνει πολλά περισσότερα από το να προσπαθούμε απλώς να κρύψουμε τα πράγματά μας από την κοινή θέα.

Φυσικά και η οργάνωση του σπιτιού δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Πρέπει να επιχειρείται σφαιρικά μέσω ενός καλοκουρδισμένου προγράμματος.

Το να μπορούμε να χρησιμοποιούμε κάθε γωνιά του σπιτιού είναι σημαντικό. Θα αποθηκεύατε, όμως, ποτέ την κρέμα προσώπου σας στο συρτάρι με τις κάλτσες; Φυσικά και όχι, μιας δεν αποτελεί καθόλου πρακτική ιδέα.

Για την οργάνωση του σπιτιού σας ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

1. Ο χρυσός κανόνας είναι η καθημερινή τακτοποίηση

Μερικές φορές κουραζόμαστε τόσο πολύ από την ακαταστασία γύρω μας που απλώς στοιβάζουμε κάπου όλα τα πράγματα και τα ξεχνάμε εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μεγάλο λάθος.

Δεν είναι φοβερό που τα πράγματα που προσπαθούμε διακαώς να μη χάνουμε είναι συγχρόνως και αυτά που μας παιδεύουν περισσότερο στο να τα βρούμε;

Αυτό συμβαίνει όταν κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε πως η τακτοποίηση του σπιτιού είναι υπόθεση «μια και έξω».

Το να έχουμε ένα ειδικό μέρος για τα δικά μας πράγματα είναι κάτι που θα μας γλιτώσει από πολύ κόπο και χρόνο όταν θελήσουμε να τα βρούμε. Προσπαθήστε, λοιπόν, να βρείτε ένα καλό μέρος για να αποθηκεύσετε τα πράγματα που χρησιμοποιείτε λιγότερο.

Διαβάστε ακόμα: 13 γρήγορα κόλπα που θα σας βοηθήσουν στην οργάνωση του σπιτιού

2. Πετάξτε τα πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε πια για την καλή οργάνωση του σπιτιού

Μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να συσσωρεύουν πράγματα. Μας αρέσει να μαζεύουμε πράγματα για διάφορους λόγους, μερικά από αυτά επειδή έχουν συναισθηματική αξία και άλλα επειδή πιστεύουμε πως θα τα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον. Υπάρχει φυσικά και η κατηγορία ανθρώπων που απλώς είναι τεμπέληδες.

Αν σκέφτεστε να αναδιοργανώσετε το σπίτι ή το γραφείο σας, πρέπει να πάρετε κάποιες αποφάσεις.

Αποφασίστε τι πρόκειται να κάνετε με όλα αυτά τα πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε πλέον: δωρίστε τα, πουλήστε τα ή απλώς πετάξτε όσα είναι σε άσχημη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, σταματήστε να αποθηκεύετε τα πράγματα που σας είναι πια άχρηστα.

3. Σκέψη και μετά εκτέλεση για την καλή οργάνωση του σπιτιού

Για να αποφύγετε να χάνετε χρόνο ψάχνοντας για πράγματα, αφιερώστε μια μέρα στο να ταξινομήσετε τις ανάγκες σας και τα πράγματα του σπιτιού σας.

Κάνετε μια λίστα με όλα τα πράγματα που θα χρειαστεί να οργανώσετε και μια με τα πιθανά μέρη φύλαξής τους.

4. Επιστρατεύστε τη δημιουργικότητά σας για να εκμεταλλευτείτε τους χώρους σας

Αφού καταγράψετε τα πράγματά σας, μπορεί να μη γνωρίζετε πού να τα τοποθετήσετε, ανάλογα με τους διαθέσιμους χώρους του σπιτιού σας. Για τη σωστή οργάνωση του σπιτιού ανεξάρτητα από το μέγεθος των χώρων, αναζητήστε εύκολα κόλπα για τη σωστή αποθήκευσή τους.

5. Οι κρεμαστές θήκες παπουτσιών είναι ανεκτίμητες

Είναι πράγματι φοβερά χρήσιμες. Κρεμάστε από μια σε κάθε ντουλάπα για να αποθηκεύετε εκεί καθετί μικρό.

Για παράδειγμα, μπορείτε να βάλετε εκεί τις κρέμες σώματος ή άλλα καλλυντικά του μπάνιου, καθαριστικά κουζίνας, ακόμα και κάλτσες ή εσώρουχα…

οργάνωση του σπιτιού6. Τέλος πια στις… ανασκαφές στα συρτάρια

Βάζετε στα ντουλάπια σας τη μια μπλούζα πάνω στην άλλη; Καταλήγετε πάντα να φοράτε τα ίδια και τα ίδια ρούχα επειδή τα υπόλοιπα έχουν πέσει πίσω από τη στοίβα και δεν τα βλέπετε; Αυτή η συμβουλή θα σας λύσει τα χέρια.

Διαβάστε ακόμα: 8 αντικείμενα του σπιτιού που χρειάζονται καθημερινό καθάρισμα

Αποθηκεύστε οριζόντια τις μπλούζες σας και επωφεληθείτε από τα εξής δύο πλεονεκτήματα.

  • Εξοικονομήστε χώρο.
  • Τα σχέδια και τα χρώματα των ρούχων βρίσκονται όλα σε εμφανή πια διάταξη, γεγονός που κάνει πολύ εύκολο να επιλέξετε ποιο θέλετε χωρίς να κάνετε… ανασκαφή στο συρτάρι.

οργάνωση του σπιτιού7. Καλώδια και άλλο ηλεκτρολογικό υλικό

Το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε για να τα έχετε όλα σε ένα μέρος είναι να τα βάλετε σε ένα παλιό κουτί παπουτσιών ή κάτι παραπλήσιο.

Επειδή τα καλώδια λίγο πολύ μοιάζουν μεταξύ τους, πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να τους βάλετε ετικέτες, ώστε να μη χρειάζεται να σκαλίζετε άσκοπα όταν χρειάζεστε κάποιο συγκεκριμένο.

Είναι προτιμότερο να τους βάλετε ετικέτες πριν τα αποθηκεύσετε στο συρτάρι.

8. Διακοσμήστε έναν τοίχο και παράλληλα αποκτήστε έναν νέο χώρο αποθήκευσης

Ξέρουμε πως δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις για όλα τα πράγματα έναν σωστό χώρο αποθήκευσης. Κάποια πράγματα, όπως τα αθλητικά αξεσουάρ για παράδειγμα, μπορούν να αποδειχτούν αληθινός εφιάλτης.

Αυτή η επιλογή, ωστόσο, θα σας εξασφαλίσει έναν χώρο για να βάλετε τις μπάλες σας, τα βαράκια και άλλα είδη εξοπλισμού, προσθέτοντας μάλιστα μια υπέροχη διακοσμητική άποψη.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η οργάνωση του σπιτιού είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσπάθεια, αλλά θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο στο μέλλον.

Σας προτρέπουμε να οργανώσετε το σπίτι σας, ώστε να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να αφιερώσετε έστω και ένα λεπτό στην αναζήτηση κάποιου πράγματος μέσα στο σπίτι.

Μη θυσιάζετε τη μόνιμη άνεσή σας για χάρη μιας παροδικής τεμπελιάς!