Τι προκαλεί το διαφανές και υδαρές έκκριμα του κόλπου;

Το διαυγές υδαρές έκκριμα είναι ένας φυσιολογικός τύπος εκκρίματος στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Είναι επίσης συχνή κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.
Τι προκαλεί το διαφανές και υδαρές έκκριμα του κόλπου;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Το διαυγές υδαρές έκκριμα είναι φυσιολογικό σε όλες τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Όσον αφορά το χρώμα, είναι συνήθως παρόμοιο με το νερό. Η σύστασή του μοιάζει με το λευκό του αυγού και εμφανίζεται κατά τις πιο γόνιμες ημέρες του μήνα.

Η κύρια λειτουργία του είναι να διευκολύνει τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Η παρουσία του επιτρέπει στο σπέρμα να γλιστράει καλύτερα ώστε να φτάσει στο ωάριο.

Είναι επίσης φυσιολογικό, η παρουσία του εκκρίματος να συνοδεύεται από ελαφρύ πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αντιστοιχεί στη στιγμή που το ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη και προχωρά προς τις σάλπιγγες.

Υδαρές έκκριμα του κόλπου: Τα χαρακτηριστικά

Το υδαρές κολπικό έκκριμα είναι η κύρια ένδειξη ότι η γυναίκα βιώνει τις πιο γόνιμες ημέρες του μήνα. Συνήθως έχει στην αρχή πιο υγρή σύσταση, η οποία γίνεται παχύρρευστη και ελαστική τις επόμενες ημέρες. Το τελευταίο αποτελεί ένδειξη ότι λαμβάνει χώρα ωορρηξία.

Εκτός από την προώθηση της γονιμοποίησης, το κολπικό αυτό έκκριμα έχει και άλλες λειτουργίες:

 • Λειτουργεί ως μηχανισμός καθαρισμού: Αυτό το είδος έκκρισης βοηθά στην απομάκρυνση και εξάλειψη των νεκρών κυττάρων και των υπολειμμάτων στον κολπικό σωλήνα.
 • Αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα: Χάρη σε αυτόν τον τύπο έκκρισης, διατηρείται η σωστή ισορροπία της υγρασίας και της λίπανσης των κολπικών τοιχωμάτων.
 • Παρέχει ρύθμιση του pH: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτή η έκκριση συμβάλλει στη ρύθμιση του κολπικού pH, γεγονός που προάγει την ανάπτυξη προστατευτικών μικροοργανισμών.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το υδατώδες διαυγές έκκριμα μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή του μήνα. Μάλιστα, δεν είναι ασυνήθιστο να εκκρίνεται μετά από μια έντονη άσκηση. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Ejercicio intenso en una mujer causa flujo transparente acuoso.
Μετά από έντονη άσκηση, μια γυναίκα μπορεί να έχει διαυγές έκκριμα. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Τι προκαλεί το διαυγές υδαρές έκκριμα;

Αυτός ο τύπος εκκρίματος σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές. Οι ορμόνες του γυναικείου φύλου είναι ουσίες που διεγείρουν ή αναστέλλουν τις διάφορες διαδικασίες που προκαλούν τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Μεταξύ αυτών των ορμονών, τα οιστρογόνα είναι αυτά που επηρεάζουν περισσότερο την παραγωγή κολπικών εκκρίσεων. Με τη σειρά τους, αυξάνονται λίγο πριν από την εμφάνιση της ωορρηξίας. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του κολπικού εκκρίματος.

Μετά την ωορρηξία, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται και το έκκριμα γίνεται πιο πυκνό και λεπτό. Από την άλλη πλευρά, αυτό το είδος έκκρισης μπορεί επίσης να εμφανιστεί κατά το πρώτο ή το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Δεν είναι τόσο συχνό στο δεύτερο τρίμηνο.

Τα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά

Εφόσον το υδαρές έκκριμα διατηρεί το ημιδιαφανές του χρώμα, είναι κάπως παχύρρευστο στην όψη και δεν υπάρχει περίεργη οσμή, όλα είναι καλά. Εάν υπάρχουν αλλαγές στη συνοχή, το χρώμα ή την υφή του εκκρίματος, μπορεί να είναι σημάδι ότι υπάρχουν προβλήματα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έως και το 95% των κολπικών λοιμώξεων οδηγούν σε αλλαγές στο έκκριμα. Οι αλλαγές που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι οι εξής.

Εκκρίσεις που μυρίζουν άσχημα

Ένα κολπικό έκκριμα που μυρίζει άσχημα είναι συχνά σημάδι μόλυνσης από ζυμομύκητες ή βακτήρια. Είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτή την κατάσταση με το γιατρό σας. Υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται ακόμη και σε σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια ή οι τριχομονάδες.

Είναι επίσης σύνηθες η υπερβολική υγιεινή στην οικεία περιοχή να προκαλεί ανισορροπία στην κολπική χλωρίδα. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πιο εύκολο να εμφανιστεί μια μόλυνση ή καντιντίαση. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το κολπικό έκκριμα έχει άσχημη οσμή.

Αλλαγές χρώματος στο υδαρές έκκριμα

Οι αλλαγές στο χρώμα του εκκρίματος είναι επίσης συχνά ενδείξεις μόλυνσης:

 • Σε περιπτώσεις βακτηριακής κολπίτιδας, το χρώμα γίνεται γκριζόλευκο και έχει πολύ άσχημη οσμή.
 • Η καντιντίαση προκαλεί ένα παχύ έκκριμα με λευκό χρώμα.
 • Σε περιπτώσεις τριχομονάδων, υπάρχει ένα αφρώδες, πρασινοκίτρινο έκκριμα.

Δείτε αυτό το άρθρο: Όσα δεν γνωρίζατε για το κόλιαντρο

Αιματηρό έκκριμα

Μερικές φορές, μικρά κομμάτια αίματος εμφανίζονται στο διαυγές υδαρές έκκριμα. Μερικές φορές φαίνεται εντελώς ροζ. Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ότι το ωάριο γονιμοποιήθηκε και ότι η γυναίκα είναι έγκυος. Ωστόσο, αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί με τεστ εγκυμοσύνης ή εργαστηριακό έλεγχο.

Test de embarazo por flujo acuoso con sangre.
Ίχνη αίματος στο φυσιολογικό έκκριμα υποδεικνύουν μερικές φορές εγκυμοσύνη. Ένα τεστ μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Οι καλές πρακτικές προσωπικής υγιεινής είναι το κλειδί

Εφόσον το κολπικό υδαρές έκκριμα διατηρεί τη συνήθη εμφάνισή του, το έκκριμα αυτό μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό. Οι αλλαγές στην ποσότητα δεν αποτελούν ένδειξη προβλήματος, ούτε οι αλλαγές στο πάχος.

Ωστόσο, οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα, την οσμή ή την υφή αποτελεί ένδειξη ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο. Εάν συμβεί αυτό, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο.

Είναι πάντα σημαντικό να διατηρείτε καλή υγιεινή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση σε καθαριστικά προϊόντα, καθώς στην πραγματικότητα δεν είναι καλή για την υγεία του κόλπου. Φροντίστε να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και αποφύγετε τη χρήση σερβιετών για να μειώσετε τον κίνδυνο αλλαγών στην κολπική χλωρίδα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Carvalho N., Eleutério J., Travassos A., Santana L., & Miranda A. (2021). Protocolo Brasileño para Infecciones de Transmisión Sexual 2020: infecciones que causan flujo vaginal. Epidemiologia e Serviços de Saúde30(1). https://dx.doi.org/10.1590/s1679-4974202100007.esp1
 • Curriá M. I. (2010). LH y moco cervical en el reconocimiento de la fertilidad. Tesis Doctoral. Pontificia Universidad Católica Argentina. Recuperado de: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/153
 • López J. (2012). Leucorreas líquidas y cremosas: diferencias clínicas y microbiológicas (estudio prospectivo de 1 año). Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia39(2), 57-63. Recuperado de: https://doi.org/10.1016/j.gine.2011.11.005
 • Martín R., Soberón N., Vázquez F., & Suárez J. E. (2008). La microbiota vaginal: composición, papel protector, patología asociada y perspectivas terapéuticas. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica, 26(3), 160-167. Recuperado de: https://doi.org/10.1157/13116753
 • Orellana N. (2019). Factores Personales Asociados a Síndrome de Flujo Vaginal en Mujeres en Edad Fértil que Acuden al Servicio de Obstetricia del Centro de Salud Aucallama de Mayo Agosto 2018. Universidad Privada Sergio Bernales. Recuperado de: http://repositorio.upsb.edu.pe/handle/UPSB/175
 • Padilha T., Deretti E. A. (2021). Método de Ovulação Billings: entre eficácia e desconhecimento. Revista Bioética29(1), 208-219. Recuperado de: https://doi.org/10.1590/1983-80422021291460
 • Serrano, S. C. (2018, diciembre). Comportamiento del síndrome de flujo vaginal en mujeres atendidas en un Centro Médico de Diagnóstico Integral. SciELO. Recuperado 23 de diciembre de 2021, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-600X2018000400004.
 • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. (2018). Control prenatal del embarazo normal. Programa de Obstetricia y Ginecología, 61(05):510-527. Recuperado de: https://medes.com/publication/140883
 • Vidal E., Ugarte C. (2010). Síndrome de flujo vaginal. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología. Recuperado e. 23 de diciembre 2021 de: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-600X2010000400013.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.