Βλαπτικές συνήθειες για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής

6 Φεβρουαρίου 2019
Αν και θεωρούμε ότι πρόκειται για υγιεινή πρακτική, η αφαίρεση του ηβικού τριχώματος μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε διάφορες μολύνσεις, αφού το ηβικό τρίχωμα έχει προστατευτική δράση.

Οι περισσότερες γυναίκες ενδιαφέρονται πολύ για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Οι φόβοι μολύνσεων και δυσάρεστων οσμών αποτελούν επαρκείς λόγους για να φροντίζουν ιδιαίτερα αυτήν την περιοχή του σώματος.

Ωστόσο, στην πορεία της εξάλειψης κάθε είδους υγρών ή οσμών, πολλές γυναίκες τελικά υιοθετούν κακές συνήθειες που στην πραγματικότητα μπορεί να βλάψουν την υγεία του κόλπου τους.

Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και το pH της μπορεί να επηρεαστεί από χημικά προϊόντα, ορισμένα είδη εσωρούχων και άλλους παράγοντες που οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν.

Έτσι, αν και μερικές πρακτικές μπορεί να μοιάζουν υγιεινές, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να είναι βλαβερές και καλό είναι να τις αποφεύγετε.

Βλαπτικές συνήθειες για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής

1. Υπερβολικές κολπικές πλύσεις

υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής

Οι κολπικές πλύσεις μπορεί να μοιάζουν ως ένας καλός τρόπος εξάλειψης των βακτηρίων και των δυσάρεστων οσμών από την ευαίσθητη περιοχή. Ωστόσο απέχουν πολύ από το να είναι ωφέλιμες και μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές που οδηγούν σε μολύνσεις.

Οι εσωτερικές πλύσεις προκαλούν ανισορροπίες στα υγιεινά κολπικά βακτήρια, κάνοντας τον κόλπο ευάλωτο σε παθογόνους παράγοντες.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Αντί να κάνετε κολπικές πλύσεις, να πλένεστε απλώς εξωτερικά με ήπιο σαπούνι και νερό.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 9 κανόνες για να αποφύγετε τις κολπικές μολύνσεις.

 

2. Σερβιετάκια

Η βιομηχανία γυναικείων προϊόντων υγιεινής έχει πείσει με επιτυχία τις καταναλώτριες ότι πρέπει να χρησιμοποιούν σερβιετάκια και άλλα παρόμοια προϊόντα για να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις που οφείλονται σε υγρά και οσμές.

Η αλήθεια είναι ότι το να χρησιμοποιείτε σερβιετάκια καθημερινά έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η περιοχή δεν αναπνέει και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες κνησμού, ερεθισμών και άλλων ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Θα πρέπει να περιορίσετε τη χρήση αυτών των προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιείτε σερβιετάκια μόνο πριν και μετά την περίοδό σας.
  • Για να διατηρείτε την περιοχή καθαρή, προσπαθείτε να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα που αναπνέουν.

3. Χρήση αρωμάτων ή ταλκ

Υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής και χρήση πούδρας

Μία από τις κακές συνήθειες που έχουν επιβιώσει μέσα στον χρόνο είναι η χρήση αρωμάτων, ταλκ και άλλων προϊόντων για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής που στην πραγματικότητα προκαλούν ερεθισμούς.

Αν και τα προϊόντα αυτά θεωρούνταν για καιρό ως αποτελεσματικές μέθοδοι για την πρόληψη υπερβολικών υγρών και οσμών, σήμερα γνωρίζουμε ότι μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα επειδή διαταράσσουν την ισορροπία του pH.

Η συχνή χρήση τους προκαλεί ερεθισμούς στην εξωτερική περιοχή του κόλπου και, σε πολλές περιπτώσεις, οδηγεί σε μυκητιάσεις και βακτηριακές μολύνσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε αμήχανα: ο κόλπος έχει τη φυσική του οσμή και δεν είναι απαραίτητο να την εξουδετερώσετε.
  • Αν η οσμή είναι υπερβολικά έντονη, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας για να δείτε αν υπάρχει κάποια μόλυνση.

4. Τραχιές κινήσεις στην περιοχή

Προσοχή! Το δέρμα που καλύπτει την περιοχή του κόλπου είναι το πιο ευαίσθητο στο σώμα μας και απαιτεί ειδική μεταχείριση. Μερικές γυναίκες είναι πολύ επιθετικές κατά τον καθαρισμό του.

Αυτό προκαλεί μικρές, ανοιχτές πληγές που μπορούν να γίνουν ανοιχτή πύλη για μολυσματικούς παράγοντες.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Απλώστε το σαπούνι με προσοχή στην ευαίσθητη περιοχή και καθαρίστε την απαλά με τα ακροδάχτυλά σας.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 4 αποτελεσματικές θεραπείες για τον κολπικό κνησμό.

 

5. Αφαίρεση ηβικού τριχώματος

Υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής και ξύρισμα
Στις μέρες μας, είναι φυσικό οι γυναίκες να θεωρούν ότι η αφαίρεση του ηβικού τριχώματος ισοδυναμεί με καλή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Η αλήθεια είναι ότι η άποψη αυτή, αν και ακούγεται σωστή, είναι λανθασμένη.

Το ηβικό τρίχωμα έχει μια ειδική λειτουργία: είναι υπεύθυνο για την προστασία του κόλπου από τα βακτήρια, τους ζυμομύκητες και τους ιούς που μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις.

Επιπλέον, πολλές μέθοδοι αποτρίχωσης είναι επιθετικές και οδηγούν σε δερματικούς ερεθισμούς και αμυχές. Όλα αυτά μπορούν αναμφίβολα να οδηγήσουν σε επιπλοκές.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Επιλέξτε μια μέθοδο αποτρίχωσης που είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επεμβατική. Οι κρέμες αποτρίχωσης και άλλα φυσικά προϊόντα αποτελούν καλές επιλογές.
  • Προσπαθείτε να αφήνετε λίγο τρίχωμα, έτσι ώστε η περιοχή να προστατεύεται.
  • Αν χρησιμοποιείτε ξυράφι, να το στεγνώνετε μετά από κάθε χρήση.

Ακολουθείτε κάποια από τις παραπάνω συνήθειες στην υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής; Ξέρουμε ότι προσπαθείτε να διατηρείτε καθαρή την περιοχή του κόλπου, όμως θα πρέπει να ξανασκεφτείτε τις συνήθειές σας προκειμένου να μη δημιουργήσετε ανισορροπία στο pH της ευαίσθητης περιοχής.