Ψευδής περίοδος: Τι είναι και γιατί εμφανίζεται;

Μια ψευδής περίοδος είναι η αιμορραγία που συχνά ανησυχεί μια μητέρα που βρίσκεται στην αρχή της εγκυμοσύνης της. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείτε, καθώς είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Μάθετε περισσότερα εδώ!
Ψευδής περίοδος: Τι είναι και γιατί εμφανίζεται;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Μια ψευδής περίοδος είναι η αιμορραγία που μοιάζει με την έμμηνο ρύση και εμφανίζεται κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Είναι γνωστή ως “ψευδής” επειδή στην πραγματικότητα δεν αντιστοιχεί σε μια περίοδο ως τέτοια. Στην πραγματικότητα, είναι συνήθως αιμορραγία εμφύτευσης.

Πολλές έγκυες γυναίκες πηγαίνουν σε κέντρα έκτακτης ανάγκης όταν εντοπίζουν αυτό το είδος αιμορραγίας. Αυτό συμβαίνει επειδή, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, η ψευδής περίοδος είναι φυσιολογική, αυτό το σύμπτωμα μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Μια ψευδής περίοδος είναι επίσης γνωστή ως “ψευδής έμμηνος ρύση” ή “μετρορραγία”. Εάν μια γυναίκα δεν γνωρίζει ότι είναι έγκυος, πιθανότατα θα κάνει λάθος την αιμορραγία για μια κανονική περίοδο. Τότε μπορεί να νιώθει λίγο αμήχανα όταν οι ημερομηνίες έναρξης της εγκυμοσύνης και η τελευταία υποτιθέμενη έμμηνος ρύση δεν ταιριάζουν.

Ψευδής περίοδος: Ποια είναι η αιτία;

Ψευδής περίοδος: Τι είναι και γιατί εμφανίζεται;
Η αιμορραγία είναι γνωστή ως ψευδής περίοδος που συνήθως συμβαίνει όταν το έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα.

Συνήθως, η ψευδής περίοδος αντιστοιχεί σε αιμορραγία εμφύτευσης. Η διαδικασία ξεκινά την έκτη ημέρα μετά τη γονιμοποίηση. Αυτή είναι η στιγμή που το έμβρυο εμφυτεύεται στο εξωτερικό στρώμα της μήτρας, ή ενδομήτριο.

Η εμφύτευση διαρκεί από δύο έως τρεις ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το γονιμοποιημένο ωάριο παράγει μια ουσία που διαβρώνει τα κύτταρα του ενδομητρίου. Με αυτόν τον τρόπο, το έμβρυο ενσωματώνεται σταδιακά στο εξωτερικό στρώμα της μήτρας.

Ενώ αυτό συμβαίνει, ορισμένα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να σπάσουν και αυτό προκαλεί ψευδή έμμηνο ρύση. Μερικές φορές, η αιτία της αιμορραγίας μπορεί να είναι κάτι άλλο, όπως θα συζητήσουμε παρακάτω.

Κολπικός ή τραχηλικός τραυματισμός

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αυτές οι περιοχές είναι πιο ευαίσθητες και ερεθισμένες. Ως εκ τούτου, είναι ευκολότερο να αιμορραγούν από μια γυναικολογική εξέταση, σεξουαλική επαφή ή έντονη σωματική δραστηριότητα.

Ψευδής περίοδος: Απειλή αποβολής

Εάν υπάρχει μόνο απειλή αποβολής, ο τράχηλος παραμένει κλειστός. Όταν μια αποβολή είναι σε εξέλιξη, εκτός από αιμορραγία, ανοίγει ο τράχηλος και υπάρχουν και άλλα συναφή συμπτώματα όπως πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Έκτοπη κύηση

Η έκτοπη ή εξωμήτρια κύηση προκαλεί επίσης ψευδή περίοδο. Αυτό το όνομα αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία το έμβρυο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα. Τις περισσότερες φορές το κάνει στις σάλπιγγες, αλλά μπορεί επίσης να το κάνει στην κοιλιακή κοιλότητα, στον τράχηλο ή στις ωοθήκες.

Σε αυτή την κατάσταση, υπάρχει ανεπαρκής παραγωγή ορμονών και αυτό προκαλεί αποβολή του ενδομητρίου. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιμορραγία που εμφανίζεται ως ένα ελαφρύ στίγμα μαζί με άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο κ.λπ.

Δείτε και αυτό το άρθρο: Αυξήστε τη γονιμότητά σας

Μοριακή εγκυμοσύνη

Η γραμμομοριακή εγκυμοσύνη ή υδρότοποι σάκχαροι είναι ένας ασυνήθιστος όγκος που σχηματίζεται στη μήτρα στην αρχή μιας εγκυμοσύνης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μη φυσιολογικής γονιμοποίησης και οδηγεί σε μη φυσιολογικό έμβρυο. Ένα από τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης είναι η αιμορραγία κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Σχετικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ψευδούς εμμηνόρροιας μοιάζουν πολύ με αυτά της κανονικής εμμήνου ρύσεως. Υπό τυπικές συνθήκες, εμφανίζεται την ημέρα 12 μετά την ωορρηξία, οπότε συμπίπτει με την ημερομηνία της εμμήνου ρύσεως.

Ωστόσο, η ροή είναι λιγότερη, πιο ανοιχτόχρωμη και δεν έχει θρόμβους, δηλαδή έχει πιο υγρή υφή. Διαρκεί το πολύ τρεις ημέρες και συνοδεύεται από πονοκέφαλο, κόπωση, πόνο στην κοιλιά, ευαισθησία στο στήθος και ευερεθιστότητα.

Συνηθέστερα, συμπτώματα όπως τα ακόλουθα υπάρχουν μετά την ψευδή περίοδο:

 • Πόνος στην κοιλιά και κράμπες
 • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
 • Καούρα
 • Οίδημα στο στήθος
 • Συχνουρία
 • Ναυτία και έμετος, ειδικά το πρωί
 • Άρνηση ορισμένων τροφών
 • Δυσανεξία σε κάποιες μυρωδιές
 • Λαχτάρες
 • Υπνηλία

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Εάν εμφανιστεί αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης, δεν υπάρχει λόγος συναγερμού. Τις περισσότερες φορές, είναι ψευδής περίοδος και αντιστοιχεί σε αιμορραγία εμφύτευσης, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αιτίες αιμορραγίας. Καθώς δεν είναι δυνατό να προσδιορίσετε μόνοι σας την αιτία, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό όποτε συμβαίνει αυτό. Αυτός είναι ο τρόπος για να επιβεβαιώσετε ότι όλα είναι καλά και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Διαγνωστικές εξετάσεις για ψευδή περίοδο

Για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, ο γιατρός πραγματοποιεί πρώτα μια συνέντευξη. Θα ρωτήσουν για τη γενική υγεία και το οικογενειακό ιστορικό σας. Ταυτόχρονα, θα συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία έναρξης και τα χαρακτηριστικά της αιμορραγίας.

Στη συνέχεια, θα κάνουν μια φυσική εξέταση και μπορεί να κάνουν μια ορθοκολπική εξέταση για να εντοπίσουν τυχόν ανωμαλίες. Μπορούν επίσης να πραγματοποιήσουν μια εξέταση speculum και να παραγγείλουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δοκιμές:

 • Εξετάσεις αίματος
 • Δοκιμή λειτουργίας θυρεοειδούς και επίπεδα ορμονών
 • Τεστ ούρων
 • Υπερηχογράφημα κοιλίας και λεκάνης
 • Αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία
 • Τεστ Παπανικολάου
 • Βιοψία

Διαθέσιμες θεραπείες

Μια γυναίκα που εκνευρίζεται καθώς μιλάει με τον γιατρό της.
Ο γιατρός θα καθορίσει την καταλληλότερη θεραπεία για την αιτία μιας ψευδούς περιόδου.

Η θεραπεία της ψευδούς εμμηνόρροιας θα εξαρτηθεί από την αιτία που την προκαλεί. Όταν πρόκειται για αιμορραγία εμφύτευσης, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, δεν απαιτείται θεραπεία. Η αιμορραγία θα σταματήσει από μόνη της και δεν θα προκαλέσει συνέπειες.

Εάν η ψευδής περίοδος είναι σημάδι απειλούμενης αποβολής, ο γιατρός θα διατάξει αυστηρή ανάπαυση μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Εάν πρόκειται για αποβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη, πρέπει να ληφθεί απόφαση μεταξύ της επιτρεπόμενης αυθόρμητης ολοκλήρωσης, της επιτάχυνσης της διαδικασίας με φαρμακευτική αγωγή ή της διόρθωσης και της εισπνοής.

Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθεί η διάγνωση της έκτοπης κύησης, απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Όταν η αιτία της ψευδούς περιόδου είναι κάτι άλλο, ο γιατρός θα υποδείξει τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Ψευδής περίοδος: Τρόπος ζωής και συστάσεις

Η ψευδής έμμηνος ρύση από μόνη της δεν συνεπάγεται την απόκτηση νέων συνηθειών. Θα πρέπει να ασκείτε την ίδια φροντίδα που θα εξασκήσατε σε οποιαδήποτε εγκυμοσύνη, εκτός εάν ο γιατρός υποδείξει διαφορετικά. Σε γενικές γραμμές, ένας υγιεινός τρόπος ζωής με ισορροπημένη διατροφή, φυσική δραστηριότητα προσαρμοσμένη στην κύηση και ψυχική ηρεμία είναι επαρκείς.

Μια απειλούμενη αποβολή απαιτεί πολλή ξεκούραση, ψυχική ηρεμία και συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Είναι σημαντικό να τηρείτε αυστηρά τις ενδείξεις. Εάν συμβεί η αποβολή, είναι πιθανό να βιώσετε πολλαπλά συναισθήματα. Συνιστάται ιδιαίτερα η διαβούλευση με ψυχολόγο.

Μετά την υπέρβαση της θεραπείας μιας έκτοπης εγκυμοσύνης, μπορεί να απαιτείται ψυχολογική βοήθεια. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να έχετε ένα υποστηρικτικό κοινωνικό και συναισθηματικό δίκτυο. Η προοπτική μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης θα εξαρτηθεί από κάθε περίπτωση.

Εάν έχετε ψευδή περίοδο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Όταν αντιμετωπίζετε μια ψευδή περίοδο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται πραγματικά για ψευδή έμμηνο ρύση ή εάν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Ο γιατρός θα προσφέρει οδηγίες και αυτές θα πρέπει να ακολουθούνται με ακρίβεια.

Είναι σύνηθες φαινόμενο ψευδούς περιόδου λόγω αιμορραγίας εμφύτευσης. Αυτό δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξη της εγκυμοσύνης και δεν αποτελεί ανωμαλία. Εάν η αιτία είναι κάτι άλλο, το πιο σημαντικό είναι να καθοδηγηθείτε από τον γιατρό για να καθορίσει τι πρέπει να γίνει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Galaz-Montoya, C. I., Razo-Aguilera, G., Grether-González, P., & Aguinaga-Ríos, M. (2015). Aspectos genéticos de la mola hidatidiforme. Perinatología y reproducción humana, 29(3), 113-117.
 • Valdez-Morales, F. J., Vital-Reyes, V. S., Hinojosa-Cruz, J. C., & Cerbón, M. (2014). Funcionalidad y cambios endometriales asociados con la inducción de ovulación con citrato de clomifeno y FSH recombinante en mujeres con infertilidad. Ginecología y Obstetricia de México, 82(02), 143-153.
 • Lage, P. R., Suárez, A. V., & Rodríguez, M. A. (2012). Metrorragia de primer trimestre. Cuadernos de atención primaria, 18(4), 332.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.