Πώς μπορείτε να ξέρετε πότε και εάν έχετε ωορρηξία

Το να γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε και να σχεδιάσετε μια εγκυμοσύνη. Γνωρίζετε ποια ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου έχετε ωορρηξία; Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Πώς μπορείτε να ξέρετε πότε και εάν έχετε ωορρηξία
Karina Valeria Atchian

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karina Valeria Atchian.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Είτε προσπαθείτε να μείνετε έγκυος είτε ελπίζετε να το αποφύγετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς λειτουργεί ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος. Εάν γνωρίζετε εάν έχετε ωορρηξία, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να συλλάβετε ή να χρησιμοποιήσετε πρόσθετη προστασία, καθώς αυτές είναι γόνιμες ημέρες κατά τις οποίες το σώμα έχει όλα όσα χρειάζεται για να συμβεί η γονιμοποίηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ωορρηξίας; Σε ποιο σημείο του εμμηνορροϊκού κύκλου συμβαίνει;

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε πρώτα μια σύντομη επισκόπηση των χαρακτηριστικών ενός φυσιολογικού εμμηνορροϊκού κύκλου. Στη συνέχεια, θα δούμε πότε συμβαίνει η ωορρηξία και πώς να γνωρίζουμε ότι συμβαίνει.

Ο φυσιολογικός εμμηνορροϊκός κύκλος

ημερολόγιο ωορρηξίας
Ο εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 28 και 35 ημερών και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Ο φυσιολογικός εμμηνορροϊκός κύκλος περιλαμβάνει μια σειρά αλλαγών που συμβαίνουν σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, κάθε μήνα, προετοιμάζοντάς τις για την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται στην παρουσία διαφορετικών γυναικείων ορμονών, οι οποίες αυξάνονται ή μειώνονται στο αίμα, καθορίζοντας τις διαφορετικές στιγμές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του κύκλου.

Χαρακτηριστικά του εμμηνορροϊκού κύκλου

Ο εγκέφαλος (υποθάλαμος και υπόφυση) και οι ωοθήκες παράγουν αυτές τις ορμόνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο εμμηνορροϊκός κύκλος έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Διαρκεί από 28 έως 35 ημέρες.
  • Αποτελείται από 2 κύριες φάσεις: την ωοθυλακική φάση και την ωχρινική φάση.
  • Η ημέρα 1 είναι η πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως και όταν ξεκινά η ωοθυλακική φάση.
  • Η ωοθυλακική φάση είναι η πρώτη περίοδος, διαρκεί μεταξύ 14 και 21 ημερών. Περιλαμβάνει την εμμηνόρροια και τελειώνει στην ωορρηξία.
  • Η ωχρινική φάση είναι η δεύτερη περίοδος. Διαρκεί περίπου 14 ημέρες.
  • Η ωορρηξία συμβαίνει κάθε μήνα.

Αλλαγές θα συμβούν στο σώμα μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια του κανονικού εμμηνορροϊκού κύκλου. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, κολπική απόρριψη, εμμηνόρροια και ούτω καθεξής.

Η ωορρηξία είναι η απελευθέρωση ενός ή περισσοτέρων αυγών από τις ωοθήκες και συμβαίνει κάθε μήνα. Το εν λόγω αυγό θα παραμείνει για μικρό χρονικό διάστημα περιμένοντας να γονιμοποιηθεί από ένα σπέρμα.

Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα και από μήνα σε μήνα. Αυτή η διακύμανση συμβαίνει, πάνω απ ‘όλα, στην πρώτη φάση, η οποία είναι η θυλακική φάση. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, αυτή είναι η φάση που περιλαμβάνει την ωορρηξία. Επομένως, ο υπολογισμός της ωορρηξίας μπορεί να είναι δύσκολος. Αργότερα θα δούμε πώς να μάθετε εάν έχετε ωορρηξία.

Επιπλέον, υπάρχουν επίσης παραλλαγές ανάλογα με το στάδιο της ζωής στην οποία βρίσκεται κάθε γυναίκα. Τα πρώτα χρόνια της αναπαραγωγικής ηλικίας, οι κύκλοι θα είναι μεγαλύτεροι και στη συνέχεια θα γίνουν μικρότεροι.

Γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα εγκυμοσύνης εμφανίζεται μεταξύ τριών και πέντε ημερών πριν από την ημέρα της ωορρηξίας, συμπεριλαμβανομένης της ημέρας της ωορρηξίας. Επομένως, προκύπτει ότι αν παρακολουθήσετε αυτήν την περίοδο, την οποία θα ονομάσουμε γόνιμη περίοδο, θα μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες σύλληψης.

Πώς ξέρετε εάν έχετε ωορρηξία;

ωάριο και σπερματοζωάρια
Η πιθανότητα σύλληψης αυξάνεται ξεκινώντας από την τρίτη έως την πέμπτη μέρα πριν από την ωορρηξία.

Το πρώτο πράγμα που θα πούμε είναι ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες σπιτικές μέθοδοι για την πρόβλεψη της ημέρας της ωορρηξίας. Επομένως, η πρόβλεψη της γόνιμης περιόδου δεν θα είναι απολύτως ακριβής, εκτός εάν μπορείτε να εντοπίσετε τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτήν την περίοδο.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η τήρηση ημερολογίου και η μέτρηση των ημερών για τον προσδιορισμό της εύφορης περιόδου δεν έχουν αποδειχθεί αξιόπιστες μέθοδοι, καθώς, όπως ήδη αναφέραμε, αλλάζουν από μήνα σε μήνα.

Επίσης, η μέθοδος μέτρησης της βασικής θερμοκρασίας σώματος δεν είναι αξιόπιστη. Υπάρχουν νέες εφαρμογές κινητών τηλεφώνων που ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά δεν είναι και 100% αξιόπιστες.

Μία μέθοδος που οι ερευνητές έχουν δείξει ότι είναι πιο αξιόπιστη για τη γόνιμη περίοδο είναι η αναγνώριση της κολπικής εκκρίσεως πριν και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Γνωρίζουμε ότι όταν η κολπική απόρριψη αυξάνεται σε ποσότητα, γίνεται ελαφρύτερη, πιο ελαστική και ολισθηρή, αποτελεί ένδειξη της γόνιμης περιόδου (που περιλαμβάνει την ημέρα της ωορρηξίας).

Μπορείτε επίσης να μετρήσετε τις γυναικείες ορμόνες στα ούρα, με ένα κιτ παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της εγκυμοσύνης. Ονομάζεται κιτ ωορρηξίας και χρησιμεύει ως προγνωστικός παράγοντας της γόνιμης περιόδου. Είναι σε αρκετά προσιτές τιμές. Ωστόσο, μπορούν να δώσουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας εάν έχετε ωορρηξία

Οι μέθοδοι θερμοκρασίας που γίνονται στο σπίτι και οι κολπικές εκκρίσεις μπορούν να συνεργαστούν για να δείτε πότε έχετε ωορρηξία, αλλά δεν είναι απολύτως αξιόπιστες. Τα κιτ ωορρηξίας είναι πιο αξιόπιστα από οποιαδήποτε από τις δύο μεθόδους, αν και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι μπορεί να έχετε ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον γυναικολόγο σας για να αξιολογήσετε τις διάφορες διαθέσιμες δυνατότητες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Holesh JE, Lord M. Physiology, Ovulation. [Updated 2020 Mar 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441996/
  • Wilcox, A. J., Dunson, D., Baird, D. D. (2000). La oportunidad del “período fértil” en el ciclo menstrual: estimaciones específicas por día desde un estudio prospectiv. British Medical Journal, 321(7271):1259-1262.
  • Su HW, Yi YC, Wei TY, Chang TC, Cheng CM. Detection of ovulation, a review of currently available methods. Bioeng Transl Med. 2017;2(3):238‐246. Published 2017 May 16. doi:10.1002/btm2.10058
  • Vigil P, Lyon C, Flores B, Rioseco H, Serrano F. Ovulation, a sign of health. Linacre Q. 2017;84(4):343‐355. doi:10.1080/00243639.2017.1394053

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.