Οι διαφορές μεταξύ βρογχίτιδας και πνευμονίας

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη είναι συχνές, αλλά όταν αυτές οι λοιμώξεις φτάσουν στους πνεύμονες προκαλούν ασθένειες όπως βρογχίτιδα και πνευμονία. Μάθετε τις βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο ασθενειών σε αυτό το άρθρο.
Οι διαφορές μεταξύ βρογχίτιδας και πνευμονίας

Τελευταία ενημέρωση: 10 Σεπτεμβρίου, 2021

Η βρογχίτιδα και η πνευμονία είναι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να γίνει διάκριση μεταξύ βρογχίτιδας και πνευμονίας, καθώς και οι δύο έχουν τα ίδια συμπτώματα και προκαλούνται ακόμη και από τα ίδια βακτήρια.

Ο κατώτερος αναπνευστικός σωλήνας είναι ο αεραγωγός μέσα στο θώρακα και ξεκινά από την τραχεία. Περιλαμβάνουν την τραχεία, τους βρόγχους και τις κυψελίδες. Αυτές οι τελευταίες είναι οι μικρότερες μονάδες του πνεύμονα όπου λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή αερίων.

Το σημερινό άρθρο θα εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ βρογχίτιδας και πνευμονίας, τα κύρια συμπτώματα και τις αιτίες τους και πώς επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα.

Τι είναι η βρογχίτιδα;

Αυτή είναι η φλεγμονή των βρογχικών σωλήνων. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να οφείλεται σε ιούς, βακτήρια, ακόμη και στον καπνό. Υπάρχουν δύο τύποι βρογχίτιδας:

Διαφορές μεταξύ βρογχίτιδας και πνευμονίας: Οξεία βρογχίτιδα

Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Όλα ξεκινούν επειδή οι βρόγχοι έρχονται σε άμεση επαφή με ιό ή φυσικοχημικό παράγοντα, όπως σκόνη ή αλλεργιογόνα.

Το σώμα, για να αμυνθεί από αυτήν την εισβολή, στρατολογεί φλεγμονώδη κύτταρα τα ίδια που απελευθερώνουν κυτοκίνες. Αυτές οι ουσίες ελέγχουν την άμυνα ενεργώντας κατά των βρογχικών κυττάρων.

Υπάρχει βλέννα και οίδημα στην οξεία βρογχίτιδα και οδηγούν σε βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και χαμηλό πυρετό.

Ένας άνδρας με βρογχίτιδα.
Ο βήχας είναι ένα από τα συμπτώματα της βρογχίτιδας. Το σώμα το χρησιμοποιεί για να αποβάλει τη βλέννα.

Χρόνια βρογχίτιδα

Αυτό συμβαίνει όταν οι βρόγχοι παραμένουν φλεγμονώδεις. Επίσης, οι βρογχικές βλεννώδεις μεμβράνες διογκώνονται και παράγουν περισσότερη βλέννα και δύσπνοια.

Το κύριο σύμπτωμα είναι ένας συνεχής βήχας που διαρκεί αρκετούς μήνες και συνήθως επαναλαμβάνεται για δύο ή περισσότερα συνεχόμενα χρόνια. Αυτός ο βήχας οφείλεται συχνά στην παραγωγή βλέννας. Ωστόσο, η χρόνια βρογχίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί και ως οξεία βρογχίτιδα.

Σε αντίθεση με την οξεία βρογχίτιδα, οι πιο συνηθισμένοι αιτιολογικοί παράγοντες της χρόνιας βρογχίτιδας είναι συνήθως το κάπνισμα, το άσθμα και οι αλλεργίες. Συνήθως, αυτός ο τύπος βρογχίτιδας είναι μέρος μιας πιο σοβαρής κατάστασης που γνωρίζουμε με το όνομα χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Τι είναι η πνευμονία;

Πρόκειται για λοίμωξη των κυψελίδων (των πνευμόνων). Υπάρχουν διάφορες αιτίες για την πνευμονία, ας μιλήσουμε για αυτές.

Η στοματική κοιλότητα είναι γεμάτη μικρόβια που μπορούν να εισέλθουν στον πνεύμονα μέσω μικροαναρρόφησης – τη διέλευση του περιεχομένου του στόματος στον αεραγωγό. Αυτές οι μικροαναρροφήσεις είναι φυσιολογικές, ειδικά όταν κοιμόμαστε. Επιπλέον, το σώμα διαθέτει αμυντικά συστήματα όπως ο βήχας για να εμποδίσει αυτά τα βακτήρια και τους ιούς να φτάσουν στους πνεύμονες.

Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες οι πνεύμονες και οι αμυντικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να εξαλείψουν όλους τους μικροοργανισμούς. Έτσι, οι κυψελίδες γεμίζουν με αυτά. Μπορούμε να τα εισπνεύσουμε από το περιβάλλον μας και τους ανθρώπους γύρω μας.

Τυπική πνευμονία

Τα κύρια συμπτώματα εδώ είναι υψηλός πυρετός, ρίγη, υγρός βήχας (βήχας με βλέννα) και πόνος στη μία πλευρά του στήθους. Αυτός ο τύπος πνευμονίας προκαλείται συνήθως από Streptococcus pneumoniae ή πνευμονιόκοκκο. Είναι ο πιο κοινός τύπος πνευμονίας.

Άτυπη πνευμονία

Αυτός ο τύπος πνευμονίας είναι λιγότερο συμπτωματικός αλλά πιο χρόνιος. Ο βήχας δεν είναι υγρός όπως ο προηγούμενος, αλλά μάλλον ξηρός, ή μπορεί να υπάρχει απουσία βήχα. Επιπλέον, υπάρχει μυϊκός πόνος, πόνος στις αρθρώσεις, διάρροια και πυρετός. Το τελευταίο όμως είναι περιστασιακό.

Γιατρός που ελέγχει για πνευμονία.
Υπάρχουν δύο τύποι πνευμονίας: τυπική και άτυπη. Τα συμπτώματά τους είναι διαφορετικά.

Οι διαφορές μεταξύ βρογχίτιδας και πνευμονίας

Πράγματι, τα συμπτώματα της βρογχίτιδας και της πνευμονίας φαίνεται να είναι παρόμοια, αν και επηρεάζουν διαφορετικά τμήματα του αεραγωγού. Η βρογχίτιδα στοχεύει τους βρόγχους και, η πνευμονία, στις κυψελίδες. Ορισμένα σημάδια μπορούν να τα διαφοροποιήσουν.

Η βρογχίτιδα, ιδιαίτερα η οξεία βρογχίτιδα, είναι αυτοπεριοριζόμενη και η ανάπαυση και η φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο του πυρετού και του βήχα είναι συνήθως αρκετά. Δεν απαιτεί αντιβιοτικά αφού, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι συνήθως επιπλοκή κρυολογήματος ή γρίπης.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, πρέπει να συμβαίνουν όταν η βρογχίτιδα είναι χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει οξυγόνο για να βοηθήσει τον ασθενή να αναπνεύσει καλύτερα. Πρέπει να παρακολουθείται από ειδικό.

Αντίθετα, η πνευμονία είναι πολύ πιο σοβαρή και απαιτεί επαγγελματική θεραπεία και συμπληρωματικές μεθόδους. Μπορεί να απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο, ανάλογα με τη σοβαρότητα.

Η ιογενής πνευμονία δεν απαιτεί αντιβιοτικά, παρά μόνο υποστηρικτική θεραπεία. Ωστόσο, οι γιατροί τα συνταγογραφούν για τη βακτηριακή πνευμονία.

Πρόληψη βρογχίτιδας και πνευμονίας

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη βρογχίτιδα και την πνευμονία είναι να σταματήσετε το κάπνισμα και να μείνετε μακριά από τους καπνιστές. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καπνός βλάπτει τα κύτταρα του πνεύμονα και τα καθιστά πιο ευαίσθητα σε αυτές τις λοιμώξεις.

Επιπλέον, ορισμένοι γιατροί συστήνουν το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου: άνω των 65 ετών, έγκυες και άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Τα συμπτώματα της πνευμονίας είναι παρόμοια με αυτά της βρογχίτιδας. Έτσι, συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν πονάει το στήθος σας και υπάρχει δύσπνοια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.