Πόσο μεταδοτική είναι η βρογχίτιδα ακριβώς;

Η βρογχίτιδα εμφανίζεται συνήθως με οξεία ή χρόνια μορφή. Ανάλογα με την κλινική εικόνα, μπορεί να είναι ή όχι μεταδοτική.
Πόσο μεταδοτική είναι η βρογχίτιδα ακριβώς;

Τελευταία ενημέρωση: 28 Απριλίου, 2021

Η βρογχίτιδα είναι μια παθολογία η οποία μπορεί να είναι μεταδοτική. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η επιρροή της στους κάτω αεραγωγούς. Συμβαίνει όταν οι βρογχικοί σωλήνες των πνευμόνων παρουσιάζουν φλεγμονή λόγω λοίμωξης ή άλλων παραγόντων, όπως από το κάπνισμα ή την εισπνοή τοξικών αερίων και σκόνης για μεγάλο διάστημα.

Υπάρχουν δύο τύποι βρογχίτιδας: χρόνια και οξεία. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, η πρώτη είναι παρατεταμένη και η αντιμετώπισή της είναι περίπλοκη. Μπορεί να επηρεάσει έως και το 11% του πληθυσμού ηλικίας 20-70 ετών. Γι’ αυτό, είναι φυσιολογικό να αναρωτιέστε αν είναι μεταδοτική η βρογχίτιδα. Συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε.

Τύποι βρογχίτιδας

Για να δώσουμε απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, θα πρέπει να περιγράψουμε με λεπτομέρειες τους δύο τύπους βρογχίτιδας. Εν ολίγοις, η οξεία βρογχίτιδα είναι μεταδοτική, η χρόνια όμως όχι. Αυτή η δήλωση απαιτεί μια μακρά λίστα διαφορών οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

Απεικόνιση μολυσμένων πνευμόνων
Οι λοιμώδεις μορφές βρογχίτιδας είναι μεταδοτικές όταν προκαλούνται από ιούς ή βακτήρια.

Οξεία βρογχίτιδα

Σύμφωνα με το Medicina de Urgenciasμια βιβλιογραφική πηγή, πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται έναν γιατρό εξαιτίας αυτής της πάθησης. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια σχετικά συχνή παθολογία.

Όπως αναφέρουν άλλες εξειδικευμένες πηγές, οι μολυσματικοί παράγοντες που προκαλούν την οξεία βρογχίτιδα στο 90% των περιπτώσεων είναι ιοί (αδενοϊός, γρίπη, παραϊνφλουέντζα, RSV, ρινοϊός, βοκαϊός, ιός κοξάκι ή απλός έρπης). Στο υπόλοιπο 10%, είναι βακτήρια Streptococcus pneumonia. Όπως μπορείτε να δείτε, αυτή η παθολογία έχει ιδιαίτερα μεταδοτική φύση.

Σύμφωνα με τις πηγές που προαναφέραμε, η οξεία βρογχίτιδα ακολουθεί ένα εποχικό μοτίβο λόγω της σύνδεσής της με τις ιογενείς λοιμώξεις. Δηλαδή, συμβαίνει περισσότερο τους χειμερινούς μήνες όπου το κρύο και το ξηρό κλίμα σχετίζονται άμεσα με την υψηλή μεταδοτικότητα του ιού.

Παραδείγματος χάρη, ο ιός της γρίπης, φαίνεται να έχει βασικό ρυθμό αναπαραγωγής R0 περίπου στο 1,3 (σύμφωνα με τους New York Times). Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής μεταδίδει την ασθένεια σε 1,3 ανθρώπους κατά μέσο όρο. Έτσι, η οξεία βρογχίτιδα υπόκειται σε αυτού του είδους τις επιδημιολογικές παραμέτρους.

Σύμφωνα με το Mayo Clinic, τα συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

 • Βήχας που προέρχεται από το στήθος
 • Κόπωση
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Ελαφρύς πυρετός και κρυάδες
 • Δυσφορία στο στήθος

Σημειώστε πως αυτός ο τύπος βρογχίτιδας είναι αυτοπεριοριστικός. Φεύγει έπειτα από 10 με 14 ημέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Παρά της σύνδεσής της με παθογόνα, η οξεία βρογχίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και εξαιτίας μη-μολυσματικών διεργασιών (αλλεργίες, αναρρόφηση, ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση). Γι’ αυτό, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις οξείας βρογχίτιδας μεταδοτικές, αλλά οι περισσότερες.

Η χρόνια βρογχίτιδα

Τα κύρια χαρακτηριστικά της μακροχρόνιας παθολογίας είναι η επαναλαμβανόμενη φλεγμονή στους αεραγωγούς με δευτερεύουσα βλάβη. Όπως εξηγεί το National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI), υπάρχει συνεχής βήχας ο οποίος διαρκεί αρκετούς μήνες. Επιπλέον, είναι επαναλαμβανόμενος καθώς επιστρέφει για δύο ή περισσότερα χρόνια.

Αυτός ο τύπος βρογχίτιδας δεν σχετίζεται με παθογόνα. Πηγές όπως το Mayo Clinic, ισχυρίζονται πως έως το 75% των περιπτώσεων συνδέονται με το κάπνισμα. Άλλοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι το άσθμα, η κυστική ίνωση, η ηλικία, ή η γενετική προδιάθεση. Αποτελεί, επίσης, συχνά μέρος μια σοβαρότερης πάθησης που ονομάζεται χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD).

Σύμφωνα με τη US National Library of Medicine, τα συμπτώματα της χρόνιας βρογχίτιδας είναι πιο σοβαρά και διαρκούν περισσότερο από εκείνα της οξείας. Ανάμεσά τους είναι τα εξής:

 • Συνεχής, συχνός, και παρατεταμένος βήχας
 • Συριγμός (ένα σφύριγμα κατά την αναπνοή)
 • Δύσπνοια, ειδικά έπειτα από σωματική άσκηση
 • Πίεση στο στήθος

Παρά το γεγονός πως η παθολογία σχετίζεται συνήθως με μη μολυσματικούς παράγοντες, δεν ισχύει πάντα αυτό. Αυτού του είδους η βρογχίτιδα μπορεί να οφείλεται και σε μικροοργανισμούς, όπως Streptococcus pneumoniaeHaemophilus influenzaeMoraxella catarrhalis, and Mycoplasma pneumoniae.

Ο κίνδυνος πρόσθετων επιπλοκών της λοίμωξης του αναπνευστικού υπάρχει κυρίως για όσα άτομα υποβάλλονται σε τραχειοστομίες ή είναι έχουν ανοσοκαταστολή.

Πώς να την αποτρέψετε

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αν είναι ή όχι μεταδοτική η βρογχίτιδα: η οξεία είναι συνήθως μεταδοτική, η χρόνια όμως όχι. Γι’ αυτό, τα μέτρα πρόληψης εξαρτώνται από τον τύπο της πάθησης από την οποία προσπαθείτε να προστατευτείτε.

Σε κάθε περίπτωση, το Mayo Clinic έχει ορισμένες γενικές οδηγίες που καλό θα ήταν να λάβετε υπόψιν. Ορισμένες από αυτές είναι:

 • Να αποφεύγετε τη στενή επαφή με άτομα που έχουν γρίπη ή άλλες παθήσεις του αναπνευστικού. Οι ιοί ταξιδεύουν με τα σωματίδια του σάλιου που εκκρίνονται με το βήξιμο και το φτέρνισμα.
 • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι, ειδικά τον χειμώνα και τις περιόδους που υπάρχει υψηλός επιδημιολογικός κίνδυνος.
 • Μην ακουμπάτε τα μάτια, τη μύτη, και το στόμα σας χωρίς να έχετε πλύνει τα χέρια σας πρώτα.
 • Να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης, ειδικά αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αν είστε άνω των 65 ετών.

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτά τα μέτρα στοχεύουν στην πρόληψη κατά της οξείας βρογχίτιδας καθώς είναι πιο μεταδοτική. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι το καλύτερο μέτρο για να αποφύγετε τη χρόνια βρογχίτιδα είναι να μην καπνίζετε.

Γιατρός κοιτά ακτινογραφία θώρακα
Η χρόνια μορφή βρογχίτιδας είναι μέρος της COPD και έχει συγκεκριμένη θεραπεία.

Είναι μεταδοτική η βρογχίτιδα;

Παρά το τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, οι δύο τύποι βρογχίτιδας δεν διαφέρουν ανάλογα με τον παράγοντα που τους προκαλεί, αλλά από τη διάρκεια της φλεγμονής τους βρογχικούς σωλήνες. Γι’ αυτό, δεν οφείλονται όλες οι οξείες περιπτώσεις σε παθογόνα, ούτε όλες οι χρόνιες στο κάπνισμα. Υπάρχουν εξαιρέσεις όμως. Ωστόσο, οι ιοί της γρίπης είναι οι κύριες μορφές του οξύ τύπου.

Τέλος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε βήχα που διαρκεί πάνω από δύο εβδομάδες. Αυτό επειδή μπορεί να είναι μια μορφή βρογχίτιδας ή κάποια άλλα νόσος της άνω αναπνευστικής οδού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.