Δίαιτες αδυνατίσματος που δε θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας

Αν και κάποιες δίαιτες βοηθούν το αδυνάτισμα χωρίς να επηρεάζουν την υγεία, είναι καλύτερο ο καθένας μας να επισκέπτεται έναν/μία διατροφολόγο. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιθανό να πάρουμε μια δίαιτα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας. Συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε τρεις υγιεινές δίαιτες αδυνατίσματος.
Δίαιτες αδυνατίσματος που δε θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας τρεις δίαιτες αδυνατίσματος των οποίων η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα είναι εγγυημένες. Οι περισσότερες δημοφιλείς δίαιτες δεν είναι βιώσιμες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ή βλάπτουν την υγεία σας.

Δίαιτες αδυνατίσματος που δε θέτουν σε κίνδυνο την υγεία

Η σωστή διατροφή είναι κρίσιμη για να πετύχετε ένα υγιές και ισορροπημένο βάρος. Έτσι, είναι καλύτερο να ακολουθείτε δίαιτες που περιλαμβάνουν τρόφιμα από κάθε διατροφική ομάδα. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Ημερολόγια Ερευνών στις Ιατρικές Επιστήμεςείναι κατάλληλες για να μειωθεί η πρόσληψη θερμίδων.

Σε κάθε περίπτωση, οι διατροφικές και ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής, και την κατάσταση της υγείας του. Έτσι, αν και παρακάτω θα μοιραστούμε ορισμένες δίαιτες αδυνατίσματος που δε θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν/μία διατροφολόγο για να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια δίαιτα που καλύπτει τις ανάγκες σας.

1. Η κετογονική δίαιτα

Αν και αυτή η δίαιτα υπήρξε αντικείμενο αντιπαραθέσεων στο παρελθόν, πλέον θεωρείται μία από τις καλύτερες επιλογές για αδυνάτισμα. Το παραπάνω υποστηρίζει και η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Ημερολόγιο Περιβαλλοντολλογικών Ερευνών και Δημόσιας Υγείας.

Ο μηχανισμός της είναι απλός: κόψτε όσους περισσότερους υδατάνθρακες μπορείτε. Είναι ένα είδος δίαιτας που δεν περιορίζει τις ποσότητες, μόνο μια ομάδα τροφίμων. Το γεγονός πως δε μπαίνουν όρια στις ποσότητες βελτιώνει τις πιθανότητες να την ακολουθήσει κάποιο άτομο.

Είναι δύσκολο να την παρακολουθείτε τις πρώτες εβδομάδες, καθώς μπορεί να υποφέρετε από ένα μικρό σύνδρομο στέρησης όταν κόψετε τη ζάχαρη. Όμως, μόλις εξαφανιστεί αυτό, και εφόσον σχεδιάσετε καλά τη δίαιτα, είναι αρκετά εύκολο να την ακολουθήσετε.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι ασφαλής για την υγεία σας, όσο δεν υπερβαίνετε το ημερήσιο όριο πρόσληψης πρωτεΐνης: 0.8 g ανά κιλό του βάρους σας. Κάποιες αλλαγές ίσως κάνουν πιο εύκολο να την ακολουθήσετε, όπως το να περιορίσετε τους υδατάνθρακες μετά από κάποια συγκεκριμένη ώρα.

Άνδρας τρώει μπριζόλα

Η κετογονική δίαιτα έχει ως στόχο τη μείωση των υδατανθράκων στο ελάχιστο. Γι’ αυτό, είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες δίαιτες αδυνατίσματος.

2. Διαλειμματική νηστεία

Εδώ γίνονται εναλλαγές ανάμεσα σε μεγάλες περιόδους νηστείας (τουλάχιστον 16 ώρες), με περιόδους πρόσληψης φαγητού. Σύμφωνα με μια μελέτη που εκδόθηκε στην Ετήσια Ανασκόπηση για τη Διατροφή, ενισχύει την υγεία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καθώς προάγει την απώλεια βάρους και μπορεί να βελτιώσει την υγεία του μεταβολισμού.

Έχει πολύ μεγάλο βαθμό προσήλωσης χάρη στο ορμονικό σύστημα που ρυθμίζει την “ορμόνη της πείνας” (γκρελίνη) αμέσως μετά το ξύπνημα. Μια χρήσιμη στρατηγική είναι να πίνετε καφέ ή τσάι με άδειο στομάχι για να αισθανθείτε χορτάτοι/ες και να αντέξετε την περίοδο νηστείας.

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να συνδυαστεί με την κετογονική δίαιτα ή των περιορισμό υδατανθράκων μετά από κάποια ώρα για να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματά της. Αν και υπάρχουν διαφορετικά πρωτόκολλα, το λιγότερο περιοριστικό και αυτό που λειτουργεί καλύτερα είναι το 16:8, παρακάμπτοντας το πρωινό ή το δείπνο. Τα πιο επιθετικά περιλαμβάνουν τη νηστεία για 24 ώρες ανά δύο ή τρεις ημέρες.

3. Η δίαιτα του Ατλαντικού

Αυτή η δίαιτα είναι μια εκδοχή της Μεσογειακής διατροφής. Δίνει έμφαση στην κατανάλωση ψαριών αντί κρέατος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Δημόσιας Υγείας. Όμως, το ψωμί δε θεωρείται απαραίτητο συνοδευτικό, ούτε το κρασί “υγιεινή” τροφή για την καρδιά.

Είναι συχνή δίαιτα στις Σκανδιναβικές χώρες και εξασφαλίζει τα σωστά επίπεδα βιταμίνης D χάρη στην κατανάλωση λιπαρών ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα λαχανικά είναι απαραίτητο στοιχείο και οι υδατάνθρακες δεν αποτελούν τη βάση της διατροφικής πυραμίδας. Αν και τα έλαια και οι καρποί χρησιμοποιούνται ως πηγές λίπους κυρίως, θα σας κάνει καλό να προσθέσετε και το αβοκάντο.

Ο συνδυασμός της με τη διαλειμματική νηστεία θα λειτουργήσει θετικά για καλύτερο αδυνάτισμα. Η δίαιτα του Ατλαντικού θεωρείται καλή για την υγεία της καρδιάς. Είναι σημαντικό να τρώτε ποικιλία φρούτων και λαχανικών και διάφορα είδη ψαριών (με προτεραιότητα τα λιπαρά ψάρια έναντι των λευκών).

Δίαιτα του Ατλαντικού

Το πλεονέκτημα αυτής της δίαιτας είναι πως πρόκειται για μια εκδοχή της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής. Έτσι, είναι εύκολο να την υιοθετήσετε και να την ακολουθήσετε.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή από αυτές τις τρεις δίαιτες αδυνατίσματος;

Όταν μιλάμε για δίαιτες αδυνατίσματος, η κετογονική δίαιτα ίσως ακολουθείται πιο δύσκολα. Σε πολλές χώρες, οι άνθρωποι τρώνε ψωμί με το φαγητό τους και η πρόσληψη υδατανθράκων είναι συχνή. Γι’ αυτό, ο περιορισμός της πρόσληψής τους μπορεί να προκαλέσει μια απόρριψη αρχικά. Επίσης, τις πρώτες μέρες το άτομο ίσως βιώσει κόπωση μέχρι να συνηθίσει την κέτωση.

Γι’ αυτό, η δίαιτα του Ατλαντικού ίσως είναι πιο πρακτική και εύκολη. Είναι παρόμοια με τη Μεσογειακή διατροφή, εκτός από την αυξημένη κατανάλωση ψαριών και το γεγονός ότι δε δίνει προτεραιότητα σε καρπούς και δημητριακά. Από την άλλη, μειώνει αισθητά την κατανάλωση αλκοόλ, η οποία είναι αποδεδειγμένα καλή στρατηγική για απώλεια βάρους.

Τα αποτελέσματα ενισχύονται αν προσθέσετε τη διαλειμματική νηστεία. Παρότι ίσως είναι λίγο επιθετική για κάποιους η νηστεία για 24 ώρες, μια χρήσιμη τεχνική είναι να παραλείψετε το πρωινό. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να συμβουλευτείτε έναν/μία ειδικό πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε από αυτές τις δίαιτες αδυνατίσματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Paoli A., Ketogenic diet for obesity: friend or foe?. Int J Environ Res Public Health, 2014. 11(2): 2092-107.
  • Patterson RE., Sears DD., Metabolic effects on intermittent fasting. Annu Rev Nutr, 2017. 37: 371-393.
  • Calvo Malvar MM., Leis R., Benítez Estévez AJ., Gude F., A randomised, family focused dietary intervention to evaluate the atlantic diet: the GALIAT study protocol. BMC Public Health, 2016.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.