Είναι σημαντικό να μειώσετε τους υδατάνθρακες για να χάσετε βάρος

2 Φεβρουαρίου 2019
Αν μειώσετε τους υδατάνθρακες στη διατροφή σας δε θα μπορέσετε μονάχα να χάσετε βάρος εύκολα, αλλά θα προλάβετε πολλαπλά προβλήματα υγείας. Δε χρειάζεται να εξαλείψετε τα λιπαρά, αλλά να διαλέξετε τα σωστά.

Σήμερα θα σας πούμε για τη σπουδαιότητα του να μειώσετε τους υδατάνθρακες για ν’ αποκτήσετε τη σιλουέτα που θέλετε.

Είστε από τους ανθρώπους οι οποίοι σκέφτονται συνέχεια καινούργιους τρόπους για να φορέσουν μικρότερου μεγέθους ρούχα; Επικεντρώνεστε μόνο στην ποσότητα λιπαρών που τρώτε, χωρίς να σκέφτεστε τίποτα άλλο;

Ίσως εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι πολλά από τα προβλήματά σας θα λυθούν αν απλώς μειώσετε τους υδατάνθρακες. Το σημαντικότερο πράγμα είναι να καταλάβετε πως δε θα πρέπει να εξαλείψετε εντελώς τους υδατάνθρακες, αλλά να επιλέξετε τους πιο υγιεινούς.

1. Δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Αν είστε άτομο με παραπανίσιο βάρος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν μειώσετε τους υδατάνθρακες μπορείτε να χάσετε περίπου 5 κιλά σε 6 μήνες. Αυτό το νούμερο μπορεί να φαίνεται χαμηλό σε ορισμένους ανθρώπους. Ωστόσο, η βαριάς μορφής παχυσαρκία είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα, και αν ξεφύγετε από αυτόν τον κύκλο θα μειώσετε σημαντικά ιατρικά προβλήματα όπως:

Έχει αποδειχθεί ότι άνθρωποι με βαριάς μορφής παχυσαρκία οι οποίοι ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες πετυχαίνουν:

 • Μείωση των τριγλυκερίδιων.
 • Βελτιωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη.
 • Διατηρούν σταθερά τα επίπεδα ινσουλίνης.

Αναφορικά με την απώλεια βάρους, όταν συγκρίνετε όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και εκείνους που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, τα αποτελέσματα είναι:

 • Όσοι ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά χάνουν μόνο 1.9 με 4.2 κιλά σε 6 μήνες.
 • Όσοι κάνουν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες χάνουν από 5.8 έως 8.6 κιλά σε 6 μήνες.

Δείτε επίσης: Παχυσαρκία: μια καινούργια τεχνική αντιμετώπισης χωρίς χειρουργική επέμβαση

2. Δίαιτες οι οποίες βασίζονται στη μείωση των υδατανθράκων βοηθούν τους υπέρβαρους έφηβους

μειώσετε τους υδατάνθρακες

Γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρούμε πάντοτε υγιές βάρος. Όμως, τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να έχουν περισσότερο έλεγχο στη διατροφή τους ώστε ν’ αποφύγουν την εμφάνιση προβλημάτων υγείας από μικρή ηλικία.

Σε μια μελέτη η οποία διεξήχθη το 2000, αποδείχτηκε πως μια δίαιτα η οποία έχει στόχο το να μειώσετε τους υδατάνθρακες βοηθά στη μείωση του βάρους και των κινδύνων εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων σε παχύσαρκους έφηβους. Αυτό έγινε σε 12 εβδομάδες και τα αποτελέσματα ήταν απρόσμενα: κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έχασαν περίπου 9 κιλά.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, στους έφηβους, η επίτευξη αυτών των αλλαγών είναι σημαντική από πλευράς συναισθηματικής υγείας. Πετυχαίνοντας ένα υγιές βάρος, αυξάνετε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας.

Κάτι που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας είναι ότι αυτή η δίαιτα θα πρέπει να συνοδεύεται από μια εκπαίδευση πάνω στη διατροφή ώστε ν’ αποκτηθούν καλές συνήθειες και να διορθώσετε όσες δε βοηθούν.

3. Πώς να μειώσετε τους υδατάνθρακες και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας

μειώσετε τους υδατάνθρακες

Έχετε παρατηρήσει ότι έχετε συνέχεια κακή σιλουέτα; Ίσως να νιώθετε εύκολα κατάθλιψη και δεν ξέρετε γιατί; Σ’ αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ξέρετε ότι μια μελέτη βρήκε πως μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες βοηθά:

 • Στον έλεγχο της όρεξης.
 • Στην καταπολέμηση της αϋπνίας.
 • Στη μείωση της κούρασης.
 • Στη μείωση των προβλημάτων με το στομάχι.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι καλό να θυμάστε ότι όλα όσα τρώτε έχουν μια συγκεκριμένη επιρροή στη χημεία του εγκεφάλου. Με τον ίδιο τρόπο η σοκολάτα σας βοηθά να νιώθετε περισσότερο ευτυχισμένοι, ενώ οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες σας δίνουν συνεχώς προβλήματα.

Μια άλλη μελέτη ανακάλυψε πως μειώνοντας τους αρνητικούς υδατάνθρακες στη διατροφή σας θα βελτιώσετε την πνευματική σας ευστροφία. Αυτό σημαίνει ότι η χωρητικότητα για σκέψη και αντίδραση θα είναι πολύ πιο αποδοτική.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 7 ισορροπημένα γεύματα για να χάσετε βάρος και λίπος

Ορισμένες προτάσεις όταν επιλέγετε τους υδατάνθρακες που θα φάτε

μειώσετε τους υδατάνθρακες

 • Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρέπει να συμπεριλάβετε υδατάνθρακες στη διατροφή σας. Οι καλύτερες επιλογές σας είναι τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα. Κατά μέσο όρο, θα πρέπει να καταναλώνετε περίπου 18 γραμμάρια ινών ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας να επεξεργαστεί τους υδατάνθρακες.
 • Ζητήστε από τον διατροφολόγο σας να σας διδάξει πώς να εκμεταλλευτείτε τους υδατάνθρακες και να σας πει τη σωστή ποσότητα για εσάς. Ο υπολογισμός αυτής της ποσότητας είναι πολύ εύκολος, αλλά θα χρειαστείτε λίγη εκπαίδευση.

Τώρα ξέρετε: το να προσέχετε τους υδατάνθρακες που τρώτε είναι πιο σημαντικό από το ν’ αποφεύγετε τα λιπαρά στη δίαιτά σας.

 • Mobbs, C. V., Mastaitis, J., Isoda, F., & Poplawski, M. (2013). Treatment of diabetes and diabetic complications with a ketogenic diet. In Journal of Child Neurology. https://doi.org/10.1177/0883073813487596ç
 • Andersen, C. J., & Fernandez, M. L. (2013). Dietary strategies to reduce metabolic syndrome. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders. https://doi.org/10.1007/s11154-013-9251-y
 • McGuinness, O. P., & Shiota, M. (2017). Carbohydrate metabolism. In The Clinical Chemistry of Laboratory Animals, Third Edition. https://doi.org/10.1201/9781315155807
 • Li, Y., Hruby, A., Bernstein, A. M., Ley, S. H., Wang, D. D., Chiuve, S. E., … Hu, F. B. (2015). Saturated Fats Compared with Unsaturated Fats and Sources of Carbohydrates in Relation to Risk of Coronary Heart Disease A Prospective Cohort Study. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2015.07.055