Διάσταση κοιλιακών: πώς μπορείτε να την επιδιορθώσετε;

Δύο κάθετα, παράλληλα μέρη κάνουν αυτούς τους μυς. Είναι προσκολλημένοι στη λευκή γραμμή, η οποία είναι μια ινώδης δομή γεμάτη κολλαγόνο που τρέχει ανάμεσα από το κέντρο των κοιλιακών.
Διάσταση κοιλιακών: πώς μπορείτε να την επιδιορθώσετε;
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η διάσταση κοιλιακών ή diastasis recti είναι ένα κενό ανάμεσα στους κοιλιακούς μυς. Συμβαίνει όταν οι μύες χάνουν την έντασή τους και προκαλούν ζημιά στον ιστό που τους κρατάει μαζί.

Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο από διάφορα όργανα τα οποία χωρίζονται στο πεπτικό, το αναπνευστικό, το νευρικό, το κυκλοφορικό, το σκελετικό και το μυϊκό σύστημα. Ανάμεσα στους μυς που καλύπτουν το σώμα βρίσκονται οι κοιλιακοί ή αλλιώς recti, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή του κορμού στο ύψος της κοιλιάς.

Δύο κάθετα, παράλληλα μέρη κάνουν αυτούς τους μυς. Είναι προσκολλημένοι στη λευκή γραμμή, η οποία είναι μια ινώδης δομή γεμάτη κολλαγόνο που τρέχει ανάμεσα από το κέντρο των κοιλιακών.

Τύποι διάστασης κοιλιακών

Όταν μια γυναίκα περνά μια εγκυμοσύνη, η κοιλιά της μεγαλώνει συνήθως από 7 έως 35 εκατοστά μέσα σε διάστημα 9 μηνών. Γι’ αυτό, οι κοιλιακοί μύες τεντώνονται και ίσως προκαλέσουν δύο περιπτώσεις διάστασης κοιλιακών.

Ανατομική διάσταση

Η πρώτη περίπτωση είναι όταν φθείρονται οι κοιλιακοί μύες και προκαλούν πρήξιμο στην περιοχή του εντέρου. Αυτός ο τύπος διάστασης κοιλιακών συμβαίνει εξαιτίας φυσικών δραστηριοτήτων.

Γυναίκα πιέζει τους κοιλιακούς της- Διάσταση κοιλιακών

Λειτουργική διάσταση

Άλλη μια περίπτωση διάστασης κοιλιακών είναι όταν διαχωρίζονται οι κοιλιακοί μύες. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η περιοχή γίνεται πολύ ευάλωτη και απαιτείται ιατρική παρακολούθηση.

Οι επιπτώσεις που έχει η διάσταση κοιλιακών

Ορισμένες από τις επιπτώσεις που ίσως προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι ακόλουθες:

 • Το πυελικό έδαφος χάνει τη σφριγηλότητά του, προκαλώντας πρόπτωση, ακράτεια ούρων και συνεχή πόνο στη λεκάνη.
 • Εμφανίζεται φούσκωμα στο μέσο των κοιλιακών κατά την άσκηση.
 • Αδύναμο κράτημα των εσωτερικών οργάνων.
 • Χαλαρότητα και σακούλιασμα στην περιοχή της κοιλιάς.
 • Αίσθημα καύσου, φτωχή πέψη και αίσθημα βαρύτητας.
 • Πόνος στην πλάτη.
 • Ομφαλική, βουβωνική ή κοιλιακή κήλη

Οι μύες της κοιλιάς χωρίζονται ή φθείρονται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν πιστεύετε πως έχετε αυτή την πάθηση, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με κάποιον γιατρό. Μπορείτε ν’ ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού μαζί με τις ακόλουθες προτάσεις μας.

Λύσεις για τη διάσταση κοιλιακών

Πρώτα απ’ όλα: κάποια με διάσταση κοιλιακών ίσως να μην ανακάμψει πλήρως από την πάθηση επειδή οι μύες έχουν υποστεί μεγάλες αλλαγές και δεν μπορούν ν’ αποκτήσουν και πάλι την πρότερη δύναμή τους. Ορισμένοι από τους καλύτερους τρόπους για να δυναμώσετε τους κοιλιακούς μυς σας είναι:

Λίγη φυσική άσκηση

Αποφύγετε το σήκωμα αντικειμένων από το πάτωμα όπως νομίσματα ή μικρά αντικείμενα, επειδή μπορεί να προκληθεί πίεση στην περιοχή της κοιλιάς. Επίσης, σταματήστε να σηκώνεστε από το κρεβάτι υποστηρίζοντας τον εαυτό σας από τη μία πλευρά.

Ασκήσεις

Διάσταση κοιλιακών Γυναίκα γυμνάζεται

Οι κοιλιακές ασκήσεις χαμηλής πίεσης θα βοηθήσουν την ανάρρωση της επηρεασμένης περιοχής και στην τόνωση των κοιλιακών. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως καθώς δεν πρόκειται για παραδοσιακές ασκήσεις κοιλιακών, θα πρέπει ν’ αναζητήσετε συμβουλές από κάποιον ειδικό.

Διαβάστε και αυτό το άρθρο: Η εγκυμοσύνη μετά τα 35

Νάρθηκας για διάσταση κοιλιακών

Υπάρχουν διαθέσιμοι νάρθηκες οι οποίοι είναι ειδικά σχεδιασμένοι για την αντιμετώπιση της διάστασης κοιλιακών. Θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν προορίζονται για μακροχρόνια χρήση.

Υγιεινή διατροφή

Αν τρώτε υγιεινά, θα αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, κάτι που με τη σειρά του βοηθά τους κοιλιακούς μυς και το πυελικό έδαφος καθώς ανακουφίζονται από την υπερβολική πίεση όταν πάτε στην τουαλέτα.

Διάσταση κοιλιακών Σαλάτα με μπρόκολο

Ενδυναμώστε το πυελικό έδαφος

Πριν την εγκυμοσύνη τονώστε τους κοιλιακούς μυς και τους μυς του πυελικού εδάφους. Υπάρχουν ειδικές ρουτίνες ασκήσεων τις οποίες μπορείτε ν’ ακολουθήσετε, που θα αποτρέψουν την πάθηση από το να χειροτερέψει.

 • Φυσική θεραπεία
 • Ηλεκτροδιέγερση
 • Χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά

Συμβουλές για τη διάσταση κοιλιακών

Αν και ο κοιλιακός διαχωρισμός είναι μια μη αποτρέψιμη πάθηση, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές οι οποίες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την αποσύνδεση των μυών όσο το δυνατόν περισσότερο:

 • Αποφεύγετε το σήκωμα βαριών αντικειμένων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν λιγότερη δύναμη όταν εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
 • Περιλάβετε μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών και βιταμίνης C στη διατροφή σας.
 • Να πίνετε πολλά υγρά σε καθημερινή βάση.

Θα θέλαμε επίσης ν’ αναφέρουμε πως κάποιες μαμάδες αναπτύσσουν αυτή την πάθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ακόμα και της γέννας. Οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων της διάστασης κοιλιακών.

Η διάσταση κοιλιακών είναι μια ιατρική πάθηση που χρήζει φροντίδας, αλλά δεν την βιώνουν όλες οι γυναίκες. Έτσι, προσπαθήστε να ευχαριστηθείτε την εγκυμοσύνη σας χωρίς ν’ ανησυχείτε γι’ αυτή επειδή θα πρέπει να χαίρεστε γι’ αυτήν την ξεχωριστή στιγμή στη ζωή σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.