Ασκήσεις για να κάψετε το λίπος και καλύτερη στάση σώματος

Αν και μπορεί να φαίνεται απλή και στατική άσκηση, η σανίδα, ωστόσο, είναι ιδανική για να απαλλαγείτε από τις εναποθέσεις του λίπους στο σώμα και να ενισχύετε τους μυς σας. Μάθετε πώς να το κάνετε σε αυτό το άρθρο!
Ασκήσεις για να κάψετε το λίπος και καλύτερη στάση σώματος
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το κάψιμο του λίπους δεν είναι πάντα εύκολο και τις περισσότερες φορές χρειάζεται λίγη επιπλέον προσπάθεια, όπως το να κάνετε, για παράδειγμα, κάποιες ασκήσεις. Εάν μάλιστα αυτές οι ασκήσεις συμβάλλουν και στη βελτίωση της στάσης του σώματός σας, τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο θεαματικά. Δώστε προσοχή στις ακόλουθες ασκήσεις για να κάψετε το λίπος, βελτιώνοντας παράλληλα τη στάση σας.

Ανεστραμμένη σανίδα για την καύση του λίπους

ασκήσεις για να κάψετε το λίπος
Αποτελεί παραλλαγή της άσκησης με την κοινή σανίδα, μόνο που έχει πολλά περισσότερα οφέλη. Παρόλο που θα σας φανεί λίγο δύσκολο στην αρχή, με την πάροδο του χρόνου θα είστε σε θέση να αυξήσετε το χρονικό διάστημα που μένετε σε αυτή τη στάση.

Τι πρέπει να κάνετε:

 • Αρχικά, καθίστε στο πάτωμα. Μόλις καθίσετε, τεντώστε τα πόδια σας μπροστά σας και τοποθετήστε τα χέρια σας στο πάτωμα, τεντώνοντας τα δάκτυλά σας για να είστε πιο σταθεροί ενώ ασκείστε.
 • Στη συνέχεια, λυγίστε τον κορμό σας προς τα πίσω, σε γωνία 45° προς το έδαφος.
 • Τοποθετήστε τα χέρια σας πίσω από τους γλουτούς σας, έτσι ώστε να ευθυγραμμίζονται με τους ώμους σας. Μην ξεχάσετε να στηρίζετε το βάρος του σώματος με τα χέρια και τις φτέρνες, ενώ ανασηκώνετε τους γλουτούς σας.

Στη συνέχεια, εκτελέστε την κοινή άσκηση με τη σανίδα:

 • Σε γενικές γραμμές, πρέπει να σηκώσετε τον κορμό, τα πόδια και τους γλουτούς μέχρι να σχηματίσουν μια ευθεία γραμμή.
 • Στη συνέχεια, σφίξτε τους μυς της κοιλιάς σας και συσπάστε τους, ενώ ανασηκώνετε τον κορμό σας.
 • Κρατήστε αυτή την στάση για 15 έως 60 δευτερόλεπτα πριν χαμηλώσετε αργά το σώμα σας.

Γιατί είναι καλή αυτή η άσκηση;

Αυτή η απλή άσκηση που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας θα σας βοηθήσει εάν προσπαθείτε να κάψετε το ανεπιθύμητο λίπος και να βελτιώσετε τη στάση σας. Συνολικά, οι λόγοι που τη συστήνουμε είναι πολύ απλοί:

 • Θα σας βοηθήσει να έχετε πιο τονισμένους γλουτούς και γοφούς.
 • Επιπλέον, δίνει αυτή την έξτρα ώθηση σε σχέση με αυτό που μπορεί να κάνει η άσκηση της κανονικής σανίδας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ασκεί μεγαλύτερη πίεση στους γλουτούς και τους μυς των ποδιών συγκριτικά με άλλες ασκήσεις σανίδας.

Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μόνα πλεονεκτήματα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πολλά οφέλη αυτής της άσκησης.

Βοηθάει στη βελτίωση του μεταβολισμού και για να κάψετε το λίπος

Παρόλο που μπορεί να φανεί ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης άσκησης και της βελτίωσης του μεταβολισμού σας, τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Όταν βρίσκεστε στη θέση της σανίδας, καίτε περισσότερες θερμίδες από ό,τι όταν εκτελείτε δυναμικές ασκήσεις. Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που εκτελούν την άσκηση σε τακτική βάση δεν έχουν σχεδόν κανένα πρόβλημα με το μεταβολισμό τους.

Θα έχετε μια ευθεία σπονδυλική στήλη

ασκήσεις για να κάψετε το λίπος
Όπως είπαμε παραπάνω, αυτή η άσκηση είναι ιδανική για τη βελτίωση της στάσης σας.

Όταν την εξασκείτε, ενισχύετε τους μυς που σας βοηθούν να κρατάτε την πλάτη σας ευθεία. Αυτό είναι βασικό πλεονέκτημα, ειδικά για εκείνους που εργάζονται σε γραφείο.

Θα μειώσετε τον πόνο στην πλάτη σας και μπορέσετε να κάψετε το λίπος

Κάτι τόσο απλό όσο αυτή η άσκηση τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα μπορεί να εξαλείψει τον πόνο στην πλάτη.

Ανεξάρτητα από το αν επιλέγετε την ανεστραμμένη ή την κανονική εκδοχή, θα σας βοηθήσει να δουλέψετε αποτελεσματικότερα τους μυς σας.

Θα αποκτήσετε επίπεδο στομάχι

ασκήσεις για να κάψετε το λίπος
Σε περίπτωση που τα οφέλη που αναφέραμε ήδη δεν σας έπεισαν, αυτή η άσκηση θα σας βοηθήσει να έχετε και μια πιο επίπεδη κοιλιά.
Κάνοντας αυτήν ακριβώς την άσκηση, θα διαπιστώσετε ότι σταδιακά:
 • Θα χαμηλώνετε όλο και λιγότερο τους γοφούς σας.
 • Δεν θα λυγίζετε το κεφάλι σας πίσω.
 • Θα κρατάτε την πλάτη σας ίσια.

Στην περίπτωση της ανεστραμμένης σανίδας, θα ενισχύσετε επίσης τους μυς των χεριών, της κοιλιάς και των ποδιών σας, τη στιγμή που θα δουλεύετε και τους μυς των ώμων σας.

Συνολικά, αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε αυτή την εξαιρετική άσκηση, θα αποκτήσετε δύναμη, θα βελτιώσετε τη στάση σας, θα τονώσετε το μεταβολισμό σας, θα δουλέψετε με πολλές ομάδες μυών και θα βοηθηθείτε στην πρόληψη τραυματισμών.

Ορισμένες συμβουλές για την εκτέλεση της άσκησης

Εάν είστε υπέρβαροι ή έχετε προβλήματα στην πλάτη, πρέπει να συμβουλευτείτε τον φυσιοθεραπευτή σας πριν ξεκινήσετε αυτήν την άσκηση.

Είναι ο αρμόδιος για να σας συμβουλεύσει αν είναι σωστή ή όχι για εσάς. Λάβετε υπόψη ότι μόνο επειδή είναι μια στατική άσκηση, δεν την καθιστά εύκολη ή χωρίς κινδύνους.

ασκήσεις για να κάψετε το λίπος

Θυμηθείτε ότι η διατήρηση της σωστής στάσης είναι επίσης απαραίτητη για την αποφυγή τραυματισμών. Εάν έχετε αμφιβολίες ότι αυτή η άσκηση είναι καλή για σας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Wewege M, van den Berg R, Ward RE, Keech A. The effects of high-intensity interval training vs. moderate-intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2017 Jun;18(6):635-646.
 • Coulombe BJ, Games KE, Neil ER, Eberman LE. Core Stability Exercise Versus General Exercise for Chronic Low Back Pain. J Athl Train. 2017 Jan;52(1):71-72.
 • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.