Πώς να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Ενώ είναι στο χέρι του καθενός να επιλέξει ποιες τροφές ικανοποιούν ή όχι το σώμα του, ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, συνιστώνται γενικά για αυτούς που υποφέρουν από ΣΕΕ.
Πώς να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Θέλετε να μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με σωστή διατροφή;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επιφέρει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του εντέρου και προξενεί κοιλιακό άλγος. Μπορεί να υπάρξουν εναλλασσόμενες περίοδοι με διαρροϊκά επεισόδια (το έντερο κινείται υπερβολικά) και δυσκοιλιότητα (το έντερο δεν κινείται αρκετά), που και τα δύο σχετίζονται στενά με αυτό που επιλέγουμε να βάλουμε στο πιάτο μας.

Στο άρθρο αυτό, θα σας πούμε τι πρέπει να τρώτε στην περίπτωση που υποφέρετε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου αλλά και ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε.

Τι είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου;

Γνωστό και με τον όρο ΣΕΕ, ο έλεγχος του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου εξαρτάται από τον τρόπου που έχετε επιλέξει να ζείτε.

Για παράδειγμα, στις εκβιομηχανισμένες χώρες, μπορεί να οφείλεται κατά κανόνα στο άγχος και τις διατροφικές συνήθειες.

Μπορεί επίσης να επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις στα συναισθήματά σας, αφού τα συναισθήματα επιδρούν στις εκκρίσεις του εντέρου. Αν νιώθετε άγχος, θυμό ή λύπη, το σώμα σας εκκρίνει περισσότερα οξέα.

Τα οξέα αυτά ευθύνονται για την πέψη του λίπους, αλλά συγχρόνως λειτουργούν και ως καθαρτικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσουν σε υδαρείς κενώσεις (διάρροια).

Μέχρι πρόσφατα, το τυπικό προφίλ ασθενούς με ΣΕΕ θεωρούνταν μια γυναίκα μέσης ηλικίας, με τις ευθύνες μιας εξωτερικής εργασίας αλλά και της ανατροφής των παιδιών της.

Ωστόσο, το πρόβλημα σήμερα επηρεάζει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, ακόμη και τα παιδιά και τους εφήβους.

Το σύνδρομο μπορεί να είναι κάτι παροδικό, αλλά σε γενικές γραμμές μιλάμε για μια χρόνια νόσο που έρχεται και φεύγει δίχως προειδοποίηση. Τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς, δυσκοιλιότητα, διάρροια και μετεωρισμός.

Ωστόσο, η διάγνωση της νόσου δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση μιας και τα συμπτώματά της μοιάζουν με εκείνα της δυσπεψίας, μεταξύ άλλων παθήσεων.

Προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για ΣΕΕ, το κοιλιακό άλγος θα πρέπει να μας “επισκέπτεται” 3 μέρες το μήνα, για διάστημα 3 μηνών και θα πρέπει να το συνοδεύουν τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω:

  • επιδείνωση των συμπτωμάτων που γίνεται αντιληπτή στη σύσταση των κοπράνων (σχήμα, χρώμα),
  • εμφάνιση συμπτωμάτων κατόπιν αλλαγών στη συχνότητα των εντερικών συσπάσεων,
  • ανακούφιση των συμπτωμάτων μετά τις εντερικές συσπάσεις.

Τι μπορώ να κάνω αν έχω σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Αν και η διατροφή πρέπει να είναι εξατομικευμένη με βάση τις διαφορετικές ανάγκες του καθενός, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που οι περισσότεροι ασθενείς με ΣΕΕ, πρέπει να ακολουθούν:

Ισορροπημένη διατροφή σε φυτικές ίνες

να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Από τη μία, θα πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη αδιάλυτων φυτικών ινών (πλήρεις σπόροι), ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ανισορροπιών στις φυσιολογικές εντερικές συσπάσεις,
  • από την άλλη, θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών, που βοηθούν τα κόπρανα να μαλακώσουν, αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου.

Αποφυγή λιπών και ζάχαρης

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή σε ραφιναρισμένη ζάχαρη και φρουκτόζη (φυσικό σάκχαρο που συναντάμε σε ορισμένα φρούτα) μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του ΣΕΕ.

Προσοχή σε ό,τι πίνετε για να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Πιείτε καφέ και τσάι, αλλά με μέτρο! Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο το αλκοόλ.
  • Επιπλέον, μην ξεχνάτε να πίνετε 8 ποτήρια νερό ημερησίως. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σίγουροι για την εσωτερική ενυδάτωση του οργανισμού σας, που βοηθά σημαντικά στην παραγωγή μαλακών κοπράνων.

Πολύτιμοι σύμμαχοι κατά της δυσκοιλιότητας είναι το νερό και τα αφεψήματα με βότανα.

Αποβάλετε το στρες για να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το να ελέγχετε τις ανησυχίες, τα νεύρα και το άγχος σας, είναι πολύ σημαντικό στην περίπτωση του ΣΕΕ. Αν και ακούγεται ευκολότερο στα λόγια παρά στην πράξη, κάντε ό,τι χρειαστεί για να εμποδίσετε το στρες να σας κυριεύσει!

Συχνά, είναι θέμα καθαρά αντιμετώπισης και χειρισμού καταστάσεων. Μην ανησυχείτε υπέρ το δέον, μην κουβαλάτε τα προβλήματα της δουλειάς στο σπίτι, ξοδέψτε χρόνο για να ασχοληθείτε με κάτι που πραγματικά σας αρέσει και βέβαια κοιμηθείτε καλά.

Αν προσθέσετε και ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής στα παραπάνω, θα δείτε καλυτέρευση στο ευερέθιστο έντερό σας, σε χρόνο μηδέν!

Ποιες είναι οι ιδανικές τροφές για να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Οι διατροφικές σας συνήθειες συνδέονται στενά με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα). Οι παράγοντες που το επηρεάζουν είναι η συχνότητα αλλά και η ποσότητα των τροφών που καταναλώνετε.

Αυτό που σας συμβουλεύουμε είναι τα μικρά και συχνά γεύματα.

Για παράδειγμα, αν μέχρι τώρα τρώγατε 3 μεγάλα γεύματα ημερησίως, δοκιμάστε να φάτε 6 μικρότερα γεύματα (σπάστε το ένα γεύμα σε δύο).

Μην ξεχνάτε να μασάτε καλά κάθε μπουκιά και να τρώτε αργά. Με το να βιάζεστε και να τρώτε γρήγορα, προκαλείτε αέρια και δυσπεψία στον οργανισμό σας. Πάρτε χρόνο και απολαύστε το γεύμα σας. Πείτε όχι στο 5άλεπτο φαγητό ή στο φαγητό ενώ εργάζεστε!

Καλή ιδέα είναι επίσης να ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής. Προσπαθήστε να παίρνετε πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα την ίδια ώρα ημερησίως.

Τα άτακτα γεύματα και οι συχνές αλλαγές επηρεάζουν το έντερό σας και μπορεί να προκαλέσουν πόνο.

Επιλέξτε λιγότερο πικάντικες γεύσεις ή πολτοποιημένες τροφές (πουρέδες), που διευκολύνουν την πέψη.

Πολλοί θεωρούν ότι το ΣΕΕ συνδέεται με δυσανεξία στη γλουτένη (πρωτεΐνη σιταριού), αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Μολονότι και ορισμένοι ασθενείς με κοιλιοκάκη επίσης αντιμετωπίζουν εντερικά προβλήματα, δεν μπορούν όλοι να σταματήσουν να καταναλώνουν σιτάρι.

Ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας για να βεβαιωθείτε.

Ορισμένες τροφές που επιτρέπονται στην περίπτωση του ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα), είναι:

Φρούτα για να να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Σας συμβουλεύουμε να καταναλώνετε φρούτα χωρίς φλούδα και, αν μπορείτε, βρασμένα ή κομπόστα.

Μπορείτε να φάτε μήλα, καρπούζι, πεπόνι και μπανάνες.

Λαχανικά

Προτιμήστε λαχανικά μαγειρεμένα στον ατμό, για να συγκρατήσουν όλα τους τα θρεπτικά συστατικά και να γίνουν περισσότερο εύπεπτα.

Καταναλώστε φακές, σπαράγγια, κρεμμύδια και σκόρδο. Είναι ό,τι καλύτερο για την περίπτωση του ευερέθιστου εντέρου.

Όσπρια και σπόροι

να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

“Χέρι βοηθείας”, αν υποφέρετε από ΣΕΕ, μπορεί να σας προσφέρουν μπιζέλια, φακές και φασόλια σόγιας.

Σε ό,τι αφορά στους σπόρους, προτείνουμε σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη.

Γαλακτοκομικά προϊόντα για να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείτε να καταφύγετε σε φυτικά γάλατα ή ροφήματα ελεύθερα λακτόζης. Ειδάλλως, τα γαλακτοκομικά που δεν έχουν λιπαρά, είναι μια ασφαλής επιλογή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rozman, C. Compendio de medicina interna, Elsevier España, 2005.
  • Medline Plus [Internet]. Bethesda (MD). Biblioteca Nacional de Medicina de los EEUU. Fibra soluble e insoluble. 2016. (Consultado el 15/10/2018). Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/esp_imagepages/19531.htm
  • Fermín Mearin ManriqueJordi Serra Pueyo Elsevier España23 may. 2016 – 176 páginas.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.