Διαταραχές ύπνου στους εφήβους: Κόλπα για να τις αποφύγετε

Κατά την εφηβεία, ορισμένες συνήθειες και ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο των εφήβων. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε ορισμένα κόλπα για την αποφυγή διαταραχών ύπνου στους εφήβους!
Διαταραχές ύπνου στους εφήβους: Κόλπα για να τις αποφύγετε
María Belén del Río

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από βιολόγο, γιατρό María Belén del Río.

Τελευταία ενημέρωση: 29 Μαΐου, 2020

Σήμερα αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένα κόλπα για να αποφύγετε τις διαταραχές ύπνου στους εφήβους. Ο λόγος είναι πως ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή υγεία του σώματος και του πνεύματος. Ωστόσο, οι έφηβοι υποφέρουν όλο και περισσότερο από κακή ποιότητα ύπνου.

Γενικά, οι έφηβοι θα πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα. Γι’ αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε τις διάφορες αιτίες και τους παράγοντες που τους δυσκολεύουν να κοιμηθούν καλά. Μόνο τότε θα μπορέσετε να λύσετε οποιοδήποτε πρόβλημα σχετίζεται με τον ύπνο.

Διαταραχές ύπνου στους εφήβους: Κόλπα για να τις αποφύγετε

1. Μειώστε τον κίνδυνο, αλλά και καταπολεμήστε την παχυσαρκία

Όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι είναι υπέρβαροι στις μέρες μας εξαιτίας του λανθασμένου τρόπου ζωής.

Μία μελέτη έδειξε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στους εφήβους που δυσκολεύονται να κοιμηθούν και στον δείκτη μάζας σώματος, ο οποίος ήταν υψηλότερος απ’ ότι στους υπόλοιπους. Αυτό επιβεβαιώνει το πρόβλημα της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο σοβαρό.

Αν δεν αντιμετωπιστούν, οι διαταραχές ύπνου επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χειροτερέψουν την παχυσαρκία.

Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό για τους εφήβους να τρώνε ισορροπημένα έχοντας μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, άπαχο κρέας, ψάρι, και αβγά. Τα γεύματα που τρώνε στο σπίτι θα πρέπει να βασίζονται σε αυτές τις ομάδες τροφίμων. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουν το επεξεργασμένο αλεύρι, τα τηγανιτά φαγητά, και τη ζάχαρη.

Ωστόσο, και η φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη καθώς βοηθά στη διατήρηση του βάρους. Οι έφηβοι πρέπει να είναι δραστήριοι και να αποφεύγουν τον καθιστικό τρόπο ζωής.

2. Ρυθμίστε τον χρόνο χρήσης του κινητού

Ένας ακόμη λόγος που οι έφηβοι υποφέρουν από διαταραχές ύπνου είναι οι νέες τεχνολογίες. Είναι δύσκολο για τους γονείς να ελέγχουν τον αριθμό των ωρών που περνούν οι έφηβοι στα κινητά τους και στους υπολογιστές, είτε βλέποντας ταινίες, είτε παίζοντας παιχνίδια.

Αυτές οι συσκευές οδηγούν τους εφήβους σε υπερδιέγερση η οποία είναι βλαβερή για την υγεία τους. Επηρεάζει άμεσα το νευρικό σύστημα και αλλοιώνει τους βιορυθμούς του σώματος, κάτι που επηρεάζει και τον ύπνο.

Όμως, αυτός ο παράγοντας δεν αφορά μόνο τους εφήβους, αλλά και τους γονείς. Έτσι, η χρήση του κινητού τηλεφώνου θα πρέπει να ρυθμιστεί για όλους. Επίσης, δε θα πρέπει να αφήνετε τα έφηβα παιδιά σας να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε συσκευή δύο ώρες πριν τον ύπνο.

3. Κόψτε το κάπνισμα

Κοπέλα κρατά τσιγάρο στο χέρι

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι ξεκινούν το κάπνισμα κατά την εφηβεία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην αϋπνία.

Ίσως να υπάρχει και σχέση ανάμεσα στην κακή συνήθεια του καπνίσματος και της φτωχής ποιότητας ύπνου στους νέους ανθρώπους. Για τον ίδιο λόγο, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει το έφηβο παιδί σας.

Βοηθήστε το να ξεπεράσει την εξάρτηση στη νικοτίνη έχοντας υπομονή και κατανόηση.

4. Ώρες ύπνου γονέων και διαταραχές ύπνου

Τέλος, έχει αναφερθεί σε αρκετές μελέτες ένας ακόμη παράγοντας που σχετίζεται με τις διαταραχές ύπνου στους εφήβους, οι ώρες ύπνου των γονέων. Παραδείγματος χάρη, όταν ένας εκ των δύο δουλεύει σε νυχτερινές βάρδιες.

Είναι απαραίτητο να σεβόμαστε το πρόγραμμα ύπνου όλων των μελών της οικογενείας. Αν το έφηβο παιδί σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ίσως ξυπνάει εύκολα.

Γενικά κόλπα για να αποφύγετε τις διαταραχές ύπνου στους εφήβους

Ο καλός ύπνος θα βοηθήσει τους εφήβους να ξεκουραστούν και να αποδώσουν καλά στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

 • Θα πρέπει να πάνε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα.
 • Θα πρέπει να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή και να προσέχουν τι τρώνε το βράδυ.
 • Θα πρέπει να σιγουρευτείτε πως αποφεύγουν την κατανάλωση διεγερτικών (καφές, τσάι, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά).
 • Θα πρέπει να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία.
 • Σιγουρευτείτε ότι αποφεύγουν τον καθιστικό τρόπο ζωής και ότι κάνουν φυσικές δραστηριότητες αρκετές φορές την εβδομάδα.
 • Θα πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.
 • Θα πρέπει να ρυθμίζετε τις ώρες χρήσεις του κινητού τηλεφώνου και της τεχνολογίας γενικότερα, ειδικά τις ώρες πριν τον ύπνο.
 • Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο του παιδιού είναι ήσυχο και σκοτεινό με τη σωστή θερμοκρασία.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαταραχές ύπνου μπορεί να σχετίζονται με τα πολλά καθήκοντα ή τις κοινωνικές ή σχολικές δραστηριότητες, βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα του παιδιού σας δεν είναι υπερφορτωμένο. Δεν έχει σημασία σε πιο πανεπιστήμιο προσπαθούν να μπουν αν δεν είναι υγιή όταν το κάνουν.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Chen, D. R., Truong, K. D., & Tsai, M. J. (2013). Prevalence of poor sleep quality and its relationship with body mass index among teenagers: Evidence from Taiwan. Journal of School Health. https://doi.org/10.1111/josh.12068
 • Chaput, J. P., & Dutil, C. (2016). Lack of sleep as a contributor to obesity in adolescents: Impacts on eating and activity behaviors. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. https://doi.org/10.1186/s12966-016-0428-0
 • Atkinson, G., & Davenne, D. (2007). Relationships between sleep, physical activity and human health. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2006.09.015
 • Dugas, E. N., Sylvestre, M. P., O’Loughlin, E. K., Brunet, J., Kakinami, L., Constantin, E., & O’Loughlin, J. (2017). Nicotine dependence and sleep quality in young adults. Addictive Behaviors. https://doi.org/10.1016/j.addbeh.2016.10.020

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.