Τέσσερις άγνωστες αρνητικές επιπτώσεις που έχει η χρήση του κινητού

Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κινητό τηλέφωνο έχει κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, είναι επίσης πιθανό ότι μερικές φορές το χρησιμοποιούμε σε τέτοιο βαθμό που επηρεάζει άμεσα και αρνητικά την υγεία μας.
Τέσσερις άγνωστες αρνητικές επιπτώσεις που έχει η χρήση του κινητού
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ξέρετε τις επιπτώσεις από τη χρήση του κινητού ; Τα κινητά τηλέφωνα είναι πιο επιβλαβή απ ‘ όσο μπορεί κανείς να φανταστεί. Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις που έχει η χρήση του κινητού τηλεφώνου παραμένουν μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστες. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να τις ανακαλύψουμε. Να ρίξουμε φως σε αυτό το θέμα, ώστε να γνωρίζουμε τι πραγματικά συνεπάγεται η χρήση του κινητού τηλεφώνου. 

Δεδομένου ότι τα χρόνια έχουν περάσει, τα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον τόσο εξελιγμένα και έχουν αναβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αποτελούν πλέον μικρούς φορητούς υπολογιστές.

Ωστόσο, αν και έχουν πολλά θετικά στοιχεία που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, υπάρχουν και άλλα που δεν είναι τόσο θετικά.

Τα αρνητικά αποτελέσματα από τη χρήση του κινητού

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, σήμερα θα επικεντρωθούμε σε μόλις τέσσερις από αυτές. Πρόκειται για αυτές  που θεωρούνται πιο σημαντικές. Είναι αυτές που απαιτούν εμβάθυνση ώστε να μάθουμε να ζούμε μια πιο υγιεινή ζωή. 

1. Απόσπαση της προσοχής

χρήση του κινητού
Όταν εργάζεστε ή μελετάτε, πού είναι το κινητό σας τηλέφωνο; Πιθανόν κοντά σε σας, στην τσέπη σας ή πάνω στο τραπέζι.

Στη συνέχεια, αν λάβετε μια κλήση, ένα μήνυμα ή ένα email… είναι ακριβώς εκεί.  Όλη αυτή η καθημερινή συνήθεια, στην πραγματικότητα είναι πολύ ανθυγιεινή. 

Ένα από τα αρνητικά αποτελέσματα της χρήσης κινητού τηλεφώνου είναι ότι μας εμποδίζει να συγκεντρωθούμε. Κάνει τον εγκέφαλό μας να είναι πάντα σε εγρήγορση μήπως προκύψει κάποια πιθανή διακοπή.

Δεν έχει σημασία πόσο συγκεντρωμένοι είστε στη δουλειά ή στη μελέτη. Όταν το τηλέφωνο χτυπά, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Μοιραία καταλήγουμε να του δίνουμε την πλήρη προσοχή μας.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν εκμεταλλευόμαστε σωστά το χρόνο μας και ότι αφήνουμε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης να μας αποτραβήξει. Είναι βέβαιο πως , στο τέλος, αναβάλλουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε και ήταν το πραγματικά σημαντικό.

  • Το να αφήσετε το κινητό τηλέφωνο σε σίγαση μέσα στην τσάντα σας, σε ένα άλλο δωμάτιο ή μέσα στην τσάντα σας είναι μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε να το κοιτάτε συνέχεια.

2. Μας εμποδίζει να απολαμβάνουμε περισσότερες τις στιγμές

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί κάθε φορά που ταξιδεύουμε ή απολαμβάνουμε μια ωραία στιγμή (πυροτεχνήματα, γενέθλια) το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι η λήψη φωτογραφίας ή βίντεο.

Πολλές φορές, μας περνάει η σκέψη να το ανεβάσουμε αμέσως στα κοινωνικά δίκτυα και να αρχίσουμε να παίρνουμε likes. Είναι πραγματικά, όμως, τόσο σημαντικό κάτι τέτοιο;
Έχουμε μάθει να βλέπουμε και να ζούμε μόνο τις πιο όμορφες στιγμές μέσω μιας οθόνης. Αντί να βάζουμε στην άκρη το κινητό μας και να απολαμβάνουμε τη στιγμή, σκεφτόμαστε να τραβήξουμε τη φωτογραφία και να τη μοιραστούμε για να δούμε σε πόσους από τους φίλους μας θα αρέσει. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο θλιβερά μειονεκτήματα των κινητών τηλεφώνων.

3. Υπάρχουν μερικοί πραγματικοί κίνδυνοι για την υγεία σας

χρήση του κινητού
Εκτός των παραπάνω, μια άλλη αρνητική επίπτωση της χρήσης κινητού τηλεφώνου είναι ότι θέτει την υγεία σας σε πραγματικό κίνδυνο.

Στην τηλεόραση, έχουμε δει ανθρώπους να προσκρούουν σε φανάρι επειδή είναι τόσο απορροφημένοι με το κινητό τους τηλέφωνο. Σε άλλους συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα επειδή κοιτάζουν μόνο το κινητό τηλέφωνό τους όταν οδηγούν.

Έτσι, όχι μόνο θέτει τη δική σας υγεία σε κίνδυνο, αλλά και αυτή των άλλων.

Ας θυμηθούμε ότι κάποιος που κοιτάζει το τηλέφωνό του ενώ οδηγάει μπορεί εύκολα να πατήσει έναν πεζό. Μήπως τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν πραγματικά τόση μεγάλη εξάρτηση που πλέον δεν μπορούμε να τα αφήσουμε από τα χέρια μας ούτε για ένα δευτερόλεπτο;

4. Βλάπτει τις κοινωνικές σας σχέσεις

χρήση του κινητού
Το τελευταίο από τα αρνητικά αποτελέσματα του κινητού τηλεφώνου είναι ότι δεν θέτει μόνο σε κίνδυνο την υγεία σας, αλλά και τις κοινωνικές σας σχέσεις.

Πολλοί από εμάς έχουν αντικρίσει μια οικογένεια να τρώει σιωπηλή σε ένα εστιατόριο, πληκτρολογώντας, ψάχνοντας και διασκεδάζοντας με το κινητό τους ο καθένας, χωρίς να ανταλλάσσουν κουβέντα ή βλέμμα. Είναι μια σκηνή που προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους θλίψη και μεγάλη απόγνωση σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Γιατί οι άνθρωποι πηγαίνουν σε ένα εστιατόριο για να φάνε εάν δεν πρόκειται να μιλήσουν ο ένας στον άλλο;

Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν την απουσία τόσων υπέροχων στιγμών, όπως την προσωπική αλληλεπίδραση με έναν άλλο άνθρωπο.

Υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι έχουν εθιστεί στο κινητό τους τηλέφωνο και δεν μπορούν να το αποχωριστούν ούτε στιγμή.  Θεωρείτε ότι είστε και εσείς κάπως έτσι;  Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί αν αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα της υπερβολικής χρήσης του κινητού τηλεφώνου δεν λυθούν και, με την πάροδο του χρόνου, επιδεινωθούν;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.