Κοιμηθείτε καλύτερα με 9 τροφές πλούσιες σε μελατονίνη

Πέραν από το να σας προμηθεύουν με μελανίνη, αυτές οι τροφές θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα χάρη στις υπόλοιπες θρεπτικές τους ουσίες. Μας επιτρέπουν να βελτιστοποιήσουμε τον κιρκάδιο ρυθμό μας και να καταπολεμήσουμε το άγχος.
Κοιμηθείτε καλύτερα με 9 τροφές πλούσιες σε μελατονίνη
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν αρκετές τροφές πλούσιες σε μελατονίνη. Πρόκειται για μια ορμόνη την οποία εκκρίνει φυσικά το σώμα μας. Οι λειτουργίες της είναι σημαντικές για την ευεξία μας σε φυσικό και πνευματικό επίπεδο.

Εξάλλου, η μελατονίνη σχετίζεται με τον έλεγχο των κιρκάδιων ρυθμών μας. Αυτοί προετοιμάζουν το σώμα μας για δραστηριότητες όπως ο ύπνος.

Μεταξύ άλλων, η μελατονίνη συμμετέχει στις νευροενδοκρινικές, νευροφυσιολογικές και ανοσοποιητικές διεργασίες. Αυτές είναι απαραίτητες για τη συμπλήρωση πολλών ζωτικών διεργασιών του σώματος.

Ωστόσο, η παραγωγή της γίνεται μόνο το βράδυ. Έτσι, όταν υπάρχουν παρεμβολές, μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες στον ύπνο και στην επαρκή ξεκούραση του σώματος.

Λόγω αυτού, είναι σημαντικό να προσλαμβάνουμε μελατονίνη από τη διατροφή μας και να εκμεταλλευόμαστε κάποιες τροφές που την περιέχουν σε ενδιαφέρουσες ποσότητες.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να μοιραστούμε τις 9 καλύτερες τροφές πλούσιες σε μελατονίνη, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα. Μη τις χάσετε.

Τροφές που σας βοηθούν να κοιμηθείτε καλύτερα

1. Κρεμμύδια

Κοιμηθείτε καλύτερα χάρη σε αυτές τις 9 τροφές πλούσιες σε μελανίνη, κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι μια τροφή πλούσια σε απαραίτητες θρεπτικές ουσίες οι οποίες βελτιώνουν την παραγωγή μελανίνης.

Περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα. Η απορρόφησή τους διευκολύνει τη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών.

Η συχνή κατανάλωση κρεμμυδιών προάγει την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Ανακουφίζει επίσης από το φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών.

2. Σπαράγγια, μια από τις τροφές πλούσιες σε μελατονίνη

Τα σπαράγγια συνιστούνται ως φυσική θεραπεία ενάντια στην αϋπνία. Αυτό οφείλεται στα αμινοξέα όπως η τρυπτοφάνη.

Η ουσία αυτή βοηθά στην αύξηση της έκκρισης μελανίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας, το κλειδί για έναν καλύτερο ύπνο.

Από την άλλη, θα πρέπει ν’ αναφέρουμε τη συμβολή τους σε βιταμίνη C, φολικό οξύ και απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία τα οποία ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πέραν αυτών, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε ίνες, είναι ιδανικά για τη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα.

3. Μπανάνες

Κοιμηθείτε καλύτερα χάρη σε αυτές τις 9 τροφές πλούσιες σε μελανίνη, μπανάνες

Η κατανάλωση μπανανών πριν πάμε για ύπνο είναι μία από τις παλιές θεραπείες για την αϋπνία. Η τροφή αυτή προμηθεύει με μελανίνη, την ουσία που προκαλεί τον ύπνο στο σώμα.

Είναι επίσης πηγή τρυπτοφάνης και απαραίτητων μεταλλικών στοιχείων τα οποία βοηθούν στην αποφυγή των μυϊκών κραμπών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

4. Κεράσια

Τα κεράσια θεωρούνται ως μία από τις καλύτερες τροφές για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Προμηθεύουν με βιταμίνες Α, C και Ε, των οποίων η αντιοξειδωτική δράση μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους.

Είναι φυσική πηγή μελατονίνης και περιέχουν επίσης απαραίτητα μέταλλα τα οποία προάγουν τη χαλάρωση των μυών.

5. Καρύδια

Κοιμηθείτε καλύτερα χάρη σε αυτές τις 9 τροφές πλούσιες σε μελανίνη, καρύδια

Τα καρύδια και ποικιλίες αποξηραμένων φρούτων περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα είδος υγιεινών λιπαρών τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές, την κακή χοληστερίνη και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία.

Περιέχουν μικρές δόσεις μελατονίνης και αμινοξέων, τα οποία συνεισφέρουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Παρόλα αυτά, επειδή έχουν υψηλή ποσότητα θερμίδων, θα πρέπει να καταναλώνονται συγκρατημένα.

6. Τζίντζερ, μια από τις τροφές πλούσιες σε μελατονίνη

Το τζίντζερ είναι ένα καρύκευμα με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι ιδανικό για τη μείωση των επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών.

Τα φυτικά του έλαια, συμπεριλαμβανομένης της τζιντζερόλης, προστατεύουν τα κύτταρα από τις τοξίνες και τους βλαβερούς παράγοντες που βρίσκονται στο περιβάλλον.

Επιπλέον, η κατανάλωσή του προάγει την αύξηση της μελατονίνης και δρα ως χαλαρωτικό, βοηθώντας στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Μάθετε περισσότερα σχετικά το πώς να αντιμετωπίσετε την αϋπνία

7. Καστανό ρύζι

Κοιμηθείτε καλύτερα χάρη σε αυτές τις 9 τροφές πλούσιες σε μελανίνη, καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι είναι πηγή υδατανθράκων και φυσικών ινών τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της καύσης θερμίδων ώστε να χάσετε βάρος.

Η τροφή αυτή, η οποία αντιπροσωπεύει μια σημαντική πηγή συμπλεγμάτων βιταμίνης Β, είναι ιδανική για την προστασία των μυών, του καρδιαγγειακού συστήματος και του εγκεφάλου.

Η κατανάλωσή του, ειδικά στο μεσημεριανό και το δείπνο, προσθέτει μια μικρή δόση μελατονίνης στη διατροφή σας και προκαλεί καλύτερης ποιότητας ύπνο.

8. Βρώμη

Η βρώμη είναι γεμάτη με απαραίτητες θρεπτικές ουσίες οι οποίες ωφελούν το σώμα.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, θεωρείται το πιο πλήρες δημητριακό. Προμηθεύει με μεγάλη ποσότητα τρυπτοφάνης και αμινοξέων τα οποία βοηθούν στη διέγερση της παραγωγής μελατονίνης.

Επιπλέον:

  • Βοηθά στη βελτίωση της χώνεψης.
  • Προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία.
  • Ελέγχει το άγχος.
  • Βελτιώνει τις λειτουργίες το κεντρικού νευρικού συστήματος.
  • Βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους.

9. Ανανάς, από τις τροφές πλούσιες σε μελατονίνη

κομματια ανανά

Ο ανανάς περιέχει ένζυμα και απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών ώστε βελτιστοποιηθεί ο ύπνος για την επαναφόρτιση του σώματος.

Το φρούτο αυτό προάγει την ισορροπία των επιπέδων σεροτονίνης και μελανίνης. Αυτές είναι ουσίες οι οποίες συμμετέχουν στη χαλάρωση του σώματος ώστε να κοιμόμαστε καλά.

Έχετε συμπεριλάβει αυτές τις τροφές στη διατροφή σας; Τώρα που ξέρετε πόσο καλές είναι για να βελτιώσετε τον ύπνο σας, καταναλώστε τες συχνά και εκμεταλλευτείτε τις ιδιότητές τους!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.