6 διατροφικές συνήθειες που προκαλούν κατάθλιψη

Γνωρίζατε πως οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες βοηθούν και την υγεία του εγκεφάλου; Μάθετε όλα όσα χρειάζεται για τη σχέση της κακής διατροφής με την κατάθλιψη και το άγχος.
6 διατροφικές συνήθειες που προκαλούν κατάθλιψη

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ξέρατε πως η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από τις διατροφικές συνήθειες που ακολουθείτε; 

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο μάς χαρίζει ένα καλλίγραμμο και υγιές σώμα.

Δεν είναι, ωστόσο, αυτό το μοναδικό πλεονέκτημα από την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών. Ακολουθώντας μια σωστή διατροφή για το σώμα, ενισχύουμε παράλληλα και την υγεία του εγκεφάλου μας.

Φυσικά στην καλή ψυχολογία συνεπιδρούν πολλοί άλλοι παράγοντες.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μέρες που αισθανόμαστε κουρασμένοι, βραδείς, λυπημένοι ή χωρίς κανένα κίνητρο. Και για όλα αυτά δεν βρίσκουμε καμιά προφανή αιτία.

Γι’ αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ των διατροφικών μας συνηθειών και την επακόλουθη εμφάνιση του άγχους και της κατάθλιψης.

1. Η εξάρτηση από την καφεΐνη

Μερικές φορές ο καφές είναι το μόνο που μπορεί να μας δώσει κίνητρο να προχωρήσουμε τη μέρα μας. Το πρωί, πριν πάμε στη δουλειά, αλλά και αργότερα το απόγευμα νιώθουμε πως βοηθά την ψυχολογία μας να συνεχίσει.

Δυστυχώς, όμως, η καφεΐνη μπορεί να έχει τοξική δράση στον εγκέφαλό μας.

Η καθημερινή της κατανάλωση την καθιστά επιβεβλημένη ανάγκη. Το σώμα μας αρχίζει να τη θεωρεί βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Εξαιτίας αυτού, η έλλειψή της οδηγεί σε πτώση των επιπέδων σεροτονίνης, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση άγχους, ευερεθιστότητας και αδυναμίας συγκέντρωσης.

2. Διατροφή πλούσια σε ζάχαρη

διατροφικές συνήθειες που προκαλούν κατάθλιψη - υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης
Στην εποχή μας, οι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 16 κουταλιές της σούπας ζάχαρη ημερησίως. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι, μια από τις χειρότερες διατροφικές συνήθειες για την υγεία μας.

Το κυριότερο που επηρεάζει η ζάχαρη είναι τα επίπεδα σεροτονίνης, που ως ορμόνη ρυθμίζει διάφορες σωματικές λειτουργίες, όπως:

 • τα φάσματα του ύπνου
 • τον έλεγχο του πόνου
 • την έλλειψη υδατανθράκων
 • τη διαδικασία της πέψης

Τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης σχετίζονται με την εμφάνιση κατάθλιψης. Από την άλλη, καθώς επέρχεται αύξηση της αρτηριακής πίεσης, παράλληλα αυξάνεται και η παραγωγή κορτιζόλης.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, προκαλώντας ταυτόχρονα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα σχετίζονται ευθέως με την εμφάνιση αναπαραγωγικών δυσλειτουργιών, υπογονιμότητας και αυτόματων αποβολών κατά την κύηση.

Διαβάστε επίσης: 10ήμερη δίαιτα αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη. Μάθετε περισσότερα!

3. Η κατανάλωση αλκοόλ

διατροφικές συνήθειες που προκαλούν κατάθλιψη - αλκοόλ
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πως το αλκοόλ έχει κατευναστική δράση.

Ακόμα και έτσι, όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που δελεαζόμαστε να πιούμε λιγάκι παραπάνω, αψηφώντας τις επιπτώσεις. Εκτός των άλλων, υπομένουμε και το περίφημο ”hangover” την επόμενη μέρα.

Το αλκοόλ εκτός από χαλαρωτικό είναι και διεγερτικό. Αυτό σημαίνει πως καταστέλλει το νευροδιαβιβαστή γλουταμινικό οξύ, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει τους νευροδιαβιβαστές που εγκλωβίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Εξαιτίας αυτών, η σκέψη, η ομιλία και οι κινήσεις μας γίνονται πιο αργές. Η όλο και μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί στην εντονότερη εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων.

Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι τείνουν να αναπτύσσουν επιθετικότητα ή γίνονται παρορμητικοί μετά από ”μερικά ποτηράκια”. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό έχει γενικότερη αρνητική επίπτωση στην πνευματική μας υγεία.

Δείτε το άρθρο: 6 σημάδια που φανερώνουν εξάρτηση από το αλκοόλ

4. Η κατανάλωση πολλών τηγανητών

διατροφικές συνήθειες που προκαλούν κατάθλιψη - τηγανιτά
Όλοι έχουμε, λίγο-πολύ, τις καλές και τις άσχημες μέρες μας. Είναι φυσιολογικό, λοιπόν, όταν αισθανόμαστε άσχημα να στρεφόμαστε στα πράγματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πλέον συνηθισμένα φαγητά είναι:

 • η πίτσα
 • τα μπέργκερ
 • οι τηγανητές πατάτες

Πόσες φορές, αλήθεια, φάγατε κάτι από αυτά και πράγματι νιώσατε καλύτερα; Η αλήθεια είναι πως το τηγανητό φαγητό δεν μας επηρεάζει μόνο πρόσκαιρα. Πολύ σύντομα και σχεδόν πάντα αρχίζουμε να αισθανόμαστε τις δυσάρεστες επιπτώσεις από την κατανάλωσή του.

Ενδεχομένως κάποιοι να έχουν συνηθίσει σε αυτές τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αυτό εν μέρει μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει πραγματικά τι επίπτωση μπορεί να έχουν αυτές οι τροφές στην πνευματική τους υγεία.

Τα τηγανητά φαγητά είναι φτιαγμένα με υδρογονωμένα λίπη. Περιέχουν επίσης τρανς λιπαρά που βλάπτουν το σώμα και ευνοούν την αύξηση του σωματικού βάρους. Ακολουθώντας ένα πρότυπο μεσογειακής διατροφής θα αποφύγετε πολλές παρόμοιες διατροφικές ”κακοτοπιές”.

Παράλληλα, έχουν συσχετιστεί και με την κατάθλιψη.

6. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, από τις διατροφικές συνήθειες

διατροφικές συνήθειες που προκαλούν κατάθλιψη - το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση
Σε μερικούς αρέσει το αλάτι. Αν ανήκετε σε αυτούς, οφείλετε να μάθετε πως η υπερβολική του κατανάλωση έχει πολύ αρνητική επίπτωση στη γενικότερη υγεία σας.

Το αλάτι ανεβάζει την αρτηριακή σας πίεση. Και αυτό αναγκάζει την καρδιά σας να λειτουργεί σε εντονότερους ρυθμούς από το φυσιολογικό. 

Επιπλέον, όταν τρώτε πολύ αλάτι είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσετε προβλήματα υγείας, τόσο σε οργανικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

Τα πιο συνηθισμένα είναι:

 • κατάθλιψη
 • αίσθημα οργής
 • κούραση
 • εχθρότητα
 • πικρία

Είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την κατανάλωση του αλατιού στις διατροφικές συνήθειες που ακολουθείτε.

Γνωρίζουμε πως το ανάλατο φαγητό δεν είναι τόσο νόστιμο, όμως η σταδιακή απεξάρτησή σας από το αλάτι θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για την υγεία σας.

6. Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες: Η παράλειψη του πρωινού

Σε κάποιους απλώς δεν αρέσει το πρωινό. Γνωρίζατε, όμως, ότι το πρωινό είναι πράγματι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας;

Όταν δεν τρώμε πρωινό, μειώνουμε τις λειτουργίες του εγκεφάλου και αυτό διότι τον αναγκάζουμε να δουλέψει χωρίς να διαθέτει ενέργεια.

Αν είστε επιρρεπείς στην εμφάνιση κατάθλιψης, τότε ο εγκέφαλός σας χρειάζεται όλη τη δυνατή ενέργεια για να σας βοηθήσει να συνεχίσετε.

Αν παραλείπετε το πρωινό συστηματικά, τότε το σώμα σας συνηθίζει στο να μην τρέφεται. Αυτός είναι ο λόγος που δεν αισθάνεστε πείνα τη συγκεκριμένη στιγμή της μέρας.

Αυτή είναι μια από τις διατροφικές συνήθειες που με βεβαιότητα θα οδηγήσουν σε ένα μελλοντικό πρόβλημα υγείας.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι πάντα προτιμότερο να παίρνετε πρωινό. Το σώμα και το μυαλό σας θα σας ευγνωμονούν!

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.