Παιδική παχυσαρκία: Ένα μεγάλο πρόβλημα

Η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται με πολλά μελλοντικά προβλήματα υγείας, όπως είναι η παχυσαρκία και η υψηλή χοληστερίνη. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Παιδική παχυσαρκία: Ένα μεγάλο πρόβλημα

Τελευταία ενημέρωση: 14 Ιανουαρίου, 2020

Στην εποχή μας, η παιδική παχυσαρκία είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο αυξάνεται σταδιακά. Είναι μια πάθηση που σχετίζεται με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, επηρεάζει και άλλες μικρότερες και πιο φτωχές χώρες. Δυστυχώς, εκτιμάται ότι περίπου 42 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από παιδική παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που δεν επηρεάζει μόνο την εμφάνιση, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία. Παραδείγματος χάρη, παιδιά που υποφέρουν από αυτή είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις ή από διαβήτη στο μέλλον.

Στην κοινωνία που ζούμε φαίνεται δύσκολο να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να ακολουθήσουν μια καλή διατροφή τα παιδιά. Ωστόσο, πρέπει να προσπαθήσουμε να εξουδετερώσουμε αυτό το πρόβλημα. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παιδική παχυσαρκία.

Τι είναι η παιδική παχυσαρκία;

Παιδί τρώει burger

Η παιδική παχυσαρκία είναι η πιο συχνή διαταραχή, που σχετίζεται με τη διατροφή, σε αυτό το στάδιο της ζωής. Έχει να κάνει με την υπερβολική συσσώρευση σωματικού λίπους, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού.

Είναι μια ασθένεια με πολλές παραμέτρους· δεν σχετίζεται μόνο με τη διατροφή. Για την ακρίβεια, η γενετική (κληρονομικότητα) και η φυσική δραστηριότητα είναι επίσης δύο σημαντικοί, καθοριστικοί παράγοντες. Η φτωχή διατροφή είναι παρόλα αυτά ένας από τους κύριους υπόπτους για την ασθένεια. Οι άνθρωποι κάνουν κατάχρηση τροφών που είναι γεμάτες με ενέργεια και υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών.

Εν ολίγοις, η παιδική παχυσαρκία είναι ένας συνδυασμός μιας μη ισορροπημένης διατροφής, ενός καθιστικού τρόπου ζωής, και της κληρονομικότητας, μεταξύ άλλων. Όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η πάθηση αυτή σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείαςσυμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.

Πώς να μάθετε αν είναι παχύσαρκο το παιδί σας

Η διάγνωση της παιδικής παχυσαρκίας δε γίνεται από την εξωτερική εμφάνιση. Αντ’ αυτού, υπολογίζεται από την παράμετρο που ονομάζεται “Δείκτης Μάζας Σώματος,” ή BMI. Αυτός ο δείκτης σχετίζεται με το βάρος και το ύψος και υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (σε κιλά) με το ύψος (σε μέτρα) στο τετράγωνο.

Πολλοί πίνακες συγκρίνουν το BMI με συγκεκριμένα επίπεδα ώστε να γνωρίζετε αν το παιδί σας υποφέρει από την παχυσαρκία ή όχι. Ωστόσο, στα παιδιά, η χρήση καμπυλών εκατοστιαίων τιμών για σύγκριση είναι πιο ακριβής.

Παιδική παχυσαρκία – Οι παράγοντες επικινδυνότητας για την ανάπτυξή της

Παραπάνω αναφέραμε ότι η ασθένεια δεν εξαρτάται μόνο από τη διατροφή του παιδιού. Στην πραγματικότητα, παρεμβαίνουν πολλοί παράγοντες όπως:

  • Γενετική. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τους υπέρβαρους γονείς με υπέρβαρα παιδιά, δηλώνοντας πως αν ο ένας γονιός είναι παχύσαρκος, το παιδί έχει τρεις φορές παραπάνω πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο. Παρόλα αυτά, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε αν οφείλεται στον κοινό τρόπο ζωής ή στην κληρονομικότητα.
  • Βάρος κατά τη γέννα. Οι επιστήμονες σχετίζουν τα μωρά που ζυγίζουν πάνω από 4 κιλά στη γέννα, με την παχυσαρκία στην παιδική ή την ενήλικη ζωή.
  • Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι αν ένα μωρό θηλάζει τον πρώτο χρόνο της ζωής του, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει αυτή την ασθένεια στην παιδική του ηλικία.
  • Ο τόπος γέννησης. Αυτό επειδή ένα παιδί που ζει στην εξοχή φαίνεται να έχει πιο δραστήριο τρόπο ζωής, ενώ όσα παιδιά μεγαλώνουν στην πόλη δεν έχουν ιδιαίτερα δραστήριο τρόπο ζωής.

Υπάρχει συσχετισμός ακόμη και με τον ύπνο ή την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το κλειδί για να καταπολεμήσουμε αυτό το πρόβλημα είναι να επικεντρωθούμε στον τρόπο ζωής των παιδιών.

Παιδί παίζει ποδόσφαιρο

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας

Αυτή η ασθένεια μπορεί να επηρεάζει την υπόλοιπη ζωή του παιδιού. Πέραν του ότι επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την εμφάνιση, οδηγεί και σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων αλλά και προβλημάτων με τον μεταβολισμό.

Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να λάβετε μέτρα και να αναζητήσετε τρόπους να βοηθήσετε τα παιδιά να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή. Αν δε γνωρίζετε πώς να το κάνετε, τότε καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν/μία γιατρό ή έναν/μία διατροφολόγο.

Επίσης, το ιδανικότερο για τα παιδιά είναι να παραμένουν δραστήρια. Η εισαγωγή αθλημάτων στην καθημερινή τους ρουτίνα θα πρέπει να είναι ένα από το πρώτα βήματα. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να βελτιώσει και τις κοινωνικές του δεξιότητες διασκεδάζοντας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.