Φυσικές θεραπείες για τον πόνο στις πατούσες

Με τον πόνο στις πατούσες, ή επιστημονικά πελματιαία απονευρωσίτιδα, εννοούμε τον πόνο που παρουσιάζεται συνήθως στο κατώτερο τμήμα της φτέρνας, μπορεί όμως και να απλώνεται σε ολόκληρο το πόδι ή να έχει ακόμα άλλο σημείο εντοπισμού.
Φυσικές θεραπείες για τον πόνο στις πατούσες
Elisa Morales Lupayante

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Με τον πόνο στις πατούσες, ή επιστημονικά πελματιαία απονευρωσίτιδα, εννοούμε τον πόνο που παρουσιάζεται συνήθως στο κατώτερο τμήμα της φτέρνας, μπορεί όμως και να απλώνεται σε ολόκληρο το πόδι ή να έχει ακόμα άλλο σημείο εντοπισμού. Προκαλείται κυρίως από την υπερβολική πίεση στα πόδια, οδηγώντας σε ρήξη των συνδέσμων, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε έντονο πόνο και δυσκαμψία στη φτέρνα.

Αιτίες της πελματιαίας απονευρωσίτιδας

Πόνο στις πατούσες προκαλούν κυρίως τα παρακάτω:

  • υπερβολικό βάρος
  • εγκυμοσύνη
  • ύστερα από πολλές ώρες δύσκολης εργασίας
  • κακή χρήση υποδημάτων
  • πλατυποδία ή πολύ υψηλή καμάρα ποδιού

Συμπτώματα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας

Τα συμπτώματα είναι κατά κύριο λόγο τα εξής:

  • πόνος
  • κάψιμο στο κάτω μέρος της φτέρνας (ή και σε ολόκληρο το πόδι)
  • δυσκαμψία

Το πρόβλημα συνήθως εμφανίζεται μόνο στο ένα πόδι ακόμα και αν επηρεάζει και τα δύο πόδια.

Τα συμπτώματα αυτά είναι ισχυρότερα το πρωί όταν μετά από το βραδινό σας ύπνο σηκώνεστε για να περπατήσετε ή όταν κάθεστε ή ξεκουράζεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ίδιο συναίσθημα μπορεί να νιώσετε μετά από μια μέρα έντονης σωματικής άσκησης ή κατόπιν οποιασδήποτε δραστηριότητας σας κρατάει όρθιο για πολλές ώρες.

Θεραπεία για τον πόνο στις πατούσες

Ουσιαστική θεραπεία του πόνου αποτελεί η μείωση της φλεγμονής.

Σπιτικά γιατροσόφια

Θεραπείες για τον πόνο στις πατούσες - Περίπατος στην εξοχή

Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να περπατάτε ξυπόλυτοι όσο το δυνατόν περισσότερο και να βάζετε πάγο στις πατούσες σας τέσσερις φορές την ημέρα από 20 λεπτά τη φορά. Αυτός ο τρόπος θα μειώσει τη φλεγμονή στην περιοχή.

Θα πρέπει να φοράτε κάποιο είδος στήριξης στα παπούτσια σας ώστε να υποστηρίζεται η καμάρα του ποδιού  και να μειωθεί ο πόνος.

Αφιερώστε τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα για να κάνετε διατάσεις στα πόδια σας.

Μερικά αντι-φλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαινη, μπορεί να βοηθήσουν αρκετά αλλά φυσικά δεν πρέπει να το παρακάνετε.

Ιατρικές θεραπείες για τον πόνο στις πατούσες

Αν τα αντιφλεγμονώδη δεν σας παρέχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε μια πιο δυνατή και αποτελεσματική θεραπεία για τον πόνο στις πατούσες, όπως για παράδειγμα τις κορτικοστεροειδείς ενέσεις. Τέτοιου είδους ενέσεις εγχέονται άμεσα στο σύνδεσμο στον οποίο εντοπίζεται ο πόνος, στη φτέρνα ή στην καμάρα του ποδιού. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται ηλεκτρική διέγερση, η οποία φυσικά δεν πονάει, ώστε τα στεροειδή να διαπεράσουν το δέρμα και το μυ. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει όπως λιγότερο επεμβατικές τεχνικές ίσως έχουν καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ο ειδικός που θα επισκεφτείτε μπορεί επίσης να επιλέξει μια φυσική θεραπεία κατά την οποία θα προχωρήσετε σε διατάσεις της πελματιαίας περιτονίας και του αχίλλειου τένοντα. Επίσης, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε ορισμένες ασκήσεις για να δυναμώσετε τους κατώτερους μυς των ποδιών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απολύτως απαραίτητη η χρήση νάρθηκα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο οποίος θα βοηθήσει στο να μένουν τεντωμένες οι γάμπες και η καμάρα του ποδιού. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να τεντώσετε την πελματιαία περιτονία και τον αχίλλειο τένοντα και το πρωί θα έχει μειωθεί ο πόνος και η δυσκαμψία.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε ορθοπεδικά είδη στα παπούτσια σας, τα οποία βοηθούν στο να διανέμεται η πίεση. Έτσι θα αποφύγετε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην πελματιαία περιτονία.

Εκτενή μελέτη έχει κάνει πάνω στα συμπτώματα και την αντιμετώπιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας η γιατρός Emily N Schwartz.

Ρίξτε μια ματιά και σ’ αυτό το άρθρο: Πόσο νερό πρέπει να πίνετε ανάλογα με το βάρος σας

Και να θυμάστε…

Είναι πολύ σημαντικό να δίνετε σημασία σε κάθε σύμπτωμα που μπορεί να παρουσιάσετε. Αν δεν νιώσετε κάποια βελτίωση αφού ξεκινήσετε την θεραπεία με τα σπιτικά γιατροσόφια είναι καλύτερα να αποταθείτε άμεσα σε έναν γιατρό και να ακολουθήσετε την θεραπεία που θα σας προτείνει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.