Τροφές που περιλαμβάνονται στη διατροφή για Hashimoto

Η διατροφή είναι σημαντική όταν έχετε υποθυρεοειδισμό του Hashimoto, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών που οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή στον θυρεοειδή αδένα. Το σημερινό άρθρο θα σας δώσει μερικές συμβουλές για μια διατροφή που μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το πρόβλημα.
Τροφές που περιλαμβάνονται στη διατροφή για Hashimoto
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η διατροφή για Hashimoto είναι μια θεραπεία για τον τύπο του υποθυρεοειδισμού με το ίδιο όνομα. Σκοπός της είναι να παρακάμψει την ανάπτυξη μιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης που θα μπορούσε να περιορίσει τον τρόπο ζωής ενός ατόμου. Αυτή η κατάσταση προέρχεται από ορμονική ανισορροπία και η πλήρης προσέγγισή της συνήθως απαιτεί τη χρήση φαρμακολογίας.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με το θυρεοειδή μπορεί να είναι δύο τύπων και είναι πιθανό να παρατηρήσετε αύξηση στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών – με όλες τις ταλαιπωρίες που συνεπάγεται αυτό. Επίσης, θα μπορούσατε να βρεθείτε σε μια κατάσταση ανεπάρκειας στη σύνθεσή τους.

Τα άτομα με τη νόσο του Hashimoto πρέπει να φροντίζουν τη διατροφή τους

Ο υποθυρεοειδισμός του Hashimoto είναι μια φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα που οδηγεί στη δυσλειτουργία αυτού του αδένα. Είναι σημαντικό να θυμάστε τη διατροφή σας σε τέτοιου είδους καταστάσεις για να αποφύγετε την εξέλιξη της νόσου. Αυτό συμβαίνει επειδή θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν αδένα που είναι όλο και λιγότερο ικανός να εκτελεί τις λειτουργίες του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το όργανο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μιας σειράς ορμονών που είναι καθοριστικές για τη μεταβολική λειτουργία. Επιπλέον, η αδυναμία σύνθεσής τους σε επαρκείς ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Ακόμη και η χρόνια φλεγμονή του αδένα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός όγκου στην περιοχή.

Είναι δυνατή η παροχή θρεπτικών συστατικών που βελτιώνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς μέσω της διατροφής. Ομοίως, μπορεί να αντισταθμίσει την αύξηση βάρους που προκαλείται από τη νόσο του Hashimoto.

Σημειώστε ότι το υπερβολικό βάρος έχει αποδειχθεί επιζήμιο για την υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων διαταραχών.

γυναίκα μετραει την κοιλιά της
Το υπερβολικό βάρος, ο υποθυρεοειδισμός, οι ορμονικές ανισορροπίες και η διατροφή έχουν στενή σχέση.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε στη διατροφή για Hashimoto

Σήμερα θα σας πούμε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγετε εάν έχετε υποθυρεοειδισμό του Hashimoto, προκειμένου να επιβραδύνετε την εξέλιξη της πάθησης.

Σταυρανθή

Αυτά τα λαχανικά είναι συνήθως υπέροχα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά είναι επίσης γιοτρογόνα. Για αυτόν τον λόγο, όποιος ακολουθεί τη διατροφή του Hashimoto πρέπει να τα παραλείψει. Κυρίως επειδή θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν περαιτέρω τον θυρεοειδή. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο και κουνουπίδι.

Ξηροί καρποί και φιστίκια

Το ίδιο ισχύει και για αυτά τα προϊόντα, καθώς περιέχουν μεγάλο αριθμό αντι-θρεπτικών συστατικών που μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση του ιωδίου στο εντερικό επίπεδο.

Σπανάκι και καρότα

Πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση των προαναφερόμενων προϊόντων, αλλά οι κανόνες είναι πιο χαλαροί όσον αφορά το σπανάκι και τα καρότα. Μπορείτε να τα τρώτε μία φορά, και όχι κάθε μέρα.

Αυτά τα τρόφιμα προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο ως μέρος της διατροφής του Hashimoto.

Τρόφιμα που πρέπει να τρώτε περισσότερο στη διατροφή για Hashimoto

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της διατροφής του Hashimoto είναι η ανάγκη να αυξηθεί η παρουσία ιωδίου στη διατροφή. Είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Recent Patents on Endocrine, Metabolic & Immune Drug Discovery.

Ψάρι

Τα ψάρια έχουν υψηλά επίπεδα ιωδίου. Επιπλέον, έχει επίσης λιπαρά οξέα της σειράς ωμέγα-3, τα οποία έχουν δείξει αντιφλεγμονώδεις ικανότητες. Για αυτόν τον λόγο, έχει διπλή δράση στην καταπολέμηση της εξέλιξης του υποθυρεοειδισμού του Hashimoto.

Θαλασσινά στη διατροφή για Hashimoto

Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, το περιεχόμενο σε ιώδιο είναι επίσης σημαντικό εδώ. Ωστόσο, τα άτομα με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος πρέπει να είναι προσεκτικά με αυτά τα προϊόντα, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα.

Γαλακτοκομικά

Αυτά τα προϊόντα περιέχουν υψηλές δόσεις ιωδίου. Επιπλέον, τα προβιοτικά στη σύνθεσή τους μπορούν να αποικίσουν τον πεπτικό σωλήνα, ασκώντας θετικό μεταβολικό αποτέλεσμα. Είναι εξαιρετικά τρόφιμα όσον αφορά τον έλεγχο βάρους.

Άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Εκτός από τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω, πρέπει επίσης να αυξήσετε την πρόσληψη των ακόλουθων θρεπτικών συστατικών, καθώς συμμετέχουν επίσης στη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών:

  • Ο ψευδάργυρος υπάρχει σε κόκκινο κρέας και στους ξηρούς καρπούς
  • Μπορείτε να πάρετε σίδηρο από τρόφιμα ζωικής προέλευσης
  • Το μαγγάνιο είναι κοινό σε ξηρούς καρπούς και δημητριακά
  • Η βιταμίνη Α υπάρχει σε πράσινα, κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά
  • Το σελήνιο υπάρχει κυρίως σε ξηρούς καρπούς και δημητριακά αλλά και σε γαλακτοκομικά προϊόντα
γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μέρος της διατροφής του Hashimoto επειδή είναι πηγή ιωδίου και προβιοτικών και συμβάλλουν στην καλή υγεία του θυρεοειδούς και στον έλεγχο του βάρους.

Η διατροφή για Hashimoto δεν αρκεί από μόνη της

Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση του μεταβολισμού και για τη διασφάλιση της σωστής σύνθεσης του σώματος. Διαφορετικά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε παχυσαρκία, έναν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη πολλών άλλων χρόνιων παθολογιών.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να καταφεύγουμε σε φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μειώνοντας το αίσθημα της συνεχούς κόπωσης. Ωστόσο, ένας ειδικός πρέπει να συνταγογραφήσει φάρμακα και να ελέγχει περιοδικά τις δόσεις.

Η διατροφή για Hashimoto μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του υποθυρεοειδισμού

Ο υποθυρεοειδισμός του Hashimoto είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα μεσοπρόθεσμα όταν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Έτσι, η έγκαιρη ανίχνευση είναι απαραίτητη και έτσι προσαρμόζεται σε αυτόν τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.115.306883. PMID: 27230640.
  • Zbigniew S. Role of Iodine in Metabolism. Recent Pat Endocr Metab Immune Drug Discov. 2017;10(2):123-126. doi: 10.2174/1872214811666170119110618. PMID: 28103777.
  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.