5 φυσικές τροφές για να ελεγχθεί η υπέρταση

Η υπέρταση είναι μια ασθένεια η οποία επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, κάτι το οποίο σημαίνει πως είναι σημαντικό να την κρατάτε σε υγιή επίπεδα για μια υγιή ζωή.
5 φυσικές τροφές για να ελεγχθεί η υπέρταση

Τελευταία ενημέρωση: 01 Μαΐου, 2019

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για ορισμένες φυσικές τροφές ώστε να μπορέσει να ελεγχθεί η υπέρταση. Με κάθε παλμό η καρδιά σας στέλνει αίμα μέσα από τις αρτηρίες σας. Όταν η πίεση του κάθε παλμού είναι υψηλότερη από το φυσιολογικό, αυτό χαρακτηρίζεται ως υπέρταση.

Υπάρχουν δύο μέτρα τα οποία θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν προσπαθείτε να προσδιορίσετε το αν έχετε υψηλή πίεση:

 • Η συστολική πίεση αναφέρεται στην πίεση όταν χτυπά η καρδιά σας.
 • Η διαστολική πίεση είναι η αρτηριακή πίεση όταν η καρδιά ξεκουράζεται ανάμεσα στους παλμούς.

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι 120/80 mmHg. Ο πρώτος αριθμός αντιπροσωπεύει τη συστολική πίεση, ενώ ο δεύτερος τη διαστολική.

Αιτίες αρτηριακής υπέρτασης

Τροφές για να ελεγχθεί η υπέρταση - Πόνος στο στήθος, καρδιά και πίεση

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση. Κάποιοι από αυτούς συνδέονται στενά με τις κακές συνήθειες τις οποίες μπορείτε ν’ αλλάξετε, όπως:

 • Παχυσαρκία.
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
 • Υψηλή σε νάτριο διατροφή.
 • Χρήση αντισυλληπτικών ή φαρμάκων για το κρυολόγημα.
 • Καθιστική ζωή.

Όμως, υπάρχουν και γενετικά αίτια. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η υπέρταση είναι κληρονομική.

Η πάθηση αυτή αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από άλλες καρδιολογικές παθήσεις όπως:

 • Καρδιακή ανεπάρκεια.
 • Έμφραγμα μυοκαρδίου.
 • Υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια.
 • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
 • Εγκεφαλοαγγειακή νόσος.
 • Περιφερική αρτηριοπάθεια.

Η υπέρταση δεν δείχνει κανένα σύμπτωμα στα πρώτα στάδια στην πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με αυτό το σύνδρομο χωρίς να το γνωρίζει.

Φυσικές τροφές για να ελεγχθεί η υπέρταση

Ορισμένες τροφές είναι εξαιρετικές για να ελεγχθούν και να καταπραϋνθούν τα συμπτώματα ορισμένων ασθενειών. Σ’ αυτό το άρθρο, θα σας πούμε ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν για να ελεγχθεί η υπέρταση.

1. Χυμός λεμονιού

Τροφές για να ελεγχθεί η υπέρταση - Λεμόνια και χυμός λεμονιού

Η κατακράτηση υγρών δεν είναι ποτέ καλό σημάδι, ειδικά όταν υποφέρετε από υπέρταση. Το λεμόνι έχει ορισμένες εξαιρετικές ιδιότητες πάνω σε αυτό επειδή είναι φανταστική πηγή βιταμίνης C. Έτσι, σας βοηθά να καταπολεμήσετε τις τοξίνες και τα στοιχεία που συσσωρεύονται εξαιτίας της αύξησης των λιπιδίων.

Επιπλέον, η κύρια ιδιότητα του χυμού λεμονιού είναι η διουρητική του δύναμη και η δυνατότητα φιλτραρίσματος. Περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού το οποίο αποτελεί τέλειο εργαλείο για την ασφαλή και φυσική εκκαθάριση του σώματος.

Για να αποτοξινωθείτε και να ενθαρρύνετε την εξουδετέρωση ουσιών που μπορούν ν’ αυξήσουν την πίεσή σας μπορείτε να δοκιμάσετε την ακόλουθη επιλογή.

Συστατικά

 • 1 κούπα νερό (250 ml)
 • Το χυμό από 2 λεμόνια

Παρασκευή

 • Ανακατέψτε τα δύο συστατικά, χωρίς γλυκαντικές ουσίες και καταναλώστε με άδειο στομάχι.

2. Μπανάνες

Τροφές για να ελεγχθεί η υπέρταση - Μπανάνες κομμένες

Οι μπανάνες είναι πολύ γνωστές για την περιεκτικότητά τους σε πολλές θρεπτικές ουσίες. Έμφαση δίνεται κυρίως στην υψηλή ποσότητα καλίου το οποίο βοηθά στο να ελεγχθεί η υπέρταση. Επίσης, η αναζωογονητική τους δράση είναι εξαιρετικά ωφέλιμη μετά την άσκηση.

Γι’ αυτούς τους τρεις λόγους, σας προτείνουμε να εντάξετε τη μπανάνα στην καθημερινή σας διατροφή. Το καλύτερο θα ήταν να μειώσετε επίσης την ποσότητα νατρίου στη διατροφή σας. Αυτό σημαίνει και λιγότερο αλάτι αλλά και μικρότερη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών.

3. Σκόρδο

Τροφές για να ελεγχθεί η υπέρταση - Σκόρδα σε μπολ

Το σκόρδο είναι ο πρωταγωνιστής στον κόσμο των φυσικών θεραπειών. Θεωρείται απίστευτα χρήσιμο για την αντιμετώπιση αμέτρητων ιατρικών, θρεπτικών και ορθοπεδικών παθήσεων, όπως και άλλων.

Για να ελεγχθεί η υπέρταση, το σκόρδο προμηθεύει με οφέλη για τη διαστολή των αρτηριών, όπως επίσης αποτρέπει και τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

 • Μπορείτε να το καταναλώνετε σε μορφή ταμπλέτας, να προσθέτετε σκόρδο στις συνταγές σας, ή να τρώτε μια σκελίδα την ημέρα αφού την αφήσετε πρώτα να μουλιάσει σε ένα ποτήρι με νερό για 6 με 8 ώρες. Μπορείτε να το αφήσετε να μουλιάσει και όλη τη νύχτα ώστε να το φάτε το επόμενο πρωί.

4. Ελαιόλαδο

Τροφές για να ελεγχθεί η υπέρταση - Ελιές και ελαιόλαδο

Από τα χρόνια της αρχαίας Αιγύπτου τα οφέλη που προσδίδονταν στις ελιές και τα παράγωγά τους είναι ευρέως γνωστά στον κόσμο της ιατρικής. Όσον αφορά στην υπέρταση, το ελαιόλαδο λειτουργεί ως φυσικός ρυθμιστής για το σώμα, επιβραδύνοντας τον γρήγορο ρυθμό ροής του αίματος.

Αυτό το υγιεινό λιπαρό είναι φτιαγμένο από τρεις χιλιάδες διαφορετικά συστατικά. Ορισμένες από τις πιο αξιοσημείωτες ιδιότητές του είναι:

 • Η βοήθεια στην αποτροπή κυτταρικής οξείδωσης.
 • Η ρύθμιση και ο καλύτερος έλεγχος του διαβήτη.
 • Η μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL)

5. Καρπούζι

Τροφές για να ελεγχθεί η υπέρταση - Καρπούζι σε φέτες και χυμός καρπουζιού

Το καρπούζι είναι μία από τις καλύτερες τροφές για να ελεγχθεί η υπέρταση επειδή έχει την ικανότητα να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μειώνει και τον κίνδυνο εμφράγματος.

Τα καρπούζια μας παρέχουν επίσης L-κιτρουλλίνη και L-αργινίνη. Πρόκειται για δύο αμινοξέα που δυναμώνουν τον αγγειακό τόνο και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

Σας είπε μήπως ο γιατρός πως έχετε υψηλή πίεση, αλλά δεν έχετε αναπτύξει ακόμη σοβαρά συμπτώματα; Ευτυχώς, υπάρχει ακόμη χρόνος ν’ αποφύγετε τις επιπλοκές. Το να συμπεριλάβετε μια μερίδα καρπούζι θα σας βοηθήσει πολύ.

Να θυμάστε πως τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται όταν είστε πειθαρχημένοι και συνετοί. Η ζωή σας βρίσκεται σε κίνδυνο και πρέπει να είστε υπεύθυνοι όταν παίρνετε αποφάσεις. Η φτωχή διατροφή μονάχα θα χειροτερέψει την κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Hansen, A. (2013). Hypertoni orsakar störst sjukdomsbörda. Lakartidningen.
 • SELVAAG, O., & GLEDITSCH, E. (1954). Behandling av hypertoni. Tidsskrift for Den Norske Laegeforening. https://doi.org/10.1136/jnnp.2007.127670
 • Munroe, P. B., & Warren, H. R. (2017). Hypertension. In Genomic and Precision Medicine: Primary Care: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-800685-6.00007-2
 • Moreno-Luna, R., Muñoz-Hernandez, R., Miranda, M. L., Costa, A. F., Jimenez-Jimenez, L., Vallejo-Vaz, A. J., … Stiefel, P. (2012). Olive oil polyphenols decrease blood pressure and improve endothelial function in young women with mild hypertension. American Journal of Hypertension. https://doi.org/10.1038/ajh.2012.128
 • Zou, P. (2016). Traditional Chinese Medicine, Food Therapy, and Hypertension Control: A Narrative Review of Chinese Literature. The American Journal of Chinese Medicine. https://doi.org/10.1142/S0192415X16500889

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.