Η διατροφή του παιδιού σας αλλάζει μετά την ηλικία των 2 ετών

Η καλή διατροφή είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού σας. Στην ηλικία των 2 ετών, μπορείτε να συμπεριλάβετε ορισμένες τροφές στη διατροφή του που θα του παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Η διατροφή του παιδιού σας αλλάζει μετά την ηλικία των 2 ετών
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Daniela Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2022

Από την ηλικία των 2 ετών, η διατροφή του παιδιού σας αλλάζει. Αυτό που πραγματικά εννοούμε είναι ότι αλλάζουν οι διατροφικές του ανάγκες. Είναι ήδη πιο δραστήρια και, σε ορισμένες χώρες, πλησιάζει η σχολική ηλικία. Σε αυτή την ηλικία, το παιδί σας θα πρέπει να τρώει τέσσερα γεύματα την ημέρα στα οποία θα πρέπει να κατανέμετε τη θερμιδική πρόσληψη ως εξής:

 • Πρωινό: 30% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.
 • Μεσημεριανό γεύμα: 25% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.
 • Σνακ: 15% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.
 • Δείπνο: 30% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Γιατί αλλάζει η διατροφή του παιδιού σας όταν γίνεται δύο ετών

Από την ηλικία των 2 ετών, η διατροφή του παιδιού σας αλλάζει. Αρχίζουν να αναπτύσσουν τη συνήθεια να δαγκώνουν και να μασούν τις τροφές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σε αυτή την ηλικία, βγαίνουν οι δεύτεροι γομφίοι τους. Έτσι, μπορείτε πλέον να προσθέσετε μικρά κομμάτια κρέατος, λαχανικών και φρούτων στη διατροφή του παιδιού σας.

Στην ηλικία των 2 ετών, είναι φυσιολογικό τα παιδιά να προσπαθούν να τρώνε χρησιμοποιώντας μαχαιροπήρουνα, καθώς προσπαθούν να μιμηθούν τους γονείς τους. Ωστόσο, στην αρχή, θα τους είναι δύσκολο να τα χρησιμοποιήσουν και συνήθως θα καταφεύγουν στα δάχτυλά τους για να πιάσουν το φαγητό τους.

Ποια τρόφιμα πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή του παιδιού σας;

Your child's diet changes.

Η διατροφή του παιδιού σας στην ηλικία των 2 ετών πρέπει να περιλαμβάνει:

 • Δημητριακά
 • Όσπρια
 • Αυγά
 • Γάλα και τα παράγωγά του
 • Κόκκινο κρέας
 • Πουλερικά

Για τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη των οστών, οι ειδικοί συνιστούν για ένα παιδί 2 ετών να καταναλώνει τουλάχιστον μισό λίτρο (λίγο λιγότερο από ένα λίτρο) γάλα καθημερινά, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Επιπλέον, το πρωινό τους πρέπει να είναι πλήρες. Με αυτό εννοούμε ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων.

Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, θα πρέπει να μοιράζεστε μαζί τους το φαγητό στο τραπέζι. Με αυτόν τον τρόπο, θα μάθουν πώς να συμπεριφέρονται όταν κάθονται να φάνε. Ομοίως, το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα θα πρέπει να είναι μια στιγμή που προωθεί την οικογενειακή επικοινωνία.

Καλό είναι επίσης να προάγετε στοματική υγιεινή. Δώστε το παράδειγμα στο παιδί σας βουρτσίζοντας τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα. Μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή διασκεδαστική, παίζοντας μουσική ενώ τα μαθαίνετε να βουρτσίζουν τα δόντια τους.

1. Συμπεριλάβετε τα όσπρια

Τα όσπρια είναι θεμελιώδεις τροφές και δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή του παιδιού σας. Είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Επιπλέον, παρέχουν φυλλικό οξύ και ασβέστιο, μέταλλα που συμβάλλουν στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού σας.

A boy eating.

Στην ηλικία των δύο ετών, τα παιδιά είναι πολύ δραστήρια και κινούνται συνεχώς. Για το λόγο αυτό, τα όσπρια είναι η ιδανική τροφή για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών, καθώς παρέχουν την ποσότητα ενέργειας που χρειάζονται. Είναι χαμηλά σε λιπαρά, αλλά πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Βοηθούν επίσης στην πρόληψη της αναιμίας και της δυσκοιλιότητας.

Η συμπερίληψή τους στο μενού του παιδιού σας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα θα εξασφαλίσει την καλή λειτουργία του πεπτικού του συστήματος.

2. Συμπεριλάβετε λαχανικά

Αυτή η ομάδα τροφίμων συμβάλλει στην ανάπτυξη του παιδιού. Είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά την ιδανική τροφή για όσους είναι επιρρεπείς στην παχυσαρκία. Βοηθούν επίσης στην πρόληψη πολλών παιδικών ασθενειών, όπως οι πεπτικές διαταραχές, ο διαβήτης, η χοληστερόλη, ακόμη και ο καρκίνος. Αυτό αποδεικνύεται από τις πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση λαχανικών έως και δύο φορές την ημέρα. Ένας πρακτικός τρόπος για να τα εντάξετε στη διατροφή του παιδιού σας είναι με τη μορφή πουρέδων ή κομπόστας. Μια άλλη επιλογή είναι να φτιάξετε smoothies και να τα συνδυάσετε με κάποιο λαχανικό, για παράδειγμα, ανανά με φύλλα σπανακιού και αγγούρι.

3. Συμπεριλάβετε τα δημητριακά

Τα δημητριακά ανήκουν στην ομάδα των υδατανθράκων. Παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες όπως φαίνεται σε αυτό το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Reviews. Είναι υπεύθυνα για την παροχή της ενέργειας που χρειάζεται το μικρό σας για την καθημερινότητά του.

Μπορείτε να τα δώσετε στο παιδί σας την ώρα του πρωινού και για σνακ. Τα μέταλλα και οι βιταμίνες που παρέχουν τα δημητριακά συμβάλλουν στην προώθηση της ανάπτυξης και της εξέλιξης με πιο υγιεινό τρόπο.

Μπορεί το μικρό σας να τρώει γλυκά στην ηλικία των δύο ετών;

Ναι, μετά την ηλικία του ενός έτους το μικρό σας μπορεί να καταναλώνει γλυκά. Τα παιδιά καίνε πολλή ενέργεια λόγω του υψηλού επιπέδου δραστηριότητάς τους, το οποίο, κατά μία έννοια, θα μπορούσε να δικαιολογήσει κάποια πρόσληψη ζάχαρης. Ωστόσο, θα πρέπει να ελέγχετε την ποσότητα των γλυκών που καταναλώνει το παιδί σας, διαφορετικά θα μπορούσε να αναπτύξει παχυσαρκία ή διαβήτη.

Η πρόσληψη ζάχαρης στα παιδιά θα πρέπει να είναι μέτρια. Η καλύτερη ιδέα είναι να περιορίσετε την κατανάλωσή τους σε τρεις κουταλιές της σούπας την ημέρα, όπως επισημαίνει η Επιτροπή Διατροφής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN). Επίσης, η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με τις θερμιδικές ανάγκες κάθε παιδιού, γι’ αυτό συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται στη διατροφή του παιδιού σας;

A child not wanting to eat.

Η διατροφή του παιδιού σας αλλάζει στην ηλικία των δύο ετών, αλλά το στομάχι του δεν είναι προετοιμασμένο να επεξεργαστεί όλα τα είδη τροφίμων. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν συμπεριλαμβάνετε ορισμένα προϊόντα, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα ή αλλεργίες. Ακολουθεί μια λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε:

 • Κέικ και γλυκά τρόφιμα: Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και τρανς λιπαρά μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία του παιδιού σας.
 • Αναψυκτικά: Αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, ζάχαρη και εθιστικές χημικές ουσίες. Μπορούν να προκαλέσουν εντερική και γαστρική βλάβη στα παιδιά, όπως αποδεικνύεται από αυτή τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients. Μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν διαταραχές του ύπνου.
 • Ξηροί καρποί: Είναι σύνηθες τα παιδιά σε νεαρή ηλικία να είναι αλλεργικά σε αυτά τα τρόφιμα, οπότε δεν πρέπει να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή του παιδιού σας πριν από την ηλικία των 5 ή 6 ετών.

Συνοπτικά

Εν ολίγοις, στην ηλικία των 2 ετών ένα παιδί μπορεί να τρώει αρκετά πράγματα, αρκεί το μενού να είναι προσαρμοσμένο στις διατροφικές του ανάγκες. Μια ποικίλη, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί τη βάση για τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού σας. Επιπλέον, σε αυτή την ηλικία, το μικρό σας θα σας ενημερώσει για τις αγαπημένες του τροφές.

Το σημαντικό είναι να έχει ένα ποικίλο μενού και αυτό να μην περιλαμβάνει πάντα τα ίδια φρούτα ή την ίδια πρωτεΐνη. Με αυτόν τον τρόπο, δεν περιορίζετε το είδος των βιταμινών, των πρωτεϊνών και των μετάλλων που λαμβάνει το παιδί σας. Επίσης, θα τους επιτρέψετε να μάθουν νέες γεύσεις και υφές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.