Οι κίνδυνοι από τον ενεργό άνθρακα και η στοματική υγεία

Πολλά βίντεο αναφέρουν ότι ο ενεργός άνθρακας λευκαίνει μαγικά τα δόντια. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τον ενεργό άνθρακα και την στοματική σας υγεία.
Οι κίνδυνοι από τον ενεργό άνθρακα και η στοματική υγεία
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Πρόσφατα, εμφανίστηκαν βίντεο και δημοσιεύσεις από διάφορους influencers που μιλάνε για τις υποτιθέμενες ιδιότητες από τον ενεργό άνθρακα για τη λεύκανση των δοντιών. Αρκετοί οδοντίατροι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Γενικού Οδοντιατρικού Συμβουλίου της Ισπανίας Óscar Castro Reino, αρνήθηκαν έντονα αυτές τις πληροφορίες.

Ο Castro Reino επεσήμανε ότι οι ισχυρισμοί ότι ο ενεργός άνθρακας λευκαίνει τα δόντια δεν είναι μόνο ψευδείς, αλλά έχουν και σοβαρούς κινδύνους για την στοματική υγεία. Επιπλέον, τονίζει τη σημασία της διαβούλευσης με τους επαγγελματίες της στοματικής υγείας αντί κάποιος να ακολουθεί τυχαίες δημοσιεύσεις στο Διαδίκτυο.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο ενεργός άνθρακας είναι μια εξαιρετικά λειαντική ουσία. Επομένως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα δόντια. Επίσης, επεσήμανε ότι είναι σαν να βουρτσίζετε τα δόντια σας με γυαλόχαρτο. Ωστόσο, το χειρότερο είναι ότι δεν βοηθά στη λεύκανση των δοντιών σας.

Κίνδυνοι από τον ενεργό άνθρακα

Ο Δρ. Castro δήλωσε ότι ο ενεργός άνθρακας είναι μια ουσία που λαμβάνετε από μια χημική διαδικασία από ένα κέλυφος καρύδας. Αυτό το υλικό είναι εξαιρετικά επιθετικό. Στη συνέχεια, όταν εφαρμόζεται στα δόντια, μπορεί να φθείρει σημαντικά το σμάλτο των δοντιών.

Το φθαρμένο σμάλτο των δοντιών έχει πολλούς κινδύνους. Πρώτον, τα νεύρα είναι δεν προστατεύονται πια και αυτό προκαλεί οδοντική ευαισθησία. Επίσης, ο ενεργός άνθρακας είναι τόσο επιθετικός που μπορεί επίσης να φτάσει στα ούλα σας.

Το πιο παράδοξο πράγμα είναι ότι, τρίβοντας ενεργό άνθρακα στα δόντια σας και φθείρεται το σμάλτο και αυτό που απομένει είναι ένα στρώμα που ονομάζεται οδοντίνη. Στην πραγματικότητα, η οδοντίνη είναι πιο κιτρινωπή από το φυσικό σμάλτο. Με άλλα λόγια, όχι μόνο υπάρχουν κίνδυνοι ενεργού άνθρακα, αλλά χαλάνε και τα δόντια σας.

μαυτη οδοντόκρεμα

Τι δείχνουν τα βίντεο για τον ενεργό άνθρακα.

Υπάρχουν πολλά βίντεο στο διαδίκτυο που παρουσιάζουν τα δόντια πριν και μετά τη χρήση ενεργού άνθρακα. Μπορείτε να δείτε τους ανθρώπους να εφαρμόζουν ενεργό άνθρακα σε κιτρινωπά δόντια. Στη συνέχεια, αφού ξεπλύνουν το στόμα τους, φαίνεται ότι τα δόντια έχουν απίστευτο λευκό χρώμα.

Ωστόσο, αυτό που πραγματικά συμβαίνει με αυτές τις εικόνες είναι ένα πολύ βασικό οπτικό εφέ. Με κάρβουνο, τα δόντια φαίνονται μαύρα. Όταν τα ξεπλένετε, η αντίθεση με την προηγούμενη εικόνα θα τα κάνει ξαφνικά πιο λευκά. Ωστόσο, δεν είναι πιο λευκά.

Για τον Dr. Óscar Castro, είναι σαφές ότι αυτές οι πληροφορίες είναι εντελώς ψευδείς. Δυστυχώς, προκαλεί έντονη εντύπωση στους θεατές, οπότε πιστεύουν ότι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία. Μπορούμε να πούμε ότι δείχνουν παραπλανητικά στοιχεία που κάνουν το κοινό να τους πιστεύει.

Χρώμα δοντιών

Ο ειδικός επέμεινε επίσης ότι τα δόντια δεν έχουν κανονικά αυτή τη σκιά λευκού – η φυσική σκιά των δοντιών είναι σχεδόν γκρι. Οι γενετικοί παράγοντες και η κατανάλωση άλλων ουσιών προκαλούν την αλλαγή αυτού του φυσικού χρώματος. Για παράδειγμα, τσάι, καφές ή καπνός.

Το να μην έχετε εξαιρετικά λευκά δόντια δεν σημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα υγιεινής ή ότι υπάρχει κάποιο ελάττωμα. Είναι απλώς φυσιολογικό. Ο Castro τόνισε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι η στοματική υγεία και όχι τα παραπλανητικά αισθητικά αποτελέσματα που είναι επικίνδυνα.

Είναι καλύτερο να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο. Επίσης, πηγαίνετε περιοδικά στον οδοντίατρο και ακολουθήστε τις οδηγίες του. Ο οδοντίατρος είναι ο ιδανικός επαγγελματίας για την εφαρμογή διαδικασιών λεύκανσης δοντιών.

άσπρα και κίτρινα δόντια

Για τη λεύκανση των δοντιών δεν χρησιμοποιείται ενεργός άνθρακας

Πρέπει να επιμείνουμε σε κάτι πολύ σημαντικό: οποιεσδήποτε διαδικασίες στα δόντια σας πρέπει να επιβλέπονται από έναν επαγγελματία στοματικής υγείας. Μην ακούτε τι λένε τυχαίες διαφημίσεις και βίντεο ή οι μη επαγγελματικές σελίδες.

Οι οδοντίατροι είναι ειδικευμένοι επαγγελματίες. Όχι μόνο μπορούν να κάνουν τις διαδικασίες λεύκανσης δοντιών, αλλά και να εκτιμήσουν τη στοματική υγεία κάθε ασθενούς πριν πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε θεραπεία. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν προβλήματα στα ούλα, κοιλότητες ή άλλα προβλήματα, η λεύκανση μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Οι διαδικασίες λεύκανσης δοντιών πρέπει να προγραμματιστούν και απαιτούν επίσης προσεκτική παρακολούθηση. Με αυτόν τον τρόπο, δεν έχετε ανεπιθύμητες συνέπειες. Ομοίως, οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν για τους πιθανούς κινδύνους αυτής της διαδικασίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rodríguez, S. B. V., Sánchez, J. A. A., Beltrán, M. D. J. T., & Álvarez, J. J. R. 20. Blanqueamiento dental. principios básicos de endodoncia clínica, 215.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.