Χοιρινό κρέας και πώς να το προετοιμάσετε

Θα σας μιλήσουμε για τα διάφορα κομμάτια χοιρινού κρέατος που μπορείτε να βρείτε και πώς να τα αξιοποιήσετε στο έπακρο σε μαγειρικό επίπεδο, εκμεταλλευόμενοι τα θρεπτικά τους συστατικά.
Χοιρινό κρέας και πώς να το προετοιμάσετε
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Οκτωβρίου, 2022

Το χοιρινό κρέας είναι ένα προϊόν με πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό και η συμπερίληψή του στη διατροφή μας έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό το είδος κρέατος σε γαστρονομικό επίπεδο, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τα διάφορα κομμάτια και πώς να τα προετοιμάσετε σωστά. Δεν χρησιμοποιούνται όλα τα κομμάτια για τα ίδια πιάτα.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να επισημάνουμε ότι η κατανάλωση φρέσκου κόκκινου κρέατος δεν είναι επιβλαβής για την υγεία μας, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί. Το θέμα είναι το μέτρο και η αποφυγή των επεξεργασμένων εκδοχών. Στην περίπτωση του επεξεργασμένου κρέατος, υπάρχουν συνήθως ορισμένα πρόσθετα, όπως τα συντηρητικά, τα οποία μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό μεσοπρόθεσμα. Με τα φρέσκα τεμάχια, ωστόσο, αυτός ο κίνδυνος δεν υφίσταται.

Τα κυριότερα μέρη του χοιρινού

Ανακαλύψτε ποια είναι τα κυριότερα μέρη χοιρινού κρέατος και πώς να τα μαγειρέψετε:

  • Χοιρινός ώμος: Αυτό είναι το πάνω μέρος των ποδιών και των ώμων που είναι πολύ κατάλληλο για μαγείρεμα για κιμά. Στην περίπτωση που διατηρεί ένα τμήμα οστού, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ψητά.
  • Χοιρινό φιλέτο: Αυτό το τμήμα χωρίς κόκαλα παρουσιάζεται συνήθως με τη μορφή φιλέτων. Συνήθως, προετοιμάζεται στη σχάρα. Οι μπριζόλες ή το κότσι ξεχωρίζουν!
  • Χοιρινό παϊδάκι: Συνήθως, το πλευρό ψήνεται στη σχάρα. Έχει ένα ορισμένο ποσοστό λίπους που βελτιώνει τη ζουμερότητα του τελικού πιάτου. Ταιριάζει επίσης εξαιρετικά με μια ελαφριά μαρινάδα.
  • Ζαμπόν: Πρόκειται για ένα πολύ άπαχο κομμάτι χοιρινού κρέατος. Καλό είναι να το μαγειρεύετε με το κόκαλο για να είναι ζουμερό. Διαφορετικά, θα είναι πολύ στεγνό. Μια προετοιμασία με σάλτσα μπορεί επίσης να του ταιριάζει καλά.
  • Μπέικον: Λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιπίδια, αντέχει καλά στα ψητά. Το μπέικον έχει έντονη γεύση και μπορεί να συμπεριληφθεί σε πολλές διαφορετικές παρασκευές για να βελτιώσει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.
  • Χοιρινά πόδια: Πρόκειται για τα πόδια του γουρουνιού και συνήθως μαγειρεύονται ή γίνονται βραστά. Μπορούν επίσης να παρασκευαστούν σε βινεγκρέτ.
Χοιρινό κρέας και πώς να το προετοιμάσετε
Τα διάφορα κομμάτια του χοιρινού κρέατος πρέπει να μαγειρεύονται με διαφορετικούς τρόπους για να τα αξιοποιείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα οφέλη του χοιρινού κρέατος

Η ένταξη του χοιρινού κρέατος στο πλαίσιο μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής δημιουργεί μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Συνολικά, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν ελλείψεις βασικών θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο ορισμένοι σημαντικοί φυσιολογικοί μηχανισμοί.

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να τονιστεί η πρωτεϊνική συνεισφορά αυτής της τροφής. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Nutrition & Metabolism, τουλάχιστον 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους είναι απαραίτητα για τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή για να διατηρήσουν την άλιπη μάζα τους με την πάροδο των ετών. Στους αθλητές, οι απαιτήσεις αυτές μπορούν εύκολα να διπλασιαστούν λόγω της φθοράς των ιστών.

Από την άλλη πλευρά, το καλής ποιότητας χοιρινό κρέας μπορεί να συγκεντρώνει σημαντικό ποσοστό λιπαρών οξέων της σειράς ωμέγα-3. Φυσικά, αυτό ισχύει στην περίπτωση των χοίρων που έχουν τραφεί με βελανίδια και έχουν εκτραφεί σε ελεύθερη βοσκή. Στην περίπτωση αυτή, το λιπιδαιμικό προφίλ υφίσταται θετικές τροποποιήσεις. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι τα λιπαρά αυτά είναι σε θέση να διατηρούν υπό έλεγχο τους φλεγμονώδεις μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού.

Τέλος, πρέπει να γίνει αναφορά και στην παρουσία βασικών μικροθρεπτικών συστατικών στο χοιρινό κρέας. Πάνω απ’ όλα, ξεχωρίζει η περιεκτικότητα σε σίδηρο. Το στοιχείο αυτό αποτελεί κλειδί για την πρόληψη της αναιμίας, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Haematology. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η σωστή παροχή οξυγόνου στους ιστούς και συμβάλλει στην πρόληψη καταστάσεων κόπωσης και κούρασης.

Χοιρινό κρέας και πώς να το προετοιμάσετε
Το κρέας από χοίρους ελευθέρας βοσκής παρέχει καλύτερη διατροφική αξία.

Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί καλός ρυθμός απορρόφησης του σιδήρου σε εντερικό επίπεδο, καλό είναι να καταναλώνεται το εν λόγω μικροθρεπτικό συστατικό μαζί με μια δόση βιταμίνης C. Για το λόγο αυτό, ο συνδυασμός χοιρινού κρέατος και πιπεριάς είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για την υγεία μας.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Οι θερμίδες και οι πρωτεΐνες από κάθε κομμάτι κοτόπουλου

Προετοιμάστε το χοιρινό κρέας εκμεταλλευόμενοι τα διαφορετικά κοψίματα

Όπως είδατε σε αυτό το άρθρο, το χοιρινό κρέας είναι μια υγιεινή τροφή από την οποία μπορούν να εξαχθούν διαφορετικά κομμάτια. Ανάλογα με το είδος του κομματιού που θα επιλέξετε, θα πρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο προετοιμασίας για να το αξιοποιήσετε στο έπακρο.

Τα λιγότερο λιπαρά κομμάτια γίνονται ψητά, ενώ εκείνα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπίδια είναι ιδανικά για ψήσιμο ή για μαγείρεμα σε βραστά, καθώς θα είναι τρυφερά και ζουμερά.

Τέλος, να θυμάστε πάντα ότι για να διατηρήσετε μια καλή κατάσταση υγείας, είναι απαραίτητο να εξασφαλίζετε ποικιλία στις διατροφικές σας συνήθειες. Είναι πολύ καλή ιδέα να εναλλάσσετε την κατανάλωση των διαφόρων ειδών κρέατος, εκτός από τη διασφάλιση της παρουσίας ψαριών στη διατροφή σας. Τα ψάρια συγκεντρώνουν υψηλότερο ποσοστό ωμέγα-3, καθώς και βασικά μικροθρεπτικά συστατικά που θα βοηθήσουν στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Ishihara, T., Yoshida, M., & Arita, M. (2019). Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International immunology31(9), 559–567. https://doi.org/10.1093/intimm/dxz001
  • Elstrott, B., Khan, L., Olson, S., Raghunathan, V., DeLoughery, T., & Shatzel, J. J. (2020). The role of iron repletion in adult iron deficiency anemia and other diseases. European journal of haematology104(3), 153–161. https://doi.org/10.1111/ejh.13345

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.