Τα οφέλη του Σουντόκου στον εγκέφαλο σύμφωνα με την επιστήμη

Το Σουντόκου περιλαμβάνει την τοποθέτηση αριθμών σε ένα πλέγμα, κάτι που βάζει "φωτιά" στους νευρώνες και γυμνάζει τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Ανακαλύψτε τα οφέλη αυτού του παιχνιδιού.
Τα οφέλη του Σουντόκου στον εγκέφαλο σύμφωνα με την επιστήμη

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τα οφέλη του Σουντόκου στον εγκέφαλο είναι πάρα πολλά. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο πνευματικό παιχνίδι. Η ταξινόμηση των αριθμών απαιτεί πολλή προσπάθεια και αυτό προσφέρει πολλά οφέλη στον εγκέφαλο. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από την επιστήμη. Το παιχνίδι προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έγινε γνωστό αφότου έφτασε στην Ιαπωνία.

Το παιχνίδι αποτελείται από τη συμπλήρωση ενός πλέγματος με κελιά 9×9, τα οποία, με τη σειρά τους, χωρίζονται σε μικρότερα πλέγματα 3×3 με αριθμούς από το 1 έως το 9. Τα παζλ παρουσιάζονται με κάποιους αριθμούς ήδη συμπληρωμένους, που είναι γνωστοί ως δεδομένα ψηφία ή στοιχεία. Ο τρόπος παιξίματος είναι ξεκάθαρος, αν και υπάρχουν Σουντόκου με μεγαλύτερη δυσκολία.

Παρότι το παιχνίδι βασίζεται σε αριθμούς, δε χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερη δεξιότητα στα μαθηματικά. Είναι πολύ διασκεδαστικό και με λίγη εξάσκηση θα αρχίσετε να χτίζετε τις δεξιότητές σας.

Η υπομονή είναι σημαντική επειδή η συμπλήρωση του παζλ μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο. Όμως, να θυμάστε ότι θα πρέπει να παραμένετε ήρεμοι και πως η εξάσκηση σας κάνει καλύτερους. Με τον καιρό θα μπορείτε να ολοκληρώνετε τα παζλ όλο και πιο γρήγορα.

Δεξιότητες που βελτιώνει το Σουντόκου

Τα οφέλη του Σουντόκου στον εγκέφαλο είναι πολλά, θα εξασκήσετε τις δεξιότητες που ήδη έχετε και θα αποκτήσετε και μερικές νέες. Παραδείγματος χάρη, το Σουντόκου θα εξασκήσει την αντίληψη, τη μνήμη, τη λογική, και τον συντονισμό σας.

Μελέτες στη χρήση μαθηματικών σε αυτού του είδους τα παιχνίδια έχουν δείξει ότι ανάμεσα στις απαιτούμενες δεξιότητες είναι η επινοητικότητα, η φαντασία, και η υπομονή. Αυτό σημαίνει ότι το Σουντόκου μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειρίζεστε αγχωτικές καταστάσεις. Μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσετε με πιο εύκολα παζλ.

Πιθανά υγιεινά οφέλη του Σουντόκου

Η εξάσκηση του Σουντόκου έχει πολλαπλά υγιεινά οφέλη, ειδικά για τον εγκέφαλο. Εδώ θα δείτε πώς έχει θετική επίδραση αυτό το παιχνίδι.

Δυνατός εγκέφαλος

Διεγείρει τη λογική σκέψη

Λογική σκέψη είναι η ικανότητα κατανόησης του περιβάλλοντός σας και τις σχέσεις ή τις διαφορές ανάμεσα στις πράξεις, τα αντικείμενα ή τα γεγονότα. Αυτό το μαθαίνετε μέσα από την ανάλυση, την αντίληψη, την αφαίρεση και τη φαντασία.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, παιχνίδια όπως το Σουντόκου περιέχουν περίεργα μαθηματικά προβλήματα τα οποία διεγείρουν τη λογική σκέψη και ειδικά τη μαθηματική λογική σκέψη.

Ενθαρρύνει τη γρήγορη σκέψη

Μόλις αρχίσετε να συμπληρώνετε Σουντόκου και μπορέσετε να κινηθείτε ταχύτερα από τα εύκολα προς τα δύσκολα παζλ, θα δείτε ότι όσο περνά ο χρόνος θα μπορέσετε να τα ολοκληρώνετε όλο και πιο γρήγορα, χάρη στην ανάλυση και την αφαίρεση που εφαρμόζετε. Αυτό αποδίδεται ως γρήγορη σκέψη την οποία διεγείρει και βελτιώνει το Σουντόκου.

Βελτιώνει τη συγκέντρωση

Το Σουντόκου απαιτεί αρκετές δεξιότητες. Ανάμεσά τους είναι η συγκέντρωση, ένα, σχεδόν, προαπαιτούμενο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του παιχνιδιού. Θα πρέπει να αποφύγετε την επαναληπτική χρήση ίδιων αριθμών ή τη λανθασμένη τοποθέτησή τους.

Η συνεισφορά του είναι τόσο μεγάλη που η έρευνα έδειξε ότι το Σουντόκου είναι μία από τις καλύτερες παιδαγωγικές δραστηριότητες μέσα σε μια αίθουσα διδασκαλίας για την αύξηση της προσοχής και της συγκέντρωσης των μαθητών.

Αναπτύσσει τη δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων

Όταν αρχίσετε να παίζετε Σουντόκου ως αρχάριοι, θα συνειδητοποιήσετε ότι προκαλεί μια απόγνωση, είτε επειδή χρειάζεστε αρκετό χρόνο για να το ολοκληρώσετε, είτε επειδή δεν έχετε αναπτύξει ακόμη όλες σας τις δεξιότητες. Στην πορεία θα μάθετε να αναπτύσσετε τη δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων με μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Η επιστήμη έχει αποδείξει, από διαφορετικές πτυχές, ότι τα μαθηματικά και τα διδακτικά παιχνίδια που βασίζονται σε αριθμούς συμβάλλουν στην αύξηση αυτής της ικανότητας.

Τα οφέλη του Σουντόκου – Αυξάνει την ποιότητα τις γνωστικής λειτουργίας

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της γνωστικής λειτουργίας, ειδικά σε μεγάλη ηλικία. Μια μελέτη με δείγμα ενηλίκων από 50 έως 93 ετών, βρήκε ότι η συχνή εξάσκηση παζλ με αριθμούς, όπως το Σουντόκου, είχε ισχυρή σύνδεση με την ποιότητα της γνωστικής λειτουργίας.

Βοηθά στη μείωση του άγχους

Το άγχος είναι αποτέλεσμα της υπερπροσπάθειας και εκδηλώνεται σε σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Πιθανόν να οφείλεται στις ψυχολογικές απαιτήσεις από τον εγκέφαλο. Αυτό επηρεάζει την υγεία με πολλούς τρόπους. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί ν’ αλλοιώσει τις διεργασίες της πλαστικότητας και της νευρογένεσης.

Όμως, τα επιτραπέζια παιχνίδια ή τα απαιτητικά πνευματικά παιχνίδια, όπως το Σουντόκου, είναι πολύ χαλαρωτικά συνήθως. Έτσι, αν είχατε μια αγχωτική μέρα, δαπανήστε 10 λεπτά σε ένα απλό Σουντόκου καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας και να το ενεργοποιήσετε ώστε να επιστρέψετε ανανεωμένοι στη δουλειά σας.

Τα οφέλη του Σουντόκου – Η σπουδαιότητα της εξάσκησης του εγκεφάλου

Άτομο συμπληρώνει πάζλ με σχήμα εγκεφάλου
Τα μαθηματικά παιχνίδια είναι χρήσιμα στην όξυνση των γνωστικών ικανοτήτων, ειδικά σε μεγάλη ηλικία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή μάθηση, όπως με το να παίζετε παιχνίδια όπως το Σουντόκου, διεγείρει την εγκεφαλική λειτουργία και αποτρέπει τη γνωστική φθορά. Όλα αυτά μεταφράζονται σε ευεξία.

Αυτή η ευεξία, με τη σειρά της, σημαίνει μεγαλύτερη ανοχή στο να ξεχνάτε και στην αδυναμία της μνήμης. Θα είστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση και οι ικανότητές σας θα παραμείνουν δυνατές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι δραστηριότητες, όπως το Σουντόκου, που μπορείτε να κάνετε για να γυμνάσετε τον εγκέφαλό σας είναι γνωστές ως γυμναστική εγκεφάλου. Χρησιμοποιούνται ευρέως για την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως της δημιουργικότητας.

Απολαύστε τα οφέλη του Σουντόκου στον εγκέφαλο!

Είδατε ήδη τα οφέλη του Σουντόκου στον εγκέφαλο, μπορείτε να φανταστείτε πόσο έξυπνοι θα ήσασταν αν συμπληρώνατε Σουντόκου από μικρή ηλικία; Έχει ενδιαφέρον να το σκεφτείτε αυτό.

Όμως, δεν είναι αργά. Μπορείτε να ξεκινήσετε τώρα και να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να παίξουν αυτό το παιχνίδι. Πέραν της βελτίωσης της λειτουργίας του εγκεφάλου, θα βελτιωθεί και η ποιότητα της ζωής σας. Τα οφέλη θα μείνουν για πάντα βοηθώντας την αποτροπή της γνωστικής φθοράς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Becerra, Alberto; Núñez, Juan; Perea, José María (2016) ¿Cuánta matemática hay en los sudokus?. Revista Pensamiento Matemático, Vol 6, Nº 1, pags 113-136. Sección juegos y rarezas matemáticas. España. Recuperado de dialnet.unirioja.es
 • Javier Suárez Quero. Las matemáticas en el sudoku. Universidad de Almería, 2017. Disponible en: http://repositorio.ual.es/bitstream/handle/10835/6445/16582_Suarez%20Quero%2C%20Javier.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 • Kahnmena Daniel. Pensar rápido, pensar despacio.
 • Leal Huise, Sandra, & Bong Anderson, Simón (2015). La resolución de problemas matemáticos en el contexto de los proyectos de aprendizaje. Revista de Investigación, 39(84),71-93.[fecha de Consulta 17 de Marzo de 2021]. ISSN: 0798-0329. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=3761/376140399004
 • Romero, Rosario, & Cueva, Henry, & Barboza, Luis (2014). La gimnasia cerebral como estrategia para el desarrollo de la creatividad en los estudiantes. Omnia, 20(3),80-91.[fecha de Consulta 17 de Marzo de 2021]. ISSN: 1315-8856. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=737/73737091006
 • Zárate, S., & Cárdenas, F. P., & Acevedo-Triana, César, & Sarmiento-Bolaños, M. J., & León, L. A. (2014). Efectos del estrés sobre los procesos de plasticidad y neurogénesis: una revisión. Universitas Psychologica, 13(3),15-47.[fecha de Consulta 17 de Marzo de 2021]. ISSN: 1657-9267. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=647/64733438030
 • Lluen Rodríguez, J. D. (2017). Proyecto “Sudoku” en la capacidad de resolución de problemas matemáticos de los estudiantes del segundo año de secundaria de la IEP.“Henri Wallon” 2016.
 • Lozano Alonso, S., & Pérez Sanz, J. R. Evaluación de la mejora del sentimiento de soledad en pacientes geriátricos institucionalizados mediante la realización de actividades socioculturales a través de la escala ESTE II.
 • Giraldo Pinzón, H. D., Mendoza Toloza, C. A., & Ávila Plaza, P. A. (2019). Alzheimind: aplicación móvil que utiliza inteligencia artificial para el tratamiento temprano del Alzheimer.
 • Llerena Gomez, C. E. (2018). Razonamiento lógico y su impacto en el proceso de enseñanza-aprendizaje de los estudiantes de la Escuela “Aurora Estrada Ayala De Ramirez Perez” de la ciudad de Babahoyo provincia de los Rios (Bachelor’s thesis, BABAHOYO: UTB, 2018).
 • Rios Mendoza, F. M., & Romero Ruiz, G. R. (2019). Efecto del programa de ludoterapia en la calidad de vida de los adultos mayores del CIAM–YANTALÓ, 2019.
 • Ruiz, M. J. A. (2019). Los pasatiempos como recurso didáctico en el aula de E/LE (1): Planteamientos generales. Los mensajes cifrados. Foro de profesores de E/LE, (15), 1-18.
 • García, B. E. (2020). PROGRAMA DE SALUD: LA JUBILACIÓN, PUNTO DE PARTIDA.
 • Sandí Delgado, J. C., & Espinoza Torres, I. Fortalecimiento de la calidad de vida de las personas adultas mayores del Caribe costarricense.
 • Arias Hidalgo, E. N. (2019). EL JUEGO SUDOKU Y EL DESARROLLO DEL PENSAMIENTO LÓGICO MATEMÁTICO EN LA INSTITUCIÓN EDUCATIVA INTEGRADA “PEDRO SÁNCHEZ GAVIDIA”–HUÁNUCO–2017.
 • Romano, M., Nissen, M. D., Del Huerto, N., & Parquet, C. (2007). Enfermedad de alzheimer. Revista de posgrado de la vía cátedra de medicina, 75, 9-12.
 • Luque Lopez, M. E. (2020). Sudoku como herramienta para elevar el nivel de concentración de los estudiantes del primer grado de educación secundaria de la Institución Educativa “Simón Bolívar”, de Moquegua-2019.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.