Η παχυσαρκία επηρεάζει τη σοβαρότητα της γρίπης

Η παχυσαρκία είναι μία από τις καταστάσεις του σώματος που επηρεάζουν περισσότερο την κατάσταση της υγείας. Παρακάτω θα μάθετε πώς η παχυσαρκία επηρεάζει τη γρίπη και τη σοβαρότητά της.
Η παχυσαρκία επηρεάζει τη σοβαρότητα της γρίπης
Maria Marin Garcia

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Maria Marin Garcia.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Η παχυσαρκία θεωρείται ένα από τα πιο διαδεδομένα διατροφικά προβλήματα στον δυτικό κόσμο και αποτελεί προτεραιότητα για την υγεία. Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι η παχυσαρκία επηρεάζει τη σοβαρότητα της γρίπης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπάρχουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο υπέρβαροι άνθρωποι στον κόσμο, εκ των οποίων 300 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι. Η σχέση μεταξύ γρίπης και παχυσαρκίας θα συζητηθεί παρακάτω.

Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου;

Κατά κύριο λόγο, η παχυσαρκία ορίζεται ως η υπερβολική ποσότητα σωματικού λίπους ή λιπώδους ιστού. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει την αύξηση της πιθανότητας να νοσήσει κανείς από ένα ευρύ φάσμα ασθενειών λόγω σημαντικής αύξησης του βάρους. Ένα παράδειγμα είναι ο κίνδυνος να πάσχει κανείς από παθολογικές καταστάσεις όπως οι ακόλουθες:

 • Καρδιαγγειακή νόσος: Η απώλεια βάρους κατά 20% σε παχύσαρκα άτομα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 40%.
 • Αρτηριακή υπέρταση: Αυτός ο παράγοντας, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.
 • Διαβήτης: Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπερινσουλιναιμίας και δυσανεξίας στη γλυκόζη και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
 • Καρκίνος του παχέος εντέρου: Περίπου το 50% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σχετίζονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.
 • Αρθροπάθεια: Λόγω του βάρους που συσσωρεύεται στα οστά και τις αρθρώσεις.
 • Καρκίνος της μήτρας και του μαστού, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση.
 • Παθολογίες της χολής: Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται σε αυξημένη ποσότητα χοληστερόλης στη χολή, επειδή ο οργανισμός προσπαθεί να την αποβάλει.
 • Αυξημένη θνησιμότητα: Η παχυσαρκία οδηγεί σε μειωμένο προσδόκιμο ζωής και αυξημένες επιπλοκές στη διαδικασία πολλών ασθενειών.

Η παχυσαρκία επηρεάζει τη σοβαρότητα της γρίπης, αλλά πώς;

Όπως είδαμε ήδη, η παχυσαρκία επηρεάζει τον κίνδυνο να νοσήσει κανείς από διάφορες ασθένειες και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει την εμφάνισή τους. Πρόσφατα, μια μελέτη σε ποντίκια έδωσε στοιχεία για την επίδραση της παχυσαρκίας στη σοβαρότητα της γρίπης.

Η Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας δημοσίευσε ένα άρθρο που εξηγεί την κύρια αιτία της σχέσης παχυσαρκίας-γρίπης: οι παχύσαρκοι άνθρωποι δεν έχουν καλή ανοσολογική αντίδραση ή άμυνα κατά των ιών. Αυτό συνοψίζεται στην ευκολία με την οποία ο ιός μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό και να πολλαπλασιαστεί γρήγορα.

Για να το αποδείξουν αυτό, οι ερευνητές συνέκριναν ένα δείγμα μολυσμένων γυμνασμένων ποντικιών με φυσιολογικό βάρος και ένα άλλο δείγμα παχύσαρκων ποντικιών με τον ιό της γρίπης. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής ασθένειας, μεταξύ των παχύσαρκων ποντικών.

Αλλά με ποιον τρόπο η παχυσαρκία επηρεάζει τη γρίπη;

Η παχυσαρκία επηρεάζει τη σοβαρότητα της γρίπης
Η παιδική παχυσαρκία είναι μια σιωπηλή επιδημία με σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Γενικά, όλοι μας δημιουργούμε μια ανοσολογική ή αμυντική αντίδραση σε κάθε μόλυνση. Στην πραγματικότητα, πολλοί από εμάς μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον αιτιολογικό παράγοντα πολλών ασθενειών και να μην μολυνθούν, επειδή το αμυντικό μας σύστημα τον εξουδετερώνει εύκολα.

Στην περίπτωση των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο καθώς χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια για να αντιμετωπίσει τις παθολογίες. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα πιο γρήγορα και, κάνοντας λάθη στην προστασία από τις λοιμώξεις, είναι πιο εύκολο να ξεκινήσει μια ασθένεια.

Επιπλέον, μελέτες φαίνεται να δείχνουν ότι έχοντας περισσότερο λίπος στο σώμα, τα λιπαρά οξέα που καλύπτουν τα κύτταρά μας επιτρέπουν στους ιούς να εισέλθουν πιο εύκολα.

Επομένως, στην περίπτωση της γρίπης, αν μας μολύνει και δεν την αντιμετωπίσουμε επαρκώς, η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Δηλαδή, η σοβαρότητα της γρίπης σε αυτόν τον τύπο ατόμου θα είναι πιο σύνθετη και εμφανής.

Τελικές σκέψεις

Οποιαδήποτε αναπνευστική νόσος που επιβαρύνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Στην περίπτωση της γρίπης, έχει αποδειχθεί ότι η ύπαρξη υπερβολικού σωματικού λίπους θεωρείται πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη μετάδοση και την εξέλιξη του ιού της γρίπης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • OPS/OMS | Cuáles son las 10 principales amenazas a la salud en 2019 [Internet]. [cited 2020 May 13]. Available from: https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=14916:ten-threats-to-global-health-in-2019&Itemid=135&lang=es
 • Autónoma U. Obesidad como factor de riesgo en enfermedades respiratorias – Centro de Comunicación de las Ciencias [Internet]. [cited 2020 May 13]. Available from: https://ciencias.uautonoma.cl/noticias/obesidad-como-factor-de-riesgo-en-enfermedades-respiratorias/
 • Honce R, Karlsson EA, Wohlgemuth N, Estrada LD, Meliopoulos VA, Yao J, et al. Obesity-related microenvironment promotes emergence of virulent influenza virus strains. MBio. 2020 Mar 1;11(2).
 • Honce R, Karlsson EA, Wohlgemuth N, Estrada LD, Meliopoulos VA, Yao J, et al. Obesity-related microenvironment promotes emergence of virulent influenza virus strains. MBio. 2020 Mar 1;11(2).
 • Martín V, Castilla J, Godoy P, Delgado-Rodríguez M, Soldevila N, Fernández-Villa T, et al. Índice de masa corporal elevado como factor de riesgo de hospitalización por gripe: estudio de casos y controles. Arch Bronconeumol. 2016 Jun 1;52(6):299–307.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.