Υπερβολική έκθεση σε οθόνες κατά την παιδική ηλικία

Η υπερβολική έκθεση σε οθόνες κατά την παιδική ηλικία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη. Μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τη μάθηση και τις σχέσεις.
Υπερβολική έκθεση σε οθόνες κατά την παιδική ηλικία

Τελευταία ενημέρωση: 03 Αυγούστου, 2021

Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση σε οθόνες σε παιδιά σχετίζεται με την κακή γνωστική και κοινωνική-συναισθηματική ανάπτυξη. Όταν μιλάμε για οθόνες, εννοούμε smartphone, tablet, τηλεόραση, υπολογιστές και ούτω καθεξής.

Συχνά, οι γονείς δεν γνωρίζουν τις συνέπειες που έχει ο υπερβολικός χρόνος έκθεσης σε μια οθόνη στα μικρά τους. Για αυτό, σήμερα, θα αντλήσουμε πληροφορίες από την πρόσφατη μελέτη των Madigan, S., Browne, D., Racine, N., Mori, C., and Tough, S. (2019), που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Η έρευνα, με τίτλο Association Between Screen Time and Children’s Performance on a Developmental Screening Test, εκθέτει πολλές συνέπειες που τα παιδιά μπορούν να υποφέρουν όταν χρησιμοποιούν υπερβολικά τις προαναφερθείσες συσκευές.

Επιστημονική μελέτη για την υπερβολική έκθεση σε οθόνες σε παιδιά

Θα αναλύσουμε το περιεχόμενο της μελέτης και τις επιπτώσεις της σε ενότητες. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι ευκολότερο να διαβάσετε και να την κατανοήσετε.

Η μελέτη

Αυτή η μελέτη παρακολούθησε στενά την ανάπτυξη 2.400 παιδιών από τον Καναδά. Δείχνει, πειραματικά, ότι όσο περισσότερο χρόνο πέρασε το παιδί μπροστά από τις οθόνες σε ηλικία 2 και 3 ετών, τόσο χειρότερη ήταν η απόδοσή τους στα 4 και 5 χρόνια.

Η έρευνα διερεύνησε την πρόοδο του παιδιού σε 5 τομείς:

 • Επικοινωνία
 • Κινητικές δεξιότητες
 • Εξαιρετικές δεξιότητες στο να χειρίζεται μηχανήματα
 • Επίλυση προβλημάτων
 • Κοινωνικές δεξιότητες

Για παράδειγμα, για να αξιολογήσουν την επικοινωνιακή γνώση, ρώτησαν τα παιδία εάν θα μπορούσαν να σχηματίσουν προτάσεις με τέσσερις λέξεις ή να προσδιορίσουν κοινά μέρη του σώματος.

Εν τω μεταξύ, για κινητικές δεξιότητες, τους ζητήθηκε να σταθούν στα πόδια τους ή να βάλουν χάντρες σε μια χορδή. Στη συνέχεια, αποφάσισαν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν αυτά τα παιδιά μπροστά από τις οθόνες, τόσο χειρότερα έκαναν αυτές τις ασκήσεις.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι, κατά τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής, ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος στα ερεθίσματα. Αυτό είναι γνωστό ως η κρίσιμη περίοδος. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη και την ωρίμανση.

Συνέπειες από την υπερβολική έκθεση σε οθόνες σε παιδιά

Όλα δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση σε οθόνες στα παιδιά τα κάνει να χάνουν σημαντικές ευκαιρίες. Γενικά, μπορεί να επηρεάσει τα ακόλουθα:

παιδί με κινητο
 • Κοινωνική και επικοινωνιακή ανάπτυξη (αλληλεπίδραση με άλλα άτομα)
 • Κινητικές δεξιότητες, προωθώντας έναν καθιστικό τρόπο ζωής
 • Ανάπτυξη στενών δεσμών με ανθρώπους
 • Μάθηση και συναισθηματική ρύθμιση

Όταν τα παιδιά βλέπουν πράγματα σε οθόνες, ενδέχεται να χάσουν την ικανότητα να αποκτήσουν δεξιότητες διαπροσωπικών, κινητικών και επικοινωνιών, όπως αναφέρεται στην προαναφερθείσα μελέτη.

Επομένως, αυτό μας οδηγεί σε ένα πολύ σοβαρό συμπέρασμα: η υπερβολική έκθεση σε οθόνες επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών σε όλα τα επίπεδα. Δηλαδή, μπορεί να τα κάνει λιγότερο έξυπνα, λιγότερο επιδέξια και λιγότερο ικανά από τα παιδιά που τις χρησιμοποιούν ορθολογικά και υπεύθυνα.

παιδί με κινητό

Κοινωνικοοικονομικές μεταβλητές και φύλο

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα κορίτσια τείνουν να περνούν λιγότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες και τείνουν να έχουν καλύτερη βαθμολογία από τα αγόρια, στους 5 τομείς που αναφέραμε.

Από την άλλη πλευρά, η δραστική μείωση των ομαδικών παιχνιδιών, τα οποία μέχρι πρόσφατα ήταν η κύρια πηγή ενίσχυσης και κοινωνικής-συναισθηματικής μάθησης στα παιδιά, είναι ανησυχητική. Πολύς χρόνος μπροστά σε μια οθόνη εξαλείφει το ατομικό και ομαδικό παιχνίδι για παιδιά.

Επιπλέον, ένα άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στα οποία οι γονείς διάβαζαν, έκαναν περισσότερη γυμναστική, κοιμόνταν περισσότερο ή είχαν γονείς με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης επειδή τα παιδιά τους είχαν πολύ καλύτερη απόδοση.

Επίσης, έδειξε ότι οι άνθρωποι στο χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο περνούσαν πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη. Κατά συνέπεια, τα παιδιά σε αυτούς τους πληθυσμούς επηρεάστηκαν περισσότερο.

Τα παιδιά υποφέρουν από υπερβολική έκθεση σε οθόνες

Οι ερευνητές έδειξαν με επιστημονικά στοιχεία την τελευταία δεκαετία ότι υπάρχουν επιβλαβείς συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης σε οθόνες σε παιδιά. Για πρώτη φορά, μια μεγάλη μελέτη, με 2400 παιδιά, δείχνει μια άμεση σχέση μεταξύ των οθονών και της ανάπτυξης των παιδιών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Hale, L., & Guan, S. (2015). Screen time and sleep among school-aged children and adolescents: a systematic literature review. Sleep medicine reviews21, 50-58.
 • Madigan, S., Browne, D., Racine, N., Mori, C., & Tough, S. (2019). Association between screen time and children’s performance on a developmental screening test. JAMA pediatrics173(3), 244-250.
 • Tandon, P. S., Zhou, C., Sallis, J. F., Cain, K. L., Frank, L. D., & Saelens, B. E. (2012). Home environment relationships with children’s physical activity, sedentary time, and screen time by socioeconomic status. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity9(1), 88.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.