Πώς σχετίζονται οι διατροφικές διαταραχές με την υπογονιμότητα;

Οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται με προβλήματα γονιμότητας, αν και δεν είναι ακόμη γνωστό σε ποιο ακριβώς βαθμό και με ποιο συγκεκριμένο τρόπο. Χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες.
Πώς σχετίζονται οι διατροφικές διαταραχές με την υπογονιμότητα;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να συνδέονται με την υπογονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει, αν και υπάρχουν επίσης ορισμένες μελέτες που δεν βρίσκουν άμεση συσχέτιση.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι διατροφικές διαταραχές δεν εμφανίζονται μόνο στις γυναίκες. Τις αντιμετωπίζουν και οι άνδρες. Και στις δύο περιπτώσεις, η ικανότητα σύλληψης θα μειωθεί.

Μια πτυχή που πρέπει να τονιστεί είναι το γεγονός ότι οι επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών στη γονιμότητα δεν εμφανίζονται πάντα αμέσως. Αυτό σημαίνει ότι οι συνέπειες μπορεί να γίνουν αισθητές πολύ καιρό μετά την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ποιες διατροφικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα;

Οι πιο γνωστές διατροφικές διαταραχές είναι η ανορεξία και η βουλιμία. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες που εμπίπτουν σε μια μη-σημειακή κατηγορία γνωστή ως άλλες διατροφικές διαταραχές που δεν προσδιορίζονται διαφορετικά.

Νευρική ανορεξία

Η νευρική ανορεξία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο σταματά να τρώει κανονικά και περιορίζει σοβαρά την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνει, με στόχο να χάσει βάρος ή να διατηρήσει ένα εξαιρετικά χαμηλό βάρος. Είναι ίσως η πιο συνηθισμένη από τις διατροφικές διαταραχές.

Νευρική βουλιμία

Νευρική βουλιμία είναι μια διαταραχή κατά την οποία υπάρχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια αδηφαγίας, τα οποία ακολουθούνται από ενέργειες που αποσκοπούν στην αντιστάθμιση αυτών των υπερβολών. Συνηθέστερα, οι άνθρωποι προκαλούν μόνοι τους εμετό, αλλά συνήθως χρησιμοποιούνται επίσης καθαρτικά, κλύσματα, έντονη άσκηση ή πολύ αυστηρές δίαιτες με νηστεία για την αποβολή των υπερβολών.

Anorexia y bulimia que afectan la fertilidad.

Οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν πολλές πτυχές της ζωής και της υγείας που δεν περιορίζονται μόνο στο σωματικό βάρος ενός ατόμου.

Αδηφαγία

Η αδηφαγία αποτελεί επίσης μέρος των διατροφικών διαταραχών. Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από την ταχεία κατάποση μεγάλων ποσοτήτων τροφής. Συνήθως, δεν υπάρχει προηγούμενη πείνα και δημιουργούν συναισθήματα ενοχής και θλίψης. Για να χαρακτηριστεί ως διαταραχή, πρέπει να συμβαίνει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Pregorexia ή ανορεξία κατά την εγκυμοσύνη

Η pregorexia είναι μια διαταραχή κατά την οποία μια έγκυος γυναίκα δεν τρώει αρκετά από φόβο μήπως πάρει βάρος. Συνήθως συνοδεύεται από έντονη άσκηση.

Είναι σύνηθες για τις γυναίκες με pregorexia να έχουν υπάρξει ανορεκτικές στο παρελθόν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνδέεται με την υπογονιμότητα, καθώς αποδεικνύεται ότι μια μεγάλη ομάδα αυτών των ασθενών είχε προβλήματα σύλληψης και παρατείνει το πρόβλημα αυτό στις συμπεριφορές που περιβάλλουν την κύηση τους.

Βigorexia

Η bigorexia είναι μία από τις πιο συχνές διατροφικές διαταραχές που επηρεάζουν τους άνδρες. Περιλαμβάνει τον εθισμό στη σωματική άσκηση και την κατανάλωση μιας μη ισορροπημένης διατροφής που είναι σε μεγάλο βαθμό προσανατολισμένη στην πρόσληψη πρωτεϊνών. Συνήθως υπάρχει μια υπερβολική ενασχόληση με τη σωματική διάπλαση και μια εμμονή με το να έχει κανείς ένα αθλητικό και μυώδες σώμα.

Σύνδρομο νυχτερινής διατροφής

Πρόκειται για μια διαταραχή παρόμοια με την αδηφαγία. Η κύρια διαφορά είναι ότι στο σύνδρομο νυχτερινής διατροφής, η αδηφαγία συμβαίνει μόνο τη νύχτα. Επίσης, δεν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες φαγητού ταυτόχρονα, αλλά πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια των ωρών που θα έπρεπε να είναι ώρες ανάπαυσης.

Μεγαρέξια

Η μεγαρέξια είναι μία από τις λιγότερο ορατές διατροφικές διαταραχές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το αντίθετο της ανορεξίας και αναφέρεται σε άτομα που είναι υπέρβαρα, αλλά δεν το βλέπουν ως πρόβλημα υγείας, αλλά ως εκδήλωση ζωτικότητας. Καταλήγουν μάλιστα να βλέπουν τον εαυτό τους ως λεπτό ή αθλητικό.

Οι διατροφικές διαταραχές οδηγούν σε υπογονιμότητα μέσω διαφόρων οδών

Οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρά προβλήματα που μπορεί να απειλήσουν ακόμη και τη ζωή. Εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στη γενική υγεία, έχουν αντίκτυπο και στη γονιμότητα. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς.

Σωματικό λίπος

Το σώμα χρειάζεται επαρκή επίπεδα λίπους για να διατηρήσει την ορμονική ισορροπία. Τα λιποκύτταρα επηρεάζουν την παραγωγή και τη σύνθεση των ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης. Εάν το σώμα δεν παράγει αρκετές από αυτές τις ορμόνες, επηρεάζεται το αναπαραγωγικό σύστημα.

Διατροφή και γονιμότητα

Αν και η επιστήμη δεν έχει αποκρυπτογραφήσει πλήρως τη σχέση μεταξύ διατροφής και γονιμότητας, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει τη γονιμότητα.

Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές δεν ικανοποιούν τις βασικές τους ανάγκες. Αυτό οδηγεί σε χειρότερης ποιότητας ωάρια και σπέρμα. Επίσης, δυσκολεύει το σώμα να συνθέσει ορμόνες.

Εμμηνόρροια και ωορρηξία

Οι περισσότερες γυναίκες με διατροφικές διαταραχές έχουν επίσης απουσία περιόδου (αμηνόρροια) ή ακανόνιστες περιόδους. Αυτό προκαλεί προβλήματα με την ωορρηξία και εμποδίζει τη δυνατότητα εγκυμοσύνης, αν και δεν την εξαλείφει.

Συρρίκνωση των ωοθηκών και της μήτρας

Σε ορισμένες γυναίκες με ανορεξία, ιδίως σε εκείνες με χρόνια αμηνόρροια, έχει διαπιστωθεί μείωση του μεγέθους της μήτρας ή των ωοθηκών. Αυτό πιστεύεται ότι σχετίζεται με ορμονική ανισορροπία.

Αριθμός σπερματοζωαρίων και στυτική δυσλειτουργία

Δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες σχετικά με αυτό, αλλά τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνδρες με πολύ χαμηλά επίπεδα λίπους έχουν επίσης πολύ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, γεγονός που οδηγεί σε κακό αριθμό σπερματοζωαρίων. Είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας.

Hombre delgado con infertilidad.
Η αδυναμία στους άνδρες θα μπορούσε να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος, οδηγώντας σε πιθανή υπογονιμότητα.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών στην υπογονιμότητα

Υπάρχουν ισχυρές υποψίες ότι οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα, ακόμη και όταν έχουν ήδη ξεπεραστεί. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες έρευνες που να μπορούν να το τεκμηριώσουν.

Ωστόσο, είναι ευρέως αποδεκτό μεταξύ των γιατρών ότι τα άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών έχουν υψηλότερο ποσοστό υπογονιμότητας και μεγαλύτερη δυσκολία στη σύλληψη. Επίσης, οι γυναίκες τείνουν να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αυτό φαίνεται να σχετίζεται με τη σοβαρότητα της διαταραχής εκείνη τη στιγμή. Όταν είναι πολύ σοβαρή, μπορεί να έχει αφήσει μόνιμες βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, όταν η εγκυμοσύνη συμβαίνει σε μια γυναίκα με διατροφική διαταραχή ή ιστορικό διατροφικών διαταραχών, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποβολής, πρόωρου τοκετού και μωρών με χαμηλό βάρος γέννησης. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος η μητέρα να εμφανίσει καρδιακά προβλήματα.

Επίσης, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Στη συνέχεια, μπορεί να μεταβιβάσουν μια διαστρεβλωμένη ιδέα για την εικόνα του σώματος στα παιδιά τους.

Μην υποτιμάτε τις διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές προκαλούν υπογονιμότητα επειδή επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία. Εάν ένα άτομο σχεδιάζει να αποκτήσει παιδιά, καλό είναι να έχει καλή υγεία. Διαφορετικά, μπορεί να αντιμετωπίσει εμπόδια στη σύλληψη.

Η προσέγγιση των διατροφικών διαταραχών είναι διεπιστημονική. Απαιτεί την παρέμβαση ενός γιατρού, ενός ψυχολόγου και ενός διατροφολόγου, τουλάχιστον. Μια καλή διαδικασία διατροφικής αποκατάστασης μπορεί να είναι επαρκής για τη λειτουργική γονιμότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ekeus, C., Lindberg, L., Lindblad, F., & Hjern, A. (2006). Birth outcomes and pregnancy complications in women with a history of anorexia nervosa. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology113(8), 925-929.
  • Rava, M. F., & Silber, T. J. (2004). Bulimia nerviosa (Parte 1): Historia. Definición, epidemiología, cuadro clínico y complicaciones. Archivos argentinos de pediatría, 102(5), 353-363.
  • González Rodríguez, L. G., López Sobaler, A. M., Perea Sánchez, J. M., & Ortega, R. M. (2018). Nutrición y fertilidad. Nutricion hospitalaria35(SPE6), 7-10.
  • Whittaker, J., & Wu, K. (2021). Low-fat diets and testosterone in men: Systematic review and meta-analysis of intervention studies. The Journal of steroid biochemistry and molecular biology210, 105878.
  • Yanes-Rizo, T., Salazar-Alarcón, C. E., Martínez-Cruz, M., Nava-Hernández, J., Porter, M., & Vital-Reyes, S. (2014). Composición corporal y hábitos alimentarios en pacientes con infertilidad. Revista Mexicana de Medicina de la Reproducción6(4), 177-184.
  • Tuncer, E., GÜMÜŞ, A. B., & Keser, A. (2020). The Importance of Pregorexia Awareness. Clinical and Experimental Health Sciences10(3), 186-190.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.