Τύποι βουλιμίας: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι΄αυτούς

Η βουλιμία είναι μια διατροφική διαταραχή που περιλαμβάνει την πολυφαγία ακολουθούμενη από περιόδους αντισταθμιστικής συμπεριφοράς. Ως τέτοια, μπορεί να παρουσιαστεί σε δύο μορφές. Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Τύποι βουλιμίας: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι΄αυτούς
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι βουλιμίας; Παρόλο που πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει για αυτήν την ασθένεια, δεν γνωρίζουν όλοι πώς συμβαίνει.

Όπως έχουν προτείνει ορισμένα επιστημονικά άρθρα, αυτή η διατροφική διαταραχή είναι μια από τις πιο συχνές μεταξύ των εφήβων, ειδικά μεταξύ των γυναικών.

Τα συμπτώματα και οι παράγοντες που σχετίζονται με αυτήν είναι αρκετά ποικίλα. Ωστόσο, συσχετίζεται συνήθως με κοινωνικές πιέσεις σχετικά με το να έχετε το τέλειο κορμί. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν, συνεχίστε να διαβάζετε.

Τι είναι η βουλιμία;

Η βουλιμία, που ονομάζεται επίσης «νευρική βουλιμία», είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παρουσία επαναλαμβανόμενης υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού, ακολουθούμενη από αντισταθμιστικές ενέργειες όπως προκαλούμενο εμετό, καθαρτική κατάχρηση, νηστεία ή έντονη άσκηση. Ο κύριος στόχος εδώ είναι να αποφευχθεί η αύξηση βάρους.

Συχνά, αυτή η διάγνωση δίνεται όταν αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, για περίοδο τριών μηνών. Είναι σημαντικό να το ξεχωρίσετε από την υπερβολική διατροφική διαταραχή (BED), καθώς αυτή δεν περιλαμβάνει περιόδους αντισταθμιστικής συμπεριφοράς.

Σε όσους πάσχουν από βουλιμία, οι αλλαγές στη διατροφή και η εμμονική, ελεγχόμενη συμπεριφορά για το βάρος δημιουργούν μια σωματική και ψυχοκοινωνική επιδείνωση. Αυτό στη συνέχεια εξελίσσεται σε κατάσταση υποσιτισμού, η οποία επηρεάζει τις σημαντικότερες λειτουργίες του σώματος, ειδικά στον εγκέφαλο.

Αν και ο πληθυσμός των γυναικών επηρεάζεται περισσότερο, εμφανίζεται επίσης σε άνδρες, παιδιά και εφήβους, ανεξάρτητα από το φύλο. Γενικά, η υπερβολική κατανάλωση ξεκινά μετά από μια περίοδο δίαιτας. Η πορεία της ασθένειας μπορεί επίσης να είναι χρόνια ή διαλείπουσα, με στιγμές υποτροπής.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Ισπανική Παιδιατρική Εταιρεία αναφέρει ότι όσοι ασκούν δραστηριότητες όπως μόντελινγκ, χορό, αθλητισμό ή ρυθμική γυμναστική διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής.

γυναίκα κάνει εμετό
Η βουλιμία είναι μια από τις πιο συχνές διατροφικές διαταραχές, ειδικά στις έφηβες γυναίκες.

Ποιοι τύποι βουλιμίας υπάρχουν;

Σε όσους πάσχουν από βουλιμία, μπορούμε να παρατηρήσουμε μια συνεχή ανησυχία για το σχήμα και το βάρος του σώματος. Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι τείνουν να παρουσιάζουν μειωμένες διατροφικές συνήθειες, που περιλαμβάνουν περιορισμούς σε τρόφιμα και ακραίες δίαιτες. Σύμφωνα με τη μελέτη «νευρική βουλιμία και οι υποτύποι της», μπορούμε να την χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες. Τα περιγράφουμε παρακάτω.

Καθαρτική βουλιμία

Στην καθαρτική βουλιμία, το άτομο καταναλώνει συνήθως καθαρτικά, διουρητικά ή άλλα φάρμακα που επηρεάζουν το μεταβολισμό. Επίσης προκαλούν εμετό, χρησιμοποιούν κλύσματα και άλλες μεθόδους που τους επιτρέπουν να «αντιστρέψουν» την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ατόμων που πάσχουν από αυτή τη μορφή της διαταραχής, είναι ότι συνήθως το κάνουν μόνοι τους χωρίς συμβολή γιατρού. Ανεξάρτητα από το πώς και πότε το κάνουν, με την πάροδο του χρόνου, το σώμα θα αρχίσει να υφίσταται αλλαγές: από προβλήματα με τα δόντια και το πεπτικό σύστημα μέχρι προβλήματα στο λαιμό, για να αναφέρουμε μερικά.

Μη καθαρτική βουλιμία

Σε αντίθεση με την προηγούμενη, όσοι πάσχουν από αυτήν την παραλλαγή βουλιμίας δεν στοχεύουν στον εμετό, αλλά μάλλον παρουσιάζουν αντισταθμιστική συμπεριφορά. Υποθέτουν ότι η τροφή τους θα αφομοιωθεί και θα απορροφηθεί στο σώμα. Επομένως, δεν καταφεύγουν σε εμετό ή χρησιμοποιούν διουρητικά ή καθαρτικά.

Αντί για αυτό, μπορεί να υιοθετούν συμπεριφορές για να «αντισταθμίσουν την πρόσληψη» όπως να κάνουν υπερβολική άσκηση ή να νηστεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αν πάσχετε από αυτή τη διαταραχή;

Η διάγνωση με έναν από τους τύπους βουλιμίας που αναφέραμε σε αυτό το άρθρο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Όταν κάποιος πάσχει από την ασθένεια για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ή εάν πρόκειται για επαναλαμβανόμενο ζήτημα, μπορεί να προκαλέσει τα εξής:

 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Ανισορροπία χημικών ή ηλεκτρολυτών
 • Οδοντικές κοιλότητες
 • Πεπτικά προβλήματα ή δυσκοιλιότητα
 • Αφυδάτωση
 • Ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά
 • Καρδιακά προβλήματα
 • Ασθένεια των ούλων
γυναίκα πόνος στο στομάχι
Οι διαφορετικοί τύποι βουλιμίας μπορούν να οδηγήσουν σε κινδύνους για την υγεία. Συγκεκριμένα, επηρεάζουν την πέψη, την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και τις λειτουργίες των ζωτικών οργάνων όπως τα νεφρά.

Τύποι βουλιμίας: Πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε

Η θεραπεία για τη νευρική βουλιμία μπορεί να ποικίλει για κάθε άτομο ανάλογα με τον τρόπο που παρουσιάζεται. Ωστόσο, ως διαταραχή ψυχολογικής προέλευσης, επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στην εκπαίδευση αναφορικά με τα τρόφιμα και τη διατροφή, αλλά και στην ψυχική υγεία.

Ένας από τους κύριους στόχους είναι η ανάπτυξη μιας υγιούς και φιλικής προσωπικής σχέσης με το φαγητό. Ως εκ τούτου, οι επαγγελματίες μπορούν να εφαρμόσουν τα ακόλουθα:

 • Χρήση αντι-καταθλιπτικών, όπως και όταν τα προτείνει ένας επαγγελματίας
 • Ψυχολογική θεραπεία: άτομο και οικογένεια
 • Διατροφική εκπαίδευση από έναν ειδικό που ειδικεύεται στον τομέα αυτό
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει νοσηλεία

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κέντρα και προγράμματα που προσφέρουν υποστήριξη και προσοχή στους ασθενείς 24 ώρες την ημέρα.

Όλοι οι τύποι βουλιμίας απαιτούν επαγγελματική προσοχή

Η βουλιμία, ανεξάρτητα από τη μορφή με την οποία παρουσιάζεται, απαιτεί επαγγελματική παρέμβαση. Αυτή η διαταραχή δεν θα επιλυθεί και τείνει να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ως εκ τούτου, η έγκαιρη διάγνωση είναι θεμελιώδης.

Συνολικά, πρέπει να ληφθούν υπόψη τυχόν προειδοποιητικά σημάδια. Οι γιατροί, οι διατροφολόγοι και οι ψυχολόγοι μπορούν να κατευθύνουν αυτούς που πάσχουν σε πιο υγιεινές διατροφικές πρακτικές προκειμένου να καταπολεμήσουν τη διαταραχή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Glazer, K. B., Sonneville, K. R., Micali, N., Swanson, S. A., Crosby, R., Horton, N. J., … & Field, A. E. (2019). The course of eating disorders involving bingeing and purging among adolescent girls: Prevalence, stability, and transitions. Journal of Adolescent Health64(2), 165-171.
 • Nagl, M., Jacobi, C., Paul, M., Beesdo-Baum, K., Höfler, M., Lieb, R., & Wittchen, H. U. (2016). Prevalence, incidence, and natural course of anorexia and bulimia nervosa among adolescents and young adults. European child & adolescent psychiatry25(8), 903-918.
 • Acerete, D. M., Trabazo, R. L., & Ferri, N. L. (2013). Trastornos del comportamiento alimentario: Anorexia nerviosa y bulimia nerviosa. Protocolo AEPED. Capítulo7.
 • Rava, M. F., & Silber, T. J. (2004). Bulimia nerviosa (Parte 1): Historia. Definición, epidemiología, cuadro clínico y complicaciones. Archivos argentinos de pediatría102(5), 353-363.
 • Puentes, M. S. (2005). La bulimia nerviosa y sus subtipos. Diversitas1(1), 79-87.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.