Δωρεά ωαρίων, μια πράξη αλληλεγγύης

Οποιαδήποτε γυναίκα μεταξύ 18 και 35 ετών, με φυσιολογική ωορρηξία μπορεί να γίνει δότρια. Είναι σημαντικό να μην έχει μολυσματικές ασθένειες ή οικογενειακό ιστορικό δυσπλασίας ή γενετικής ασθένειας.
Δωρεά ωαρίων, μια πράξη αλληλεγγύης
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα, η σύλληψη ενός παιδιού χάρη στις διάφορες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι πολύ συχνή. Για ορισμένες από αυτές τις τεχνικές απαιτούνται ωάρια και σπέρμα δωρητών, και ενώ η δωρεά σπέρματος είναι πολύ συχνή, η δωρεά ωαρίων είναι σχεδόν σπάνια.

Αυτό ίσως οφείλεται στην έλλειψη γνώσης που υπάρχει γύρω από αυτή την πρακτική. Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες όπως η Ανώνυμη δωρεά γαμετών για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ισπανία επισημαίνουν ότι αυτό το είδος δωρεάς είναι εντελώς ανώνυμο και ότι αν δεν ίσχυε αυτό, είναι πιθανό πολλοί από τους δότες να μην ήταν δότες.

Παρά το γεγονός ότι είναι λιγότερο συχνή πρακτική από τη δωρεά σπέρματος, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί λόγω της αύξησης της ζήτησης από γυναίκες που καθυστερούν τη μητρότητά τους και οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα εγκυμοσύνης. Αυτό αναμφίβολα τις διευκολύνει να γίνουν μητέρες.

Δωρεά ωαρίων: Για ποιο λόγο γίνεται;

Πολλά ζευγάρια αναγκάζονται να καταφύγουν σε δωρήτρια ωαρίων προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλαπλές: ανεπάρκεια των ωοθηκών, επανειλημμένες αποβολές, αποτυχία άλλων τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, υψηλή ηλικία της μητέρας ή πρόωρη εμμηνόπαυση, γυναίκες με κληρονομικές ασθένειες κ.λπ.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται συχνότερα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια δότριας και σπέρμα από άνδρα (από το ζευγάρι ή από δότη) και η επακόλουθη εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα της λήπτριας γυναίκας. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πρόκειται για μια εντελώς ανώνυμη πράξη, οπότε η δότρια και η λήπτρια δεν θα έχουν κανενός είδους επαφή μεταξύ τους.

Fecundación invitro

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας προκειμένου να αποφύγουμε την απογοήτευση σε περίπτωση που επιθυμούμε να καταφύγουμε στη δωρεά ωαρίων.

Προϋποθέσεις για να γίνετε δότρια ωαρίων

Για να γίνετε δότρια ωαρίων, πρέπει να πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις, τις οποίες θα εξηγήσουμε παρακάτω. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να γίνει δότρια ωαρίων:

  • Εάν είστε μεταξύ 18 και 35 ετών.
  • Είστε σωματικά και ψυχικά υγιής.
  • Έχει φυσιολογική ωοθυλακιορρηκτική λειτουργία.
  • Δεν πάσχετε από μολυσματικές ασθένειες.
  • Δεν έχετε προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό δυσμορφιών ή γενετικών ασθενειών.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάζετε: Ποιες στάσεις γιόγκα να κάνω για να χάσω βάρος;

Δωρεά ωαρίων: Διαδικασία

Αν και η διαδικασία διαφέρει ανάλογα με την κλινική ή το κέντρο όπου πραγματοποιείται, σε όλες υπάρχουν μια σειρά κοινών φάσεων.

  • Προκαταρκτική συνέντευξη: διενεργείται έρευνα για το ιατρικό ιστορικό, εξέταση αίματος, άλλες διαγνωστικές εξετάσεις και φυσική εξέταση για να διασφαλιστεί η καλή υγεία, η απουσία ασθενειών που καθιστούν αδύνατη τη δωρεά και η σωστή ωοθυλακιορρηκτική λειτουργία.
  • Διέγερση των ωοθηκών: η δότρια υποβάλλεται σε διέγερση των ωοθηκών που διαρκεί λιγότερο από ένα μήνα και επιτρέπει τη λήψη 6 έως 10 ωαρίων σε έναν εμμηνορροϊκό κύκλο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υποβάλλεται σε αναλυτικό και υπερηχογραφικό έλεγχο.
  • Ανάκτηση ωαρίων: η διαδικασία ανάκτησης ωαρίων διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και πραγματοποιείται μέσω του κόλπου υπό καταστολή ή ελαφρά αναισθησία. Πρόκειται για μια διαδικασία που πραγματοποιείται στα εξωτερικά ιατρεία, οπότε η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει σχεδόν αμέσως την καθημερινή της ρουτίνα.
Clínica de ginecología

Αν και καμία ιατρική διαδικασία δεν είναι εντελώς απαλλαγμένη από κινδύνους, οι κίνδυνοι για τη δότρια είναι πολύ χαμηλοί. Οι πιο συνηθισμένοι είναι η ελαφρά δυσφορία που μοιάζει με την ενόχληση κατά την έμμηνο ρύση. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γονιμότητά της δεν διακυβεύεται καθόλου. Επομένως, αυτός ο τύπος δωρεάς είναι ασφαλής.

Ηθική και χρηματική αποζημίωση της δωρεάς ωαρίων

Η δωρεά ωαρίων είναι μια πολύ ικανοποιητική εμπειρία για τη δότρια γυναίκα, καθώς πρόκειται για μια πολύ γενναιόδωρη και στοργική πράξη που θα επιτρέψει σε άλλες γυναίκες να γίνουν μητέρες.

Εκτός από το συναισθηματικό όφελος, η δότρια γυναίκα θα έχει μια πλήρη κλινική εξέταση της γενικής της υγείας και της γονιμότητάς της. Όπως αναφέραμε, η δωρεά αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο την ευεξία ή τη γονιμότητα της δότριας.

Αν και η δωρεά ωαρίων είναι μια αλτρουιστική πράξη, λαμβάνεται μια μικρή χρηματική αποζημίωση για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία που προκαλείται, ή μάλλον, για την όλη διαδικασία που πρέπει να περάσει η δότρια και την ενδεχόμενη ταλαιπωρία (παρόμοια με τις κράμπες της περιόδου) που μπορεί να βιώσει.

Η χρηματική αποζημίωση μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 600 και 1000 ευρώ στην Ισπανία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι λιγότερες από τις μισές γυναίκες που επιθυμούν να δωρίσουν είναι κατάλληλες υποψήφιες. Επιπλέον, ο νόμος στην Ισπανία ορίζει ότι μια γυναίκα μπορεί να αποκτήσει το πολύ 6 απογόνους μέσω δωρεάς ωαρίων.

Δωρεά ωαρίων: Μια αλτρουιστική χειρονομία

Έχετε σκεφτεί ποτέ να δωρίσετε τα ωάριά σας; Αν δεν το έχετε κάνει, πιστεύετε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με αυτό; Ενώ είναι πιο συνηθισμένη η δωρεά σπέρματος ή ακόμη και αίματος, άλλοι τύποι δωρεάς βρίσκονται περισσότερο “στη σκιά”. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι εξίσου σημαντικές για να μπορέσετε να βοηθήσετε άλλους.

Ρωτήστε τον γυναικολόγο ή τον γιατρό σας αν είστε καλά στην υγεία σας για να δωρίσετε ωάρια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.