Ποιες στάσεις της γιόγκα σάς κάνουν να χάσετε γρήγορα βάρος

Στο παρακάτω άρθρο θα σας αποκαλύψουμε ποιες στάσεις της γιόγκα θα σας κάνουν να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά και από την αίσθηση φουσκώματος στο στομάχι.
Ποιες στάσεις της γιόγκα σάς κάνουν να χάσετε γρήγορα βάρος
Carlos Fabián Avila

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Carlos Fabián Avila.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Μαρτίου, 2019

Με το που ξεκινήσουν να ασχολούνται με τη γιόγκα, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να γνωρίζουν ποια στάση του συγκεκριμένου είδους εκγύμνασης είναι η καλύτερη για την απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το καλλίγραμμο σώμα που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις στάσεις της γιόγκα είναι ένα από τα κύρια πράγματα που προσελκύουν τους ανθρώπους να ασχοληθούν μαζί της.

Όταν ένα άτομο εκτελεί τη θέση του λωτού, κάνει περισσότερα από το να διαλογίζεται και να ηρεμεί το μυαλό του. Αποκτά και ένα ορατό σωματικό όφελος, που μεταφράζεται σε ένα πιο λεπτό, ευλύγιστο, τονισμένο και πιο υγιές σώμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για να ξεκινήσετε γιόγκα δεν χρειάζεται να έχετε έναν συγκεκριμένο τύπο σώματος ή να είστε πολύ αδύνατοι. Όλοι μπορούν να εκτελέσουν τις ασκήσεις της και όλοι μπορούν να γυμνάσουν το σώμα τους για να βελτιώσουν την υγεία τους.

Πώς επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους μέσω της γιόγκα

Με το πέρασμα του χρόνου και τη συστηματική εξάσκηση της γιόγκα πολλές φορές την εβδομάδα, ο οργανισμός συνηθίζει τη δραστηριότητα. Τα άμεσα οφέλη της γιόγκα στον οργανισμό είναι:

 • Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος
 • Αυξάνει την ενέργεια και τη ζωτικότητα
 • Βελτιώνει την ποιότητα ύπνου
 • Επιφέρει ψυχική και συναισθηματική υγεία
  • Εξαλείφει το στρες
  • Βελτιώνει τη διάθεση
 • Καταπραΰνει την ένταση
  • Χαλαρώνει

Πώς επιτυγχάνεται, όμως, η απώλεια βάρους μέσω της γιόγκα; Πολύ απλό. Μέσω της μυϊκής άσκησης που λαμβάνει χώρα σε ορισμένες ασάνα ή στάσεις.

Όταν εφαρμόζετε μια στάση γιόγκα, το σώμα τοποθετείται με συγκεκριμένο τρόπο και παραμένει εκεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (από δευτερόλεπτα έως λεπτά).

Κρατώντας αυτή τη θέση, το σώμα παραμένει σε μια τεταμένη θέση στην οποία οι μύες συστέλλονται.

Με άλλα λόγια, οι κατάλληλες στάσεις της γιόγκα για να χάσετε κιλά είναι σχεδόν όλες οι θέσεις αυτού του τύπου. Ωστόσο, η επανάληψη ορισμένων μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε ακόμα περισσότερο λίπος.

Σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, η διατήρηση αυτής της θέσης, για ορισμένο χρονικό διάστημα, βοηθάει στην καύση λίπους, την ενεργοποίηση των μυών και την τόνωση ορισμένων περιοχών του σώματος.

Φυσικά, όλα εξαρτώνται από το πόσο έντονα εκτελείτε αυτές τις ασκήσεις. Με αυτό στο μυαλό, οι εκπαιδευτές γιόγκα συνήθως αυξάνουν, σιγά-σιγά, τόσο την πολυπλοκότητα όσο και τη διάρκεια των θέσεων. Με αυτό, το σώμα έχει την ευκαιρία να συνηθίσει τη δύναμη και να αναπτύξει αντίσταση.

Η απώλεια βάρους παρατηρείται προοδευτικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απώλεια αυτή μπορεί να συμβεί αμέσως (ή όχι) ανάλογα με την προσωπική διατροφή που ακολουθεί κάποιος. Η γιόγκα, από μόνη της, δεν μπορεί να εγγυηθεί απώλεια βάρους εάν δεν συνοδεύεται από έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι καλύτερες στάσεις γιόγκα για να σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε

Εάν δεν θέλετε ή δεν έχετε το χρόνο να παρακολουθήσετε ένα τμήμα γιόγκα, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να κάνετε τις παρακάτω ασκήσεις και στο σπίτι. Χρειάζεστε μόνο 30 λεπτά την ημέρα (και λίγη ηρεμία και χώρο). Θυμηθείτε ότι αυτό που μετράει είναι η ποιότητα της άσκησης, όχι ο χώρος.

Οι βασικές στάσεις γιόγκα για απώλεια βάρους είναι οι εξής:

1. Θέση Κόμπρα

στάσεις της γιόγκα
Είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους δεδομένου ότι δουλεύει πολλούς διαφορετικούς μυς ταυτόχρονα.

Η στάση της κόμπρας είναι πολύ εύκολη. Απλά πρέπει να ξαπλώσετε μπρούμυτα σε ένα χαλάκι γιόγκα και να βάλετε τις παλάμες των χεριών σας δίπλα στους ώμους σας. Ισιώστε τα χέρια σας για να σηκώσετε τον κορμό σας από το πάτωμα. Κοιτάξτε με το κεφάλι σας προς τα εμπρός.

Μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά, να εστιάσετε σε ένα σταθερό σημείο ή να τα κλείσετε. Αναπνεύστε βαθιά μερικές φορές. Είναι σημαντικό να κρατάτε την πλάτη σας σε ευθεία θέση.

2. Η στάση του Πολεμιστή

Αυτή η ασάνα ασκείται σε όρθια θέση για να ενισχύει τα άκρα σας. Βάλτε ένα από τα πόδια σας προς τα εμπρός και το άλλο πίσω σας. Λυγίστε το μπροστινό γόνατο ελαφρώς.

Στηρίξτε τα δάχτυλα της πίσω μεριάς του ποδιού σας. Ανυψώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας και ενώστε τις παλάμες σας. Κρατήστε την πλάτη σας ίσια.

3. Η στάση του Ψαριού, ακόμα μια από τις στάσεις της γιόγκα

στάσεις της γιόγκα
Πρόκειται για βασική στάση της γιόγκα. Βοηθάει πολύ όταν έχουμε πολύ πιασμένους ώμους (από την ώρα που περνάμε μπροστά στον υπολογιστή) ή όταν υποφέρουμε από πόνο στον αυχένα.

Καθίστε στο πάτωμα με τα πόδια σας ίσια και ενωμένα. Βάλτε τις παλάμες των χεριών σας στα πλάγια σας (δίπλα στους μηρούς σας). Φέρτε τον κορμό σας προς τα εμπρός (μαζί με το κεφάλι σας) έως ότου οι αγκώνες να αγγίξουν το πάτωμα.

Η πλάτη σας πρέπει να είναι κάπως κυρτή. Μείνετε σε αυτή τη θέση μερικά δευτερόλεπτα και επιστρέψτε αργά στην αρχική θέση, ώστε να μην ζαλιστείτε.

4. Η στάση Κερί

Μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκη, αλλά, όπως και τη στάση του ψαριού, θα μπορέσετε να την εκτελέσετε. Με αυτή τη θέση, θα αυξήσετε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, θα ενισχύσετε τα πόδια σας και θα δουλέψετε τους κοιλιακούς σας.

Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα πόδια σας ενωμένα και τα χέρια σας στα πλάγια. Σηκώστε τα πόδια σας έτσι ώστε να είναι κάθετα στο πάτωμα.

Φέρτε τα πόδια σας όσο το δυνατόν πιο πίσω (η ιδέα είναι να ακουμπάτε τα δάχτυλα των ποδιών σας στο πάτωμα περνώντας πάνω από το κεφάλι σας). Μείνετε σε αυτή τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα. Αναπνεύστε βαθιά και επιστρέψτε αργά στην αρχική θέση.

5. Η στάση Δέντρο, μια από τις στάσεις της γιόγκα

γυμναστική την ανατολή
Με αυτή την ασάνα, θα τονώσετε τους κοιλιακούς σας και θα βελτιώσετε την ισορροπία σας. Σταθείτε με την πλάτη σας ευθεία. Σηκώστε το αριστερό πόδι σας και στηρίξτε το με το δεξί γόνατό σας. Σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας και ενώστε τις παλάμες σας. Κρατήστε αυτή τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα.

6. Η στάση Ακρίδα, ακόμα μια από τις στάσεις της γιόγκα

Συμβάλλει στη βελτίωση του μεταβολισμού και ενισχύει τους μυς στην πλάτη και στο στήθος σας. Για να την κάνετε, πρέπει να ξαπλώσετε μπρούμυτα. Στη συνέχεια, βάλτε τα χέρια σας στα πλάγια. Οι παλάμες σας πρέπει να κοιτούν το έδαφος. Τεντώστε το κεφάλι σας μακριά από το στήθος. Μπορείτε επίσης να ενώσετε τα χέρια πίσω από την πλάτη σας όταν σηκώνετε τα άκρα σας. Κρατήστε τη θέση αυτή για ένα λεπτό ή δύο και μετά επιστρέψτε αργά στην αρχική θέση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effects of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.
 • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weigth loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.