Πώς να αποστειρώσετε και να καθαρίσετε το κύπελλο έμμηνου ρύσεως

Η αποστείρωση και ο καθαρισμός του κυπέλλου έμμηνου ρύσεως είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του, τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του και την πρόληψη προβλημάτων υγείας.
Πώς να αποστειρώσετε και να καθαρίσετε το κύπελλο έμμηνου ρύσεως
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο καθαρισμός του κυπέλλου περιόδου είναι τόσο εύκολος όσο και απαραίτητος για να είναι ένα ανθεκτικό και υγιές εργαλείο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι γυναίκες μπορεί να υποφέρουν από κράμπες, εναλλαγές της διάθεσης, πονοκεφάλους, πρήξιμο, ευαισθησία στο στήθος και άλλες ενοχλήσεις, πέρα από την ενόχληση από τη χρήση σερβιέτας ή ταμπόν. Πώς μπορείτε όμως να καθαρίσετε το κύπελλο έμμηνου ρύσεως;

Τα κύπελλα υπόσχονται ασφάλεια και άνεση. Η ιδιαιτερότητα ότι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για έως και 10 χρόνια τα καθιστά πολύ δημοφιλή μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων για τη συγκράτηση του αίματος που φεύγει από το σώμα κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Επιπλέον, οι συσκευές αυτές συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μάλιστα, σε άρθρο του National Geographic τονίζεται ότι, αν και είναι δύσκολο να διευκρινιστεί πόσα πλαστικά απόβλητα προέρχονται από τα προϊόντα έμμηνου ρύσεως, μόνο το 2018 αγοράστηκαν 5,8 δισεκατομμύρια ταμπόν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλα κατέληξαν στις χωματερές ως πλαστικά απόβλητα.

Η σημασία της υγιεινής σε ένα κύπελλο έμμηνου ρύσεως

Συνολικά, το κύπελλο έμμηνου ρύσεως παρέχει ορισμένα σπουδαία οφέλη:

 • Είναι ένα διακριτικό στοιχείο,
 • Είναι φιλικό προς τον προϋπολογισμό,
 • Είναι μια περιβαλλοντικά βιώσιμη μέθοδος.

Η Χιλιανή Εφημερίδα Μαιευτικής και Γυναικολογίας αναφέρει τα εξής: “Τα δοχεία αυτά είναι σχεδιασμένα με εύκαμπτο υλικό, όπως σιλικόνη ή ιατρικό καουτσούκ και υποαλλεργικά”.

Αν και δεν ενέχουν κίνδυνο μόλυνσης, όπως μπορεί να συμβεί με άλλα είδη προσωπικής υγιεινής που συνδέονται με το σύνδρομο τοξικού σοκ της έμμηνου ρύσεως (ΣΤΣ ), η αποστείρωση και ο καθαρισμός του κυπέλλου είναι απαραίτητα αν θέλετε να είναι ασφαλές.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Lancet υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος για τον έλεγχο της ροής της έμμηνου ρύσεως και αναφέρει μείωση των καντιντιάσεων σε όσες το χρησιμοποιούν. Ωστόσο, ορισμένες ανεπιθύμητες αντιδράσεις μπορεί να συνδέονται με τη λανθασμένη χρήση της συσκευής ή τις παρατυπίες στον καθαρισμό της.

Tampones tirados la inodoro.
Τα ταμπόν και οι γυναικείες σερβιέτες αυξάνουν τον όγκο των αποβλήτων που αποτελούν περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Αποστείρωση του κυπέλλου περιόδου

Αποστειρώστε το κύπελλο πριν το τοποθετήσετε για πρώτη φορά στο σώμα σας. Επίσης, το κάνετε αυτό μετά από κάθε έμμηνο ρύση για να απομακρύνετε τα υπολείμματα του αίματος.

Η συνήθης μέθοδος είναι να το βράσετε για 3 έως 10 λεπτά σε μια κατσαρόλα. Η συνιστώμενη θερμοκρασία είναι 140 °C, ώστε να πεθάνουν τυχόν μικροοργανισμοί.

Η κατσαρόλα πρέπει να είναι αρκετά βαθιά, ώστε το κύπελλο να βυθίζεται εντελώς. Μόλις ολοκληρωθεί ο βρασμός, σβήστε το μάτι και περιμένετε να κρυώσει το νερό πριν αφαιρέσετε τη συσκευή. Μην αμελείτε αυτή τη διαδικασία, γιατί αν εξατμιστεί, η σιλικόνη μπορεί να καεί ή να λιώσει.

Ένας άλλος τρόπος αποστείρωσης του προϊόντος είναι με αντίστοιχες συσκευές. Αποτελούνται από φορητά, πτυσσόμενα δοχεία που γεμίζετε με νερό και στα οποία εισάγετε το κύπελλο για να βράσει στον φούρνο μικροκυμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Δείτε και αυτό το άρθρο: Αυξήστε τη γονιμότητά σας

Πώς να καθαρίζετε το κύπελλο περιόδου;

Όσον αφορά τον τακτικό καθαρισμό του κολπικού κυπέλλου, αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνεται τακτικά καθώς το χρησιμοποιείτε. Δεν είναι απαραίτητο να το ζεσταίνετε για κάθε αλλαγή- όσο έχετε περίοδο, αρκεί να το αδειάσετε και να το πλύνετε με κρύο νερό για να το τοποθετήσετε ξανά. Αν βρίσκεστε σε δημόσια τουαλέτα, μπορείτε να το καθαρίσετε με χαρτί τουαλέτας.

Δεδομένου ότι τα εμμηνορροϊκά προΐόντα είναι κατασκευασμένα από υλικά που αντιστέκονται στα βακτήρια, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε σαπούνι σε αυτά. Ωστόσο, αν αποφασίσετε να το κάνετε, επιλέξτε σαπούνια με ουδέτερο pH, καθώς είναι καλύτερα από τα αρωματικά ή αντιβακτηριδιακά σαπούνια.

Ορισμένα κύπελλα διαθέτουν μικρές τρύπες στο χείλος. Βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρές, καθώς είναι τα σημεία που δημιουργούν το κενό για την προσκόλληση της συσκευής στον κόλπο.

Επιπλέον εναλλακτικές λύσεις για τον καθαρισμό του κυπέλλου περιόδου

Όσον αφορά την αποστείρωση όσο και τον καθαρισμό του κυπέλλου περιόδου, υπάρχουν κάποια συμπληρωματικά μέσα. Υπάρχουν ταμπλέτες αποστείρωσης που λειτουργούν με κρύο νερό και συσκευές απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία και όζον. Αυτές οι επιλογές διευκολύνουν την απολύμανση όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού.

Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε καθαριστικά χωρίς αλκοόλη και αντιβακτηριακά καθαριστικά. Πωλούνται σε μορφή αεροζόλ και ψεκάζονται στη συσκευή ως εξής:

 1. Πλύνετε το κύπελλο με νερό (και σαπούνι, εάν το επιθυμείτε).
 2. Στεγνώστε το πριν ψεκάσετε το καθαριστικό.
 3. Τρίψτε το κύπελλο με την ουσία.
 4. Ξεπλύνετε το καλά για να αφαιρέσετε το καθαριστικό.
Copa menstrual para llevar de viaje.
Εάν ταξιδεύετε, θα πρέπει να αναζητήσετε την καλύτερη μέθοδο για τον καθαρισμό του κυπλέλλου. Θα πρέπει να είναι εύκολη στην εφαρμογή και να μπορεί να γίνει οπουδήποτε.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το κύπελλο έμμηνου ρύσεως;

Η καθαριότητα του κολπικού κυπέλλου εξαρτάται από την ένταση της ροής. Όταν είναι λιγοστή, μπορείτε να το βγάζετε και να το καθαρίζετε με νερό μερικές φορές την ημέρα- αν όμως είναι άφθονη, η διαδικασία μπορεί να επαναλαμβάνεται όσες φορές κρίνετε απαραίτητο.

Εκτός έμμηνου ρύσεως, πρέπει να καθαρίσετε το κύπελλο αν αλλάξει ο τόνος του σε καφέ ή κιτρινωπό. Αυτό συμβαίνει με το πέρασμα του χρόνου ως αποτέλεσμα του σιδήρου στο αίμα που προσκολλάται και λεκιάζει το καουτσούκ. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί. Μπορείτε να αφαιρέσετε το χρώμα μουλιάζοντας το κύπελλο σε υπεροξείδιο του υδρογόνου όλη τη νύχτα ή μέχρι να επανέλθει στο αρχικό του χρώμα. Στη συνέχεια, θα πρέπει απλώς να πλύνετε για να απομακρύνετε τα ίχνη της χημικής ουσίας.

Πότε πρέπει να αντικαταστήσετε το κύπελλο περιόδου σας;

Ξέρετε ότι ήρθε η ώρα να αγοράσετε ένα νέο κύπελλο περιόδου στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Υπάρχουν ενδείξεις ότι το ποτήρι έχει ραγίσει.
 • Καίγεται όταν αποστειρώνεται.
 • Πρέπει να αλλάξετε από ένα μέγεθος γενικής χρήσης σε ένα μεγάλο μέγεθος λόγω μιας γυναικολογικής κατάστασης.
 • Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που το αγοράσατε.

Τα κύπελλα περιόδου διαρκούν περισσότερο αν τα φροντίζετε καλά και τα αποθηκεύετε καλά. Προγραμματίστε την αποστείρωση του κυπέλλου ώστε να μην το κάψετε, τηρήστε τις οδηγίες υγιεινής και αποθηκεύστε το σε βαμβακερή σακούλα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.