Ψυχοβίωμα: Πώς επηρεάζουν τα μικρόβια την ψυχική σας υγεία;

Γνωρίζουμε τη σημασία του μικροβιόκοσμου για τη ρύθμιση της λειτουργίας του σώματός μας. Πρέπει επίσης να διεξάγουμε έρευνα για το τι είναι το ψυχοβίωμα και πώς θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη στις θεραπείες.
Ψυχοβίωμα: Πώς επηρεάζουν τα μικρόβια την ψυχική σας υγεία;

Τελευταία ενημέρωση: 10 Αυγούστου, 2022

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι τα έντερα και η χλωρίδα του εντέρου σας μπορεί να συνδέονται με την ψυχική σας υγεία; Ίσως δεν το έχετε σκεφτεί ποτέ πριν, αλλά όταν αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε ότι το σώμα είναι μια ολόκληρη οντότητα και ότι λειτουργεί σαν μια μεγάλη μηχανή, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τι είναι το ψυχοβίωμα.

Το στρες, ορισμένες γαστρεντερίτιδες και ψυχοσωματικές ασθένειες μας υπενθυμίζουν ότι πολλές καταστάσεις ξεκινούν από τα συναισθήματα και στη συνέχεια μεταφέρονται στο σώμα, το οποίο δρα στέλνοντας σήματα. Ας εμβαθύνουμε σε αυτό.

Ας ξεκινήσουμε κατανοώντας τι είναι ο μικροβιόκοσμος

Για να φτάσουμε στην έννοια του ψυχοβιώματος, ας διευκρινίσουμε τι είναι ο μικροβιόκοσμος. Είναι βακτήρια και μικροοργανισμοί που ζουν στο σώμα μας, σε κάθε είδους περιοχές, από το δέρμα μέχρι το στόμα και τον κόλπο. Φυσικά, ολόκληρος ο πεπτικός σωλήνας έχει τη δική του χλωρίδα.

Ένα περίεργο γεγονός είναι ότι αυτό το οικοσύστημα βακτηρίων είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό των κυττάρων που έχουμε. Συνολικά, ζυγίζουν περίπου 2 κιλά, κατανεμημένα σε όλο το σώμα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία και την ευεξία μας. Η ιδιαιτερότητα του μικροβιόκοσμου είναι η χρήση που γίνεται από τους μικροοργανισμούς που ζουν σε αυτόν, οι οποίοι μπορούν είτε να χρησιμοποιούν θρεπτικά συστατικά είτε να τα παράγουν.

Intestinal microbiota.
Ο γαστρεντερικός σωλήνας έχει τη δική του χλωρίδα που παίζει βασικό ρόλο στην πέψη και την ενσωμάτωση των θρεπτικών συστατικών.

Ας προχωρήσουμε στο ψυχοβίωμα

Αφού ξεκαθαρίσαμε τι είναι οι μικροβιόκοσμοι, μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε σε αυτό που έχει ονομαστεί άξονας μικροβιόκοσμος – έντερο – εγκέφαλος, δηλαδή η σχέση μεταξύ όλων αυτών των συστατικών. Το έντερο και ο μικροβιόκοσμος έχουν τέτοια επιρροή που ορισμένοι τους αποκαλούν δεύτερο εγκέφαλο.

Έτσι, φαίνεται ότι ορισμένες λειτουργίες που σχετίζονται με τη νόηση, τα συναισθήματα που σχετίζονται με το θυμό ή το φόβο και οι περιπτώσεις κατάθλιψης ή άνοιας, σχετίζονται με τη λειτουργία του μικροβιόκοσμου.

Οι μικροοργανισμοί, τα βακτήρια και τα κύτταρα, σε μια πολύπλοκη διαδραστική διαδικασία, επηρεάζουν επίσης τον τρόπο που αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε και ενεργούμε.

Στην εντερική χλωρίδα συνυπάρχουν διάφορα μικρόβια, τα οποία βρίσκονται υπό διερεύνηση για τη σχέση τους με την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Με αυτόν τον τρόπο, η γνώση των λειτουργιών που εκπληρώνουν θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην προσέγγιση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή η νόσος του Πάρκινσον. Επίσης, σε άλλες διαταραχές της ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εντερική χλωρίδα έχει επίσης λειτουργίες που συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ενδυνάμωση της λειτουργίας της θα βελτιώσει με τη σειρά της την άμυνά μας για να μας προστατεύσει από τις λοιμώξεις.

Το ψυχοβίωμα και τα προβιοτικά

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ακόμη πολλές έρευνες που πρέπει να γίνουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει το ψυχοβίωμα, αλλά προτιμά να εστιάζει στα προβιοτικά και τις ψυχολογικές ή νευρολογικές λειτουργίες τους.

Με άλλα λόγια, το ψυχοβίωμα δεν αποτελεί ακόμη μια αυτοτελή οντότητα. Ωστόσο, αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι το ενδιαφέρον και η αισιοδοξία που προκαλεί η σκέψη για θεραπείες που χρησιμοποιούν αυτούς τους μικροοργανισμούς ως τρόπο αντιμετώπισης των παθολογιών.

Η πρόκληση είναι να προσδιοριστεί ποιοι μικροοργανισμοί αποτελούν μέρος του μικροβιόκοσμου και ποιοι έχουν συγκεκριμένο ρόλο σε σχέση με τις νευρολογικές λειτουργίες. Η ανάλυση των ανθρώπινων περιττωμάτων με σκοπό τον εντοπισμό και τη γνωριμία με τα εμπλεκόμενα βακτήρια αποτελεί αφετηρία για μελλοντικές θεραπείες.

Υπό αυτή την έννοια, αναζητούνται ενώσεις που σχετίζονται με την εντερική χλωρίδα και είναι ικανές να βελτιώσουν την ψυχική υγεία. Ο δρόμος προς τα εμπρός θα ήταν τα ψυχοβιοτικά, δηλαδή ουσίες από τον μικροβιόκοσμο που μιμούνται νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη ή η σεροτονίνη.

A woman eating a yogurt.
Όπως ακριβώς το γιαούρτι αποτελεί πηγή προβιοτικών, προτείνεται να αναπτυχθούν ψυχοβιοτικά συμπληρώματα που θα μπορούν να λαμβάνουν οι ασθενείς.

Η αλληλεπίδραση είναι το κλειδί

Το ανθρώπινο σώμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και βρίσκει πάντα νέους τρόπους να μας εκπλήσσει. Η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου μας υπενθυμίζει πόσο μοναδικοί είμαστε, καθώς κανένας άνθρωπος δεν έχει την ίδια σύνθεση χλωρίδας εντέρου.
Αν υπάρχει μια ιδέα στην οποία πρέπει να επιμείνουμε, αυτή είναι η αλληλεπίδραση. Το σώμα, οι γενετικές του πληροφορίες, η τροφή που τρώμε, οι αθλητικές δραστηριότητες που κάνουμε, ο μικροβιόκοσμος και ολόκληρο το οικοσύστημά του, ο εγκέφαλος και οι διάφορες περιοχές του, οι κινητικές και συναισθηματικές μας αντιδράσεις, όλα αποτελούν ένα πολύπλοκο κύκλωμα, μια εξαιρετική ανταλλαγή σημάτων και πληροφοριών.

Ίσως τα ψυχοβιοτικά, στο εγγύς μέλλον, να αποτελέσουν μια θεραπευτική απάντηση στις νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Ο δρόμος είναι ανοιχτός.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.